Τραγούδια που κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή

Όπως λένε και πολλοί καλλιτέχνες: Στη μουσική δεν υπάρχει παρθενογένεση, μονάχα επηρεασμός και έμπνευση. Και μάλλον έχουν δίκιο για πολλές περιπτώσεις στην παγκόσμια μουσική σκηνή.

Πάμε να δούμε μερικές από αυτές…

Ακολουθούν τραγούδια που υπήρξαν αντικείμενο διαφωνιών για λογοκλοπή. Σε μερικές περιπτώσεις το τραγούδι υπήρξε διασκευή ή αντιγραφή μελωδίας/ στίχων, πάντα όμως με απρόβλεπτες δικαστικές και μη επιπτώσεις.

Τον Ιανουάριο του 1958 ο Chuck Berry κυκλοφόρησε μία από τις μεγαλύτερες του επιτυχίες, το “Sweet Little Sixteen“. Το τραγούδι έγινε μήλο της έριδος μεταξύ του ίδιου και των Beach Boys, όταν οι τελευταίοι κυκλοφόρησαν το “Surfin’ U.S.A” το 1963. Μετά τη διαμάχη λογοκλοπής, το αποτέλεσμα ήταν πως τα πνευματικά δικαιώματα εκχωρήθηκαν στον Berry το 1966.

Το “Ob- La- Di, Ob- La- Da” υπήρξε η αιτία για μια μεγάλη διαφωνία μεταξύ των Beatles και του Jimmy Scott. Μετά τη δημοσίευση του τραγουδιού, ο Jimmy προσπάθησε να λάβει τα εύσημα του συγγραφέα για τη χρήση της φράσης του. Η υπόθεση επιλύθηκε εξωδικαστικά όταν ο Σκοτ αποδέχτηκε την πληρωμή των δικαστικών εξόδων του Paul McCartney.

Ένα χρόνο νωρίτερα, οι Beatles είχαν έρθει σε διαμάχη με τον Chuck Berry. Πηγή αυτής της διαφωνίας υπήρξαν οι συνθέσεις των τραγουδιών “Come Together” και “You Can’t Catch Me” αντίστοιχα. Βασισμένο στο single του Berry, η λύση -και εδώ- δόθηκε εξωδικαστικά το 1973, με τον John Lennon να συμφωνεί να αποζημιώσει τον Chuck ηχογραφώντας τρία τραγούδια του για το επόμενο άλμπουμ του. Το 1967 είχαν έρθει σε διαμάχη με τον Glenn Miller για τα δικαιώματα των τραγουδιών τους “All You Need Is Love” και “In the mood” αντίστοιχα.

Το 1971, ένα άλλο μέλος των Beatles, ο κιθαρίστας George Harrison μπήκε σε διαμάχη λογοκλοπής με τον Ronnie Mack. Το τραγούδι του “My Sweet Lord” θεωρήθηκε ότι παραβίαζε τα πνευματικά δικαιώματα του “He’s So Fine” του Mack. To 1976 πιστώθηκε ότι όντως υπήρξε υποσυνείδητη λογοκλοπή με μια ετυμηγορία +1.5 εκατομμυρίου δολαρίων που στη συνέχεια μειώθηκε στο μισό. Το αποτέλεσμα είχε απήχηση σε όλη τη μουσική βιομηχανία.

Μπορεί οι Rutles να έκαναν καριέρα με παρωδίες πάνω στα τραγούδια των Beatles, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα Σκαθάρια να τους μηνύσουν πολλές φορές. Οι διαμάχες των δύο συγκροτημάτων υπήρξαν συχνές για τα δικαιώματα και τις συνθέσεις πολλών τραγουδιών όπως το “Cheese and Onions” και το “Piggy in the middle“.

Το 1979, ο Rod Stewart μηνύθηκε από τον βραζιλιάνο μουσικό Jorge Ben Jor για τα δικαιώματα του στο τραγούδι ” Taj Mahal“. O Stewart φαίνεται ότι παραβίασε τα δικαιώματα αυτά με το τραγούδι “Da Ya Think I’m Sexy?” και η διαμάχη λύθηκε εξωδικαστικά, δωρίζοντας τα κέρδη στη UNICEF.

Οι Led Zeppelin έχουν έρθει σε διαμάχη με άλλους καλλιτέχνες αρκετές φορές. Η πρώτη φορά ήταν το 1972 όταν κατηγορήθηκαν από τον κιθαρίστα και τραγουδιστή του μπλουζ Howlin’ Wolf ότι το τραγούδι τους “The Lemon Song” αντιγράφει την εισαγωγή του δικό του “Killing Floor“. Την ίδια χρονιά, κατηγορήθηκαν και από τον Sonny Boy Williamson II για το τραγούδι τους “Bring it on Home” που παραβίαζε την εισαγωγή του ομότιτλου κομματιού του καλλιτέχνη της μπλουζ. To 1985, μηνύθηκαν από τον McKinley Morganfield (αλά Muddy Waters) καθώς παραβίασαν τα πνευματικά δικαιώματα του “You Need Love” με τη σύνθεσή τους “Whole Lotta Love“. H διαφορά λύθηκε εξωδικαστικά με αδιευκρίνιστο ποσό. To 2012, oι θρύλοι του ροκ ήρθαν ξανά σε αντιπαράθεση, αυτή τη φορά με τον Jake Holmes για τα ομότιτλα τραγούδια τους “Dazed and Confused“. Η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά με αδιευκρίνιστο συμβιβασμό. Τέλος, κατηγορήθηκαν και για το “Stairway to Heaven” από τους Spirit και το “Taurus“, αλλά το εφετείο αποφάσισε ότι δεν πρόκειται για λογοκλοπή.

Όπως οι Led Zeppelin έτσι και η Mariah Carey έφτασε στα δικαστήρια αρκετές φορές. Το 1992 κατηγορήθηκε ότι τα τραγούδια της “Make It Happen” και “Can’t Let Go” παραβίασαν τα νομικά δικαιώματα των τραγουδιών “I Want To Thank You” του Kevin McCord και “Right Before My Eyes” των Sharon Taber & Ron Gonzalez. Kαι οι δύο υποθέσεις λύθηκαν με μισό εκατομμύριο και 1 εκατομμύριο δολάρια αντίστοιχα. Μια χρονιά αργότερα, κατηγορήθηκε και από τον Maurice White για το τραγούδι της “Emotions” με το οποίο παραβίασε το κομμάτι του “Best Of My Love“.

Το 1996, η τραγουδίστρια επέστρεψε στα δικαστήρια και αυτή τη φορά οι κατηγορίες εναντίον της θεωρήθηκαν αβάσιμες και απορρίφθηκαν. Το τραγούδι της “Hero” είχε ειπωθεί πως παραβίαζε πνευματικά δικαιώματα του ομότιτλου κομματιού του Christopher Selletti και του “Be Your Own Hero” της Rhoda Dimmie. Αποτέλεσμα; Εξαιτίας των αβάσιμων κατηγοριών, ο Selletti πλήρωσε πρόστιμα.

To 1973, o Elton John δεν κατάφερε να αποφύγει τις κατηγορίες για λογοκλοπή από τον αμερικανό τραγουδιστή και συνθέτη Pat Boone. Ο δεύτερος κατηγόρησε τον Elton γιατί το “Crocodile Rock” έμοιαζε να παραβιάζει το τραγούδι του “Speedy Gonzalez“. Η λύση θεωρήθηκε γρήγορα τακτοποιημένη.

Η Madonna είχε πρωτο- μπλέξει με τα δικαστήρια το 1985 εξαιτίας του τραγουδιού της “Papa Don’t Preach“. Το κομμάτι κατηγορήθηκε για λογοκλοπή από τον Sam Harris για το “Sugar Don’t Bite“. Η υπόθεση λύθηκε υπό αδιευκρίνιστες διαδικασίες. Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που η Μαντόνα είχε μπλεξίματα με τις δικαστικές αρχές. Το 1993 κατηγορήθηκε από τη Fairuz πως το “Erotica” έμοιαζε πολύ στον δικό της ύμνο ονόματι “Al Yawm Ulliqa Alal Khashaba“. Το ποσό που δόθηκε για να επιλυθεί η υπόθεση ήταν 2,5 εκατομμύρια δολάρια.

Οι Oasis είναι ακόμη ένα συγκρότημα που αναγκάστηκε να πληρώσει πολλά για υποθέσεις λογοκλοπής. Την περίοδο 1994- 96 κατηγορήθηκαν 3 φορές για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Το 1994 ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον στιχουργό του “How Sweet to Be An Idiot” τον Neil Innes και το γκρουπ The New Seekers για τις επιτυχίες τους “Whatever” και “Shakermaker” αντίστοιχα. Το 1996 κατηγορήθηκαν από τον Stevie Wonder για την αντιγραφή της εισαγωγής του τραγουδιού “Uptight (Everything is Alright)” στο “Step Out“.

Όπως οι The Beatles έτσι και οι Rolling Stones κατηγορήθηκαν αρκετές φορές για λογοκλοπή. Η πρώτη φορά ήταν το 1997 όταν κατά τον τραγουδιστή της country kd lang το “Anybody Seen My Baby?” αντέγραψε την εισαγωγή του δικού του τραγουδιού “Constant Craving“. Το 2000, ο Robert Jonhson ισχυρίστηκε ότι οι Rolling Stones παραβίασαν τα πνευματικά δικαιώματα των τραγουδιών του “Love in Vain” και “Don’t Breakin’ Down Blues” με τα ομότιτλα αντίστοιχα κομμάτια τους.

Δύο μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας ροκ σκηνής, αυτά των KISS και του Alice Cooper, ήρθαν σε αντιπαράθεση το 1998. Αιτία στάθηκε το “Dreamin‘” των KISS που παραβίασε το “Ι’m Eighteen” του Alice Cooper. Για χρόνια η υπόθεση παραμένει άγνωστο αν λύθηκε ή όχι.

Ο Eminem κατηγορήθηκε το 2000 ότι παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του “Pulsion” του συνθέτη και πιανίστα Jacques Loussier. Η υπόθεση αφορούσε το “Kill You” και θεωρείται τακτοποιημένη.

Ο R. Kelly – στιχουργός του “You ‘re Not Alone” με ερμηνευτή τον Michael Jackson– εκτός των άλλων καταδικάστηκε και για λογοκλοπή το 2007. Κατηγορήθηκε από τους Eddy & Danny Van Passel για το τραγούδι του “If We Could Start All Over“.

Από τις κατηγορίες για λογοκλοπή θα κατάφερε να ξεφύγει ούτε η αδερφή του, Janet Jackson. Το 1998 η Des’ Ree κατηγόρησε την τραγουδίστρια ότι αντέγραψε το κομμάτι της “Feel So High” με το “Got’ til It’s Gone“. Η υπόθεση λύθηκε εξωδικαστικά με εκτιμώμενο ποσό 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Black Eyed Peas κυκλοφόρησαν το “My Humps” το 2005. Μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες του συγκροτήματος θεωρήθηκε ότι παραβίασε κανόνες αντιγραφής με αποτέλεσμα να πάρει το δρόμο των δικαστηρίων. Ο DJ Lynn Tolliver κατηγόρησε το γκρουπ ότι αντέγραψε τη μελωδία από το τραγούδι “I Need A Freak“.

Πολλές εμπορικές επιτυχίες της δεκαετίας του 2010 κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή παίρνοντας το δρόμο της δικαιοσύνης. Μια από αυτές είναι το “Dark Horse” της Katy Perry. Ο ράπερ Flame κατηγόρησε την τραγουδίστρια ότι αντέγραψε την εισαγωγή του τραγουδιού “Joyful Noise“.

Mια από τις γνωστότερες υποθέσεις λογοκλοπής ήταν αυτή του Ed Sheeran με το τραγούδι του “Thinking Out Loud“. Το 2018 κατηγορήθηκε από τον Marvin Gaye πως παραβίασε τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού του “Let’s Get It On“. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε υπέρ του Sheeran. O Marvin κατηγόρησε και τον Robin Thicke πως με το “Blurred Lines” αντέγραψε το “Got to Give it Up“.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Ed Sheeran είχε μπλεξίματα με τη δικαιοσύνη. Το 2017 κατηγορήθηκε από το γκρουπ TLC πως παραβίασε τα δικαιώματα του τραγουδιού τους “No Scrubs” με τη μεγάλη του επιτυχία “Shape Of You“. Tην ίδια χρονιά κατηγορήθηκε και από τον Matt Cardle για το τραγούδι του “Photograph” που έμοιαζε κατά πολύ στο δικό του “Amazing“. H υπόθεση λύθηκε ιδιωτικά τον Απρίλιο του 2017.

Μία άλλη μεγάλη επιτυχία που κατηγορήθηκε για λογοκλοπή ήταν το “Shake It Off” της Taylor Swift. To 2017 κατηγορήθηκε από την ομάδα κοριτσιών 3LW για ομοιότητα με το τραγούδι τους “Playas Gon Play“. Η υπόθεση απορρίφθηκε.

Το 2017, Mark Ronson και Bruno Mars βρέθηκαν υπόλογοι εξαιτίας των Zapp αλλά και των The Sequence. Χωρίς να γίνουν γνωστές οι επιπτώσεις αυτών των κατηγοριών, τα δύο γκρουπ τους κατηγόρησαν πως αντέγραψαν το “More Bounce to the Ounce” και το “Funk You Up” με το τραγούδι τους “Uptown Funk“. O Bruno Mars είχε βρεθεί ξανά υπόλογος το 2012 από τον Breakbot για την ομοιότητα του “Treasure” στο τραγούδι του “Baby I’m Yours“.

Δύο από τις πιο πρόσφατες επιτυχίες της Olivia Rodrigo, το “Good 4 U” και το “Brutal“, κατηγορήθηκαν από τους Paramore και τον Elvis Costello αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, το “Misery Business” και το “Pump It Up” είναι δύο από τα τραγούδια τους που αντιγράφηκαν.

Πέρσι, ο Sam Smith κατηγορήθηκε από τον Jordan Vincent για αντιγραφή στο τραγούδι του “Dancing with Strangers“. O Jordan ισχυρίστηκε ότι ο Sam αντέγραψε το κομμάτι του με το “Dancing with a strange“.

Την ίδια χρονιά, υπόλογη βρέθηκε και η Dua Lipa. Η τραγουδίστρια κατηγορήθηκε πως με το τραγούδι της “Levitating” αντέγραψε το “Live Your Life” των Artikal Sound System αλλά και το “Wiggle and Giggle All Night” των Dr. Buzzard’s Savvanah Band.

© 2023, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

Thanos Papatsanis: