Specials

Αφιέρωμα στην Ελληνική indie μουσική σκηνή

Προερχόμενη από τον αγγλικό όρο independent (=ανεξάρτητη), η indie είναι η μουσική που παράγεται ανεξάρτητα από δισκογραφικές εταιρείες. Πολλοί indie μουσικοί δεν εμπίπτουν σε ένα συγκεκριμένο μουσικό στυλ, αλλά μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε διαφορετικά είδη. Η indie μουσική εντοπίστηκε τη δεκαετία του 1920. Κατά κύριο λόγο περιλαμβάνει υποείδη όπως την indie ροκ (έχοντας τις ρίζες της το 1980 σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες), την indie ποπ (από την εξέλιξη της post- punk στα τέλη του ’70), την indie folk (μουσικό είδος του ’90) και την indie ηλεκτρονική μουσική.

H indie μουσική παρουσιάζει ευρεία αναγνώριση στο εξωτερικό, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Όμως, όταν ένα μουσικό είδος δεν είναι διαδεδομένο δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καλλιτέχνες που να εκφράζονται μέσω αυτού. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η χώρα μας. Αξίζει, λοιπόν, ένα αφιέρωμα σε αυτούς τους μουσικούς που καταθέτουν τη ψυχή τους με… εναλλακτικό τρόπο.

Στο πρώτο συγκρ΄΄οτημα που αξίζει να σταθούμε είναι οι “The Steams”, ένα μυστικιστικό indie ροκ γκρουπ από την Αθήνα. Η τετραμελής παρέα αναδύεται από τη νεοψυχική σκηνή της πόλης με εμφανείς επιρροές από τους ‘”The Doors” και τους “Jefferson Airplane”. Ο Αλέξης Μπόλπασης και η παρέα του έκαναν τα πρώτα τους β΄ήματα το 2016 με το single “Feed/ Green Fire“. Μέχρι και σήμερα έχουν ηχογραφήσει δύο δίσκους και ένα single.

Από την Αθήνα κατάγεται και το συγκρότημα “The Last Drive“. Ξεκίνησαν την καριέρα τους το 1983 με indie ροκ ρυθμούς, αλλά στην πορεία στράφηκαν σε έναν πιο σκληρό ήχο. Σήμερα, θα λέγαμε, ότι πρεσβεύουν το ελληνικό garage ροκ. Για πολλούς θεωρείται το σημαντικότερο ελληνικό ροκ συγκρότημα της δεκαετίας του ’80 και ένα από τα σημαντικότερα της ροκ στην Ελλάδα. Σήμερα αποτελείται από τον Αλέξη Καλοφωλιά, τον Γιώργο Καρανικόλα, τον Χρήστο Μιχαλάτο και τον Στέφαντο Φλώτσιο.

Στη λίστα με τους indie καλλιτέχνες της χώρας μας συμπεριλαμβάνεται και η Θεσσαλονικιά May Roosevelt. Η Ελληνίδα παραγωγός ξεκίνησε να παίζει μουσική σε διάφορα συγκροτήματα ανά την επικράτεια. Όταν πήρε την απόφαση να παράγει τα δικά της τραγούδια ξεκίνησε να χρησιμοποιεί θέρεμιν (ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1920), συνθεσάιζερ και ηλεκτρονικά beats. To 2009 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο της EP, ενώ το 2017 το τελευταίο της άλμπουμ “Junea“.

Ο Θάνος Ανεστόπουλος υπήρξε τραγουδιστής, συνθέτης και ιδρυτής του θρυλικού ροκ συγκροτήματος “Διάφανα Κρίνα” (Πατατούφ, αρχική ονομασία του γκρουπ). Ασχολούμενος εκτενώς με την indie μουσική, θεωρήθηκε ένας… ποιητής της ελληνικής ροκ. Εκτός από τα “Διάφανα Κρίνα”, ο Θάνος Ανεστόπουλος υπήρξε ιδρυτής και των “Crazy Patatoel” το 1984. Τον Σεπτέμβριο του 2016 έχασε τη μάχη που έδινε με τον καρκίνο.

Το δίδυμο “Strawberry Pills” από την Αθήνα πρεσβεύει ένα indie- dark electro μουσικό στυλ. Η Valisia Odell και ο Αντώνης Κωνσταντάρας είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν σε διάφορα έργα και το 2019 αποφάσισαν να ενώσουν περαιτέρω τις δυνάμεις τους. Το γκρουπ τους έλαβε την προσοχή πολλών παραγωγών αλλά και ραδιοφωνικών σταθμών της χώρας. Μέχρι τώρα έχουν εμφανιστεί σε πολλά φεστιβάλ όπως το Saristra και Ziria Festival.

Ξεκίνησε την καριέρα του ως ένας DJ, αλλά στην πορεία αφοσιώθηκε στο να γράφει μουσική. Ο λόγος για τον Βασίλη Γιουβρή που έγινε γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Yosebu. Ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο “I’ll be waiting till dawn” το 2007. Μέχρι το 2013 είχε ηχογραφήσει άλλο ένα άλμπουμ και ένα EP. O Yosebu είναι ένας μουσικός που “μοιράζει” τη μουσική του δωρεάν, στα τρένα, στον δρόμο, στα λεωφορεία.

Ένα από τα γνωστότερα ονόματα της ελληνικής indie μουσικής σκηνής -ίσως και το γνωστότερο για πολλούς- είναι αυτό του Monsieur Minimal. Ο Χρήστος Τσιτρούδης (όπως είναι το πραγματικό του όνομα) είναι ένας Έλληνας συνθέτης της indie ποπ. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2007 με τα single “Silk” και “Love is a circle“, τα οποία ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ”Sound Wave” της Coca Cola. Με καταγωγή από τα Γιαννιτσά έχει κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα έξι προσωπικά άλμπουμ.

Οι Sleepin’ Pillow είναι ένα εξαμελές συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη. Συγκροτήθηκαν το 2004 αλλά κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ το 2008. Η μουσική τους αναμειγνύει στοιχεία παραδοσιακής ελληνικής μουσικής με σύγχρονο ψυχεδελικό ροκ. Ευρύτερα, θα λέγαμε πως έχουμε να κάνουμε με ένα indie folk γκρουπ της ροκ μουσικής. Το συγκρότημα έλαβε διθυραμβικές κριτικές για τις εμφανίσεις του.

Οδηγούμαστε στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην πόλη της Πάτρας, που συχνά πιστώνεται ως αιχμή του δόρατος του νεότερου κύματος ελληνικών γκρουπ με αγγλικούς στίχους. Εκεί, το τετραμελές συγκρότημα “Raining Pleasure” αντιπροσωπεύει επάξια την indie ροκ μουσική στη χώρας μας. Δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1990 με το όνομα “Rest in Peace”, ενώ δύο χρόνια αργότερα το όνομα άλλαξε σε “Raining Pleasure”, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο τελευταίος τους δίσκος (Live in Athens) κυκλοφόρησε το 2010.

Φτάνοντας στο τέλος του άρθρου μας, αξίζει να αναφερθούμε και στους “The Bonnie Nettles”. To εξαμελές συγκρότημα από την Αθήνα μπορεί να κυκλοφόρησε μόνο ένα single και EP, παρ’ όλα αυτά οι συναυλίες τους είναι γεμάτες από τους υποστηρικτές της μουσικής τους. Το νέο τους άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020 σε psychedelic- indie ροκ και jangle ποπ ηχοχρώματα. Η εξαμελής παρέα φαίνεται να έχει αποκτήσει ένα αρκετά μεγάλο και σταθερό κοινό που τους ακολουθεί παντού, σπάνια περίπτωση για τα ελληνικά δεδομένα.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

1 Comment

Leave a Comment