Specials

12 μουσικοί αστέρες που χρησιμοποίησαν ψευδώνυμο για τη συγγραφή τραγουδιών

Πολλοί είναι οι διάσημοι μουσικοί αστέρες που για δικούς τους προσωπικούς λόγους αποφάσισαν να κρύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και να υιοθετήσουν ψευδώνυμο για τη συγγραφή ενός ή περισσοτέρων τραγουδιών!

 

 • Taylor Swift

Η διάσημη pop star όχι μόνο άλλαξε όνομα αλλά και καταγωγή και φύλο αφού υπέγραψε το “This is What You Came For”, την μεγάλη επιτυχία των Calvin Harris και Rihanna, ως… Nils Sjöberg! Τη περιόδο που γράφτηκε αλλά και κυκλοφόρησε το τραφούδι, η Taylor διατηρούσε δεσμό με τον όμορφο DJ. Κι ενώ πολλοί κατάλαβαν από νωρίς το παιχνίδι της Taylor, η αποκάλυψη από την ίδια ότι αυτή είναι ο Nils ήρθε ένα χρόνο αργότερα και συγκεκριμένα το 2017 όταν για τις ανάγκες του clip για το “Look What You Made Me Do” η Taylor έριξε χώμα στο τάφο που είχε το όνομα του ψευδωνύμου.

 • Coldplay

Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε από τους ίδιους ούτε κι από την εταιρία τους, φαίνεται πως οι Los Unidades είναι οι Coldplay. Το πρώτο EP που κυκλοφόρησε το συγκρότημα ήταν για τις ανάγκες του φεστιβάλ Global Citizen που ιδρυτής είναι ο lead singer των Coldplay, Chris Martin. Εκτός αυτού και τα φωνητικά των κυκλοφοριών τους είναι ίδια με αυτά του Chris. Πλέον, οι Los Unidades θεωρούνται ως side project των Coldplay παρά ως ένα ξεχωριστό συγκρότημα.

 • Prince

Κατά την δεκαετία των 1980’s, ο Prince έγραψε χιλιάδες τραγούδια, αρκετά από τα οποία ερμηνεύτηκαν από άλλους καλλιτέχνες. Μερικά από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποίησε ήταν τα Joey Coco, Jamie Starr, Alexander Nevermind. Ο πολυτάλαντος μουσικός χάρισε τραγούδια του στους Foo Fighters, Kenny Rogers, Cyndi Lauper, The Bangles κ.α.

 • Paul McCartney

Το γνωστό ”σκαθάρι” χρησιμοποίησε ψευδώνυμο δύο φορές στη μακρά καριέρα του. Το 1966, την χρονιά που οι The Beatles κυκλοφόρησαν τα Rubber Soul και Revolver, ο Paul κρύφτηκε πίσω από τον… Bernand Webb και χάρισε το “Woman” στους Peter & Gordon για να διαπιστώσει αν ο ίδιος μπορεί να έχει επιτυχία και πέραν του συγκροτήματος.

Το 1977 θα κυκλοφορήσει ως Percy “Thrills” Thrillington το Thrillingston έναν δίσκο ο οποίος ουσιαστικά ήταν η instrumental cover εκδοχή του Ram, του δίσκου των Paul and Linda McCartney.

 • John Lennon

Τι κι αν οι ίδιοι The Beatles κυκλοφόρησαν το “Lucy In the Sky Tonight” το 1967 για το θρυλικό Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, ο John Lennon θα βρεθεί πίσω από τον Dr. Winston O’Boogie ο οποίος βρέθηκε τόσο στη κιθάρα όσο και στα backing vocals της επανεκτέλεσης από τον Elton John το 1974.

 • Elton John / Kiki Dee

Για κάποιον λόγο, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί, το 1976 όταν πρωτοκυκλοφόρησε η μεγαλύτερη επιτυχία στον κατάλογο του το “Don’t Go Breaking My Heart”, ο Elton υπέγραψε το τραγούδι ως Carte Blanche. Από αυτό το ιδιόμορφο παιχνίδι δεν ξέφυγε και η Kiki Dee η οποία έγινε … Ann Orson.

 • Harry Styles

Και ενώ ακόμη βρισκόταν στους One Direction, ο Harry Styles ξεκίνησε να δίνει μερικά από τα τραγούδια του σε άλλους καλλιτέχνες αφού γνώριζε πολύ καλά πως πολλά από αυτά δε θα μπορούσε να τα τραγουδήσει με τα υπόλοιπα αγόρια του boy band. Έτσι, αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από το όνομα Mick Greenberg και να δώσει τραγούδια στους Alex & Sierra, Gavin DeGraw αλλά και Ariana Grande!

 • Garth Brooks

Είναι δύσκολο να αλλάξει ένας καλλιτέχνης εξ ‘ολοκλήρου μουσικό είδος, πόσο μάλλον όταν η προγενέστερη καριέρα του είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν υπάρξει. Αυτό κατάλαβε ο θρύλος της country Garth Brooks ο οποίος το 1999 πειραματίστηκε με την alternative rock και ως… Chris Gaines κυκλοφόρησε το The Life of Chris Gaines. Η αποκάλυψη ότι Chris και Garth πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο έγινε στην εκπομπή Saturday Night Live.

 • David Guetta

Ο David Guetta και ύστερα από χρόνια αφοσίωσης στην dance-pop και την EDM, αποφάσισε το 2018 να επιστρέψει στις house ρίζες του πίσω από το όνομα Jack Back. Πολύ γρήγορα, ο διάσημος Γάλλος DJ αποκάλυψε τον εαυτό του. Το “(It Happens) Sometimes” σήμανε το 12ο #1 του στο Billboard Dance Club Songs Chart.

 • Green Day

Πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρα τους, οι Green Day δημιούργησαν μουσική πίσω από side/secrets projects. Η αρχή έγινε το 2003 όταν πειραματίστηκαν με την new-wave και δημιούργησαν τους The Network. Το 2018 ‘δημιουργήθηκαν΄οι The Coverups που όπως μαρτυρά το όνομα είχαν ως άξονα τις επανεκτελέσεις. Το ίδιο έτος, ο Billie Joe Armstrong και άλλα δύο μέλη των Green Day δημιούργησαν τους The Longshot όπου κάτω από αυτό το όνομα κυκλοφόρησαν και μερικά τραγούδια.

 • Mick Jagger / Keith Richards

Πίσω από τους The Glimmer Twins δε βρίσκονται άλλοι πέρα από τους Mick Jagger και Keith Richards. Το συγκεκριμένο duo υπέγραφε ως παραγωγοί και δημιουργοί των δίσκων για τους Rolling Stones από το 1974 ως και το 1982. Αναφορικά αναφέρουμε ότι την συγκεκριμένη περίδο οι Stones κυκλοφόρησαν μεταξύ άλλων τα εξής album: Some Girls (1978), Emotion Rescue (1980) και Tattoo You (1981).

© 2020, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment