Specials

Grammy Awards 2024 | Πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η λίστα με τις υποψηφιότητες

Η μεγαλύτερη γιορτή της μουσικής επιστρέφει στις 4 Φεβρουαρίου για την αισίως 66η απονομή! Ο λόγος φυσικά για τα βραβεία Grammy!

Στην προηγούμενη απονομή μεγάλος νικητής αναδείχθηκε ο Βρετανός Harry Styles αφού επικράτησε στις κατηγορίες Pop Vocal Album αλλά και στη κορυφαία κατηγορία της διοργάνωσης, Album of the Year όλα για το Harry’s House. Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου δόθηκε στην Samara Joy, τραγουδίστρια της jazz ενώ η Beyonce έγινε ο καλλιτέχνης με τα περισσότερα βραβεία Grammy έχοντας πια 32 στο σύνολο.

Η φετινή περίοδος επιλεξιμότητας για τα βραβεία Grammy ξεκίνησε στις 1 Οκτωβρίου 2022 και ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2023.

Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η φετινή λίστα με τις υποψηφιότητες αν και κάθε χρόνο η Recording Academy είναι απρόβλεπτη και μας εκπλήσσει πότε ευχάριστα και πότε δυσάρεστα. Θα αναφερθούμε πιο διεξοδικά στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες του General Field (Album, Record, Song of the Year & New Artist) και στις κατηγορίες που αφορούν την pop μουσική ενώ επίσης θα αναφερθούμε στις κατηγορίες της R&B, rock και alternative μουσικής.

  • ALBUM OF THE YEAR

Φαβορί ακόμη και για την νίκη είναι για άλλη μια χρονιά η Taylor Swift. Το Midnights έλαβε μια σειρά από καλές κριτικές ενώ και εμπορικά η απήχησή του ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητική. Το SOS της SZA επίσης συνδύασε την αποδοχή τόσο από τους κριτικούς όσο και από το κοινό. Η παρουσία του πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο νικητής στη κατηγορία για το 2022, Jon Batiste θα μπορούσε να βρεθεί ξανά υποψήφιος. Ωστόσο οι πιθανότητες νίκης του World Music Radio είναι μηδαμινές.

Ανάμεσα στις rap κυκλοφορίες της σεζόν που ξεχώρισαν είναι τα Her Loss από τους Drake & 21 Savage αλλά και το Heroes & Villains του Metro Boomin‘. Αμφότερα θα μπορούσαν να βρεθούν υποψήφια. Από τις πιο critical acclaim δουλειές της καριέρας τους κυκλοφόρησαν οι Foo Fighters και ο Bruce Springsteen κάνοντας τα But Here We Are και Only the Strong Survives αντίστοιχα υπολογίσιμους αντιπάλους. Ερωτηματικό παραμένει η παρουσία του αμφιλεγόμενου Morgan Wallen με τον One Thing at a Time.

Η Lana Del Rey και η Miley Cyrus θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν υποψήφιες για τα …Ocean Blvd και Endless Summer Vacation. Περισσότερες πιθανότητες παρουσίας της στη κατηγορία δίνονται στην Olivia Rodrigo και το Guts. Μην ξαφνιαστούμε αν δούμε υποψήφιο τον live δίσκο της Joni Mitchell, Joni Mitchell at Newport. Ο τίτλος του dark horse ακόμη και για την νίκη στον Δίσκο της Χρονιάς δίνεται στις Boygenius (Phoebe Bridgers, Julien Barker, Lucy Dacus) με το alternative-rock The Record.

  • RECORD / SONG OF THE YEAR

Πρωτού προχωρήσουμε στις προβλέψεις τραγουδιών στις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες θα αναφέρουμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές. Το Grammy στην κατηγορία Record of the Year δίνεται στον καλλιτέχνη, τον παραγωγό και τον mixer και όχι στους δημιουργούς του τραγουδιού σε αντίθεση με το Song of the Year που δίνεται στον στιχουργό και τον συνθέτη.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες είναι κοινές στις δύο αυτές κατηγορίες. Δεν νομίζουμε ότι φέτος θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Και στις δύο αυτές κατηγορίες αναμένεται να συναντήσουμε το «Anti-hero» της Taylor Swift και το «Flowers» της Miley Cyrus. Και τα 2 θα μπορούσαμε να τα δούμε ακόμη και να επικρατούν. Το «Kill Bill» της SZA θα παίξει δυνατά όπως επίσης δυνατά θα παίξει και κάποιο κομμάτι από το The Record των Boygenius. Πιο πιθανά τα «Emily I’m Sorry» και «Not Strong Enough».

Το «Lift Me Up» της Rihanna και το «What Was I Made For?» της Billie Eilish έντυσαν μουσικά τις ταινίες Wakanda Forever και Barbie αντίστοιχα λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Η επιτυχία του «Last Night» του Morgan Wallen στα charts του Billboard ήταν τεράστια για να αγνοηθεί ακόμη και από την Ακαδημία.

Επιτυχία στα charts σημείωσε τόσο το «Vampire» της Olivia Rodrigo όσο και το «Boy’s a Liar» των νεο-εφανιζόμενων PinkPatherness και Ice Spice. Metro Boomin’, The Weeknd και 21 Savage θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το Grammy στη κατηγορία του Record of the Year φυσικά για το «Creepin’» όπως και η Doja Cat με το «Paint the Town Red».

Κάποια άλλα τραγούδια που δεν έκαναν αίσθηση στα charts αλλά κάλλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν υποψήφια είναι τα: «America Has a Problem» της Beyonce και του Kendrick Lamar, «A&W» της Lana Del Rey, «Rescued» των Foo Fighters.

  • POP VOCAL ALBUM

Ονόματα που συναντήσαμε και νωρίτερα στο άρθρο μας θα βρεθούν κι εδώ υποψήφια. To Midnights της Taylor Swift, το Guts της Olivia Rodrigo, το Endless Summer Vacation της Miley Cyrus και το …Ocean Blvd της Lana Del Rey θεωρούνται σίγουρες υποψηφιότητες.

Για τις υπόλοιπες λιγοστές θέσεις που απομένουν θα παλέψουν να βρεθούν υποψήφια το Gloria του Sam Smith, το Chemistry της Kelly Clarkson, το Trustfall της Pink και το Subtract του Ed Sheeran.

  • POP SOLO PERFORMANCE

Η κατηγορία που δίνει στην Miley Cyrus και το «Flowers» τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας είναι αυτή του Pop Solo Performance. Η Taylor Swift και η Olivia Rodrigo με τα «Anti-hero» και «Vampire» σίγουρα θα αποτελέσουν δυνατές αντίπαλοι της Cyrus.

Το «Eyes Closed» του Ed Sheeran επίσης το φανταζόμαστε υποψήφιο όπως και κάποιο από τα «Lift Me Up» της Rihanna και «What Was I Made For?» της Billie Eilish. Λιγότερες πιθανότητες παρουσίας δίνονται στο «Mine» της Kelly Clarkson.

  • POP DUO/GROUP PERFORMANCE

Κι ενώ η περσινή χρονιά μας χάρισε πολλές δυνατές pop συνεργασίες δε θα μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τη φετινή χρονιά. Το «Karma» των Taylor Swift και Ice Spice, το «Special» της Lizzo και SZA, το «TQG» της Karol G και Shakira ακόμη και το «Boy’s a Liar» της PinkPatherness και Ice Spice, αν φυσικά προταθεί στο pop field, μπορούμε να τα θεωρήσουμε ως dead locks.

Το «Seven» του Jungkook και της Latto επίσης θα μπορούσε να διεκδικήσει το Grammy σε αυτή τη κατηγορία όπως και το «Waffle House» των Jonas Brothers, το «Escapism» της Raye και 070 Shake ακόμη και το «Calm Down» του Rema και Selena Gomez αν φυσικά οι κανονισμοί το επιτρέψουν.

  • POP DANCE RECORDING

Μια νέα κατηγορία στο pop field κάνει την εμφάνισή του από το 2024 και δεν είναι άλλη από το Pop Dance Recording. Φανταζόμαστε ότι σε αυτή τη κατηγορία θα μπορούσαν να βρεθούν τραγούδια όπως το «Bzrp Music Sessions #53» των Bizarrap και Shakira, «Dance the Night» της Dua Lipa, «Never Not Gonna Dance Again» της Pink, «I’m Not Here to Make Friends» του Sam Smith, «Padam Padam» της Kylie Minogue και το «Where She Goes» του Bad Bunny.

  • NEW ARTIST

Δεδομενή η παρουσία της Ice Spice αλλά και της PinkPantheress στη κατηγορία του νεο-εμφανιζόμενου. Πολλές πιθανότητες εμφάνισης και για τους Gracie Abrams, Coco Jones, Bailey Zimmerman και Peso Pluma.

  • ALTERNATIVE

Στις κατηγορίες που αφορούν την alternative μουσική σίγουρα θα δούμε πολλές φορές τις Boygenius. Δεδομένη η παρουσία των Arctic Monkeys τόσο για τον δίσκο The Car όσο και για τα singles αυτού ενώ δε πρέπει να ξεχάσουμε τους Alvvays οι οποίοι κυκλοφόρησαν το critical acclaim Blue Rev. PJ Harvey, Caroline Polachek, Lana Del Rey και χωρίς αμφιβολία ο Hozier για την πρόσφατη δουλειά του Unreal / Unearth θα προταθούν επίσης για βραβείο Grammy στις alternative κατηγορίες.

  • ROCK

Εδώ, οι Foo Fighters θα κάνουν αισθητή τη παρουσία τους αφού το But Here We Are αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς. Οι Paramore και οι Fall Out Boy προβλέπεται επίσης να εμφανιστούν όπως και ο Beck αλλά και οι Gorillaz (μπορούμε να τους δούμε και στις alternative κατηγορίες).

  • R&B

Η SZA αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις κατηγορίες που αφορούν την R&B μουσική. Δυνατά θα παίξει και το «ICU» της Coco Jones. Daniel Caesar, Kali Uchis, Amaarae, Victoria Monet, Janaelle Monae και Jon Batiste επίσης θα δουν τα ονόματά τους υποψήφια για Grammy στο R&B field.

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment