Specials

Επιτυχημένοι καλλιτέχνες ως σόλο αλλά και ως μέλη συγκροτημάτων

Υπάρχουν τραγουδιστές που έχουν σημειώσει αξιόλογη πορεία και υψηλές αποδόσεις ως σόλο καλλιτέχνες αλλά και ως μέλη ενός συγκροτήματος. Ο Don Henley, η Stevie Nicks, o Peter Gabriel, o Sting, o Lionel Richie, η Diana Ross, o Ozzy Osbourne και ο Eric Clapton είναι μερικά παραδείγματα καλλιτεχνών που μεσουρανούσαν τόσο με τη σόλο καριέρα τους, όσο και με τη συμμετοχή τους σε μουσικά σχήματα.

O Gordon Matthew Thomas Summer (γνωστός ως Sting) ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 1974. Από το 1977 ως το 1986 υπήρξε μπασίστας, στιχουργός αλλά και frontman του συγκροτήματος The Police. Μαζί με το γκρουπ, ο Sting έχει καταγράψει πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων και έγινε, έτσι, ένας από τους εμπορικότερους μουσικούς καλλιτέχνες.

Αρχικά, υπήρξε μέλος του ροκ συγκροτήματος Eagles. Ο λόγος για τον Don Henley που μετά την επιτυχία του με το αμερικάνικο γκρουπ, χάραξε τη δική του μουσική διαδρομή ως σόλο τραγουδιστής. Έτσι, από το 1982 ως και το 2015 έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικά άλμπουμ. Μαζί με τους Eagles έχει κερδίσει 6 βραβεία Grammy.

H Stevie Nicks έγινε περισσότερο γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στο μουσικό σχήμα Fleetwood Mac. Όπως και πολλοί άλλοι, έχει σημειώσει και τη δικιά της πορεία στη μουσική σκηνή ως σόλο τραγουδίστρια, ξεκινώντας το 1966. Το 1975 προστέθηκε στους Fleetwood Mac, βοηθώντας τους να γίνουν ένα από τα πιο εμπορικότερα μουσικά σχήματα όλων των εποχών. Έχει βραβευτεί με 8 βραβεία Grammy.

Ο Άγγλος Peter Gabriel ξεκίνησε την καριέρα του ως τραγουδιστής των Genesis. Μετά από τη φυγή του από το συγκρότημα το 1975, ακολούθησε μια σόλο καριέρα με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό του. Το 2010 συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Genesis και τέσσερα χρόνια αργότερα ως σόλο καλλιτέχνης.

Για πολλούς, ένα μέρος της δημοτικότητας της Diana Ross οφείλεται στη συμμετοχή της στο γυναικείο γκρουπ The Supremes. Mετά από την αποχώρησή της από το συγκρότημα το 1970, η Diana Ross έχει στη συλλογή της πάνω από 22 προσωπικά άλμπουμ, με το τελευταίο να έχει κυκλοφορήσει το 2021.

Πριν τη σόλο καριέρα του, ο Lionel Richie μεσουρανούσε ήδη στη μουσική σκηνή με τους Commodores. Κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ το 1982 και το τελευταίο του το 2012. Κατά τη διάρκεια της μουσικής του διαδρομής, έγινε ο δημοφιλέστερος τραγουδιστής μπαλάντας για τη δεκαετία του ’80.

O Eric Clapton συμμετείχε σε αρκετά συγκροτήματα μέχρι να πάρει το δρόμο της σόλο καριέρας. Από το 1963 ως το 1965 συμμετείχε στο ροκ γκρουπ The Yardbirds. Έπειτα, μέχρι το 1966, αποτέλεσε μέλος των John Mayall & the Bluesbreakers. Το 1966 υπήρξε μέλος του μουσικού τρίο Cream. Στο τέλος της δεκαετίας του 1960, ο Eric ενσωματώθηκε στους Blind Faith και αργότερα στους Derek and the Dominos. Από τη δεκαετία του ’70 ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του καταγράφοντας πωλήσεις άνω των 270 εκατομμυρίων.

Τη δεκαετία του ’70, o Ozzy Osbourne μεσουρανούσε στη διεθνή heavy metal μουσική σκηνή με τους Black Sabbath. Από το 1980 άρχισε να διαγράφει τη δική του σόλο καριέρα έχοντας στο ενεργητικό του πάνω από 11 προσωπικά άλμπουμ με το πιο πρόσφατο να έχει κυκλοφορήσει το 2022. Το 2013 κυκλοφόρησε το τελευταίο άλμπουμ παρέα με τα μέλη των Black Sabbath. Μέχρι και σήμερα αποκαλείται “ο νονός της μέταλ”.

Στην παραπάνω λίστα μπορούν να προστεθούν άλλοι 3 καλλιτέχνες, οι οποίοι ξεπέρασαν το σκόπελο των 100 εκατομμυρίων σε πωλήσεις ως σόλο τραγουδιστές αλλά και ως μέλη κάποιου συγκροτήματος. Να διευκρινίσουμε εδώ πως αυτοί οι 3 είναι και οι μοναδικοί που το έχουν καταφέρει.

Σε αυτή την τριάδα ανήκει ο βασιλιάς της ποπ Michael Jackson. Ο τραγουδιστής ξεκίνησε την καριέρα του ως μέλος του σχήματος The Jackson 5. Από το 1972 ξεκίνησε μια σόλο καριέρα, παράλληλα με τη συμμετοχή του στους Jackson 5. Ως σόλο καλλιτέχνης κατάφερε να πουλήσει σχεδόν 400 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ με τους Jackson 5 πάνω από 100 εκατομμύρια.

Στην 3αδα έρχεται να προστεθεί και ο Phil Collins. O 72χρονος -πλέον- τραγουδιστής, ντράμερ, στιχουργός και ραδιοφωνικός παραγωγός ήταν μέλος με τον Peter Gabriel στη ροκ μπάντα Genesis. To 1974 υπήρξε μέλος του jazz fusion συγκροτήματος Brand X. Με τους Genesis έχει καταγράψει πωλήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων, ενώ ως σόλο καλλιτέχνης σχεδόν 150 εκατομμύρια.

Μετά τους Beatles, o Paul McCartney αποφάσισε να διανύσει μια σόλο καριέρα. Τη δεκαετία του ’70 σχημάτισε τους Wings με την πρώτη του γυναίκα Linda και τον Denny Laine, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως Paul McCartney and Wings. Το 1993 σχημάτισε με τον Martin Glover (κατά κόσμον Youth) το δίδυμο The Fireman. O McCartney έγραψε και συν- υπόγραψε 32 τραγούδια που βρέθηκαν στην κορυφή του Billboard Hot 100. Με τους Beatles έχει καταγράψει πωλήσεις των 600 εκατομμυρίων αντίτυπων.

Στη λίστα μας δεν θα μπορούσαμε να μην μνημονεύσουμε τον Robbie Williams, τον Freddy Mercury αλλά και τον George Michael. O Freddie Mercury υπήρξε ο τραγουδιστής και πιανίστας των Queen. Με τους Queen, έχει πουλήσει περισσότερα από 260 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ ο ίδιος το 2003 μπήκε στη λίστα “Songwriters Hall Of Fame“.

O Robbie Williams ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα ως μέλος των Take That (1990- 95). Μαζί τους διένυσε μια επιτυχημένη πορεία τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και έξω από αυτό. Πολλά τραγούδια τους βρέθηκαν στο top 40, στο top 20 και στο top 5 της χώρας τους. Από το 1997 ξεκίνησε να ηχογραφεί τα δικά του τραγούδια, με εξαίρεση το 2010 όταν κυκλοφόρησε το 4ο άλμπουμ μαζί με τους Take That. Ως σόλο τραγουδιστής κατέγραψε πωλήσεις άνω των 75 εκατομμυρίων. Οι Take That -με τη σειρά τους- ετοιμάζονται για τη 12η περιοδεία τους που θα ξεκινήσει στις 13 Απριλίου του 2024 στο Sheffield και θα ολοκληρωθεί στις 19 Ιουλίου στη Vila Nova de Gaia της Πορτογαλίας.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο George Michael, ως σόλο τραγουδιστής αλλά και ως μέλος των WHAM!. O Γιώργος Κυριάκος Παναγιώτου ξεκίνησε την καριέρα του το 1981 μέσα από το μουσικό δίδυμο της ποπ WHAM!. To 1987 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ακολουθούμενος από άλλους 4. Οι εκτιμώμενες πωλήσεις του μαζί με τον Ridgeley είναι περί τα 30 εκατομμύρια, ενώ μόνος του ξεπέρασε τα 100 εκατομμύρια.

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment