Specials

Grammy Awards 2023: Πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η λίστα με τις υποψηφιότητες

Η μεγαλύτερη γιορτή της μουσικής επιστρέφει στις 5 Φεβρουαρίου για την αισίως 65η απονομή! Ο λόγος φυσικά για τα βραβεία Grammy!

Στη προηγούμενη απονομή, το R&B duo των Silk Sonic αποτελούμενο από τους Bruno Mars και Andereon .Paak επικράτησε στις κατηγορίες Song of the Year και Record of the Year για το «Leave the Door Open» ενώ η Olivia Rodrigo κέρδισε στις κατηγορίες Best New Artist, Best Pop Solo Performance για το «Driver’s License» αλλά και Best Pop Vocal Album για το Sour. Μεγάλος νικητής της βραδιάς αναδείχθηκε ο τραγουδιστής της R&B και jazz, Jon Batiste ο οποίος έφυγε με 5 βραβεία Grammy ανάμεσά τους και αυτό στη κατηγορία Album of the Year για τον δίσκο We Are.

Η φετινή περίοδος επιλεξιμότητας για τα βραβεία Grammy ξεκίνησε στις 1 Οκτωβρίου 2021 και ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το πως θα μπορούσε να διαμορφωθεί η φετινή λίστα με τις υποψηφιότητες αν και κάθε χρόνο η Recording Academy είναι απρόβλεπτη και μας εκπλήσσει πότε ευχάριστα και πότε δυσάρεστα. Για οικονομία χρόνου, θα αναφερθούμε στις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες αλλά και στις κατηγορίες που αφορούν την pop μουσική.

  • ALBUM OF THE YEAR

Κάτι παραπάνω από σίγουρη είναι η υποψηφιότητα της Adele. Ο comeback δίσκος της, 30 συνοδεύτηκε από μια σειρά από καλές κριτικές. Βέβαια μια νίκη της στη συγκεκριμένη κατηγορία δεν είναι τόσο σίγουρη όσο τις προηγούμενες χρονιές που βρέθηκε υποψήφια για τους δίσκους 21 και 25. Αν και μπορεί να θεωρηθεί αγαπημένο παιδί των Grammy’s, ο Kendrick Lamar δεν έχει κερδίσει ποτέ στη κορυφαία κατηγορία της διοργάνωσης, του δίσκου της χρονιάς. Το Mr. Morale & The Big Steppers ξεχώρισε μεταξύ των rap κυκλοφοριών της χρονιάς και φυσικά θα βρεθεί ανάμεσα στους φετινούς διεκδικητές. Το 2022 είναι η χρονιά του Harry Styles! Επίσης δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παρουσία του Harry’s House.

Η μεγάλη και πολυαναμενόμενη επιστροφή της Beyonce συζητήθηκε όσο λίγες. Το Renaissance διεκδικεί με μεγάλες αξιώσεις ακόμη και τη νίκη στη κατηγορία του δίσκου της χρονιάς. Οι δύο από τις εμπορικότερες pop κυκλοφορίες της χρονιάς, το Un Verano Sin Ti του Bad Bunny και το Special της Lizzo θα μπορούσαν επίσης να βρεθούν ως υποψήφια. Η περσινή παρουσία των Brandi Carlile και ABBA στις κατηγορίες Song και Record of the Year ενισχύει τις πιθανότητες τους να βρεθούν φέτος υποψήφιοι στη κατηγορία Album of the Year με τα In These Silent Days και Voyage αντίστοιχα.

Οι Silk Sonic επίσης θα μπορούσαν να βρεθoύν στη λίστα τόσο του δίσκου της χρονιάς όσο και σε άλλες κατηγορίες ωστόσο το duo ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι δε θα υποβάλλει ούτε κάποιο τραγούδι ούτε και τον δίσκο τους για την διεκδίκηση βραβείου Grammy…

Ως dark horses θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τους Robert Plant & Alison Krauss με το Raise the Roof. Η εμφάνιση τους ως υποψήφιοι πρέπει να θεωρείτε ως dead-lock ενώ μια ενδεχόμενη νίκη τους δε θα πρέπει να μας ξαφνιάσει αφού οι δύο τους έχουν ξανακερδίσει στη συγκεκριμένη κατηγορία και συγκεκριμένα το 2009 για το Raising Sand.

  • RECORD OF THE YEAR / SONG OF THE YEAR

Πρωτού προχωρήσουμε στις προβλέψεις τραγουδιών στις συγκεκριμένες δύο κατηγορίες θα αναφέρουμε τη διαφορά ανάμεσα σε αυτές. Το Grammy στην κατηγορία Record of the Year δίνεται στον καλλιτέχνη, τον παραγωγό και τον mixer και όχι στους δημιουργούς του τραγουδιού σε αντίθεση με το Song of the Year που δίνεται στον στιχουργό και τον συνθέτη.  Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι περισσότερες από τις μισές υποψηφιότητες είναι κοινές στις δύο αυτές κατηγορίες. Δεν νομίζουμε ότι φέτος θα υπάρξει κάποια αλλαγή.

Το πολυσυζητημένο και fan favorite κομμάτι από τη δισκογραφία της Taylor Swift, το «All Too Well» θα βρεθεί σίγουρα υποψήφιο στη κατηγορία του Song of the Year ενώ δε θα πρέπει να μας ξαφνιάσει η παρουσία του και στο Record of the Year. Φυσικά θα δούμε και εδώ τους Adele, Harry Styles και Beyonce με τα «Easy On Me», «As It Was» και «Break My Soul» αντίστοιχα.

Και η Lizzo μπορεί να ελπίζει σε μια υποψηφιότητα της έστω σε μια από τις δύο αυτές κατηγορίες πάντα με το «About Damn Time». Και ο Bad Bunny ίσως κάνει την έκπληξη με κάποιο από τα τραγούδια του Un Verano Sin Ti με πιο πιθανά τα «Me Porto Bonito» και «Titi Me Pregunto». Έκπληξη όμως δε θα μας κάνει η υποψηφιότητα της Brandi Carlile αφού τα τελευταία χρόνια συχνά βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές των Grammy για τις κατηγορίες Record / Song of the Year. Φέτος θα την δούμε να ”παλεύει” για το Grammy με το «Broken Horses» ή το «You & Me On the Rock».

Και το «First Class» του sexy Jack Harlow είναι ένα strong nominee contender. Μένοντας στην hip hop και κάποιο τραγούδι από το Mr. Morale του Kendrick Lamar θα βρεθεί υποψήφιο με πιο πιθανό το «Ν95». Ερωτηματικό παραμένει αν το «We Don’t Talk About Bruno» από την ομόνυμη ταινία της Disney μπορέσει και κάνει την έκπληξη και να βρεθεί ανάμεσα στις υποψηφιότητες! Το τραγούδι έλαβε διθυραμβικές κριτικές ενώ κατάφερε να φτάσει μέχρι το #1 στο Billboard Hot 100!

Υπολογίσιμοι αντίπαλοι, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, ακόμη και σε αυτές τις κατηγορίες είναι οι Robert Plant & Alison Krauss. Θα βρεθούν υποψήφιοι είτε με το «High & Lonesome» είτε με το «Somebody Was Watching Over Me».

  • POP VOCAL ALBUM

Εφόσον η Beyonce αποφασίσει να επιλέξει τα pop fields για να βρεθεί υποψήφια τότε δεδομένη θεωρείτε η παρουσία του Renaissance στη κατηγορία Best Pop Vocal Album. Μια πιο εύκολη ”μάχη” θα έχει η Adele στη συγκεκριμένη κατηγορία και γενικότερα στις pop κατηγορίες, σε σύγκριση με το general field. Το 30 θεωρείτε φαβορί ακόμη και για τη νίκη σε αυτή τη κατηγορία. Ο επίσης βρετανός Harry Styles θα είναι ένας εκ των υποψηφίων φυσικά για το Harry’s House.

Μένουμε στην Βρετανία καθώς και ο Ed Sheeran αλλά και οι Coldplay με τα = και Music of the Spheres αντίστοιχα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στη κούρσα διεκδίκησης του βραβείου Grammy. Περνάμε και πάλι στην απένταντι πλευρά του Ατλαντικού για να βρούμε μια ακόμη υποψηφιότητα. Φυσικά και αναφερόμαστε στην Lizzo με το Special. Την έκπληξη ακόμη και για τη νίκη στη κατηγορία αυτή μπορεί να την κάνει η Taylor Swift με το re-recording του δίσκου Red.

  • POP SOLO PERFORMANCE

Οι πρωταγωνιστές, όπως αναμένεται, των Grammy’s 2023 θα είναι οι Beyonce, Adele και Harry Styles. Οι τρεις τους θα βρεθούν και εδώ υποψήφιοι με τα «Break My Soul», «Easy On Me» και «As It Was» αντίστοιχα. Επίσης και το «About Damn Time» της Lizzo είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί κι εδώ υποψήφιο.

Και μπορεί η περσινή χρονιά να ήταν αυτή που βρέθηκαν στη πρώτη σειρά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας ωστόσο οι eras τους συνεχίστηκαν και το 2022. Ο λόγος για τους Justin Bieber, Lil Nas X και Doja Cat όπου τα τελευταία singles από τους πρόσφατους δίσκους τους μπορούν να διεκδικήσουν και φέτος Grammy Award. Έτσι, πολύ πιθανό είναι να συναντήσουμε ανάμεσα στα υποψήφια κομμάτια για το Best Pop Solo Performance βραβείο και κάποιο από τα «Ghost», «That’s What I Want» και «Woman».

Κάποια άλλα pop hits που θα μπορούσαν να βρεθούν στη λίστα με τους υποψηφίους είναι και τα: «Shivers» από τον Ed Sheeran, «TV» ή «The 30th» από την Billie Eilish, «Bad Habit» του Steve Lacey (αν ο ίδιος επιλέξει τις pop κατηγορίες και όχι τις R&B) αλλά και η ήδη 13 φορές βραβευμένη με Grammy Lady Gaga για το «Hold My Hand».

  • POP DUO / GROUP PERFORMANCE

Φέτος, περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός στη συγκεκριμένη κατηγορία όχι τόσο στο ποιος θα κερδίσει το Grammy αλλά για το ποιοι, τελικά, θα καταφέρουν να είναι υποψήφιοι. Η φετινή χρονιά μας χάρισε ομολογουμένως δυνατές συνεργασίες στο πεδίο της pop. Ας ξεκινήσουμε να τις ονοματίζουμε!

Από τις εμπορικότερες κυκλοφορίες για το 2022 είναι και το «Enemy» των Imagine Dragons ft. JID. Μια υποψηφιότητα του κομματιού είναι πολύ πιθανή. Επίσης πολύ πιθανή η εμφάνιση των OneRepublic για το «I Ain’t Worried». Δυνατά θα παίξει και το «Bam Bam» των Camila Cabello και Ed Sheeran. Ο κοκκινομάλλης Sheeran μπορεί να ελπίζει και σε μια υποψηφιότητα του «The Joker & the Queen», μια συνεργασία του με την Taylor Swift. Post Malone και Doja Cat ένωσαν τις δυνάμεις τους στο «I Like You» και φυσικά ελπ΄ίζουν σε μια υποψηφιότητα. Μπορεί η συνεργασία των Megan Thee Stallion και Dua Lipa στο «Sweetest Pie» να μη συνοδεύτηκε από την αναμενόμενη εμπορική απήχηση ωστόσο δεν παύουν οι δύο αυτές γυναίκες να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας άρα να είναι και υπολογίσιμοι ”αντίπαλοι”.

Θα ήταν ευχάριστο να βλέπαμε την Britney Spears και πάλι στις… grammy επάλξεις και η συνεργασία της με τον Elton John στο «Hold Me Closer» να αναγνωριστεί από την Recording Academy. Μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του «We Don’t Talk About Bruno» ίσως να φαινόταν από πολλούς… περίεργη ωστόσο αν αυτό συμβεί δε θα πρέπει να μας ξαφνιάσει για τους λόγους που ήδη έχουν αναφερθεί νωρίτερα. Μια latin νότα φιλοδοξεί να δώσει ο Bad Bunny στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μένει να δούμε αν τελικά το καταφέρει και φυσικά με ποια συνεργασία του από το Un Verano Sin Ti θα το κάνει. Η Ακαδημία έχει αναγνωρίσει την K-Pop μουσική αφού είδαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια να βάζει στις υποψηφιότητες τους BTS. Φέτος θα τους δούμε και πάλι αυτή τη φορά μαζί με τους Coldplay και το «My Universe». Μια πιθανή υποψηφιότητα είναι και αυτή των Charlie Puth και Junkook, μέλος των BTS, για το τραγούδι «Left & Right». Τέλος, και οι Blackpink μπορούν να ελπίζουν σε μια πιθανή υποψηφιότητα του «Pink Venom».

  • NEW ARTIST

Με τους κανονισμούς για το ποιος τελικά μπορεί να είναι υποψήφιος στη κατηγορία του νέου καλλιτέχνη να αλλάζουν κάθε χρόνο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται μια ατελείωτη σύγχηση. Παρακάτω θα αναφέρω κάποια ονόματα ωστόσο δε μπορώ να είμαι σίγουρος αν αυτοί πληρούν, τελικά, τις προϋποθέσεις για την Ακαδημία.

Latto, Gayle, Wet Leg, Zach Bryan, Muni Long, Joji και Dove Cameron μπορεί να είναι μερικοί από τους υποψηφίους για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη.

Οι φετινές υποψηφιότητες αναμένεται να ανακοινωθούν 15 Νοεμβρίου. Αναμένουμε να δούμε ποιοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι.

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment