Specials

12+1 τραγούδια των ρεκόρ Guinness

Το βιβλίο των ρεκόρ Guinness είναι ένα σημείο αναφοράς για τα παγκόσμια ρεκόρ των ανθρώπινων επιτευγμάτων και όχι μόνο, το οποίο δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το 1955. Σε αυτό το βιβλίο τη δική τους θέση παίρνουν και τα τραγούδια που με τον δικό τους τρόπο έγραψαν ιστορία.

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφέραμε το κομμάτι εκείνο που “κουβαλά” στις πλάτες του τις περισσότερες διασκευές όλων των εποχών. To τραγούδι ”Summetime” της σοπράνο Helen Jepson λοιπόν, είναι αυτό που μετρά τις περισσότερες διασκευές στην ιστορία της μουσικής και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνεζ με+67.000 επανεκτελέσεις.

Το “Dance Monkey” είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2019. Ένα χρόνο αργότερα καταγράφηκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ ως το κομμ΄΄άτι με τις περισσότερες αναζητήσεις στην εφαρμογή Shazaam. Το χορευτικό κομμάτι της Tones & I, κατά κόσμον Τόνι Γουότσον, αναγνωρίστηκε από τη εφαρμογή 36.6 εκατομμύρια φορές εκθρονίζοντας από την κορυφή το Wake me Up του Avicii.

To “Pen- Pineapple- Apple- Pen (PPAP)” είναι ένα ιδιαίτερο τραγούδι του Ιάπωνα Piko- Taro. Το -μόλις 45 δευτερολέπτων- κομμάτι είναι η συντομ΄΄οτερη μελωδία που μπήκε στον κατάλογο του US Billboard Hot 100. Χάρη στον Justin Bieber το PPAP πήρε τεράστια δημοσιότητα με αποτέλεσμα να καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ.

Στον αντίποδα, το “Fear Inoculum” είναι το μεγαλύτερο τραγούδι σε διάρκεια που εισχώρησε ποτέ στο US Billboard Hot 100. Το κομμάτι του ροκ συγκροτήματος Tool βρέθηκε στην 93η θέση του αμερικάνικου τσαρτ το 2019 με διάρκεια κάτι παραπάνω από 10 λεπτά.

To τραγούδι ”Rap God” κυκλοφόρησε το 2013 από τον Eminem. Ο τραγουδιστής όπως είναι γνωστό ραπάρει πολύ γρήγορα όπως έγινε και σε αυτή την περίπτωση. Το τραγούδι αποτελείται από 1.560 λέξεις με διάρκεια 6 λεπτών και 4 δευτερολέπτων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ ως το μόνο τραγούδι με αυτόν τον αριθμό λέξεων.

Στη λίστα του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνεζ του 2017 προστέθηκε το τραγούδι του Freddie Mercury “Bohemian Rhapsody”. Η σουίτα των 6 λεπτών που αποτελείται από πολλά μέρη και δεν διαθέτει κουπλέ έχει χαρακτηριστεί “ως το καλύτερο τραγούδι της χιλιετίας”. Μέχρι τη στιγμή της κυκλοφορία του, το Bohemian Rhapsody αποτελούσε την ακριβότερη single κυκλοφορία που έγινε ποτέ.

To Νοέμβριο του 2016 ηχογραφήθηκε από τους Michael και Κelley Bostwick το “The Rise and Fall Bossanova“. Το κομμάτι έχει διάρκεια 13 ώρες, 23 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα και έχει καταγραφεί από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ ως το τραγούδι με τη μεγαλύτερη διάρκεια. Πρόκειται για μία instrumental μουσική που δημιουργήθηκε για μια lounge φιλική ατμόσφαιρα.

Σ΄ύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ, το ”Happy Birthday to You” είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στον αγγλόφωνο κόσμο. Η μελωδία προέρχεται από το “Good Morning to All”, ένα παιδικό τραγουδάκι που έγραψαν οι αδερφές Hill για τη διδασκαλία τους στο νηπιαγωγείο το 1893. Το 1924 εμφανίστηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων και από τότε καθιερώθηκε για αυτή τη περίσταση. Το 1988 η Warner είχε αγοράσει τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού.

To 1960 κυκλοφόρησε το τραγούδι ”Daisy Bell (Bicycle Built for Two)”, που έμελλε να καταγραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην εποχή του, καθώς ήταν το πρώτο τραγούδι που εκτελέστηκε με τη χρήση σύνθεσης της ομιλίας από υπολογιστή. H ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε από έναν κεντρικό υπολογιστή IBM 7094 στα Bell Labs του Νιου Τζέρσεϋ.

To “Earth Passport” είναι ένα τραγούδι του indie pop συγκροτήματος Liquid Blue. Έχει εισχωρήσει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνεζ ως το κομμάτι που έχει ερμηνευτεί στις περισσότερες γλώσσες, εννέα στο σύνολο. Μπορούμε να το ακούσουμε στα αραβικά, τα χίντι, τα κινέζικα, τα γαλλικά, τα ρωσικά, τα ισπανικά και σε άλλες γλώσσες.

Σύμφωνα με στοιχεία του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνεζ, το “Crazy” του αμερικάνικου ντουέτου Gnarls Barkley και Thomas Callaway είναι το πρώτο τραγούδι που έφτασε στο #1 των βρετανικών charts μόνο από τις διαδικτυακές πωλήσεις. Το κομμάτι κατέγραψε 31 χιλιάδες πωλήσεις μία βδομάδα πριν κυκλοφορήσει σε CD (2006).

Ο Ινδός καλλιτέχνης Ghazal Srinivas κυκλοφόρησε το 2009 το τραγούδι ”Golden Dreams of Gandhiji“. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο δίσκο ”The Path of Mahatma Gandhi” και είναι αυτό που ερμηνεύτηκε στις περισσότερες γλώσσες από το ίδιο πρόσωπο. Οι 125 διαφορετικές γλώσσες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- τα Εβραϊκά, τα Ιταλικά, τα Ελληνικά, τα Ζουλού, τα Ουζμπεκικά και τα Ιαπωνικά.

Φτάνοντας στο τέλος του άρθρου μας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τα πολυ- επίπεδα ρεκόρ που έχει καταρρίψει το ”Despacito” των Luis Fonsi και Daddy Yankee. Μέχρι και σήμερα θεωρείται το τραγούδι με τις περισσότερες προβολές στο youtube, κάτι λιγότερο από 8 δισ. Επιπλέον, η τεράστια επιτυχία κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων likes στην ιστορία της μουσικής πλατφόρμας (+49 εκατομμύρια) και των περισσότερων streams σε παγκόσμια κλίμακα.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment