Specials

Chart Flashback | Τι έδειχναν τα charts πριν από ακριβώς 30 χρόνια | Μάϊος του 1993

Τα πιο επιτυχημένα τραγούδια παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 1993!

Janet JacksonAce of Base και George Michael ήταν μόνο μερικοί από τους πρωταγωνιστές των charts αυτής της περιόδου!

Πάμε να δούμε το Top 10:

10 . Duran Duran, “Come Undone”

Το θρυλικό συγκρότημα των 1980’s συνέχισε να έχει επιτυχίες και την επόμενη δεκαετία. Το “Come Undone” αποτέλεσε μέρος του δίσκου Duran Duran (The Wedding Album) ενώ μουσικά κινείται σε soft-rock ήχους. Έμελλε να είναι το τελευταίο Top 10 hit τους στην Αμερική σκαρφαλώνοντας μέχρι το #7. Επισης στη κορυφαία δεκάδα μπήκε σε Ιρλανδία, Ιταλία και Καναδά.

9. UB 40, “(I Can’t Help) Falling In Love With You”

Το τραγούδι έκανε την συγκεκριμένη εβδομάδα το ντεμπούτο του στο Top 10 των charts. Αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα hits του 1993 αλλά και της δεκαετίας του 1990. Έφθασε στο #1 σε περισσότερες από 10 χώρες (Αμερική, Βρετανία, Σουηδία κ.α.) . Και μπορεί να τραγουδήθηκε πρώτα από τον μεγάλο Elvis το 1961 ωστόσο η εκδοχή των UB 40 είναι αυτή που γνωρίζουν οι περισσότεροι . Είναι, θα λέγαμε, από τις ελάχιστες περιπτώσεις που το cover ξεπερνά σε δημοφιλία το πρωτότυπο τραγούδι!

8. Silk, “Freak Me”

Το άκρως αισθησιακό τραγούδι του boyband Silk φιγούραρε επίσης στη κορυφαία δεκάδα. Κατάφερε να φτάσει και στη κορυφή του Billboard Hot 100 ωστόσο στη Βρετανία βρέθηκε μόλις μέχρι το #46. Περίπου 5 χρόνια αργότερα, το 1998 το “Freak Me” θα κατακτήσει και τα βρετανικά charts όταν όμως τραγουδηθεί από ένα άλλο boyband, τους Another Level.

7. Haddaway, “What Is Love”

Μια από τις πιο σημαντικές κυκλοφορίες του dance ρεύματος των early 1990’s ήταν και το “What Is Love”, η πρώτη και η μοναδική όπως αποδείχθηκε επιτυχία του Haddaway. Αποτέλεσε τεράστια επιτυχία κυρίως στον ευρωπαϊκό χώρο ενώ έχει βρεθεί σε πολλές λίστες με τα καλύτερα τραγούδια των 1990’s αλλ΄α και της dance μουσικής.

6. Queen & George Michael, “Somebody to Love”

Στην μεγάλη αφιερωματική συναυλία στην μνήμη του μεγάλου Freddie Mercury βρέθηκε και ο George Michael όπου ερμήνευσε το “Somebody to Love”, ένα κομμάτι των Queen που πρωτοκυκλοφόρησε το 1976. Η live επανεκτέλεση του Michael κυκλοφόρησε και ως single το οποίο βρέθηκε και στη κορυφή των βρετανικών charts!

5. 2 Unlimited, “Tribal Dance”

Επιστρέφουμε σε dance ακούσματα. Το euro-dance duo των 2 Unlimited πρωταγωνίστησε στο κύμα της dance μουσικής κατά τα πρώτα έτη της δεκαετίας του 1990. Αυτή τη περίοδο το “Tribal Dance” το follow up single του θρυλικού πια “No Limit” βρίσκονταν εντός κορυφαίας πεντάδας των charts! Όπως σε πολλά dance κομμάτια αυτής της περιόδου έτσι και αυτό γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία στην Ευρώπη.

4. Spin Doctors, “Two Princes”

Αλλάζουμε τελείως μουσικό κλίμα και συναντούμε στο #4 μια από τις πιο χαρακτηριστικές pop-rock επιτυχίες της συγκεκριμένης δεκαετίας. Το “Two Princes” από τις πρώτες του νότες είναι εύκολα αναγνωρίσιμο ενώ έχει τραγουδηθεί από εκατομμύρια ανθρώπων. Βρέθηκε μέχρι το #7 του Billboard Hot 100 ενώ λίγο ψηλότερα σκαρφάλωσε σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία κ.α.

3. Ace of Base, “All That She Wants”

Τις πρώτες του εβδομάδες εντός Top 10 διένυε η μεγάλη επιτυχία του σουηδικού συγκροτήματος των Ace of Base. Το “All That She Wants” έμελλε να κατακτήσει τα charts ανά το κόσμο (#1 σε Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Ισπανία, Ελλάδα κ.α., #2 στις Ηνωμένες Πολιτείες) και να θεωρείται σήμερα define track των 1990’s! Φυσικά και αποτέλεσε μια από τις εμπορικότερες επιτυχίες για το 1993.

2. Snow, “Informer”

Η περίοδος των early 1990’s (1990-1993) δεν στιγματίστηκε μόνο από το ρεύμα της dance μουσικής. Ένα άλλο είδος, αυτό της hip-hop περνούσε πια στο mainstream πεδίο. Μια από τις πρώτες επιτυχίες του είδους ήταν και το “Informer” του Snow ένα hip-hop/dancehall κομμάτι. Το τραγούδι έζησε κατά κάποιο τρόπο ένα δεύτερο chart run το 2019 όταν το χρησιμοποίησε ως sample o Daddy Yankee για το τραγούδι του “Con Calma”.

1 . Janet Jackson, “That’s the Way Love Goes”

Αλλάζοντας μια για πάντα μουσικό πεδίο η Janet Jackson το 1993 άφησε τον pop, dance και new jack swing χαρακτήρα των προγενέστερων κυκλοφοριών και θα παραδωθεί στην R&B μουσική στην οποία και θα μεγαλουργήσει. Η κυκλοφορία του δίσκου janet. το 1993 αποτελεί ωρόσημο για τη δεκαετία του 1990, για τη καριέρα της Jackson και για το είδος της R&B. Το
“That’s the Way Love Goes” ήταν το πρώτο δείγμα από τον δίσκο και φυσικά αποτέλεσε επιτυχία. Έμεινε για 8 εβδομάδες στη κορυφή του Billboard Hot 100 ενώ επίσης μεγάλη επιτυχία γνώρισε σε κάθε μεγάλη αγορά (Καναδάς, Αυστραλία, Βρετανία, Σουηδία κ.α.)

Χάρισε στην Janet μια σειρά από βραβεία και διακρίσεις (Grammy Award, Billboard Award, American Music Award) ενώ πολλοί μετέπειτα καλλιτέχνες όπως οι *NSYNC, η Nelly Furtado και o Bruno Mars επηρεάστηκαν από το τραγούδι για τη δική τους μουσική.

Like a moth to a flame, burned by the fire
My love is blind, can’t you see my desire?
That’s the way love goes

πηγή: mediatraffic.de

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

1 Comment

Leave a Comment