Fresh

Η δισκογραφική επιστροφή των A-ha

Το νέο άλμπουμ του αγαπημένου νορβηγικού συγκροτήματος των A-ha θα κυκλοφορήσει στις 21 Οκτωβρίου και θα έχει τον τίτλο “True North”

Το πρώτο single του νέου άλμπουμ έχει τον τίτλο “I’m In” και κυκλοφορεί από την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Ο δίσκος θα περιλαμβάνει νέα κομμάτια του συγκροτήματος από μία νέα βιντεοσκοπημένη ζωντανή παράσταση, ηχογραφημένη στην πόλη Bodø, πάνω από τον αρκτικό κύκλο. Σύμφωνα με τους συντελεστές, η τοποθεσία επιλέχτηκε για να παρουσιάσουν κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές της Νορβηγίας. Ο Magne αναφέρει «θέλουμε αυτή η ταινία να είναι ένας φόρος τιμής στη σημασία που έχει η φύση και ιδιαίτερα ο ωκεανός στη νορβηγική κουλτούρα, με την αλιεία και την εξαγωγή λαδιού». Ο εκπρόσωπος του συγκροτήματος προσθέτει «ένας ακόμη λόγος για την επιλογή της πόλης είναι να υπερασπιστούμε ένα μοντέλο βιωσιμότητας για τις επόμενες γενιές». Πρωταρχικός στόχος όλης της ομάδας είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάτι όμορφο και να καλλιεργήσουν την ελπίδα για το μέλλον μέσα σε ζοφερούς καιρούς.

Τέλος, το άλμπουμ και η ταινία ηχογραφήθηκαν σε δύο μέρες του Νοεμβρίου του 2021 στην αίθουσα συναυλιών Svømmehallen Scene.

Στη ταινία ‘True North’, οι a-ha ηχογραφούν μαζί με ορχήστρα. Επίσης, οι Magne, Morten και Paul μιλάνε για το ‘True North’ με φόντο το Bodø. Η πολυδιάστατη ταινία περιγράφει μέσω των τραγουδιών πως όλοι μας συνδεόμαστε με το περιβάλλον. Ο για επί χρόνια συνεργάτης των a-ha, Stian Andersen είναι ο σκηνοθέτης. Το “True North είναι ένα γράμμα των a-ha, από τον Αρκτικό Κύκλο, ένα ποίημα βόρεια μακριά της Νορβηγίας με νέα μουσική“, λέει ο Magne.

Να θυμίσουμε πως το τελευταίο άλμπουμ των A-ha είχε κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο του 2015 και είχε τον τίτλο “Cast In Steel” και είχε μπει στο Top-10 του Βρετανικού Chart.

Για το ‘True North’, οι a-ha αποφάσισαν να κάνουν μια νέα προσέγγιση. Η πρώτη συλλογή με νέα τραγούδια απο το 2015 και το ‘Cast In Steel’ είναι κάτι παραπάνω απο ένα απλό album – και μοναδικό για το group. Παρότι το ‘True North’ είναι ένα νέο album, είναι παράλληλα κι μια ταινία που αποτυπώνει την ηχογράφηση των τραγουδιών από τους a-ha κατά το Νοέμβριο του 2021 στο Bodø, τη Νορβηγική πόλη που βρίσκεται 90χλμ μακριά από τον Αρκτικό Κύκλο. “Με κάθε album αλλάζουμε παραστάσεις, για να δούμε ένα διαφορετικό δρόμο να πάμε”, εξήγησε ο Paul.

Το νέο άλμπουμ, ενδέκατο κατά σειρά, θα περιλαμβάνει 12 tracks και θα είναι διαθέσιμο για προπαραγγελία από τις 8 Ιουλίου στις ακόλουθες εκδόσεις : jewel-case CD,  heavy black vinyl (2 x recycled 12’’ vinyl), limited deluxe edition (with hard-cover book including 40 pages, 2 x LPs with glued sleeves, CD in a cardboard sleeve and an USB card), digital audio long-play for download and streaming

Όσο για την ταινία θα κυκλοφορήσει στα τέλη του καλοκαιριού.

Ο Magne που έγραψε και το νέο single δήλωσε :

“Το I’m In είναι ένα τραγούδι για την απόλυτη αφοσίωση και μια ένδειξη υποστήριξης σε κάποιον που έχει προβλήματα. Η αληθινή αφοσίωση είναι ένα άλμα πίστης. Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να προσφέρεις αφοσίωση και υποστήριξη με ανιδιοτέλεια, αλλά αυτό χρειάζεται για να καταφέρεις να σου συμβούν τα πάντα– αγάπη, φιλία, αλλαγή, αυτοβελτίωση, καριέρα, ένας καλύτερος κόσμος. Εύκολο να το λέμε παρά να το κάνουμε, όμως όλα ξεκινάνε με πυγμή και ύστερα βγαίνουν και οι λέξεις. Μετά απαιτεί μόνο σκληρή δουλειά, για να συνειδητοποιήσεις τις δυνατότητες που έχει η αφοσίωσή σου για το κόσμο. Χωρίς πυγμή, όλα αλλάζουν με σκέψεις, αμφιβολίες και φόβο. Απλά πες: ‘I’m in’”.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ “I’M IN” ΕΔΩ

Δείτε το tracklist του άλμπουμ:

I'm In
Hunter In The Hills
As If
Between The Halo And The Horn
True North
Bumblebee
Forest For The Trees
Bluest Of Blue
Make Me Understand
You Have What It Takes
Summer Rain
Oh My World

© 2022, Tasos P.. All rights reserved.

About the author

Tasos P.

Από μικρός λάτρης των νέων κυκλοφοριών και των charts. Δικηγόρος, συνθέτης και μέλος της κριτικής επιτροπής των Grammy Awards στην Αμερική.

Leave a Comment