Eurovision

50 χρόνια η Ελλάδα στην Eurovision | Τα τραγούδια των 25 πρώτων χρόνων Μέρος Α’

Εν αρχή ην η Μαρινέλλα.

Δεκαεννιά χρόνια μετά την πρώτη διεξαγωγή της Eurovision το 1956, η Ελλάδα έρχεται να προστεθεί στον διαγωνισμό το 1974. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας, το ροκ συγκρότημα Νοστράδαμος κερδίζει τον εθνικό τελικό για να εκπροσωπήσει για πρώτη φορά την χώρα μας στον ευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό. Όμως μετά από ένα σκάνδαλο που έσκασε και αφορούσε το συγκρότημα, δεν τους επετράπη η συμμετοχή τους και έγινε η πρόταση στην Μαρινέλλα.

Στην 19ο διαγωνισμό της Eurovision πήραν μέρος δεκαεφτά χώρες, εμείς βρεθήκαμε στην 11η θέση με εφτά πόντους και νικητές ήταν οι ABBA με το Waterloo.

Αυτή ήταν η αρχή για την χώρα μας, στον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision. Έναν θεσμό που οι Έλληνες είδαν για πρώτη φορά ζωντανά το 1970, όταν η δημόσια τηλεόραση άρχισε να τον καλύπτει τηλεοπτικά.

Το 1975, η χώρα μας απέχει από τον διαγωνισμό ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Μια διαμαρτυρία που ήρθε και συμπληρώθηκε με την συμμετοχή μας το 1976 με το τραγούδι ‘Παναγία Μου, Παναγία Μου‘ που ερμήνευσε η Μαρίζα Κωχ, η οποία είχε γράψει την μουσική ενώ οι στίχοι ήταν του Μιχάλη Φωτιάδη. Στο σύνολο των 18 χωρών, βγήκαμε 13 με είκοσι πόντους. (Official Music Video)

Αλλαγή πλεύσης το 1977, με την Ελλάδα για πρώτη φορά να σκαρφαλώνει στην τρίτη της συμμετοχή στην τελική πεντάδα του διαγωνισμού. Φυσικά, είναι η χρονιά του ‘Μάθημα Σολφέζ‘ με τον Πασχάλη, Μαριάννα Τόλη, Robert Williams και Μπέσυ Αργυράκη. (Original Music Video)

Στην 22ο διαγωνισμό, η συμμετοχή της Ελλάδας από το σύνολο δεκαοχτώ χωρών κερδίζει 92 πόντους και καταλήγει στην 5η θέση. Ο συνθέτης του τραγουδιού, που τους συνόδεψε και στην αποστολή, ήταν ο Γιώργος Χατζηνάσιος με την Τηλιάκου Σέβη να υπογράφει τους στίχους.

Η δεκαετία του ’70, κλείνει για την Ελλάδα με δυο συμμετοχές που έφεραν την ίδια θέση. Πρώτα είναι εκείνη του 1978, με την Τάνια Τσανακλίδου και το τραγούδι ‘Τσάρλι Τσάπλιν‘ (Official Music Videο). Το τραγούδι σε μουσική του Σάκη Τσιλίκη και σε στίχους του Γιάννη Ξανθούλη, διαγωνίζεται ενάντια σε είκοσι χώρες και βρίσκεται στην 8η θέση με 66 πόντους. Το 1979, είναι η Ελπίδα με το τραγούδι ‘Σωκράτη‘ που καταλαμβάνει ξανά την 8η θέση, ενάντια σε 19 χώρες και τελική βαθμολογία 69 πόντους. Σε μουσική του Δώρου Γεωργιάδη και στίχους από την Σώτια Τσώτου. (Official Music Video)

Η δεκαετία του ’80, κάνει ”ποδαρικό” για την Ελλάδα με ένα πισωγύρισμα στην κατάταξη αφού η Άννα Βίσση και οι Επίκουροι, με το τραγούδι ‘Autostop‘, βρίσκονται στο σύνολο 19 χωρών στην 13η θέση. Το τραγούδι σε μουσική του Τζιν Νακασιάν και στίχους από την Ρόνυ Σόφου, συγκεντρώνει μόλις τριάντα πόντους. (Official Music Video).

Το 1981, η Ελλάδα επιστρέφει στην 8ή θέση, που μοιάζει σχεδόν καρμικό στα πρώτα χρόνια μας στο θεσμό, με το ‘Φεγγάρι Καλοκαίρινο‘ σε ερμηνεία του Γιάννη Δημητρά. Σε σύνολο είκοσι χωρών, κερδίζουμε 55 πόντους και το τραγούδι σε μουσική του Γιώργου Νιάρχου και στίχους του ίδιου και του Δημητρά, μπαίνει μέσα στην τελική δεκάδα. (Official Music Video)

Την επόμενη χρονιά, το 1982, η Ελλάδα επρόκειτο να έστελνε τον Θέμη Αδαμαντίδη στον διαγωνισμό με το τραγούδι ‘Σαρανταπέντε Κοπελιές‘. Όμως η χώρα μας αποβάλλεται από τον διαγωνισμό, μιας και το κομμάτι είναι παραλλαγή γνωστού δημοτικού τραγουδιού και η κυκλοφορία του πάει ενάντια στους κανόνες της EBU. Μετά την πληρωμή του προστίμου που της επιβλήθηκε, η Ελλάδα συμμετέχει την αμέσως επόμενη χρονιά με την Christia Στασινοπούλου και το τραγούδι ‘Μου Λες‘. Στις είκοσι χώρες βγαίνουμε 14η με τριάντα δυο πόντους. Το τραγούδι ήταν σε μουσική του Αντώνη Πλέσσα και στίχους από την Σοφία Φιλντίσση. (Official Music Video)

Η δημόσια τηλεόραση αποφασίζει να μην επιστρέψει το 1984, μιας και όπως αναφέρει το επίπεδο των τραγουδιών ανάμεσα στο οποίο είχε να επιλέξει ήταν χαμηλής ποιότητας. Επιστρέφει όμως το ‘85, με ένα τραγούδι σε μουσική του Τάκη Μπινιάρη και στίχους από την Μάρω Μπιζάνη. Φυσικά, είναι το ‘Μοιάζουμε‘ που ερμηνεύει ο ίδιος ο Τάκης Μπινιάρης. (Official Music Video)

Μέσα σε δεκαεννιά χώρες βρισκόμαστε στην 16η θέση, με μόλις 15 πόντους. Η Πωλίνα είχε επιλεχθεί να εκπροσωπήσει την χώρα μας στην Eurovision του 1986 με το τραγούδι ‘Wagon Lit‘. Όμως η δημόσια τηλεόραση αποσύρει την συμμετοχή επειδή η διοργάνωση έπεφτε Μεγάλο Σάββατο(!). Επιστροφή το 1987, με τους Bang. Ο Θάνος Καλλίρης και Βασίλης Ντερτιλής γράφουν το κομμάτι ‘Stop‘ και σε σύνολο 22 χωρών, επιστρέφουμε στην δεκάδα και στην 10η θέση με εξήντα τέσσερις πόντους. (Official Music Video)

Στην χρόνια που θριαμβεύει η Celine Dion, το 1988, η χώρα μας στέλνει την Αφροδίτη Φρυδά και το τραγούδι ‘Κλόουν‘. Το τραγούδι του Δημήτρη Σακιζλή, μας ρίχνει για πρώτη φορά στην 17 θέση, με δέκα βαθμούς σε μια χρονιά με είκοσι μια χώρες (Official Music Video). Ενώ η δεκαετία του ’80, κλείνει για την χώρα μας με την συμμετοχή του 1989 και με την Μαριάννα Ευστρατίου με το τραγούδι ‘Το Δικό Σου Αστέρι‘. Με είκοσι δυο χώρες να διαγωνίζονται, η συμμετοχή μας καταφέρνει να ξαναμπεί στην δεκάδα και στην 9η θέση, με 56 πόντους. Η Ευστρατίου μαζί με τον Γιάννη Κύρη υπογράφουν την μουσική και η Βίλλυ Σανιάνου τους στίχους. (Official Music Video)

Γενικά, στην δεύτερη δεκαετία της χώρας μας στο θεσμό βρεθήκαμε τρεις φορές μες στην δεκάδα αλλά δεν καταφέραμε να επαναλάβουμε την επιτυχία των πρώτων χρόνων της παρουσίας μας στα 70’s.

Η αυγή της νέα δεκαετίας, βρίσκει τον Χρήστο Callow & Wave να εκπροσωπούν την χώρα μας με το τραγούδι ‘Χωρίς Σκοπό‘. Είκοσι δυο χώρες ξανά στο διαγωνισμό και βρισκόμαστε στην χειρότερη θέση μας μέχρι εκείνη την στιγμή, με έντεκα πόντους στην 19η θέση (Official Music Video). Το 1991, η Σοφία Βόσσου με την ‘Άνοιξη‘, ανεβαίνει έξι θέσεις και καταλήγει με το τραγούδι του Ανδρέα Μικρούτσικου στην 13η θέση με τριάντα έξι πόντους (Official Music Video).

Η Κλεοπάτρα και το τραγούδι ‘Όλου του Κόσμου η Ελπίδα‘, το 1992, μας βάζει ξανά στην τελική πεντάδα μετά το ‘Μάθημα Σολφέζ‘ του 1977. Είκοσι τρείς χώρες, ενενήντα τέσσερις πόντοι και η 5η θέση για το τραγούδι σε μουσική και στίχους του Χρήστου Λαγού. (official music video)

Με ακριβώς τριάντα πόντους λιγότερους, είκοσι πέντε χώρες να συμμετέχουν το τραγούδι ‘Ελλάδα, Χώρα του Φωτός‘ σε μουσική και στίχους του Δημοσθένη και σε ερμηνεία από την Καίτη Γαρμπή καταλήγει στην 9η θέση και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παραμένει στην δεκάδα. Αυτά το 1993. (official music video)

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η χώρα μας ανεβοκατεβαίνει ανάμεσα σε δυο θέσεις. O Κώστας Μπίγαλης and the Sea Lovers αναλαμβάνουν να μας εκπροσωπήσουν το 1994 με το τραγούδι ‘Το Τρεχαντήρι (Ντιρι Ντιρι)‘, σε στίχους και μουσική του ίδιου του Μπίγαλη. Η αιμορραγία των βαθμών συνεχίζεται και χάνουμε άλλους είκοσι βαθμούς και βρισκόμαστε εκτός δεκάδας στην 14η θέση (official music video). Το 1995, παίρνουμε μια μικρή ανάσα μιας και η Ελίνα Κωνσταντοπούλου και το ‘Ποια Προσευχή‘ ανεβαίνει ξανά στην 12η θέση με εξήντα οχτώ πόντους. (official music video)

Το 1996, η Μαριάννα Ευστρατίου και το ‘Εμείς Φοράμε το Χειμώνα Ανοιξιάτικα‘, πέφτουμε ξανά στην 14 θέση. Με τριάντα έξι βαθμούς, λιγότερους και από εκείνους που είχε πάρει η συμμετοχή του Μπίγαλη, το τραγούδι που έγραψε την μουσική ο Μπίγαλης και η Ηρώ Τριγόνη τους στίχους δεν καταφέρνει να συγκρατήσει την δωδέκατη θέση (official music video). Κάτι που πετυχαίνει η Μαριάννα Ζορμπά με το τραγούδι ‘Χόρεψε‘, το 1997, ανάμεσα σε είκοσι πέντε χώρες. Το τραγούδι του Μανώλη Μανουσέλη με τριάντα εννιά πόντους τοποθετεί ξανά την χώρα μας στην 12η θέση (official music video).

Η δεκαετία του ’90, τελειώνει κάπως πρόωρα για την χώρα μας, μιας και η συμμετοχή του 1998 έμελλε να ήταν η τελευταία για την δεκαετία.

Το συγκρότημα Θάλασσα εκπροσωπεί την χώρας μας με το τραγούδι ‘Μια Κρυφή Ευαισθησία‘. Ο Γιάννης Βάλβης στην σύνθεση και ο Γιάννης Μαλαχιάς στους στίχους ενός κομματιού που συγκεντρώνει μόλις δώδεκα βαθμούς και μας ρίχνει στην 20η θέση για πρώτη φορά από την στιγμή που βρεθήκαμε στον διαγωνισμό. (official music video)

Την τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’90, η χώρα μας είναι αποκλεισμένη από τον διαγωνισμό λόγω ενός κανονισμού που μετρούσε το σύνολο των βαθμολογιών των τελευταίων πέντε ετών και εμείς δεν καταφέραμε να τον συγκεντρώσουμε.

Σε αυτή την δεκαετία η χώρα μας βρέθηκε μόλις δυο φορές μέσα στην δεκάδα και μια από αυτές ήταν και μέσα στην πεντάδα. Κατά τ’ άλλα ήταν μια αδύναμη δεκαετία, με ασαφή προσανατολισμό από την μεριά μας.

Οι συμμετοχές μας στον 20ο αιώνα και στα πρώτα είκοσι τέσσερα χρόνια συμμετοχή μας είχαν οχτώ τραγούδια μας μέσα στην δεκάδα και δυο από αυτά μέσα στην πεντάδα.

Τέλος Πρώτου Μέρους.

© 2024, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Add Comment

Leave a Comment