Review

Higher Than Heaven | Ο ειδυλλιακός παράδεισος της Ellie Goulding

Το 2023 φαίνεται να έχει δυναμικά comebacks από καλλιτέχνες. Μία από τις νέες κυκλοφορίες είναι το Higher Than Heaven aka η νέα δουλειά της Ellie Goulding, το οποίο εξωτερικά κινεί το ενδιαφέρον και κερδίζει εντυπώσεις. Σε ένα βιβλίο όμως σημασία δεν έχει μόνο το εξώφυλλο αλλά το περιεχόμενο του!

Το opening track “Midnight Dreams” δίνει μία όμορφη essance συνδεόμενη με την αγάπη και τον πόθο. Στιχουργικά περιγράφει την “απογείωση” που νιώθουμε όταν είμαστε ερωτευμένοι, ζώντας σε έναν κόσμο όπου η αγάπη κυριαρχεί και τα όνειρα είναι η πραγματικότητα. Ένα αρκετά ενδιαφέρον καλωσόρισμα του ακροατή στον δίσκο και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Στην συνέχεια το “Cure For Love” παρά τον δυναμισμό που εκπέμπει, βρίσκει την Ellie να αποφασίζει ότι η σκιά της πρώην σχέσης της, δεν θα την στοιχειώνει για όλη της την ζωή. Αποφασίζει να προχωρήσει στην ζωή της και να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη. Στην αρχή μπορεί να εντοπιστεί μία ευαισθησία, στο ρεφρέν όμως η Ellie παίρνει τα πάνω της. Ο ρυθμός μπορεί να ελκύει, η θεματολογία όμως είναι αυτή που κερδίζει καθώς και η φωνή της!

“By The End of The Night” είναι το όνομα στο οποίο ακούει το τρίτο κομμάτι του δίσκου και πρόκειται για το 4ο single εντός του δίσκου. Η επιρροή-νοσταλγία των 80’s είναι εμφανής. Αυτήν την φορά η Goulding φαίνεται να είναι περιπετειώδης, θέλοντας να δοκιμάσει τα πάντα με έναν άνθρωπο στο πλευρό της. Συγκρίνοντας τα συναισθήματα της με την επιρροή που έχουν τα ναρκωτικά στον οργανισμό μας. Η Ellie θέλει μέχρι το τέλος της βραδιάς να έχει κάνει τα πάντα με το “άλλο της μισό” στο πλευρό της!

Ακολουθεί το “Like A Saviour” όπου έχει επιρροές disco σε συνδυασμό με την pop φυσικά . Στο κομμάτι φαίνεται πως η Ellie έχει βρει τον δικό της σωτήρα να την σώσει και μαζί του να αποδράσει από το σκοτάδι. Το βίντεο δίνει μία νέα εκδοχή στο τραγούδι, αφού η ίδια απεικονίζεται ως αέρινη θεά ενώ γυμνά σώματα στην μέση της ερήμου γίνονται ένα.

Στο “Love Goes On” η αγάπη της Ellie μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Λυρικά αναφέρεται στην αγάπη και τον δισταγμό της ίδιας, να εκφράσει στον παρτενέρ της το πόσο σημαντική είναι αυτή η αγάπη. Το 1ο pre-chorus ρέει ένα κύμα αισιοδοξίας το οποίο εκπέμπεται στο τραγούδι. Η μόνη αστοχία είναι το ρεφρέν όπου θα μπορούσε να είναι κάτι πιο νοηματικό και δημιουργικό ώστε να συνάψει τέλεια με το υπόλοιπο τραγούδι.

Ο δίσκος συνεχίζει με synth-pop διαθέσεις στον ρυθμό του “Easy Lover” σε συνεργασία με τον Big Sean. Αυτήν την φορά η καλλιτέχνης αναφέρεται σε μία τοξική σχέση, κάνοντας ένα διάλειμμα από την θετική επιρροή της αγάπης. Το κομμάτι όρισε το ξεκίνημα για την Higher Than Heaven era τον περασμένο Ιούλιο. Κατ’ εμέ θεωρώ πως κάποιο άλλο κομμάτι θα ταίριαζε καλύτερα ως “πρώτη γεύση” του δίσκου, γιατί το “Easy Lover” είναι από τις μέτριες στιγμές εντός του δίσκου. Αξιέπαινη όμως η παραγωγή του κομματιού από τον Greg Kurstin!

To title track “Higher Than Heaven” εκπροσωπεί επιτυχημένα και με τελειότητα την βασική θεματολογία του δίσκου όπου είναι η αγάπη. Με τους στίχους, την παραγωγή και την φωνή της Goulding να γοητεύουν το ομότιτλο τραγούδι. Έχει single-potential και αν κυκλοφορήσει σε βίντεοκλιπ θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε είδους προσδοκία. Σίγουρα από τις αγαπημένες μου στιγμές στον δίσκο. Απολαύστε ελεύθερα το απίθανο visualiser εδώ:

Το ¨“Let It Die” έμμεσα συνεχίζει την ιστορία του “Easy Lover” φεύγοντας από μία τοξική σχέση διαδίδοντας την δυναμικότητα στον ακροατή μέσω του ρυθμού και των στίχων. Πρόκειται για το δεύτερο single μέσα από τον δίσκο. Σύμφωνα με την ίδια, το κομμάτι “γεννήθηκε” σε 1 ημέρα χάρις τον Lostboy, ο οποίος είναι ο παραγωγός του κομματιού. Ένα beat χρειάστηκε ώστε η Ellie και ο Tom Mann να βρουν την κατεύθυνση του ήχου και των στίχων. Οι στίχοι μπορεί να έχουν σκοτεινό νόημα ενώ ο ήχος είναι ενδυναμωτικός και χορευτικός!


Ο δίσκος “χαλαρώνει” με το “Waiting For It” εμπνευσμένο από την R&B μουσική, με μία πιο αισθησιακή διάθεση. Εγκαταλείποντας το στιχουργικό comfort-zone της και νιώθοντας απελευθερωμένη, η Goulding μιλάει καθαρά για το σεξ σε αυτό το τραγούδι. Μπορεί το ρεφρέν να είναι επαναλαμβανόμενο αλλά υπάρχει κάτι ελκυστικό που μας βάζει στο sensuality του τραγουδιού!

Just for him υποφέρει η Ellie στο “Just For You” αφού η ιστορία με την προηγούμενη σχέση της δεν φαίνεται να έχει πραγματικά τελειώσει μέσα της. Η ίδια εκδηλώνει τα συναισθήματα της προς εκείνον παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να προχωρήσει συναισθηματικά στην ζωή της. Για άλλη μια φορά o synth-pop ήχος είναι που εντυπωσιάζει και ιντριγκάρει!

Η standard εκδοχή του δίσκου κλείνει με το “How Long”. Αυτήν την φορά, από μία οπτική ενός άλλου ατόμου, φαίνεται πως του λείπει η Ellie. Ταυτοχρόνως όμως το τραγούδι μιλάει για την επιστροφή σε παλιές συνήθειες και το να είσαι κολλημένος σε έναν φαύλο κύκλο με ένα άλλο άτομο. Άραγε αυτός ο κύκλος θα κλείσει ολοκληρωτικά η όχι; Αρκετά σκεπτικό το φινάλε αφήνοντας μας ερωτήματα!

Στην deluxe έκδοση του δίσκου όλα συνεχίζουν στο τροπικό-ερωτικό “Temptation” όπου ηχητικά μου θύμισε αρκετά το “Midnight Sky” της Miley Cyrus. Το τραγούδι έχει 80’s inspiration, ξυπνώντας τον ακροατή και βάζοντας μας πίσω στην πίστα του χορού. Εμπνευσμένο από τους ήχους Janet Jackson και The Weeknd το “Intuition” μιλάει για τον συναισθηματικό εθισμό, απογειώνοντας ακόμη παραπάνω το level του δίσκου. Τα κομμάτια όσο πάνε, έχουν μια πιο ανεβασμένη διάθεση όπως στο “Tastes Like You” με την ίδια να γιορτάζει και να νοσταλγεί στιγμές με τον πρώην της. Με το τραγούδι να κερδίζει τον τίτλο του “synth-pop-heartbreak anthem“..

Στο “Better Man” η ίδια νιώθει δυνατή και με αυτοπεποίθηση τραγουδώντας πως η ίδια είναι “ο άντρας της υπόθεσης” και γίνοντας το απόλυτο boss του εαυτού της όντας ανεξαρτητοποιημένη. Με την Goulding να δηλώνει πως είναι από τα αγαπημένα της τραγούδια μέσα από τον δίσκο. Το τελειωτικό φινάλε κάνει το “All By Myself” σε συνεργασία με Alok και Sigala όπου κλείνει αρκετά δυναμικά ολοκληρώνοντας το ταξίδι στον κόσμο του δίσκου. Εδώ δεν χρειάζονται εξηγήσεις και νοήματα παρά μόνο χορός, κέφι και ξεφάντωμα!

Συγκριτικά με την προηγούμενη δουλειά της “Brightest Blue” όπου ήταν η λιγότερη προσωπική της δουλειά σύμφωνα με την ίδια, η Ellie Goulding απογειώνεται στον ρομαντικό-ειδυλλιακό κόσμο της. Με τον πήχη και τις προσδοκίες να είναι ισάξιες όσο της αναμονής που βιώσαμε μέχρι την κυκλοφορία του δίσκου. Ύστερα από πολλά pushbacks και αλλαγές, η Ellie Goulding επιστρέφει ανανεωμένη παρουσιάζοντας μας το “Higher Than Heaven” την νέα της άρτια και άπταιστη δουλειά με εξαιρετικούς παραγωγούς και συνεργάτες στο πλευρό της. Μπορεί να έχει κάποιες μέτριες στιγμές, όμως οι ατέλειες καλύπτονται με τα deluxe tracks όπου κλειδώνουν με απόλυτη τελειότητα τον δίσκο και η ιστορία έχει ένα αίσιο τέλος χωρίς αναπάντητα ερωτήματα και δεύτερες σκέψεις!

Απολαύστε εδώ το “Higher Than Heaven”:

© 2023, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment