Eurovision

#Eurovision: Η Ζωή Τηγανούρια στο πλευρό των Χοροσταλιτών

Όπως μάθαμε από την σελίδα του συγκροτήματος Χοροσταλίτες και από την δισκογραφική τους εταιρεία Spider Music, η διεθνούς φήμης Ελληνίδα συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια συμμετείχε στην παραγωγή του τραγουδιού “Από την Θράκη ως την Κρήτη”, που ερμηνεύουν οι Χοροσταλίτες και είναι ένα από τα υποψήφια τραγούδια του εθνικού τελικού για την Eurovision 2018. Την παραγωγή του τραγουδιού ανέλαβε ο γνωστός συνθέτης και σύζυγος της Γλυκερίας, Στέλιος Φωτιάδης.

Όπως αναφέρουν οι Χοροσταλίτες ήταν πολύ τιμητικό που η Ζωή Τηγανούρια συμμετείχε και έπαιξε ακορντεόν μαζί τους στην ηχογράφηση του υποψήφιου τραγουδιού, το οποίο, όπως φανερώνει και ο τίτλος του, είναι ένα παραδοσιακό κομμάτι γεμάτο Ελλάδα, ενώ η ίδια εξέφρασε τον ενθουσιασμό της που συμμετείχε ενεργά στην ηχογράφηση και την υποστήριξή της στους Χοροσταλίτες στην προσπάθειά τους να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στο φετινό διαγωνισμό της Eurovision.

Η Ζωή Τηγανούρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο ακριτικό νησί της Σαμοθράκης σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών. Εργάστηκε ως συνθέτρια και σολίστ του ακορντεόν με όλους τους γνωστούς τραγουδιστές στην Ελληνική δισκογραφία, μεταξύ αυτών ο Βασίλης Παπακωνταντίνου, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Χρήστος Δάντης, η Αρετή Κετιμέ, που είναι και αυτή υποψήφια στον εθνικό τελικό, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και άλλοι πολλοί. Επίσης έχει συνεργασθεί και με διεθνείς καλλιτέχνες, όπως ο James Brown, Al Di-Meola, Ömer Faruk Tekbilek, Goran Bregović, Chico Freeman, Zülfü Livaneli, κ.ά.

Εμφανίστηκε ζωντανά στο AIMS Best Marathon Runner Gala 2015, που διοργανώθηκε από την AIMS (Ομοσπονδία Διεθνών Μαραθωνίων & Αγώνων Μεγάλων Αποστάσεων) και τον ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών & Αθλητικών Σωματείων), και μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο από την ΕΡΤ . Έχει λάβει τιμητική διάκριση από τους διεθνείς «γίγαντες» του ακορντεόν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ακορντεόν στο Ikaalinen της Φινλανδίας, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεσης Μουσικής της Φρανκφούρτης, έχει βραβευτεί με το Μετάλλιο Τιμής της UNESCO από το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης για τη συμβολή της στη Πολιτιστική κληρονομιά του Νομού Έβρου, την έχουν αποκαλέσει «Πρόσωπο της Αρσινόης» και insrtumental συνθέσεις της χρησιμοποιήθηκαν ως μουσική υπόκρουση στα βίντεο των νικητών στα Διεθνή Βραβεία «Giuseppe Sciacca» στο Βατικανό. Έχει δεκαεννέα (19) προσωπικά άλμπουμ και singles από το 2006 μέχρι σήμερα, βιβλία με παρτιτούρες + CD για transcription & play-along, περισσότερες από διακόσιες συνθέσεις στην Ελληνική δισκογραφία από το 1999 μέχρι σήμερα. Έχει δημιουργήσει συνθέσεις και διασκευές σε διεθνείς συλλογές κι έχει κάνει εκατοντάδες ηχογραφήσεις, ορχηστρικές συνθέσεις και soundtracks για ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές. H Ζωή Τηγανούρια εκπροσωπεί την Ελλάδα στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε μεγάλα φεστιβάλ και δίνοντας πολυάριθμες συναυλίες.

Αναμένουμε, λοιπόν, να ακούσουμε το υποψήφιο τραγούδι που θα μας ταξιδέψει, όπως λέει, “Από της Θράκη ως την Κρήτη” με τους Χοροσταλίτες, ο οποίοι θέλουν να βάλουν όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου να χορέψουν στον ίδιο κύκλο μαζί τους! Και επειδή η μοίρα ως γνωστόν παίζει περίεργα παιχνίδια, η  Ζωή Τηγανούρια είχε γράψει τραγούδια στην Αρετής Κετιμέ, όταν ήταν ακόμη 15 ετών. Στις 16 Φεβρουαρίου, όμως, θα βρεθεί σε αντίπαλο στρατόπεδο, στο πλευρό των χοροσταλιτών. 

© 2018, Music Hunter Crew. All rights reserved.

About the author

Music Hunter Crew

Leave a Comment