Specials

#FreeBritney: Το χρονικό του κινήματος που απελευθέρωσε την Britney Spears

People can take everything away from you

But they can never take away your truth

But the question is, can you handle mine?

… Πρόκειται για τους πρώτους στίχους από το τραγούδι της Britney Spears, “My Prerogative”. Δεκαοκτώ ολόκληρα χρόνια από τη κυκλοφορία του, οι παραπάνω στίχοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι περιέγραφαν την ομιχλώδη για εμάς κατάσταση την οποία βίωνε η δημοφιλής τραγουδίστρια τα τελευταία χρόνια της ζωής της. Η γεμάτη μυστήριο ζωή της Britney Spears βρέθηκε στο στόχαστρο, ιδιαίτερα και μετά το κίνημα #FreeBritney το οποίο μέρα με τη μέρα λάμβανε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η Britney Jean Spears γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του 1982. Στα 11 της χρόνια βρέθηκε στο The Mickey Mouse Club όπου πολύ γρήγορα ξεχώρισε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Από την ηλικία των 15, ξεκίνησε τη προσπάθεια της να γίνει τραγουδίστρια και με τη βοήθεια του πατέρα της υπέγραψε τελικά στην Jive Records. Το 1998 κυκλοφόρησε το debut single της “…Baby One More Time” όπου και την καθιέρωσε ως το απόλυτο teen idol. Έκτοτε, η μουσική της πορεία είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Άλλωστε ποιος δεν γνωρίζει τα “Oops! I Did It Again”, “Stronger”, “Toxic” και “Womanizer”;

Δεδομένης της υπερβολικής έκθεσης από την παιδική της κιόλας ηλικία, το αδιάκοπο κυνήγι των paparazzi αλλά και ο πολυσυζητημένος γάμος με τον Kevin Federline (με τον οποίο απέκτησε και δύο παιδιά), έφεραν τη ψυχική της υγεία στο τέλμα. Το 2007 η ‘Πριγκίπισσα της Pop’ θα καταρρεύσει μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου αφού με παρουσία φωτογραφικού φακού, θα ξυρίσει τα μαλλιά της, θα χτυπήσει με ομπρέλα το αυτοκίνητο ενός paparazzi ενώ η ίδια θα δείχνει εντελώς χαμένη.

Φυσικά, το όλο περιστατικό οδήγησε την οικογένεια της Britney σε δραστικές αποφάσεις και στη προσφυγή της ιδίας σε κλινική αποτοξίνωσης με στενή ψυχολογική παρακολούθηση. Επιπλέον, την ίδια περίοδο, ο τέως σύζυγος της Kevin Federline, προσέφυγε στα δικαστήρια διεκδικώντας την πλήρη επιμέλεια των δύο παιδιών τους. Έτσι κι έγινε. Η Britney δεν ήταν πια σε θέση να βλέπει – χωρίς την άδεια των αρχών – τα δύο της παιδιά ενώ ταυτοχρόνως έπρεπε να καταβάλει μηνιαίως το ποσό των 20.000 δολαρίων στον Kevin για την ανατροφή τους. Όπως ήταν λογικό, η ψυχική κατάσταση της Britney δε μπορούσε να γίνει καλύτερη…

Το 2008 και με απόφαση δικαστηρίου, κρίθηκε ότι η Britney είναι ακατάλληλη να παίρνει αποφάσεις για τον ίδιο της τον εαυτό. Ο πατέρας της, Jamie Spears, έγινε ο κηδεμόνας της γεγονός που σήμαινε ότι αυτός είχε τον έλεγχο των αποφάσεων για την ζωή της σε όλα τα επίπεδα. Με τη πάροδο των χρόνων η απόφαση αυτή δεν είχε ανακληθεί ούτε είχαν αλλάξει οι όροι της κηδεμονίας (ή μάλλον για να είμαστε πιο ακριβής, οι όροι με τα χρόνια έγιναν σκληρότεροι).

Πρακτικά, η Britney χωρίς τη συγκατάθεση του πατέρα της, δε μπορούσε να πραγματοποιήσει δημόσιες εμφανίσεις, να παντρευτεί ή να κάνει παιδιά, να διαχειριστεί τα περιουσιακά της στοιχεία ενώ λέγεται ότι δε μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει ή να βρεθεί σε μαγαζιά εστίασης. Επίσης, ο Jamie Spears είχε εξουσία και στην επαγγελματική πορεία της κόρης του ενώ η ίδια όφειλε να συνεργάζονταν αποκλειστικά και μόνο με τους νομικούς συμβούλους του.

Το #FreeBritney αναφέρονταν στην αποδέσμευση της Britney από τον καταπνικτικό έλεγχο του πατέρα της και να γίνει ξανά η ίδια κυρίαρχη του εαυτού της. Το κίνημα #FreeBritney ξεκίνησε το 2009 από τους fans της. Η αρχή έγινε από τη δήλωση της Britney στο ντοκιμαντέρ Britney: For the Record, που κυκλοφόρησε το 2008, όπου ανέφερε:

Δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι εκτός ελέγχου. Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι κάτω από υπερβολικό έλεγχο.

Η πολύχρονη απουσία της από τα καλλιτεχνικά δρώμενα (η τελευταία της ολοκληρωμένη δουλειά κυκλοφόρησε πριν από 6 χρόνια), οι μηδαμινές δημόσιες εμφανίσεις, η διακοπή του πετυχημένου show της στο Las Vegas, Britney: Piece of Me, αλλά και η γενικότερη απουσία της από τα φώτα της δημοσιότητας, οδήγησαν τους θαυμαστές της να αναρωτιούνται για τη ψυχική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγαπημένη τους τραγουδίστρια.

Μέσα από μια ιδιόμορφη κατάσταση η Britney προσπάθησε να απαλλαγεί από τον συνεχή έλεγχο του πατέρα της. Το 2019, ο Jamie Spears οδηγήθηκε στο νοσοκομείο όπου και χειρουργήθηκε αφού αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα στο έντερο. Στηριζόμενη στην αδύναμη – πλέον –  υγεία του Jamie, ζήτησε να εξεταστεί εκ νέου η απόφαση του δικαστηρίου που την ήθελε ουσιαστικά όμηρο του ίδιου της του πατέρα.

Πολλοί ήταν αυτοί που θεώρησαν ότι η Britney θα ξαναγίνει κυρίαρχη του εαυτού της. Μάλιστα, την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης, αρκετοί fans της τραγουδίστριας βρέθηκαν εκεί στηρίζοντας την. Το δικαστήριο ωστόσο αποφάνθει τη συνέχιση της κηδεμονίας από τον Jamie…

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η Britney Spears προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο μέσα από τις αναρτήσεις της στο Instagram. Η πλειοψηφία των σχολίων σε κάθε της post αναφέρονταν στην ψυχική της κατάσταση και στο κίνημα #FreeBritney. Επίσης, πολλές φορές οι fans της μέσω σχολίων όπως “φόρα κάτι πράσινο αν χρειάζεσαι βοήθεια” ή “ανήρτησε κάτι με έντονο κόκκινο χρώμα αν βρίσκεσαι σε κίνδυνο” βρήκαν ανταπόκριση, με την Britney μέσα σε διάστημα λίγων ημερών να ακολουθεί τις οδηγίες αυτές. Φυσικά στα συγκεκριμένα post η ίδια δεν αναφέροταν  ξεκάθαρα ότι νιώθει απειλή ωστόσο τα σημάδια που ζητούσαν οι fans ήταν εκεί…

Το #FreeBritney δεν απασχολούσε μόνο τους fans της δημοφιλούς τραγουδίστριας. Κατά καιρούς, celebrities όπως η Paris Hilton, η Miley Cyrus και η Rose McGowan μίλησαν ανοιχτά για το συγκεκριμένο κίνημα.

Το προηγούμενο διάστημα η μητέρα (Lynne Spears) αλλά και ο σύντροφος (Sam Asghari) της Britney Spears υποστήριξαν το #FreeBritney movement αφού μέσα από τα social media τους έκαναν like σε αναρτήσεις σχετικά με το κίνημα. Το ζήτημα της κηδεμονίας της Britney, μετά τη διάσταση που πήρε από το #FreeBritney, τέθηκε εκ νέου προς συζήτηση ενώ η ‘Πριγκίπισσα της Pop’ αυτή τη φορά είχε στο πλευρό της ολόκληρη τη κοινή γνώμη.

Στις αρχές του 2021 βγήκαν στη δημοσιότητα πολλά στοιχεία για την υπόθεση της Britney. Όπως υποστήριξαν καλά ενημερωμένες πηγές η ίδια η Britney φαίνεται ότι είχε φτάσει στο ψυχολογικό της τέλμα. Μέσα από ηχογραφήσεις που έχουν διαρρεύσει φέρεται να λέει η ίδια “Η όλη διαδικασία μου έχει αφήσει τραύμα, θέλω πολύ απλά τη ζωή μου πίσω” επίσης αναφέρει “θέλω να παντρευτώ και να κάνω κι άλλα παιδιά, αλλά δε με αφήνουν”.

Στη συνέχεια του 2021 ολοένα και περισσότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία κάλυπταν το θέμα ενώ κι άλλοι celebrities, μεταξύ άλλων και ο Justin Timberlake, πήραν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Britney.

Η 13η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία της απελευθέρωσης της Britney από την καταπιεστική, σκληρή, άδικη και απάνθρωπη κηδεμονία του πατέρα της. Η ζωή της πέρασε και πάλι στα χέρια της, στον έλεγχο της. Πλέον η ίδια μπορεί να διαχειριστεί όπως εκείνη επιθυμεί τα περουσιακά της στοιχεία, να ταξιδέψει ελεύθερα και να επιστρέψει στην φυσιολογική της ζωή που η ίδια της η οικογένεια προσπάθησε να της στερήσει. Φυσικά, ολόκληρος ο κόσμος περιμένει με αμείωτο ενδιαφέρον μια συνέντευξη της Britney όπου θα δώσει περισσότερο φως για τις συνθήκες στις οποίες ζούσε από το 2008 μέχρι και το 2021.

Το #FreeBritney δεν ήταν μια θεωρία συνομωσίας. Έτσι αντιμετωπίζονταν για πολλά χρόνια. Πολλοί έβρισκαν τους fans της τραγουδίστριας απλά υπερβολικούς. Τα social media και η ανιδιοτελής αγάπη των fans προς τον πρόσωπο της αγαπημένης τους pop star εν τέλει ήταν αυτά που της άλλαξαν τη ζωή και τερμάτισαν την καταπίεση της από τον Jamie Spears.

Shame on me

To need release

Uncontrollably

I wanna go, all the way

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2020 – 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment