Specials

Chart Flashback | Τι έδειχναν τα charts πριν από ακριβώς 20 χρόνια!

Τα πιο επιτυχημένα τραγούδια παγκοσμίως κατά τις πρώτες μέρες του Μαϊου 2002!

 

Shakira, *N SYNC και Celine Dion ήταν μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των charts αυτής της περιόδου!

 

Πάμε να δούμε το Top 10:

 

10. Anastacia, “One Day In Your Life”

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη φωνή απολάμβανε την επιτυχία του δεύτερου δίσκου της, Freak of Nature (2001). Το disco-pop “One Day In Your Life” αποτέλεσε το δεύτερο διεθνές single του δίσκου ενώ στην Αμερική υπήρξε το πρώτο και το μοναδικό single του albumΤο επίσημο clip σκηνοθετήθηκε από τον master του είδους Dave Meyers (Janet Jackson, Pink, Ariana Grande κ.α.) και έχει καλοκαιρινό αέρα.

9. Britney Spears, “I’m Not a Girl, Not Yet a Woman”

Η ίδια η Britney έχει δηλώσει πως  αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του καταλόγου της. Και αυτό γιατί οι στίχοι του είναι απόλυτα προσωπικοί και καθρέπτιζαν στο ακέραιο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής της. Ακολούθησε τα “I’m a Slave 4 U” και “Overprotected” αποτελώντας το τρίτο single από τον τρίτο -self-titled- δίσκο της. Έφθασε μέχρι το #2 στη Βρετανία ενώ μπήκε στο Top 10 σε Γερμανία, Σουηδία, Αυστραλία κ.α.

Λίγοι γνωρίζουν πως στο τραγούδι writing credit έχει η Dido!

8. George Michael, “Freeek”

Το “Freeek” αποτέλεσε το πρώτο solo τραγούδι του George Michael από το 1998. Την πενταετία 1998-2002 ο ίδιος θα βρεθεί μόνο ως featured artist δίπλα σε καλλιτέχνες όπως η Whitney Houston και η Mary J. Blige. Η πολυαναμενόμενη solo επιστροφή του Michael συνοδεύτηκε από ποικίλα, και κυρίως αρνητικά, σχόλια που επέκριναν το ύφος του τραγουδιού αλλά και του επίσημου clip. Αμφότερα διακατέχονται από μια over-sexualized αισθητική. Το “Freeek” αν και κυκλοφόρησε το 2002, αποτέλεσε το lead single του πέμπτου (και τελευταίου) δίσκου του George με τίτλο Patience (2004).

7. Alanis Morissette, “Hands Clean”

Σκληρή κριτική δέχθηκε και το τραγούδι “Hands Clean” της Alanis Morissette που βρίσκονταν αυτή τη περίοδο στη κορυφαία δεκάδα των charts. Κατηγορήθηκε ότι κανονικοποιεί και ρομαντικοποιεί τις  ερωτικές σχέσεις ανηλίκων με άτομα πολύ μεγαλύτερης ηλικίας . Ουσιαστικά το “Hands Clean” περιγράφει (και ομολογεί;) τη σχέση της Morissette με τον ηθοποιό Dave Coulier όταν η ίδια ήταν μόλις… 14 ετών και αυτός 29. Αποτέλεσε το lead single από τον τρίτο international δίσκο της Alanis με τίτλο Under Rug Swept (2002).

6. Nickelback, “How You Remind Me”

Αναμφισβήτητα αποτελεί μια από τις γνωστότερες rock επιτυχίες των τελευταίων ετών. Εμφανίστηκε στα charts στα τέλη του 2001 και μέχρι τον Μάιο του 2002 βρίσκονταν ακόμη στο Top 10. Κυκλοφόρησε ως το lead single από τον τρίτο δίσκο της μπάντας, Silver Side Up (2001). Κατέλαβε την 4η θέση στα πιο επιτυχημένα τραγούδια της δεκαετίας 2000-2009 σύμφωνα με το Billboard ενώ και πάλι σύμφωνα με το Billboard ανακηρύχθηκε ως το εμπορικότερο rock τραγούδι της ίδιας δεκαετίας.

Στην Ελλάδα εκτός από την original version είναι γνωστή και η διασκευή από την Άλκηστις Πρωτοψάλτη, “Ολα Αυτά Που Φοβάμαι” (2004).

5. Kylie Minogue, “In Your Eyes”

Follow up του iconic “Can’t Get You Out of My Head” αποτέλεσε το “In Your Eyes” που κυκλοφόρησε ως το δεύτερο single του album Fever (2001). Το τραγούδι κινήθηκε σε παρόμοιους  ήχους με τον προκάτοχό του ενώ και το επίσημο clip σκηνοθετήθηκε από τον ίδιο άνθρωπο (Dawn Shadforth). Η έντονη δημοφιλία του τραγουδιού στην Ευρώπη (#3 Βρετανία, #3 Ελλάδα, #7 Ιταλία και #1 σε Ουγγαρία και Ρουμανία) και στην Αυστραλία (#1) ”ανάγκασε” την εταιρία της μικρόσωμης Αυστραλής να κυκλοφορήσει το Fever και στην Αμερική. Ήταν ο πρώτος δίσκος της Kylie που κυκλοφόρησε και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, μετά από διάστημα μεγαλύτερο της μιας δεκαετίας και συγκεκριμένα μετά το 1989 και το Enjoy Yourself.

4. *N SYNC, “Girlfriend”

Τρίτο και τελευταίο single από τον δίσκο Celebrity (2001) αποτέλεσε το “Girlfriend”. Το τραγούδι έμελλε να γίνει και το τελευταίο single που θα κυκλοφορούσε το δημοφιλές boy band πριν τη διάλυση του. Πρωταγωνιστής τόσο στα φωνητικά όσο και στο video clip ήταν ο Justin Timberlake. Εξάλλου, ολόκληρος ο δίσκος Celebrity προετοίμασε με τον καλύτερο  δυνατό τρόπο το έδαφος για την solo καριέρα του Timberlake που θα ξεκινούσε λίγους μήνες αργότερα. Στο επίσημο remix του τραγουδιού συναντούμε τον rapper Nelly.

3. Celine Dion, “A New Day Has Come”

Το τραγούδι αποτέλεσε το lead single από τον ομώνυμο 7ο αγγλόφωνο δίσκο της Celine Dion. Πρόκειται για μια pop μπαλάντα με up-lifting και αισιόδοξους στίχους. Η Celine έγραψε το τραγούδι σκεπτόμενη τον γιό της. Βέβαια είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο ώστε να μπορούν να ταυτιστούν περισσότεροι άνθρωποι με αυτό σκεπτόμενοι ενδεχομένως μια ερωτική τους σχέση. Μπορεί στην Αμερική να έφθασε μέχρι το #22, ωστόσο αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Dion σε Αυστραλία, Καναδά αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Λίγες εβδομάδες αργότερα θα φθάσει μέχρι το #1 του παγκόσμιου chart.

2. Enrique Iglesias, “Escape”

Και μπορεί η era να ξεκίνησε με την μπαλάντα “Hero”, συνεχίστηκε όμως με το pop anthem “Escape” το οποίο αποτέλεσε και το δεύτερο single από τον ομώνυμο δεύτερο αγγλόφωνο δίσκο του Iglesias. Όπως και στα περισσότερα τραγούδια που συναντήσαμε στο σημερινό chart flashback, έτσι και αυτό, γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία σε Ευρώπη και Αυστραλία ενώ αντίθετα στην Αμερική η επιτυχία του ήταν περιορισμένη (#12 στο Billboard Hot 100). Το τραγούδι αποτελεί σταθμό στην προσωπική ζωή του όμορφου Enrique αφού στα γυρίσματα του video clip γνώρισε την μέχρι σήμερα σύντροφό του, την Ρωσίδα τενίστρια Anna Kournikova.

1 . Shakira, “Whenever, Wherever”

Το “Whenever, Wherever” είναι από τα τραγούδια που κανείς  αναγνωρίζει από τη πρώτη, κιόλας, νότα. Με αυτό, η Κολομβιανή τραγουδίστρια έγινε γνωστή σε κάθε γωνιά του πλανήτη και δόθηκε η αρχή για μια πραγματικά διεθνή καριέρα αφού έκτοτε το ένα hit θα ακολουθήσει το επόμενο. Έφθασε στο #1 σε περισσότερες από 25 χώρες (Αυστραλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α.) ενώ έμεινε στη κορυφή του παγκόσμιου chart για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών. Επίσης, αναδείχθηκε ως το εμπορικότερο τραγούδι για το 2002 ενώ επίσης αποτελεί κυκλοφορία-σταθμό για ολόκληρη τη μουσική της δεκαετίας του 2000. Ο δίσκος στον οποίο συμπεριλαμβάνεται, Laundry Service (2001) γνώρισε επίσης επιτυχία πουλώντας περισσότερα από 13.000.000 αντίτυπα.

Το επίσημο clip σκηνοθετήθηκε από τον Francis Lawrence και γυρίστηκε αποκλειστικά σε green screen. Απαθανατίζει την Shakira να χορεύει ξυπόλητη στη φύση, πότε στον ωκεανό και πότε στην έρημο. Επίσης, συναντούμε το σχήμα του κύκλου αφού στο τέλος του clip η Shakira επιστρέφει στην θάλασσα από όπου ξεπήδησε στην αρχή.

Whenever, wherever
We’re meant to be together
I’ll be there, and you’ll be near
And that’s the deal, my dear

 

πηγή: mediatraffic.de

 

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment