Specials

Chart Flashback | Τι έδειχναν τα charts πριν από ακριβώς 25 χρόνια

Τα πιο επιτυχημένα τραγούδια των πρώτων ημερών του 1997!

 

Spice Girls, Toni Braxton και Celine Dion ήταν μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των charts στις αρχές του 1997.

Πάμε να δούμε το Top 10 αυτής της περιόδου:

 

10. Celine Dion, “It’s All Coming Back to Me Now”

Λίγοι γνωρίζουν ότι πρόκεται για επανεκτέλεση και όχι original κυκλοφορία της μεγάλης Celine. Πριν την Dion, ένα girl group ονόματι Pandora’s Box το είχε κυκλοφορήσει το 1989. Το “It’s All Coming Back to Me Now” αποτέλεσε το τρίτο single από τον πολυ-πλατινένιο δίσκο Falling Into You (1996).

9. Spice Girls, “Say You’ll Be There”

Η δεύτερη κυκλοφορία των Spice Girls, που ακολούθησε το θρυλικό “Wannabe”, βρίσκονταν αυτή τη περίοδο στη κορυφαία δεκάδα. Για τις ανάγκες του clip, που γυρίστηκε στην έρημο της Καλιφόρνια, τα πέντε κορίτσια μεταμορφώθηκαν σε super ηρωίδες. Η επιρροή από τις ταινίες Faster Pussycat! Kill! Kill! (1965) και Pulp Fiction (1994) είναι εμφανής.

8. Donna Lewis, “I Love You Always Forever”

Το single με το οποίο μας συστήθηκε η Ουαλή Donna Lewis κυριάρχησε στα charts στο μεγαλύτερο μέρος του 1996. Το προηγούμενο διάστημα το indie-pop “I Love You Always Forever” είχε φτάσει και στη κορυφή των charts! Όπως ήταν φυσικό, το τραγούδι ξεκινούσε σιγά-σιγά την καθοδική του πορεία στα charts.

7. Andrea Bocelli & Sarah Brightman, “Time to Say Goodbye”

Το οπερατικό “Time to Say Goodbye” έκανε αυτή τη περίοδο την πρώτη του εμφάνιση εντός Top 10. Η συνεργασία αυτή των Bocelli και Brightman αποτελεί και την εμπορικότερη κυκλοφορία στους καταλόγους τους. Για την ιστορία, στη Γερμανία το τραγούδι κατάφερε να πουλήσει πάνω από 1 εκατομμύρια αντίτυπα σε λίγους μόνο μήνες. Μέχρι σήμερα είναι x11 πλατινένιο με πωλήσεις μεγαλύτερες των 2,75 εκατομμυρίων και αποτελεί το #2 τραγούδι με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα.

6. Spice Girls, “2 Become 1”

Το τρίτο single από τον debut δίσκο τους, Spice έκανε επίσης την πρώτη του εμφάνιση στο Top 10. Το τραγούδι αποτέλεσε και την πρώτη μπαλάντα (από τις πολλές που θα ακολουθήσουν) του girl group. Ο στίχος της Baby Spice “so put it on, put it on” είναι ουσιαστικά μια προτροπή σε όλους τους άνδρες να φορούν… προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ναι, το “2 Become 1” αναφέρεται στο safe sex.

5. En Vogue, “Don’t Let Go (Love)”

Μια από τις χαρακτηριστικότερες επιτυχίες του αμερικανικού R&B girl group, En Vogue ήταν και το “Don’t Let Go (Love)” που μετρούσε λίγες εβδομάδες παρουσίας στο Top 10. Αποτέλεσε το lead single από τον τρίτο δίσκο τους με τίτλο EV3 (1997).

4. R. Kelly, “I Believe I Can Fly”

Ως μια άτυπη μορφή σεβασμού στα πολλά, όπως αποδείχθηκε, θύματα της κακοποιητικής συμπεριφοράς του R. Kelly θα μας επιτρέψετε να μην αναφέρουμε κάποιο chart fact ή πληροφορία του τραγουδιού ούτε να ποστάρουμε κάποιο link της κατά τ’αλλα γνωστής επιτυχίας.

3. Blackstreet ft. Dr. Dre & Queen Pen, “No Diggity”

Το “No Diggity” είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα R&B/Hip-Hop τραγούδια όλων των εποχών. Αποτέλεσε ένα από τα εμπορικότερα τραγούδια για το 1996 ενώ συνέχισε την εξαιρετική του πορεία στα charts και το 1997. Βραβεύτηκε με Grammy το 1998 στη κατηγορία Best R&B Performance by a Duo/Group with vocals ενώ σήμερα βρίσκεται σε πολλές λίστες με τα καλύτερα τραγούδια των 1990’s αλλά και όλων των εποχών.

2. Robert Miles ft. Maria Nayler, “One & One”

Ως έναν πραγματικό pioneer της ηλεκτρονικής μουσικής  θυμόμαστε οι απανταχού music fans τον Robert Miles ο οποίος μας άφησε εδώ και πέντε χρόνια. Στον απόηχο του mega-hit “Children”, που κυκλοφόρησε το 1995, ο Ιταλός DJ και παραγωγός μας χάρισε το “One & One” που αποτέλεσε επίσης επιτυχία φτάνοντας στις υψηλότερες θέσεις των charts σε πολλές ευρωπαικές χώρες.

Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν ότι το τραγούδι πρόκειται για επανεκτέλεση του ομόνυμου τραγουδιού της Πολωνής Edyta Górniak (οι Eurovision fans την γνωρίζουμε ως την πρώτη εκπρόσωπο της χώρας στον μουσικό θεσμό).

1 . Toni Braxton, “Un-break My Heart”

Το “Un-break My Heart” κάλλιστα μπορεί πλέον να θεωρηθεί και ως ένα classic κομμάτι αφού αποτελεί το δημοφιλέστερο τραγούδι στον μακρύ κατάλογο της Braxton ενώ ο ήχος του σφράγισε ολόκληρη την δεκαετία των 1990’s. Το τραγούδι αποτέλεσε το δεύτερο single από τον sophomore δίσκο της Toni με τίτλο Secrets (1996). Όλες οι μετέπειτα female (και όχι μόνο) R&B μπαλάντες θα πιαστούν ουσιαστικά από το τραγούδι το οποίο λειτούργησε ως… Ευαγγέλιο του είδους. Η dance εκδοχή του κομματιού αποτελεί διαχρονικό gay anthem. Στο επίσημο clip εκτός από την Toni Braxton συναντούμε και τον Tyson Beckford, ένα από τα πιο γνωστά ανδρικά μοντέλα.

Οι διακρίσεις του κομματιού πολλές. Πολλές εβδομάδες παραμονής στο #1, πολλές υποψηφιότητες και βραβεύσεις ακόμη και για Grammys ενώ σύμφωνα με το Billboard αποτέλεσε, μέχρι και το 2008, το πιο επιτυχημένο τραγούδι από solo καλλιτέχνη. Well done Toni.

πηγή: mediatraffic.de

 

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment