Greek

Η συγκινητική “Μπαλάντα Της Μάνας” από την Κατερίνα Κυρμιζή

Written by Tasos P.

Ο Νίκος Γρηγοριάδης παρουσιάζει το νέο μουσικό βίντεο για το τραγούδι «Η μπαλάντα της μάνας»  που ερμηνεύει η Κατερίνα Κυρμιζή,  από το πρόσφατο άλμπουμ του Ο Βασιλιάς της λύπης στο οποίο συμμετέχουν στην ερμηνεία πέρα από τον ίδιο και την Κυρμιζή ο Γιώργος Νταλάρας και ο Μίλτος Πασχαλίδης.

Η «Μπαλάντα της μάνας» είναι ένα εκτενές ποίημα της ποιήτριας Μελισσάνθης, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Ήβη Κούγια-Σκανδαλάκη (7 Απριλίου 1907 – 9 Νοεμβρίου 1990) από το οποίο ο Νίκος Γρηγοριάδης πήρε αποσπάσματα για να φτιάξει το σπαρακτικό τραγούδι που η Κατερίνα Κυρμιζή ερμηνεύει με συγκίνηση, εσωτερικότητα και ευαισθησία.  

Φέρνοντας στο νου μας τον Αϊλάν Κουρντί, το αγόρι που βρέθηκε πνιγμένο στα παράλια της Αλικαρνασσού με τη φωτογραφία του να σοκάρει τον κόσμο, φέρνοντας στο νου τους πρόσφυγες που χάθηκαν και χάνονται ακόμα στα βάθη του Αιγαίου στον αγωνιώδη δρόμο τους προς μια καλύτερη ζωή, το τραγούδι αποκτά μια σημερινή, ακόμα πιο δραματική διάσταση.

Το τραγούδι «Η μπαλάντα της μάνας» είναι το τέταρτο κατά σειρά από το άλμπουμ του Νίκου Γρηγοριάδη «Ο Βασιλιάς Της Λύπης» που οπτικοποιείται. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ραφήνας από τον Νίκο Γρηγοριάδη. Προηγήθηκαν το ομότιτλο του άλμπουμ, ντουέτο του Γιώργου Νταλάρα με τον Μίλτο Πασχαλίδη σε στίχους του ιδίου του συνθέτη, το «Κι Αν Έσβησε Σαν Ίσκιος» σε ερμηνεία Γιώργου Νταλάρα και σε ποίηση Κώστα Καρυωτάκη και το ντουέτο του Γιώργου Νταλάρα και της Κατερίνα Κυρμιζή Red Roses” σε στίχους του Χρήστου Γαβρήλου.

Την ενορχήστρωση επιμελήθηκε ο ίδιος ο δημιουργός όπου έπαιξε ακουστική κιθάρα, πιάνο και keyboards και συμπλήρωσαν στο μπάσο ο Γιάννης Γρηγορίου, στα τύμπανα ο Δημήτρης Αντωνιάδης και στις ηλεκτρικές κιθάρες ο Προκόπης Κρανιδιώτης. Ηχοληψία, μίξη και mastering έκανε ο Ηλίας Λάκκας στο Studio Odeon και την παραγωγή την υπογράφουν οι Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή και Ηλίας Λάκκας. 

Κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες από τη Formiggart

Η τραγουδίστρια δήλωσε στο 2020mag.gr για το υπέροχο αυτό τραγούδι τα ακόλουθα :

“Η Μπαλάντα της Μάνας είναι το τραγούδι που τραγούδησα κλαίγοντας. Οι συνθήκες που το τραγούδησα χαράχτηκαν στη μνήμη μου και την ερμηνεία μου θα την ξεχωρίζω από όσες έχω κάνει. Αν και το είχα ακούσει όσο το μαστόρευε ο Νίκος, συνειδητοποίησα τους στίχους την ώρα που το τραγούδησα πρώτη φορά μπροστά στο μικρόφωνο – για να έχει ο Νίκος έναν οδηγό. Ένιωσα ότι μοιρολογώ σαν Παναγιά – μικρή, θνητή κι ανήμπορη, σιμά στη θάλασσα, μιας και δεν έχω τάφο να κλάψω το παιδί μου, αλλά ένα στοιχειό που χορταίνει με λείψανα τα αχόρταγα βάθη του. Η μπαλάντα της μάνας είναι ένα πικρό μοιρολόι-νανούρισμα. Κρατήθηκε η φωνή οδηγός, κι έτσι κυκλοφόρησε. Δύο takes όλα κι όλα, δεν άντεξα να πω τρίτο. Πλάνταξα”.

Ηχογράφηση, Μίξη, Mastering: Ηλίας Λάκκας, Odeon
Ενορχήστρωση, Προγραμματισμός: Νίκος Γρηγοριάδης
Παραγωγή: Νίκος Γρηγοριάδης, Κατερίνα Κυρμιζή, Ηλίας Λάκκας

Έπαιξαν:
Τύμπανα: Δημήτρης Αντωνιάδης
Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου
Ακουστική Κιθάρα, Πιάνο, Keyboards: Νίκος Γρηγοριάδης
Ηλεκτρικές Κιθάρες: Προκόπης Κρανιδιώτης

Βίντεο: Νίκος Γρηγοριάδης

Νίκος Γρηγοριάδης
Bandcamp | Facebook | Spotify | Deezer 

Κατερίνα Κυρμιζή
YouTube Artist Channel | Instagram | Facebook | Twitter | Spotify

Επικοινωνία: Αλέξανδρος Καραμαλίκης, Τζίνα Φουντουλάκη

© 2022, Tasos P.. All rights reserved.

About the author

Tasos P.

Από μικρός λάτρης των νέων κυκλοφοριών και των charts. Δικηγόρος, συνθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής των Grammy Awards στην Αμερική.

Leave a Comment