Γιάννης Μαρκόπουλος | 1939-2023

Ένας τιτάνας της ελληνικής δισκογραφίας και πολιτισμού ”’έφυγε” στα 84 του χρόνια. Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ήταν μια από τις κολώνες που στηρίχτηκε και εξελίχθηκε η νεότερη ελληνική μουσική. Οι δεκαετίες του ’60 και ’70 ήταν τόσο καθοριστικές για την μουσική διαδρομή του ίδιου, όσο και για το ύφος της δισκογραφίας εκείνης της περιόδου.

Το κεντρικό θέμα σε όλη του την μουσική διαδρομή ήταν ο συνδυασμός, των παραδοσιακών στοιχείων με τα πιο σύγχρονα (του καιρού του) μουσικά ιδιώματα. Μια επιστροφή στις ρίζες που θα έφερνε σε επαφή το κοινό με έναν ήχο διαφορετικό αλλά συνάμα γνώριμο.

Η δραστηριότητα του μαέστρου διαπερνά έξι δεκαετίες όπου ο ίδιος πρόσφερε τον ήχο του και τις προτάσεις του αδιάκοπα και πάντα πιστός σε αυτό που ήθελε. Από τα soundtrack ταινιών μέχρι το έργο του στα χρόνια της χούντας, ο Μαρκόπουλος ήταν ένας φάρος που πολλοί ακολουθήσαμε και ακόμα έχουμε ως σημάδι για το μέλλον.

Το Music Hunter τιμά την μνήμη του και την παρακαταθήκη του υπενθυμίζοντας σας κάποιες στιγμές του και δίνοντας σας το ερέθισμα να τον ανακαλύψετε μόνοι σας αν είστε της νεότερης γενιάς ή να τον θυμηθείτε ξανά αν είστε κάποιας ηλικίας και πάνω.

Ορχηστρικό θέμα για την ταινία ‘Μικρές Αφροδίτες‘ του Νίκου Κούνδουρου (1963)

Ποιος Δρόμος Είναι Ανοιχτός‘ σε στίχους Δημήτρη Χριστοδούλου για την ταινία ‘Οι Αδίστακτοι‘. (Στέλιος Καζαντζίδης Μαρινέλλα)

Πέρα Από Την Θάλασσα‘ σε στίχους Ερρίκου Θαλασσινού για την ταινία ‘Κατηγορώ Τους Ανθρώπους‘. (Βίκυ Μοσχολιού)

Η μουσική επένδυση για την τελευταία σκηνή της ταινίας ‘Φόβος‘.

Κατερίνα‘ για την ταινία ‘Το Πιο Λαμπρό Αστέρι‘ σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου. (Υπέγραφε το soundtack όλης της ταινίας)

Από το ‘Χρονικό‘ το ‘1940‘ σε στίχους Κ.Χ.Μύρη. (Νίκος Ξυλούρης)

Από το ‘Τραγούδια Της Φωτιάς‘ το ‘Τα Λόγια και Τα Χρόνια‘. (Χαράλαμπος Γαργανουράκης)

Από το ‘Θητεία‘ το ‘Μαλαματένια Λόγια‘.

‘Η Ρόζα Η Ναζιάρα‘ σε ερμηνεία από την Βίκυ Μοσχολιού.

Το ‘Ζαβαρακατρανέμια‘ από το ‘Ανεξάρτητα‘.

Το μουσικό θέμα για την σειρά ‘Who Pays The Feryman‘ που έφθασε την θέση 11 του βρετανικού Top-40 (17 Δεκ. 1977).

Τέλος, αν και υπάρχουν πολλά τραγούδια και ορχηστικά από τον κινηματογράφο και το θέατρο, όσοι θέλετε να γνωρίσετε τον Μαρκόπουλο μέσα από κάτι φρέσκο τότε μπορείτε να ακούσετε το ολοκληρωμένο album που κυκλοφόρησε ο Παύλος Παυλίδης και δίνει μια διαφορετική ματιά στο έργο του μεγάλου συνθέτη.

© 2023, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

Christos Vasilakopoulos: Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα. Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους. Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια. Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..