Σαν σήμερα

Σαν σήμερα: Η Άννα Βίσση κυκλοφόρησε το ‘Απαγορευμένο’

music hunter
Written by George Ioannou

Σαν σήμερα 12 χρόνια πριν…

Η Απόλυτη Ελληνίδα Star, Άννα Βίσση κυκλοφόρησε το “Απαγορευμένο”

#Details: Το “Απαγορευμένο” είναι το 25ο studio album της Άννας Βίσση που κυκλοφόρησε σε Ελλάδα και Κύπρο στις 10 Δεκεμβρίου του 2008 μέσω της Sony BMG Greece. Αποτελεί το πρώτο άλμπουμ μετά το ”Άννα Βίσση” που δεν περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Νίκου Καρβέλα τόσο στη σύνθεση όσο και στην παραγωγή. Η παραγωγή του album έγινε κυρίως με το Maple Jam Music Group στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών και από τον παραγωγό του Greg Ladanyi.

 

music hunter

Το εξώφυλλο του album

Η Άννα Βίσση εργαζόταν για τη δημιουργία του άλμπουμ δύο χρόνια. Σε μια συνέντευξή της στο περιοδικό “Down Town” τον Ιούλιο του 2008, είπε ότι αισθάνθηκε όπως στην αρχή της καριέρας της και άκουσε πάνω από 600 τραγούδια μέχρι να βρει αυτά που της άρεσαν. Δήλωσε επίσης ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Καρβέλας δεν θα συνεισφέρει καθόλου στο άλμπουμ, εκφράζοντας ότι και οι δυο κουράστηκαν και αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν αποκλείει κάποια συνεργασία στο μέλλον.

#Facts: Η παραγωγή έγινε με τη δισκογραφική Music Group στο Los Angeles, με επικεφαλής παραγωγό τον Greg Ladanyi. Η Βίσση ανήκει στη Maple Jam από το 2008. Ανάμεσα στους συνθέτες ήταν ο Patrick Leonard και ο Γιάννης Κυφωνίδης με τρία τραγούδια ο καθένας, ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος με δύο και οι Alex Papaconstantinou, Γρηγόρης Κόλλιας και η ίδια η Βίσση με ένα τραγούδι ο καθένας. Τα τραγούδια του Patrick Leonard αρχικά γράφτηκαν για το επερχόμενο αγγλόφωνο άλμπουμ της Βίσση αλλά τελικά ξαναηχογραφήθηκαν με ελληνικούς στίχους. Στο τραγούδι “Απαγορευμένο” στη μουσική συμμετέχει και η Kara Dioguardi. Οι στιχουργοί που συμμετέχουν είναι οι Μυρτώ Κοντοβά με 6 τραγούδια, Ελεάνα Βραχάλη με 5 και Γιώργος Μήτσιγκας, Γρηγόρης Κόλλιας, Βάγια Καλαντζή και Βαγγέλης Παπάζογλου με ένα τραγούδι ο καθένας.

Το άλμπουμ περιέχει τέσσερις διασκευές, τρεις αγγλικές και μία ελληνική: το bonus track “Κόντρα” από το “Breathless” του Dan Wilson, το “Μέταλλο” από το “Ni Tu Ni Yo” της Luz Casal και το “Αν Σ’ Ερωτευτώ” της Christina Aguilera, Το “That’s What Love Can Do” ηχογραφήθηκε και στα αγγλικά για το αγγλόφωνο άλμπουμ της Βίσση. Η ελληνική διασκευή είναι το ρεμπέτικο τραγούδι “Πέντε Χρόνια Δικασμένος” του Βαγγέλη Παπάζογλου. Την παραγωγή και το remix ανέλαβε ο Matheos Sprague και το τραγούδι έχει στοιχεία R&B και Rap.

Η Βίσση έγραψε μουσική για το τραγούδι “Από Μακριά Και Αγαπημένοι” με στίχους της Μυρτώς Κοντοβά και περιγράφει την σχέση της με τον Καρβέλα. Το τραγούδι “Ρίσκο” και “Αλήτισσα Ψυχή”, χαρακτηρίστηκαν από την Βίσση ως ροκ ζεϊμπέκικα.

Απαγορευμένο era

#Promotion: Για μία ακόμη φορά χορηγός του album ήταν η Cosmote και έβγαλε μια σειρά από διαφημίσεις συμπεριλαμβανομένης και μιας διαφήμισης με την Άννα Βίσση να τραγουδά το “Απαγορευμένο”. Στις 26 Νοεμβρίου 2008, η Cosmote κυκλοφόρησε τρία τραγούδια: “Απαγορευμένο”, “Από Μακριά Και Αγαπημένοι” και “Κόντρα” σαν μέρος της διαφημιστικής της καμπάνιας.

Στις 29 Οκτωβρίου 2009 κυκλοφόρησε το τραγούδι “Το Παρελθόν Μου” σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με το βίντεο κλιπ στο MAD TV. Το τραγούδι αποτελεί soundtrack της ελληνικής ταινίας Bank Bang.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2009, η Άννα Βίσση εμφανίστηκε στα βραβεία Γυναίκες της Χρονιάς 2008 που διοργάνωσε το περιοδικό “Madame Figaro” στην Κύπρο. Εκεί ερμήνευσε τα τραγούδια “Απαγορευμένο“, “Κόντρα“, “Το Παρελθόν Μου” και “Στη Πυρά“.

bfbfbgf

Απαγορευμένο photoshoot

#Charts: To Απαγορευμένο έκανε είσοδο στην 3η θέση στα Top 50 Ελληνικών Άλμπουμ της IFPI και έγινε χρυσό την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας. Τη δεύτερη εβδομάδα ανέβηκε στην 1η θέση όπου παρέμεινε και την τρίτη εβδομάδα.

Αν και το άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 9 Δεκεμβρίου 2008, 3 εβδομάδες πριν το νέο έτος, το Απαγορευμένο κατάφερε να μπει στο top 10 των Εμπορικότερων album του 2008. Καταλαμβάνει την 9η θέση στο Top 50 Ελληνικών Άλμπουμ και τη 10η θέση στο Top 50 Ελληνικών και Ξένων album.

Στην Κύπρο έκανε είσοδο στην 1η θέση στο επίσημο κυπριακό chart όπου παρέμεινε για 8 εβδομάδες. Έγινε χρυσό τη δεύτερη εβδομάδα κυκλοφορίας του και πλατινένιο στην όγδοη. Έμεινε στο top 10 για 12 εβδομάδες και έγινε διπλά πλατινένιο.

Στις 8 Αυγούστου 2010, το Απαγορευμένο διανεμήθηκε με την εφημερίδα “Real News”. H εφημερίδα πούλησε 61.320 αντίτυπα.

dfdfdf

Απαγορευμένο era

#Re-release: Στις 16 Νοεμβρίου 2009 το Απαγορευμένο επανακυκλοφόρησε με τρία καινούρια τραγούδια και δύο remix με τον τίτλο Απαγορευμένο+. Οι συνθέτες της επανακυκλοφορίας του album συμπεριλαμβάνουν τους Alex Papaconstantinou, Γιάννη Κυφωνίδη και Άννα Βίσση. Οι στιχουργοί είναι η Βάγια Καλαντζή με ένα τραγούδι και η Βίσση με δύο. Με την επανακυκλοφορία, το album έκανε επανείσοδο στο chart στην 1η θέση για τρεις εβδομαδες και παρέμεινε στο top 10 για τρεις μήνες.

γβφδγφδγ

Απαγορευμένο photoshoot

#Singles: 6 singles κυκλοφόρησαν από το Απαγορευμένο

  • Το πρώτο single που κυλοφόρησε ήταν το τραγούδι “Το Παρελθόν Μου” στις 29 Οκτωβρίου 2008. Το τραγούδι αποτελεί το soundtrack της ταινία Bank Bang και κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο μαζί με το βίντεο κλιπ στο MAD TV. Μουσική έγραψε ο Γιάννης Κυφωνίδης και στίχους ο Γιώργος Μήτσιγκας.
  • Το “Απαγορευμένο” σε μουσική Patrick Leonard και Kara Dioguardi κυκλοφόρησε στις 26 Νοεμβρίου 2008. Το βίντεο κλιπ έκανε πρεμιέρα στην επίσημη ιστοσελίδα της Άννας Βίσση στις 14 Δεκεμβρίου 2008. Το τραγούδι έκανε είσοδο στο #4 στο επίσημο chart ελληνικών singles. Έφτασε στην #1 τα Χριστούγεννα όπου παρέμεινε για δύο εβδομάδες.
  • 3ο single από το Απαγορευμένο το dance τραγούδι “Στη Πυρά” σε μουσική Alex Papaconstantinou και στίχους της Μυρτώς Κοντοβά. Το single είχε ήδη γίνει επιτυχία από την κυκλοφορία του album. Το video clip γυρίστηκε στο “Αθηνών Αρένα” και κυκλοφόρησε στις 9 Μαρτίου 2008. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε η Christine Crokos. Έκανε είσοδο στη #10 και ανέβηκε στη #3 και παρέμεινε εκεί για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες.
  • Το 4o single ήταν το “Αλήτισσα Ψυχή”. Το video clip γυρίστηκε στο Monument Valley της Αριζόνα από την σκηνοθέτη Christine Crokos. Η Βίσση ερμήνευσε το τραγούδι στα MAD Video Music Awards 2009. Έφτασε μέχρι την #4 στο ελληνικό iTunes και στην #7 στο επίσημο chart ελληνικών single.
  • Η Βίσση ανακοίνωσε σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι γύριζε το βίντεο κλιπ σε σκηνοθεσία της Christine Krokos. Το single ήταν remix του Alex Papaconstantinou που η Βίσση παρουσίασε πρώτη φορά στο Απαγορευμένο Summer Tour και συμπεριλαμβάνεται στο Απαγορευμένο+. Κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου 2009 και το βίντεο κλιπ είναι αφιερωμένο στον Greg Ladanyi, που απεβίωσε τον προηγούμενο μήνα στις 29 Σεπμβρίου 2009.
  • Το τραγούδι “Fabulous” έκανε πρεμιέρα αποκλειστικά στο ραδιοφωνικό σταθμό Rythmos FM στις 22 Οκτωβρίου 2009 όπου έφτασε στην 1η θέση στο chart του σταθμού. Μουσική έγραψε ο Alex Papaconstantinou και στίχους η Άννα Βίσση και ήταν το εναρκτήριο τραγούδι του The Fabulous Show. Στις 5 Μαρτίου 2010 κυκλοφόρησε το βίντεο κλιπ, σκηνοθετημένο για μία ακόμη φορά από την Christine Krokos.
φσφσφσ

Απαγορευμένο photoshoot

#Awards: Στα MAD Video Music Awards 2009 η Άννα Βίσση ήταν υποψήφια για τα βραβεία Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνις, Καλλιτέχνης της Χρονιάς και Καλύτερη Σκηνοθεσία Βίντεο Κλιπ για το “Απαγορευμένο” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και κέρδισε 2 βραβεια:

  • Καλύτερος Στίχος – Ατάκα για το Μπορείς απόψε να βγεις μ’ όλες τις τσούλες της γης “Στη Πυρά”
  • Fashion Icon της Χρονιάς για το “Στη Πυρά”.

Στα MAD Video Music Awards 2010 ήταν υποψήφια για 2 βραβεία: Καλύτερη Γυναίκα Καλλιτέχνις και Καλύτερος Στίχος – Ατάκα για το I’m fabulous “Fabulous”.

gdfdf

#ApagorevmenoSummerTour: Η Βίσση αρχικά είχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τις νυχτερινές της εμφανίσεις στο “Αθηνών Αρένα” το Φεβρουάριο του 2009 αλλά τελικά προτίμησε να δώσει μια μεγάλη συναυλία στην Αθήνα στο Θέατρο Βράχων και να ξεκινήσει μια καλοκαιρινή περιοδεία. Ο τίτλος της περιοδείας ήταν Απαγορευμένο Summer Tour.

fdfdfdf

Fabulous Show poster

#TheFabulousShow: Οι εμφανίσεις της στο νυχτερινό κέντρο “Αθηνών Αρένα” για τη χειμερινή σεζόν 2009-2010 ξεκίνησαν στις 31 Οκτωβρίου 2009. Η Βίσση εμφανιζόταν στη σκηνή 2 φορές την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο και το show είχε το τίτλο The Fabulous Show από το τότε καινούριο της τραγούδι “Fabulous”. Μαζί της εμφανίζονταν το συγκρότημα Μπλέ, ο Γιώργος Σαμπάνης και η ρεμπέτισσα Μαριώ. Οι εμφανίσεις ολοκληρώθηκαν στις 20 Μαρτίου 2010 και το show μεταφέρθηκε με την ίδια επιτυχία στη Θεσσαλονίκη στο νυχτερινό κέντρο “Πύλη Αξιού”.

Χρόνια πολλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ!

Πηγή: fanntics.gr, Wikipedia

 

 

© 2017 – 2020, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment