Specials

Special | 10 Video Clips που απαγορεύτηκαν

Τα video clips από τα μισά της δεκαετίας του ’70 αποτελούν βασικό κομμάτι της μουσικής βιομηχανίας και έχουν αποδειχθεί μια δημοφιλής μορφή τέχνης, κάποιες φορές χωρίς όρια… Όταν το MTV ξεκίνησε πρώτη φορά την μετάδοση μουσικών clips , η μουσική μετατράπηκε από μια φόρμα ακρόασης σε μια μορφή παρακολούθησης. Με αυτή την προσαρμογή της μορφής τέχνης ήρθε και ο πειραματισμός για να δούμε πόσο μακριά μπορούσαν οι καλλιτέχνες να φτάσουν. Τα όρια μπήκαν και πολλές φόρες καλλιτέχνες τα υπερέβησαν. Ο κόσμος της τηλεόρασης άρχισε να ασκεί κριτική σχετικά με το τι θα μπορούσε να παρουσιαστεί και τι όχι. Συχνά, τα βίντεο που απαγορεύτηκαν απεικόνιζαν σεξουαλικό και βίαιο περιεχόμενο με θέματα ταμπού. Τα παρακάτω 10 video clips είναι από τα πιο βίαια , σέξι ή αλλιώς αμφιλεγόμενα  βίντεο που έχει “κόψει”το MTV , η τηλεόραση, το διαδίκτυο και ίσως δεν προβλήθηκαν ποτέ. Μεγάλοι  καλλιτέχνες όπως η Madonna, έχουν διωχθεί στην εξορία. Γιατί; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε…

10. “The Next Day” – David Bowie

Ο David Bowie  έπαιξε τον ρόλο του σαν άλλος “Ιησούς”, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων και αναγκάζοντας το YouTube να το απαγορεύσει από τον ιστότοπο του τότε. Τελικά ανέβηκε κανονικά και στην Explicit version μάλιστα.

09. “Born Free” – M.I.A.

Η M.I.A. προκάλεσε έναν από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στην ήδη επίμαχη καριέρα της, όταν  κυκλοφόρησε μια ταινία μικρού μήκους , με θέμα την γενοκτονία και τι ακριβώς  συμβαίνει σε μέρη όπως η Μέση Ανατολή.

08. “Born To Die” – Lana Del Rey

Το 2011, η Lana πρωταγωνίστησε σε ένα “σκληρό” video clip για το τραγούδι”Born to Die” ξεσηκώνοντας αναταραχή. Ναρκωτικά, φλόγες και ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Στο τέλος του video , ο εραστής της,  κρατάει  το ματωμένο σώμα της, υπονοώντας ότι έχει πεθάνει . Το MTV αντέκρουσε το βίντεο απλώς και μόνο λόγω του βίαιου θανάτου…

07.”Girls On Film” – Duran Duran

Στο clip βλέπουμε  μοντέλα με εσώρουχα ή χωρίς, να παλεύουν στη  λάσπη και το video είναι γεμάτο  σεξουαλικά υπονοούμενα και φαλλικές εικόνες… Το MTV και το BBC απαγόρευσαν το video , αλλά κέρδισε τελικά ένα βραβείο Grammy για το “Best Short Form Music Video”.

06.”Stupid Hoe” – Nicki Minaj

Σίγουρα πολλά video clips της Minaj θα μπορούσαν να είναι στην συγκεκριμένη κατηγορία για τις υπερσεξουαλικές εικόνες της, άλλα το συγκεκριμένο είναι τελικά για άλλους λόγους! Εκτός από τη “γλώσσα”, το βίντεο διαθέτει περίεργα ηχητικά εφέ, γρήγορες εναλλαγές σε εικόνες και λήψεις με αποτέλεσμα να προκαλεί…ζαλάδα και επιληψία σε ορισμένους ανθρώπους! Όταν το βίντεο έκανε το ντεμπούτο του στο VEVO το 2012, 4,8 εκατομμύρια άνθρωποι το είδαν κατά τις πρώτες 24 ώρες…

05. “Blurred Lines” – Robin Thicke ft. T.I., Pharrell

Το συγκεκριμένο video clip κατηγορήθηκε για τον μισογυνιστικό χαρακτήρα που προέβαλε με αποτέλεσμα να αφαιρεθεί από το YouTube για μια εβδομάδα.  Σε συνέντευξή του, ο Thicke αστειεύτηκε στο GQ για την λάθος εντύπωση του βίντεο: “What a pleasure it is to degrade a woman, i’ve never gotten to do that before. I’ve always respected women.”

04.”Pour It Up” – Rihanna

Η Rihanna είναι γνωστή για τα δημιουργικά και συχνά αμφιλεγόμενα βίντεο της. Με το “Pour It Up” όμως κατάφερε μέσα σε 10 λεπτά από την κυκλοφορία του να “κοπεί” από το youtube για τις ομολογουμένως σούπερ σέξι εικόνες που είδαμε όλοι τότε…

03. “Je te rends ton amour” – Mylène Farmer

Mylène πάντα έπαιζε ριψοκίνδυνα με τα video clips της, μιας και ήταν από τους πρώτους καλλιτέχνες που πρόβαλε γυμνό και βια. Με το “Je te rends ton amour” βεβαία πήγε ένα βήμα παραπάνω, συνδυάζοντας θρησκεία και σεξ. Η σκηνή και μόνο στο 04:00, σταυρωμένη ,γυμνή και  καλυμμένη με αίμα, ήταν αρκετή για να απαγορευτεί από όλα τα μουσικά κανάλια τότε.

02. “Smack My Bitch Up” – Prodigy

Στο video βλέπουμε μια νυχτερινή  έξοδο στο Λονδίνο που η χρήση ναρκωτικών, αλκοόλ  και  η ενδοοικογενειακή βία κατακλύζουν όλη την διάρκεια του τραγουδιού. Τελικά κέρδισε μερικά βραβεία για τα MTV Video Awards και το 2002 το MTV το ονόμασε το πιο αμφιλεγόμενο μουσικό βίντεο στην ιστορία.

01. “Justify My Love” – Madonna

Ήταν αρχές των ’90s και η Madonna πρεσβευτής της σεξουαλικής ελευθερίας και έκφρασης. Το  “Justify My Love” ήταν ακριβώς αυτό , με τολμηρές εικόνες και εναλλαγές συντρόφων διαφορετικού φύλου, έδινε το στίγμα μιας νέας era που ξεκινούσε. Το MTV αποφάσισε, κακώς, να μην το προβάλει , δημιουργώντας ένα μύθο γύρω από το βίντεο, με τους φάνς να μένουν ξάγρυπνοι για να το δουν στο “Nightline”.

© 2018 – 2020, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment