Sounds Of The World part. 4 | Αφιέρωμα στη μουσική της Ωκεανίας

Από την Ασία ταξιδεύουμε λίγο πιο Νοτιοανατολικά και φτάνουμε στην Ωκεανία, όπου οι πρώτοι άνθρωποι έφτασαν στην περιοχή το 50.000 π.Χ. Παρόλο του μικρού μεγέθους της ηπείρου (συγκριτικά με τις υπόλοιπες), οι πολιτισμοί της Ωκεανίας ανέπτυξαν ξεχωριστές και περίπλοκες μουσικές παραδόσεις. Στη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει τα τροπικά νησιά του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, σίγουρα ξεχωρίζει η μουσική της Αυστραλίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο κράτος της.

Θέλω να πιστεύω πως όλοι θα θέλαμε να βρισκόμασταν σε μια ωραία παραλία με φοίνικες και καρύδες, ωστόσο θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω εκεί μέσω… της μουσικής.

Τα μουσικά όργανα

Κάνοντας την πρώτη στάση μας στην Αυστραλία συναντάμε το bullroarer ή rhombus ή turndun, ένα αρχαίο τελετουργικό μουσικό όργανο που δεν βρέθηκε μόνο στην Ωκεανία, αλλά και σε άλλα μέρη της γης όπως στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Ένα ακόμη όργανο που μπορεί κάποιος να συναντήσει στη χώρα είναι το fairlight CMI (ψηφιακό συνθεσάιζερ, αναπτύχθηκε από τον Tony Furse στο Σίδνεϊ). Επίσης, θα συναντήσουμε το didgeridoo (πνευστό όργανο από τη Βόρεια Αυστραλία) και το wobble board, που ακούγεται στο παρακάτω τραγούδι:

Ταξιδεύοντας πιο ανατολικά και στα νησιά Φίτζι θα ακούσουμε το dhantal (μακρύ κρουστό όργανο) και το bulbul tarang (έγχορδο). Στη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα της Ωκεανίας, τη Νέα Ζηλανδία θα συναντήσουμε το taonga puoro (του λαού Μαορί). Πιο βόρεια, στην Παπούα Νέα- Γουϊνέα- υπάρχει το kundu (τύμπανο), το suling (που το βρίσκουμε και στη Νοτιοανατολική Ασία) και το tifa (τύμπανο). Στα νησιά Σαμόα διασκεδάζουν με το fala (τύμπανα με σχισμή), ενώ το Βανουάτου ξεχωρίζει για τα ιδιόφωνα, τα μεμβανόφωνα, τα αερόφωνα (φλάουτα από μπαμπού) και τα χορδόφωνα μουσικά όργανα.

Τέλος, στο βορειότερο άκρο της Ωκεανίας, τα νησιά Μάρσαλ, ξεχωρίζουμε τα μονόπλευρα τύμπανα, ενώ στα νησιά Κουκ το pate (κρουστό όργανο).

Τα μουσικά είδη

Επηρεασμένη από τη δύση, στην Ωκεανία δεν λείπουν τα γνωστά μουσικά είδη της pop, της rock, της country, της drill και της hip- hop. Ενδεικτικά, την περίοδο 1975- 1984 η punk rock είχε μεγάλο αντίκτυπο στο Brisbane. Στις αρχές του 2010 επινοήθηκε η dolewave (είδος της indie) στη Μελβούρνη -και γενικά η indie rock έπαιξε σημαντικό ρόλο στη νυχτερινή ζωή της πόλης-. Στην άλλη άκρη της Αυστραλίας, στο Περθ θα ακούσει κανείς το λεγόμενο αυστραλιακό χιπ- χοπ ενώ στη Queensland θα αφεθούμε στους ήχους της country. Στη Νέα Ζηλανδία παίζουν τον ήχο του dunedin, τη country και τη hip- hop μουσική.

Στα νησιά Φίτζι θα χορέψει κανείς υπό τους ήχους της reggae και στο Τουβαλού με το παραδοσιακό τραγούδι fakaseasea. Στην Παπούα Νέα- Γουϊνέα υπάρχει η pop, η ρέγκε αλλά και η χιπ- χοπ. Στην Τόνγκα παραμένει η παραδοσιακή μουσική, ενώ στο Τοκελάου ακούμε ακόμη το fatele και τα τραγούδια pehe.

Τα νησιά του Σολομώντα κρατάνε τις ρίζες της λαϊκής/ παραδοσιακής τους μουσικής ενώ στο Βανουάτου ακούνε και χορεύουν reggaeton, african new wave ήχους και έγχορδες μελωδίες. Τέλος, στα νησιά Κουκ οι κάτοικοι τραγουδάνε τον παραδοσιακό τους ύμνο imene tuki.

Οι διασημότεροι καλλιτέχνες εδώ προέρχονται από τη μουσική σκηνή της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας. Ανάμεσα σε αυτούς μπορούμε να αναφέρουμε τη Sia, τον Nick Cave, τον Darren Hayes, τον Λιβανέζικης καταγωγής Faydee και τον Troye Sivan, που οι μουσικές τους έχουν γίνει παγκόσμιες επιτυχίες. Στις υπόλοιπες περιοχές ξεχωρίζουν οι Naio Band από το Βανουάτου, ο Will Crummer από τα νησιά Κουκ, οι Malumu ni Tobu από τα νησιά Φίτζι, ο συνθέτης Baron Waqa από το Ναουρού, η Lorde, ο Savage και η Kimbra από τη Νέα Ζηλανδία, ο Edwin Nanau Sitori από τα νησιά του Σολομώντα και o Iosefa Enari από τη Σαμόα.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

Thanos Papatsanis: