Music News

Δέσποινα Βανδή: Το “Γεια” γίνεται μουσική παράσταση

Σε μία όχι και τόσο συνηθισμένη περίπτωση για τα μουσικά δεδομένα της χώρας μας, θα βρεθούμε θεατές στους επόμενους μήνες. Η είδηση αφορά τη μεταφορά ενός αγαπημένου τραγουδιού- ομώνυμου άλμπουμ της δεκαετίας ’00 στο θεατρικό σανίδι. Το ”Γεια” της Δέσποινας Βανδή θα γίνει… musical και η ιδέα προήλθε από τον συνθέτη και στιχουργό Φοίβο.

Η ιστορία του τραγουδιού και η αγγλόφωνη εκδοχή του

Το ”Γεια” κυκλοφόρησε το 2001 σε ένα διπλό άλμπουμ και υπήρξε η συνέχεια της επιτυχίας ”Υποφέρω” (2000). Περιλάμβανε 21 τραγούδια και έγινε 4 φορές πλατινένιο στη χώρα μας πουλώντας 200 χιλιάδες αντίτυπα σε μόλις 11 μέρες από την κυκλοφορία του. Πολλά από τα κομμάτια δεν έγιναν επιτυχία μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Τουρκία και ο Λίβανος. Ένα χρόνο αργότερα, το “Γεια” επανακυκλοφορεί αυτή τη φορά σε μία συλλεκτική εκδοχή “Γεια + Άντε Γεια”, η οποία γίνεται 5 φορές πλατινένια. Σε αυτό, το ομώνυμο τραγούδι κυκλοφορεί στην αγγλόφωνη εκδοχή του εισχωρώντας στη διεθνή μουσική σκηνή όπου έφτασε στα charts την Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου (σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Billboard και του Music Week). Μέχρι σήμερα μετρούν 90 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και 10 εκατομμύρια streams στο Spotify.

Την τριετία 2002- 2004, η Δέσποινα Βανδή έλαβε δύο από τα σημαντικότερα βραβεία της καριέρα της. Το 2002 τιμήθηκε με το βραβείο “Έλληνας καλλιτέχνης με τις περισσότερες πωλήσεις” στα World Music Awards στο Μόντε Κάρλο. Δύο χρόνια αργότερα, τιμήθηκε με το βραβείο της “Καλύτερης διεθνούς τραγουδίστριας χορευτικού κομματιού” στο Gala Radio Nova Era στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Γεια, the musical

Η είδηση της μεταφοράς του “Γεια” στο μουσικό θέατρο ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο γεγονός του φετινού χειμώνα. Στο άκουσμά της δημιουργεί ελπίδες για μία αληθινή υπερ- παραγωγή, πρωτοφανής για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα που θα γράψει ιστορία. Σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι μια απλή νοσταλγική αναβίωση του άλμπουμ, αλλά να δημιουργηθεί μια παράσταση που θα επικοινωνήσει με το μέλλον. To musical θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου στο θέατρο Ριάλτο.

Η παράσταση θα περιλαμβάνει νέες ενορχηστρώσεις, νέες συνθέσεις και νέες ερμηνείες και για αυτό έγινε μια μεγάλη- εξαντλητική ακρόαση για το ποια πρόσωπα θα πρωταγωνιστήσουν. Θα λάβουν μέρος -μεταξύ άλλων- η Αλέκα Κανελλίδου, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η Τζώρτζια Κεφαλά και ο Παναγιώτης Πετράκης.

Το “Γειά” θα είναι ένα σκοτεινό παραμύθι βασισμένο στο μύθο της Σταχτοπούτας με άλλη ματιά. Η παράσταση θα “περνάει” κοινωνικά μηνύματα, το bullying, τη σεξουαλική παρενόχληση, την κακοποίηση αλλά και την αγάπη, τη φιλιά και τη συντροφικότητα.

Είμαστε στο 1900.  Κάπου σε μια πόλη, χαμένη από τον χάρτη, κρυμμένη σε φυλλωσιές και ξερά κλαδιά. Οι άνθρωποι της απλοί, καθημερινοί. Εργάτες, βιοπαλαιστές! Σε αυτή την πόλη υπάρχει κι ένα παλάτι. Με Βασιλιάδες κι Ευγενείς ξεχασμένους από τον χρόνο. Όλοι ζουν αρμονικά, ειρηνικά.  Ανάμεσά τους και  το πορνείο της Μαντάμ Ερμιόνης. Εκεί κάνει κουμάντο η Μαντάμ. Κι όχι μόνο στα κορίτσια της, αλλά και σε όλη την κοινότητα. Τους κρατάει με κρυμμένα μυστικά και ψέματα. Όπως και την Δάφνη, την υπηρέτρια του πορνείου που ζει σχεδόν φυλακισμένη όλα της τα χρόνια. Κανείς όμως δεν μπορεί να αντισταθεί στην Ερμιόνη. Στον κόσμο που έχουν δημιουργήσει κανείς δεν μιλάει. Κανείς δεν παραπονιέται. Κανείς δεν φωνάζει.

Δεν ξέρουν όμως, ότι αυτός ο κόσμος, σε λίγο καιρό θα αλλάξει για πάντα!

Θα μπορέσει ο έρωτας να ανατρέψει την τραγωδία που έρχεται;

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment