Specials

#FreeBritney: Το χρονικό ενός κινήματος που υποστηρίζει ότι η Britney Spears βρίσκεται σε ομηρία

People can take everything away from you

But they can never take away your truth

But the question is, can you handle mine?

… Πρόκειται για τους πρώτους στίχους από το τραγούδι της Britney Spears, “My Prerogative”. Δεκαέξι ολόκληρα χρόνια από τη κυκλοφορία του, οι παραπάνω στίχοι θα μπορούσαν να περιγράψουν την ομιχλώδη για εμάς κατάσταση την οποία βιώνει η δημοφιλής τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η γεμάτη μυστήριο ζωή της Britney Spears ξαναβρέθηκε στο στόχαστρο, ιδιαίτερα και μετά το κίνημα #FreeBritney το οποίο λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις.

Η Britney Jean Spears γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1982. Στα 11 της χρόνια βρέθηκε στο The Mickey Mouse Club όπου πολύ γρήγορα ξεχώρισε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Από την ηλικία των 15, ξεκίνησε τη προσπάθεια της να γίνει τραγουδίστρια και με τη βοήθεια του πατέρα της υπέγραψε τελικά στην Jive Records. Το 1998 κυκλοφόρησε το debut single της “…Baby One More Time” όπου και την καθιέρωσε ως το απόλυτο teen idol. Έκτοτε, η μουσική της πορεία είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει τα “Oops! I Did It Again”, “Toxic”, “Everytime” και “Womanizer”;

Δεδομένης της υπερβολικής έκθεσης από την παιδική της κιόλας ηλικία, το αδιάκοπο κυνήγι των paparazzi αλλά και ο πολυσυζητημένος γάμος με τον Kevin Federline (με τον οποίο απέκτησε και δύο παιδιά), θα φέρουν τη ψυχική της υγεία στο τέλμα. Το 2007 η ‘Πριγκίπισσα της Pop’ θα καταρρεύσει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου αφού με παρουσία φωτογραφικού φακού, θα ξυρίσει τα μαλλιά της, θα χτυπήσει με ομπρέλα το αυτοκίνητο ενός paparazzi ενώ η ίδια θα δείχνει εντελώς χαμένη.

Φυσικά, το όλο περιστατικό οδήγησε την οικογένεια της Britney σε δραστικές αποφάσεις και στη προσφυγή της ιδίας σε κλινική αποτοξίνωσης με στενή ψυχολογική παρακολούθηση. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, ο τέως σύζυγος της Kevin Federline, προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας την πλήρη επιμέλεια των δύο παιδιών τους. Έτσι κι έγινε. Η Britney δεν ήταν πια σε θέση να βλέπει – χωρίς την άδεια των αρχών – τα δύο της παιδιά ενώ ταυτοχρόνως θα έπρεπε να καταβάλει μηνιαίως το ποσό των 20.000 δολαρίων στον Kevin για την ανατροφή τους. Όπως ήταν λογικό, η ψυχική κατάσταση της Britney δε μπορούσε να γίνει καλύτερη…

Το 2008 και με απόφαση δικαστηρίου, κρίθηκε ότι η Britney είναι ακατάλληλη να παίρνει αποφάσεις για τον ίδιο της τον εαυτό. Ο πατέρας της, Jamie Spears, έγινε ο κηδεμόνας της γεγονός που σήμαινε ότι αυτός είχε τον έλεγχο των αποφάσεων για την ζωή της σε όλα τα επίπεδα. Δώδεκα χρόνια μετά, η απόφαση αυτή δεν έχει ανακληθεί ούτε έχουν αλλάξει οι όροι της κηδεμονίας (ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβής, οι όροι με τα χρόνια έγιναν ακόμη πιο σκληροί).

Πρακτικά, η Britney χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα της, δε μπορεί να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις, να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, να διαχειριστεί τα περιουσιακά της στοιχεία ενώ λέγεται ότι δε μπορεί ακόμη και να οδηγήσει ή να βρεθεί σε μαγαζιά εστίασης. Επίσης, ο Jamie Spears έχει εξουσία και στην επαγγελματική καριέρα της κόρης του ενώ η ίδια οφείλει να συνεργάζεται αποκλειστικά και μόνο με τους νομικούς συμβούλους του.

Το #FreeBritney αναφέρεται στην αποδέσμευση της Britney από τον καταπνικτικό έλεγχο του πατέρα της και να γίνει ξανά η ίδια κυρίαρχη του εαυτού της. Το κίνημα #FreeBritney ξεκίνησε το 2009 από τους fans της. Η αρχή έγινε από τη δήλωση της Britney στο ντοκιμαντέρ Britney: For the Record, που κυκλοφόρησε το 2008, όπου ανέφερε:

Δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εκτός ελέγχου. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι κάτω από υπερβολικό έλεγχο.

Η πολύχρονη απουσία της από τα καλλιτεχνικά δρώμενα (η τελευταία της ολοκληρωμένη δουλειά κυκλοφόρησε πριν από 4 χρόνια), οι μηδαμινές δημόσιες εμφανίσεις, η διακοπή του πετυχημένου show της στο Las Vegas, Britney: Piece of Me, αλλά και η γενικότερη απουσία της από τα φώτα της δημοσιότητας, οδήγησαν τους θαυμαστές της να αναρωτιούνται για άλλη μια φορά για τη ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγαπημένη τους τραγουδίστρια.

Μέσα από μια ιδιόμορφη κατάσταση η Britney θα προσπαθήσει να απαλλαγεί από τον συνεχή έλεγχο του πατέρα της. Το 2019, ο Jamie Spears οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε αφού αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο έντερο. Στηριζόμενη στην αδύναμη – πλέον –  υγεία του Jamie, ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου η απόφαση του δικαστηρίου που την ήθελε ουσιαστικά όμηρο του ίδιου της του πατέρα.

Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η Britney θα ξαναγίνει κυρίαρχη του εαυτού της. Μάλιστα, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, αρκετοί fans της τραγουδίστριας βρέθηκαν εκεί στηρίζοντας την. Το δικαστήριο ωστόσο αποφανθεί τη συνέχιση της κηδεμονίας από τον Jamie…

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Britney Spears προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram. Πλέον, η πλειοψηφία των σχολίων σε κάθε της post αναφέρονται στην ψυχική της κατάσταση και στο κίνημα #FreeBritney. Επίσης, πολλές φορές οι fans της μέσω σχολίων όπως “φόρα κάτι πράσινο αν χρειάζεσαι βοήθεια” ή “ανήρτησε κάτι με έντονο κόκκινο χρώμα αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο” βρήκαν ανταπόκριση, με την Britney μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να ακολουθεί τις οδηγίες αυτές. Φυσικά στα συγκεκριμένα post η ίδια δεν αναφέρει ξεκάθαρα ότι νιώθει απειλή ωστόσο τα σημάδια που ζητούσαν οι fans ήταν εκεί…

Το #FreeBritney δεν απασχολεί μόνο τους fans της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Κατά καιρούς, celebrities όπως η Paris Hilton, η Miley Cyrus και η Rose McGowan μίλησαν ανοιχτά για το συγκεκριμένο κίνημα.

Το προηγούμενο διάστημα η μητέρα (Lynne Spears) αλλά και ο σύντροφος (Sam Asghari) της Britney Spears υποστήριξαν το #FreeBritney movement αφού μέσα από τα social media τους κάνουν like σε αναρτήσεις σχετικά με το κίνημα. Φαίνεται το ζήτημα της κηδεμονίας της Britney, μετά τη διάσταση που πήρε από το #FreeBritney, τίθεται εκ νέου προς συζήτηση ενώ αυτή τη φορά η ‘Πριγκίπισσα της Pop’ έχει στο πλευρό της ολόκληρη τη κοινή γνώμη.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της παρατυπης κηδεμονίας της Britney Spears φέρνουν στο προσκήνιο νεότερες εξελίξεις. Όπως υποστηρίζουν καλά ενημερωμένες πηγές η ίδια η Britney φαίνεται να έχει φτάσει στο ψυχολογικό της τέλμα. Μέσα από ηχογραφήσεις που έχουν διαρρεύσει φέρεται να λέει η ίδια “Η όλη διαδικασία μου έχει αφήσει τραύμα, θέλω πολύ απλά τη ζωή μου πίσω” επίσης αναφέρει “θέλω να παντρευτώ και να κάνω κι άλλα παιδιά, αλλά δε με αφήνουν”.

Πλέον ολοένα και περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία καλύπτουν το θέμα ενώ κι άλλοι celebrities, μεταξύ άλλων και ο Justin Timberlake, παίρνουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Britney.

 

Shame on me

To need release

Uncontrollably

I wanna go, all the way

© 2020 – 2021, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Leave a Comment