Specials

Chart Flashback | Τι έδειχναν τα charts πριν από ακριβώς 35 χρόνια | Οκτώβριος του 1987

Τα πιο επιτυχημένα τραγούδια παγκοσμίως κατά το δεύτερο δεκαήμερο Οκτωβρίου του 1987!

Michael Jackson, Madonna και Prince ήταν μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των charts αυτής της περιόδου!

Πάμε να δούμε το Top 10:

10. Pet Shop Boys, “It’s a Sin”

Μια από τις πολλές επιτυχίες του british duo των Pet Shop Boys ήταν και το “It’s a Sin” που διένυε μια ακόμη εβδομάδα στο Top 10. Αποτελεί χαρακτηριστική επιτυχία του synth-pop ρεύματος της δεκαετίας του ’80. Έφθασε στο #1 στη γενέτειρά τους Βρετανία και σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιρλανδία, η Σουηδία και η (Δυτική) Γερμανία. Στην Αμερική έφθασε μέχρι το #9.

9. Madonna, “Who’s That Girl”

Την τελευταία του εβδομάδα στη κορυφαία δεκάδα διένυε το
“Who’s That Girl” από την ομόνυμη ταινία με πρωταγωνίστρια… φυσικά την Madonna! Λίγες εβδομάδες νωρίτερα το τραγούδι είχε κατακτήσει και τη κορυφή του παγκόσμιου chart. Χάρισε στην Βασίλισσα της Pop υποψηφιότητα τόσο για Grammy Award (στη κατηγορία Best Song Written for Visual Media) όσο και για Golden Globe Award (στη κατηγορία Best Original Song).

Λίγο ψηλότερα θα συναντήσουμε ένα ακόμη τραγούδι από το soundtrack της ταινίας Who’s That Girl.

8. Lisa Lisa & Cult Jam, “Lost In Emotion”

Τον χαρακτηριστικό pop ήχο των 1980’s έχει το “Lost In Emotion” που έκανε την εμφάνισή του αυτή την εβδομάδα στο Top 10. Αποτέλεσε το δεύτερο single από τον δίσκο Spanish Fly. Το επίσημο clip μπορεί να αφήνει την αίσθηση του… ερασιτεχνικού ωστόσο αυτός ήταν και ο στόχος του συγκροτήματος. Απλά ήθελαν μια κάμερα να τους ακολουθήσει ενώ διασκεδάζουν.

7. Michael Jackson, “I Just Can’t Stop Loving You”

Το τραγούδι αποτέλεσε το lead single από τον δίσκο Bad και το πρώτο από τα συνολικά πέντε #1 στο Billboard Hot 100 από έναν και μόνο δίσκο (αριθμός-ρεκόρ). Εκτός από την Αμερική σκαρφάλωσε στο #1 και σε Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Βρετανία κ.α. Το “I Just Can’t Stop Loving You” συνδυάζει εξαιρετικά την pop με την soul μουσική.

Όπως και στη περίπτωση της Madonna, αυτή δεν είναι η μοναδική συμμετοχή του MJ στο σημερινό chart flashback.

6. Prince, “U Got the Look”

Το τρίτο single από το για πολλούς καλύτερο album του Prince με τίτλο Sign ‘O The Times βρίσκονταν για μια ακόμη εβδομάδα στο Top 10. Μουσικά το
“U Got the Look” δεν ξεφεύγει από τον γνώριμο 1980’s ήχο του Prince. Συνδυάζει σχεδόν μαεστρικά την pop, την R&B και την funk. Στο Billboard Hot 100 έφθασε μέχρι το #2 ενώ αποτέλεσε μια από τις εμπορικότερες κυκλοφορίες για το 1987.

5. Rick Astley, “Never Gonna Give You Up”

Ένα απο τα χαρακτηριστηκότερα τραγούδια της δεκαετίας του 1980 φιγούραρε στο Top 5 των charts αυτής της περιόδου. Το “Never Gonna Give You Up” αποτέλεσε από τα πρώτα τραγούδια που επωφελήθηκαν από την meme κουλτούρα αφού εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα γνωστό και στην Gen Z, το επίσημο clip μετρά περισσότερες από 1,3 δισεκατομμύρια προβολές στο YouTube! Αρκετά εντυπωσιακό για ένα τραγούδι των 1980’s.

4. Bee Gees, “You Win Again”

Μετρώντας ήδη περισσότερα από 20 χρόνια παρουσίας, το θρυλικό συγκρότημα των Bee Gees εξακολουθούσε να έχει charts hits! Το synth-pop
“You Win Again” αποτέλεσε το lead single του 17ου δίσκου τους E.S.P. Εκτός από την Βρετανία το τραγούδι άγγιξε τη κορυφή και στην (Δυτική) Γερμανία, την Ελβετία, την Νορβηγία και την Αυστρία.

3. Los Lobos, “La Mamba”

Το ιδιαίτερα γνωστό και στη χώρα μας “La Mamba” βρίσκονταν για μια ακόμη εβδομάδα εντός Top 10. Την εβδομάδα αυτή εκλεινε 3 μήνες σταθερής παρουσίας στις υψηλότερες θέσεις των charts. Το τραγούδι έχει συνοδεύσει (και συνοδεύει μέχρι και σήμερα) τα καλοκαίρια εκατομμυρίων ανθρώπων ανα την υφήλιο. Φυσικά και αποτέλεσε μια από τις εμπορικότερες κυκλοφορίες για το 1987.

2. Madonna, “Causing a Commotion”

Το δεύτερο single από τον soundtrack δίσκο της ταινίας Who’s That Girl φλέρταρε για αυτή την εβδομάδα με τη κορυφή του παγκόσμιου chart. Το “Causing a Commotion” ακούστηκε στους τίτλους αρχής της ταινίας και άνοιγε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προβολή της.

Μέχρι και σήμερα το “Causing a Commotion” κατέχει μια περίοπτη θέση στη δισκογραφία της Madonna. Αυτή του best selling single της χωρίς να έχει ουσιαστικά κάποιο επίσημο video clip.


1 . Michael Jackson, “Bad”

Δεύτερη εβδομάδα παραμονής στη κορυφή για το “Bad” του Βασιλιά Michael, το δεύτερο single από τον ομόνυμο δίσκο του. Είναι μια από τις πολλές signature επιτυχίες του Michael Jackson. Έφθασε στο #1 σε περισσότερες από 10 χώρες (Αμερική, Ιταλία, Ισπανία κ.α.) ενώ μπήκε στο Top 10 κάθε χώρας όπου εμφανίστηκε.

Η κυκλοφορία του single συνοδεύτηκε από ένα 18λεπτο video clip – υπερπαραγωγή όπου την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Martin Scorsese.
Βρίσκεται σε αναρίθμητες λίστες με τα καλύτερα video clips όλων των εποχών. Η χορογραφία αλλά και το total black outfit του Jackson θεωρούνται, πλέον, χαρακτηριστικά ολόκληρης της δεκαετίας του ’80 ενώ ανεξίτηλο είναι το στίγμα του στη pop κουλτούρα. Το επίσημο clip της Lady Gaga για το “LoveGame” είναι βαθιά επηρεσμένο από αυτό του “Bad”.

And the whole world has to answer right now
Just to tell you once again who’s bad?


πηγή: mediatraffic.de

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

1 Comment

Leave a Comment