Specials

Αφιέρωμα | Οι μεγάλοι μουσικοσυνθέτες του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου

Θα μπορούσε να είναι ένα αφιέρωμα στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο, αλλά από την πλευρά της μουσικής.

Ο Μανώλης Χιώτης, ο Γιώργος Κατσαρός και ο Γιάννης Μαρκόπουλος είναι μερικοί μόνο από τους δημοφιλέστερους μουσικοσυνθέτες του ελληνικού τραγουδιού. Μουσικοσυνθέτες που άφησαν τη βαριά τους κληρονομιά και στο παλιό ελληνικό σινεμά.

Ο Γιάννης  Μαρκόπουλος μπορεί να μην συνέθεσε πολλές επιτυχίες του ελληνικού κινηματογράφου αλλά άφησε και αυτός το αποτύπωμά του στο παλιό ελληνικό σινεμά. Το 1967 συνεργάστηκε με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο για χάρη της ταινίας ”Το πιο λαμπρό αστέρι”. Συνυπογράφουν μαζί το ”Χάραζε” το οποίο ερμηνεύτηκε από τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

Ο Γιώργος Χατζηνάσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Το 1970 συνεργάστηκε με την Σέβη Τηλιακού και την Μαρινέλλα για λογαριασμό της ταινίας ”Κρίμα το μπόϊ σου” του Κώστα Καραγιάννη. Η συνεργασία τους ”γέννησε” ένα από τα γνωστότερα τραγούδια του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου.

Ο Μίμης Πλέσσας είναι ένας από τους μουσικούς που συνέθεσε πολλά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου. Έχει συνεργαστεί με τον Δάκη, την Ζωζώ Σαμπουντζάκη, την Μαίρη Χρονοπούλου, την Μαρινέλλα, την Ρένα Βλαχοπούλου και την Μάρθα Καραγιάννη. Το 1962 υπογράφει το ”Σαν ξημερώνει Κυριακή”, το 1966 τα ”Έχω στενάχωρη καρδιά” και ”Μια με θέλεις μια με διώχνεις”. Έναν χρόνο μετά, υπογράφει το ”Τόσα καλοκαίρια”. Το 1968 συνθέτει το ”Του αγοριού απέναντι”, το ”Ο άντρας που θα παντρευτώ”, το ”Είμαι γυναίκα του γλεντιού” και το ”Είμαι κορίτσι ζόρικο”. Το 1969 με τον Άκο Δασκαλόπουλο παρουσιάζουν το ”Ζωγραφισμένα στο χαρτί” στην ταινία ”Η Παριζιάνα”.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού. Στον ελληνικό κινηματογράφο συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ. Το 1965 μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο μας παρουσιάζουν το ”Υπομονή”. Την επόμενη χρονιά, υπογράφει τη μουσική για την ταινία ”Διπλοπενιές” του Γιώργου Σκαλενάκη.  Παρέα με τον Νίκο Γκάτσο συνυπογράφουν το ”Μάτια βουρκωμένα” και το ”Ο Λευτέρης”.

Ο Μάνος Χατζιδάκις είναι ένας από τους κορυφαίους μουσικοσυνθέτες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης υπογράφει κάποια από τα πιο γνωστά τραγούδια του ελληνικού σινεμά. Συνεργαζόμενος με την Αλίκη Βουγιουκλάκη υπογράφει τα ”Έχω ένα μυστικό”, ”Ο γλάρος”  και ”Φεύγουν τα νιάτα‘. Το 1961 συνεργάζεται με τον Δημήτρη Χορν στα τραγούδια ”Ας είναι καλά το γινάτι σου” και ”Πες μου μια λέξη”. Έναν χρόνο πριν, υπογράφει ”Το Χρυσόψαρο”σε συνεργασία της Καρέζη με τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

Ο Γιώργος Ζαμπέτας ήταν ένας τραγουδοποιός και ξεχωριστός δεξιοτέχνης του μπουζουκιού. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, το 1966,  ανέλαβε για πρώτη φορά να γράψει όλη τη μουσική για μια κινηματογραφική ταινία. Μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο συνυπογράφουν τα τραγούδια της ταινίας ”Η κόρη μου η σοσιαλίστρια”. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ερμηνεύει τα ”Είναι το στρώμα μου μονό”, ” Σήκω χόρεψε συρτάκι” και ”Η Κυριακή”. Στην ίδια ταινία ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ερμηνεύει ”Το περιστέρι”. Έναν χρόνο πριν, με τον Χαράλαμπο Βασιλειάδη υπογράφουν το ”Πάει, πάει, πάει” για την ταινία ”Ο ουρανοκατέβατος” του Ορέστη Λάσκου.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης ήταν ένας συνθέτης με μεγάλη πορεία στο παλιό ελληνικό σινεμά. Έγραψε μουσική για πετυχημένες ταινίες όπως: η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά,  Η αρχόντισσα και ο Αλήτης και Η νεράϊδα και το παλικάρι.  Το 1968, μαζί με τον Ντίνο Δημόπουλο δημιουργούν το ”Αλητάκι μπατιράκι” Την ίδια περίοδο συνθέτει το ”Άναψε μέσα μου φωτιά” και το ”Η αγάπη θέλει δύο”. Το 1969, επανέρχονται με το ”Κοπιάστε καπετάνιοι” και το ”Μαντινάδα.

Ο Κώστας Κλάββας ήταν ένας ενορχηστρωτής που διακρίθηκε στον τομέα της λεγόμενης ελαφριάς μουσικής.  Το 1963 μαζί με τον Κώστα Πρετεντέρη γράφουν το ”Σου το ‘πα μια και δυο και τρεις”.  Το τραγούδι πρωτο- ερμηνεύτηκε από τον Γιάννη Βογιατζή στην ταινία ”Μικροί και μεγάλοι εν δράσει”.

Ο Γιάννης Σπανός απεβίωσε στις 30 Οκτωβρίου του 2019 και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του ελληνικού τραγουδιού. Το 1966,  μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο δημιουργούν το ”Θέλω τα ώπα μου”. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε από την Άννα Φόνσου στην ταινία ”Όλοι οι άντρες είναι ίδιοι”.

Ο Μανώλης Χιώτης υπήρξε η ”επανάσταση” στο λαϊκό τραγούδι και αυτό γιατί επινόησε την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού. Με την Μαίρη Λίντα αποτελούσαν ένα αξέχαστο δίδυμο στο ελληνικό τραγούδι. Το 1959, δημιουργεί το ”Λαός και κολωνάκι”. Το 1962, υπογράφει το ”Με κυνηγούν τα αδέρφια σου” για λογαριασμό της ταινίας ”Ο Ατσίδας. Το κομμάτι ερμηνεύτηκε από τον ίδιο, την Μαίρη Λίντα και τον Ντίνο Ηλιόπουλο.

Ο Γιώργος Κατσαρός είναι ένας Έλληνας μαέστρος και δεξιοτέχνης του σαξόφωνου.Το 1972 συνεργάστηκε με την Ρένα Βλαχοπούλου στην ταινία ”Η Κόμισσα της Κέρκυρας”. Ο Γιώργος Κατσαρός συνθέτει για την γενέτειρά του και μαζί με τον Αλέκο Σακελλάριο υπογράφουν τα τραγούδια ”Η Κερκυραία” και ”Κέρκυρα Κέρκυρα”.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους Έλληνες συνθέτες διεθνώς. Το 1964, συνθέτει τη μουσική για την ταινία ”Αλέξης Ζορμπάς” και γίνεται γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο με το ”Συρτάκι”. Δύο χρόνια μετά υπήρξε υποψήφιος στα Grammy με το μουσικό θέμα της ταινίας.

 

© 2020 – 2021, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment