Specials

Αφιέρωμα στην dance pop μουσική των late 2000’s – early 2010’s

Η pop μουσική της περιόδου των late 2000’s με early 2010’s επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την dance και την electro μουσική σκηνή. Τα pop megahits των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του 2000 και των πρώτων της δεκαετίας του 2010 είχαν έντονο το στοιχείο της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και το DJ/Producer-driver στοιχείο. Η περίοδος αυτή ανέδειξε μια νέα γενιά pop stars οι οποίοι και πρωταγωνίστησαν στα charts της περιόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Lady Gaga και την Kesha ενώ παράλληλα μια σειρά από καλλιτέχνες άλλων μουσικών ειδών (όπως ο Usher και η Rihanna) θα ακολουθήσουν το μουσικό ρεύμα της περιόδου και θα κυκλοφορήσουν dance pop τραγούδια.

Φυσικά, και η dance pop / electro pop μουσική δεν ακούστηκε για πρώτη φορά τη περίοδο 2007-2015 αφού τις προηγούμενες δεκαετίες καλλιτέχνες όπως η Madonna, οι Spice Girls, η Kylie Minogue και η Britney Spears είχαν ήδη πειραματιστεί με το συγκεκριμένο μουσικό είδος. Ωστόσο, από το 2007 και μετά το συγκεκριμένο είδος μουσικής βρέθηκε και πάλι στη πρώτη σειρά της μουσικής βιομηχανίας.

2007-2009: Οι απαρχές

Δύο δίσκοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έφεραν την dance pop μουσική στο προσκήνιο και στη πρώτη γραμμή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Αυτοί δεν είναι άλλοι από το Blackout (2007) της Britney Spears και το The Fame (2008) της Lady Gaga. Τα singles “Piece of Me”, “Just Dance” και “Poker Face” έδωσαν την κατεύθυνση για το τι θα αποτελέσει mainstream και εμπορικό τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Οι pop queens της προηγούμενης περιόδου των mid 2000’s (2004-2007) όπως η Gwen Stefani, η Nelly Furtado και η Fergie θα δώσουν τη θέση τους στην Lady Gaga, η οποία από τις αρχές κιόλας της καριέρας της θα βρεθεί στη κορυφή του παγκόσμιου μουσικού στερεώματος, και στην Britney Spears η οποία μετά από 4 χρόνια αποχής θα πρωταγωνιστήσει εκ νέου στα pop charts. Και οι επόμενες κυκλοφορίες τους, Circus (2008) και The Fame Monster EP (2009) θα είναι επίσης dance pop oriented.

Σε αυτό το σημείο, πρέπει να γίνει μνεία και στον Kanye West ο οποίος με το “Stronger” βοήθησε στην ανάπτυξη του electronic στοιχείου τόσο στους κόλπους της hip hop, δίνοντας μια νέα πνοή στο είδος, όσο και της mainstream μουσικής γενικότερα.

Οι Black Eyed Peas, με μια αξιοσημείωτη καριέρα στην hip-hop και την R&B, και για τις ανάγκες του δίσκου The E.N.D. (2009) θα εισάγουν ηλεκτρονικά στοιχεία στη μουσική τους φτάνοντας κυριολεκτικά στο απόγειο της καριέρας τους! Άλλωστε ποιος δε γνωρίζει τα “Boom Boom Pow” και “I Gotta Feeling”.

Την περίοδο αυτή, των late 2000’s, η Kylie Minogue θα μας χαρίσει το X (2007), δίσκος που περιελάμβανε τα dance pop “In My Arms” και “Wow” ενώ η Hilary Duff θα κυκλοφορήσει το Dignity (2007) ο οποίος την ωρίμασε μουσικά και την απομάκρυνε από την teen pop.

Η επικράτηση αυτή της dance pop φυσικά και δεν ήταν ένα φαινόμενο… αμερικανικό. Και στην Βρετανία, ακόμη και αυτή τη περίοδο των late 2000’s συναντούμε dance pop hits. Για παράδειγμα, οι Βρετανίδες Sugababes με τον τελευταίο τους album με τίτλο Sweet 7, ένας δίσκος με καθαρό electro pop περιεχόμενο, θα προσθέσουν ακόμη τρία top 10 hits (“Get Sexy”, “Wear My Kiss”, “About A Girl”) τα περισσότερα από έναν και μόνο δίσκο, achievement που είχαν να καταφέρουν από το 2005 και το Taller In More Ways.

Μένοντας στη βρετανική μουσική σκηνή, η Cheryl θα αποχωρήσει από τις Girls Aloud για να κυκλοφορήσει τον debut δίσκο της, 3 Words (2009) (“Fight for This Love”) ενώ καλλιτέχνες από την βρετανική εκδοχή του X-Factor όπως οι JLS (“The Club Is Alive”), η Alexandra Burke (“Bad Boys”, “Broken Heels”) και η Diana Vickers (“Once”) μας χάρισαν ομολογουμένως εξαιρετικά dance pop anthems.

Κάποια άλλα dance pop hits αυτής της περιόδου είναι τα: “Keeps Gettin’ Better” της Christina Aguilera, “Celebration” της Madonna, “When I Grow Up” των Pussycat Dolls αλλά και το “Evacuate the Dancefloor” των Cascada.

2010-2012: Η dance pop στο απόγειο της

Η αλλαγή της δεκαετίας θα βρει το είδος της dance pop ως τον απόλυτο πρωταγωνιστή των charts. Όπως προείπαμε, η Kesha αποτελεί μια pop star απόλυτα συνδεδεμένη με την άνοδο της dance pop μουσικής. Τα πρώτα της singles κυκλοφόρησαν την τριετία 2010-2012 και φυσικά κατέκλεισαν τα charts. “Tik Tok”, “We R Who We R”, “Blow” και “Die Young” είναι μόνο μερικά από τα dance pop κομμάτια που μας χάρισε η Kesha στα early 2010’s.

Ο τρίτος δίσκος της Lady Gaga, Born This Way (2011) αποτελεί γενικότερα ένα μανιφέστο της pop μουσικής. Στη βάση του όμως αποτελεί έναν dance pop δίσκο. Στο album συναντούμε το ομότιτλο “Born This Way”, το “Judas”, το “Marry the Night” αλλά και το “Scheiße” που αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά deep cut κομμάτια της δισκογραφίας της Gaga.

Επίσης το 2011, η Britney Spears θα μας χαρίσει το Femme Fatale ο οποίος περιελάμβανε τα electro pop “Till the World Ends” και “I Wanna Go”.

Στροφή στη καριέρα του, ακολουθώντας την dance pop μανία της περιόδου, έκανε ο αστέρας της R&B Usher κυκλοφορώντας τα “DJ Got Us Fallin’ In Love”, “More” και “Scream” μεταξύ άλλων.

Ως pop είδωλο ξανασυστήθηκε τη περίοδο αυτή ο επίσης αστέρας της R&B Chris Brown χαρίζοντας μας τα ηλεκτρονικά “Yeah 3X”, “Turn Up the Music” και “Don’t Wake Me Up”.

Τα albums Loud (2010) και Talk That Talk (2011) θα έχουν έντονο το στοιχείο της dance pop βάζοντας και την Rihanna στη λίστα με τους καλλιτέχνες που ακολούθησαν το μουσικό ρεύμα της περιόδου.

Η επιστροφή της J.Lo στα μουσικά πράγματα μετά από 4 χρόνια αποχής θα έχει dance pop ηχόχρωμα. Ο comeback δίσκος της με τίτλο Love? (2011) περιείχε τα “On the Floor” και “Papi”. Φυσικά και το comeback αυτό ήταν απόλυτα επιτυχημένο.

Ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους των early 2010’s αποτελεί το Teenage Dream (2010) της Katy Perry. Στον δίσκο συναντούμε τα “California Gurls” και “Firework” που έχουν dance pop χαρακτήρα.

Το Electra Heart της Marina and the Diamonds αγαπήθηκε από πολλούς. Σίγουρα αποτελεί δίσκο – σύμβολο των early 2010’s και φυσικά και είχε electro-pop ταυτότητα.

Ένα αρμονικό πάντρεμα μεταξύ dance pop και hip hop κατάφερε η Nicki Minaj η οποία την περίοδο των early 2010’s έκανε τα πρώτα της βήματα στη μουσική βιομηχανία. Μερικά από τα dance pop τραγούδια που μας έχει χαρίσει είναι τα “Pound the Alarm”, “Va Va Voom” αλλά και το “Starships” που αποτελεί μέχρι και σήμερα το πιο επιτυχημένο τραγούδι στον κατάλογο της.

Για τον δωδέκατο δίσκο της, η Βασίλισσα της Pop Madonna θα συνεργαστεί με κορυφαίους παραγωγούς της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως ο Martin Solveig και ο Benny Benassi. Στο MDNA (2012) βρίσκουμε τόσο το “Give Me All Your Luvin'” όσο και το “Girl Gone Wild” που πλέον αποτελεί classic κομμάτι της νεότερης δισκογραφίας της.

Ακόμη και η teen pop θα επηρεαστεί σε μεγαλό βαθμό από την dance / electro μουσική. Την τριετία 2010-2012 η Miley Cyrus κυκλοφόρησε τα “Can’t Be Tamed” και “Who Owns My Heart”, η Selena Gomez μαζί με τους The Scene τα “A Year Without Rain”, “Round & Round” και “Hit the Lights” ενώ ο Justin Bieber τα “Somebody to Love” και “Beauty and the Beat”.

Κάποια άλλα dance pop hits αυτής της περιόδου είναι τα: “I Like It” του Enrique Iglesias, “Get Outta My Way” της Kylie Minogue, “Not Myself Tonight” της Christina Aguilera, “Brokenhearted” των Karmin, “Break Your Heart” και “Dynamite” του Taio Cruz αλλά και το “Like a G6” των Far East Movement.

2013-2015: Τα τελευταία dance pop hits και η πτώση της δημοφιλίας

Britney Spears και Lady Gaga συνέχισαν τις κυκλοφορίες με dance pop ρυθμό (“Work Bitch”, “Applause”, “G.U.Y.”) ενώ στην ίδια συνταγή έμειναν και teen stars όπως η Selena Gomez (“Come & Get It”, “Slow Down”) και η Demi Lovato (“Heart Attack”).

Η καθιέρωση της Ariana Grande ως πρωταγωνίστρια στο παγκόσμιο μουσικό γίγνεσθαι έγινε μέσα από την dance pop και με hits όπως το “Problem” και το “Break Free”.

Το “Worth It” από τις Fifth Harmony θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το τελευταίο hit single της dance pop αναγέννησης των late 2000’s – early 2010’s.

Ήδη από το 2013, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η pop μουσική άλλαζε σιγά-σιγά το πρόσωπο της. Η dance και electro επιρροή γινόταν ολοένα και μικρότερη. Οι κορυφαίοι pop καλλιτέχνες των mid 2010’s (2014-2017) όπως η Taylor Swift, η Meghan Trainor, η Sia και ο Justin Bieber θα επηρεαστούν από άλλα sub-genres της pop και όχι από την dance pop.

Και σήμερα;

Από το 2015 μέχρι και σήμερα έχουμε ακούσει κι άλλα dance pop τραγούδια ίσως όχι με τη μορφή όπως αυτά παρουσιάστηκαν τη περιόδο πριν το 2015.

Η εμφάνιση της Ava Max έφερε κάτι από την dance pop μόδα των προηγούμενων ετών, το Chromatica (2020) της Lady Gaga ξαναθύμησε σε πολλούς την Lady Gaga των early 2010’s ενώ την ίδια περίοδο τόσο μουσικά όσο και αισθητικά μας θύμισε το “Montero (Call Me By Your Name)” του Lil Nas X. Η κορεατική μουσική σκηνή, με κύριους εκπροσώπους τους BTS και τις BLACKPINK, συνεχίζει να έχει στη βάση της το electro στοιχείο ενώ πλέον το είδος της k-pop είναι σχεδόν ταυτισμένο με αυτό της dance pop.

Παρακάτω ακολουθεί μια Spotify Playlist με τα καλύτερα dance pop κομμάτια της περιόδου 2007-2015. Απολαύστε την!

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

About the author

Thanos Kritsimis

Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.

Leave a Comment