Greek

Δυο τραγούδια για τα Τέμπη | Το ένα από τους Ravious & Mas και το άλλο από τον Ηλία Βρεττό

Ότι και αν γίνεται στην καθημερινότητα μας, οι άνθρωποι προσπαθούν τον τρόπο να το διαχειριστούν με τον δικό τους τρόπο. Να φιλτράρουν το όποιο γεγονός μέσα από την δική τους λογική και να βρουν το σθένος και την δύναμη για να προχωρήσουν παρακάτω, και ας φαίνεται αδιανόητο.

Η τέχνη, mainstream ή όχι, πάντα αφουγκράζεται τα συναισθήματα του συνόλου και προσπαθεί να μετουσιώσει το συναίσθημα σε κάτι που μπορεί να μας συνδέσει όλους. Έτσι και με την τραγωδία στα Τέμπη, ήδη γεννήθηκαν δυο singles από διαφορετικές μεριές του ελληνικού πενταγράμμου.

Από την μια έχουμε την κοφτερή γλώσσα της rap σκηνής μέσω των Ravious και Mas. Εμπνέονται από το σύνθημα που γεννήθηκε από τις πορείες ότι αυτό που συνέβη δεν ήταν απλά ατύχημα και γεννήθηκε το ομότιτλο σε παραγωγή του Τα Σφάλμα.

Συνοδεύει την ανάρτηση του single, με το παρακάτω μήνυμα:

”Η τέχνη έχει τη δύναμη να εκφράσει συναισθήματα και να καλλιεργήσει συνειδήσεις. Μέσα από αυτήν εκφράζουμε την οργή μας. Το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, το οποίο δεν πρόκειται να ξεχάσουμε, ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα που στηρίζεται στη λογική ”κόστους – οφέλους’΄ στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών. Να πληρώσουν όσοι ευθύνονται πραγματικά”.

Έπειτα έχουμε το τραγούδι που κοινοποιήθηκε στα social media του Ηλία Βρεττού. Σε στίχους του Αλέξανδρου Ελευθεριάδη και μουσική του Ιορδάνη Παύλου.

Ο ίδιος συνοδεύει το single με το παρακάτω μήνυμα:

”Δεν γράφονται όλα τα τραγούδια με σκοπό να γίνουν επιτυχίες.

Υπάρχουν και αυτά που είναι αποτέλεσμα μιας αυθόρμητης ανάγκης για έκφραση. Το “Πάρε με όταν φτάσεις” δεν είναι ένα τραγούδι από αυτά που δημιουργούμε και μοιραζόμαστε μαζί σας συνήθως. Είναι ένα κομμάτι που μακάρι να μην υπήρχε ποτέ η αφορμή να γραφτεί.

Όταν όμως η πατρίδα μας θρηνεί, όταν άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας χάθηκαν τόσο άδικα ή πενθούν για τους αγαπημένους τους, είναι ανάγκη και υποχρέωσή μας να πάρουμε θέση. Κι ο καλύτερος τρόπος να μιλήσει ένας καλλιτέχνης είναι η μουσική του.

Αυτόν τον τρόπο λοιπόν επιλέγω για να φωνάξω για όσα συμβαίνουν γύρω μας, μιας και έχω περάσει κι εγώ τη δική μου περιπέτεια με το ατύχημα που είχα και είμαι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε τέτοιου είδους ζητήματα!

Κι αν συνήθως όταν βγαίνει ένα τραγούδι όλοι έχουμε την αγωνία αν θα γίνει επιτυχία, τώρα δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο κάτι τέτοιο. Ο στόχος μας και η ελπίδα μας είναι να γίνουμε η φωνή και να εκφράσουμε την αγωνία και την αγάπη κάθε γονιού, συντρόφου, φίλου, για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Και να φροντίσουμε κι εμείς με τον τρόπο που μπορούμε να μην ξεχαστεί αυτή η τραγωδία.

Το τραγούδι μας δημιουργήθηκε μέσα από καρμικές συμπτώσεις και με φορτισμένη ψυχολογία. Η ηχογράφηση έγινε πρόχειρα μέσα σε 2 ώρες στο Pik Music Studio στη Θεσσαλονίκη.

Το βίντεο τραβήχτηκε με το κινητό μου τηλέφωνο. Απλά και ανθρώπινα. Νιώσαμε και νιώθουμε τεράστια συγκίνηση και για αυτό επιλέξαμε να το μοιραστούμε μαζι σας.

Τα πιο θερμα και ειλικρινή μας συλληπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Με αγάπη, απέραντο σεβασμό και με την ελπίδα να μην ζήσουμε ποτέ ξανά κάτι αντίστοιχο”.

© 2023, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment