Έχοντας διανύσει και τους έξι τελευταίους μήνες του έτους, εμείς στο Music Hunter κάνουμε μια μικρή αναδρομή στις κυκλοφορίες που μας απασχόλησαν περισσότερο το δεύτερο μισό του 2022.
Για το αντίστοιχο αφιέρωμα για το πρώτο μισό του 2022 πατήστε εδώ.
20. Darren Hayes – Homosexual
Μετά από μια μεγαλύτερη από 10 χρόνια αποχή του από τα μουσικά πράγματα ο Hayes επέστρεψε πιο ελεύθερος και ανανεωμένος από ποτέ. Δηλώνει υπερήφανα μέλος της LQBTQ+ κοινότητας ενώ ονομάζει τον δίσκο του με μια λέξη που κάποτε ο ίδιος φοβόταν ακόμη και να ξεστομίσει. Οι 1980’s ήχοι του δίσκου δεν βρίσκονται εκεί ως νοσταλγία μιας άλλης εποχής αλλά ως τον ήχο που έχει για τον Hayes η ελευθερία, η αποδοχή και η αγάπη για τον εαυτό του.
Best tracks: “Do You Remember?”, “All You Pretty Things”
19. Rina Sawayama – Hold the Girl
Έχοντας η ίδια πλήρη γνώση της pop μουσικής και των aesthetics αυτής η Rina Sawayama με τον δεύτερο δίσκο της μας χαρίζει ένα κολάζ της pop κουλτούρας. Το αρμονικό πάντρεμα πολλών και διαφορετικών ήχων όπως pop, techno, alternative-pop ακόμη και pop-rock σίγουρα εξιτάρει τον ακροατή. Η περσινή συνεργασία της με την Lady Gaga επηρέασε βαθιά τη δημιουργία του Hold the Girl αφού πολλά από τα κομμάτια φαίνεται σαν να έχουν βγει από το Born This Way (2011) και το Chromatica (2020). Το mainstream άνοιγμα της Rina σίγουρα θεωρείται επιτυχημένο και πολλά υποσχόμενο για το μέλλον.
Best tracks: “Frankenstein”, “Your Age”
18. Beacon – Along the Lethe
Το δυνατότερο σημείο του νεότερου, τέταρτου, δίσκου των Beacon είναι η ποικιλία που διακρίνει κανείς στα μουσικά όργανα και στον τρόπο με τον οποίο αυτά δένουν και παντρεύονται με τους ηλεκτρονικούς ήχους του δίσκου. Το Along the Lethe είναι σίγουρα μοναδικό ενώ η όλη ακρόαση του δίσκου αφήνει την αίσθηση του δραματικού, του απόκοσμου, του αποκαλυπτικού.
Best tracks: “Harm”, “Nova”
17. a-ha – True North
Ηχογραφημένος εξ ‘ολοκλήρου στα βόρεια της Νορβηγίας και μόλις 90 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρκτικό κύκλο, η αγαπημένη μπάντα των 1980’s έγραψε έναν δίσκο – ωδή στη πατρίδα και τις ρίζες της. Οι φωνητικές επιδόσεις των a-ha είναι σίγουρα πιο δυνατές από ποτέ ενώ και η μελωδικότητα της παραγωγής δείχνει την αγάπη με την οποία δημιουργήθηκε ο δίσκος. Όχι, το True North δε θυμίζει σε τίποτα το “Take On Me” ούτε τον synth-pop ήχο παλαιότερων δουλειών τους. Κι ευτυχώς που δεν τον έχει αφού κάτι τέτοιο θα τους έκανε να μοιάζουν με καρικατούρες των εαυτών τους.
Best tracks: “I’m In”, “Between the Halo and the Horn”
16. SZA – SOS
Κι ενώ κανείς θα πίστευε ότι τα συνολικά 23 τραγούδια του sophomore δίσκου της SZA κουράζουν, μετά βεβαιότητας μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Σε μια άριστα μελετημένη και πολύ καλά δομημένη tracklist το SOS συναρπάζει, ταξιδεύει και οδηγεί σε μια προσωπική ενδοσκόπιση. Στη βάση του το SOS είναι ένας R&B δίσκος όμως δε λείπουν και trip-hop, trap και indie ρυθμοί ενώ το rock “F2F” δένει αρμονικά και απροσδόκητα με τα υπόλοιπα tracks.
Best tracks: “Good Days”, “Kill Bill”
15. Steve Lacy – Gemini Rights
Ο νεότερος δίσκος του Steve Lacy αποτελεί μια συναρπαστική κούρσα σε πολλά και ίσως αντιθετικά music genres. Όλες οι R&B, funk, soul και psychedelic μελωδίες αγκαλιάζονται αρμονικά κάτω από τα φωνητικά του νεαρού Steve και την προσεκτική δουλειά στη παραγωγή. Αυτή η διάθεση του Steve να παντρεύει πολλούς ήχους δείχνει και την αγάπη του για τη μουσική αλλά και την όρεξη που έχει να δουλέψει πάνω σε αυτήν.
Best tracks: “Bad Habit”, “Sunshine (feat. Fousheé)”
14. Mylène Farmer – L’Emprise
Το 2022 ήταν η χρονιά της επιστροφής της μεγάλης κυρίας της γαλλικής μουσικής η οποία μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο χώρο συνεχίζει να ξαφνιάζει και να συναρπάζει. Το L’Emprise είναι μια ακόμη άρτια δουλειά της Farmer. Για τη δημιουργία του συνεργάστηκε με τον Woodkid, τους Archive, τους AaRON ακόμη και τον Moby σε ένα, κυρίως, electro-pop περιβάλλον, χώρος γνώριμος και αγαπημένος για την ίδια.
Best tracks: “Rallumer les étoiles”, “Rayon vert (with AaRON)”
13. Jockstrap – I Love You Jennifer B
Ο πρώτος full length δίσκος του βρετανικού duo τους βρίσκει για άλλη μια φορά με πειραματική διάθεση. Σε ένα alternative pop / experimental pop πεδίο επηρεασμένο από δίσκους της Björk, της Kate Bush ακόμη και της Billie Eilish δίνεται η δυνατότητα στην Georgia Ellery (την τραγουδίστρια του duo) να ξεδιπλώσει πτυχές της φωνής της που δεν είχαμε ακόμη ακούσει. Ως άξιος συνεχιστής των παλαιότερων EPs τους, στο I Love You Jennifer B οι Jockstrap θα δώσουν επιπλέον ερμηνείες του τι τελικά είναι εναλλακτικό ενώ θα οδηγήσουν την ηλεκτρονική μουσική στην ανακάλυψη ενός νέου προσώπου της.
Best tracks: “Concrete Over Water”, “Neon”
12. Maggie Rogers – Surrender
Οι folk ήχοι του εξαιρετικού debut δίσκου της, Heard It In a Past Life (2019) αποτελούν πια παρελθόν. Για τον sophomore δίσκο της η τραγουδίστρια από την Αλάσκα θα αλλάξει εντελώς μουσική κατεύθυνση και παρουσιάζει τον εαυτό της μέσα σε ένα teen anger πλαίσιο. Στο Surrender η Rogers ανακαλύπτει περισσότερες πτυχές του εαυτού της και όντας πιο ώριμη κατανοεί και εξηγεί διάφορα συμβάντα της ζωής της με μια άλλη οπτική. Ο δίσκος είναι μια συλλογή από 12 indie-pop, alternative-pop και electro τραγούδια που θυμίζουν δουλειές της Sheryl Crow, των HAIM και των Florence + The Machine.
Best tracks: “Want Want”, “That’s Where I Am”
11. Muse – Will of the People
Στον απόηχο της πανδημίας και των συνεπειών της κυκλοφόρησε ο νεότερος δίσκος των πάντα ευρηματικών Muse. Πέντε χρόνια μετά το 1980’s inspired Simulation Theory (2018) το συγκρότημα συναντά μια άλλη ανθρωπότητα. Μια ανθρωπότητα αγχωμένη για το μέλλον, να μετρά απώλειες σε όλα τα επίπεδα και να ζει στο φόβο και την ανασφάλεια. Για όλα αυτά μας τραγουδούν οι Muse στο Will of the People ενώ δε λείπουν και μερικές φωτεινές και αισιόδοξες στιγμές. Η μπάντα επιστρέφει μουσικά σε heavy rock και metal ακούσματα ενώ κανείς διακρίνει ακόμη και glam-rock και industrial ήχους.
Best tracks: “Kill or Be Killed”, “Won’t Stand Down”
10. Sugababes – The Lost Tapes
Με μια surprise κυκλοφορία, ως ένα Χριστουγεννιάτικο δώρο στους fans τους, έκλεισε το 2022 για τις Sugababes μιας χρονιάς με ιδιαίτερη σημασία για το βρετανικό girl group. Στο The Lost Tapes, το οποίο αποτελείται από ηχογραφήσεις της περιόδου 2012-2014, βρίσκουμε τις τρεις γυναίκες πιο ώριμες από ποτέ ενώ και φωνητικά φτάνουν στο peak τους. 23 χρόνια από τη δημιουργία τους και με πολλές εντάσεις, σκαμπανεβάσματα και παύσεις στη καριέρα τους φαίνεται ότι οι Sugababes έχουν ακόμα πολλά να δώσουν στη pop μουσική. Το The Lost Tapes είναι η ιδανική αρχή για ένα (ακόμη) restart του brand που ονομάζεται Sugababes.
Best tracks: “Drum”, “Summer of ’99”
9. Perfume Genius – Ugly Season
Άξια διαδέχεται το φανταστικό Set My Heart On Fire Immediately (2020) ο νεότερος δίσκος του Perfume Genius. Στο Ugly Season η πειραματική διάθεση του Genius φτάνει σε ένα νέο peak. Η μινιμαλιστική προσέγγιση στη παραγωγή δημιουργεί και οριοθετεί ένα συγκεκριμένο mood απόλυτα ταιριαστό στον δίσκο και την απόλαυσή του. Με grotesque και baroque αισθητική συνδυασμένη με chamber-pop και πειραματική ηλεκτρονική μουσική καθιστούν το Ugly Season σίγουρα μοναδικό.
Best tracks: “Photograph”, “Eye In the Wall”
8. Taylor Swift – Midnights
Το δίδυμο Taylor Swift – Jack Antonoff ενώθηκε ξανά για τον αισίως 10ο studio δίσκο της Swift. Η παραγωγή του Midnights είναι προσεκτικά μελετημένη και σχεδόν άριστη με πολύ καλά δουλεμένα beats σε synth ρυθμούς. Στιχουργικά βλέπουμε την Swift με μια διάθεση αυτοκριτικής και συναισθηματικής ειλικρίνειας.
Με το Midnights η Taylor Swift διευρύνει τη θέση της ανάμεσα στους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του σήμερα ενώ ο Antonoff ανάγεται ως ο κορυφαίος παραγωγός τόσο του 2022 όσο και των τελευταίων ετών.
Best tracks: “Anti-hero”, “Karma”
7. Slipknot – The End, So Far
Ένα μεγάλο κεφάλαιο 27 χρόνων λήγει με το The End, So Far. Η αποχώρησή τους από την Roadrunner Records γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Χαρακτηριστικό του νεότερου δίσκου των Slipknot είναι η δύναμη και η αυτοπεποίθηση με την οποία εμφανίζεται ο leader Corey Taylor. Πιο σίγουρος από ποτέ για τις ικανότητες του ίδιου και των άλλων 8 της μπάντας οι Slipknot δε θα επαναλάβουν ρουμπρίκες του παρελθόντος και θα τολμήσουν τον πειραματισμό με νέους ήχους. Έτσι, εκτός από nu-metal και heavy metal ήχους στον δίσκο διακρίνουμε ακόμη και synth μελωδίες.
Best tracks: “The Chapeltown Rag”, “Warranty”
6. Björk – Fossora
Η μητρότητα φαίνεται ότι αποτέλεσε τον δημιουργικό οδηγό του αισίως δέκατου δίσκου της Björk. Μέσα από αυτήν γιατρεύει και επουλώνει τις πληγές από το οδυνηρό διαζύγιο της οι οποίες παραμένουν ανοιχτές όσο κι αν θέλησε να μας δείξει για το αντίθετο στην προηγούμενη δουλειά της, Utopia (2017). Αυτή η οικειοποίηση και η παραδοχή προγενέστερων βιωμάτων και συναισθημάτων καθιστούν τον δίσκο απόλυτα λυτρωτικό. Οι μέχρι τώρα εμπειρίες της ως κόρη και ως μάνα – και η καταγραφή αυτών και των συναισθημάτων που της προκάλεσαν – περιγράφονται μέσα σε ένα techno-rave περιβάλλον και με την παρουσία βιολιού και μιας σειράς από πνευστά μουσικά όργανα.
Best tracks: “Sorrowful Soil”, “Atopos”
5. Nina Nastasia – Riderless Horse
Στις 25 Ιανουαρίου του 2020 η Nina έφυγε από το σπίτι στο οποίο ζούσε τα τελευταία χρόνια εγκαταλείποντας τον σύζυγό της. Την αμέσως επόμενη μέρα, στις 26 Ιανουαρίου του 2020 ο επι χρόνια σύζυγος και παραγωγός της Kennan Gudjonsson αυτοκτονεί. Για το τραγικό αυτό συμβάν αλλά και για τα 12 προηγούμενη έτη ενός δύσκολου γάμου και μιας αποπνικτικής συμβίωσης μας τραγουδά η Nina Nastasia στην πρώτη της δουλειά μετά το 2010. Ο δίσκος αποτελεί ένα είδος ημερολογίου της ζωής της τραγουδίστριας, μιας προσπάθειας να αφήσει πίσω το παρελθόν της αν και παραδέχεται ότι κάτι τέτοιο της φαντάζει αδύνατο. Οι closing στίχοι του δίσκου “I want to live, I am ready to live” αποτυπώνουν στο ακέραιο τον δίσκο και το νόημα του.
Best tracks: “Nature”, “Just Stay In Bed”
4. Alvvays – Blue Rev
Η indie μουσική στα καλύτερά της! Ή το πως θα έπρεπε να ακούγεται και να περιγράφεται το μουσικό είδος της indie ένας όρος που σήμερα συχνά ”βανδαλίζεται” από πολλούς καλλιτέχνες και κριτικούς μουσικής οι οποίοι τον χρησιμοποιούν σχεδόν αυθαίρετα. Για την αισίως τρίτη τους δουλειά οι εκ του Καναδά Alvvays θα επηρεαστούν έντονα από την dream-pop σε έναν δίσκο – ωδή στους The New Pornographers, My Bloody Valentine ακόμη και The Smiths.
Best tracks: “Pharmacist”, “After the Earthquake”
3. Arctic Monkeys – The Car
Επιβεβαιώνοντας τον τίτλο που τους έχουν αποδώσει διάφορα μέσα, της μπάντας που συνεχώς αλλάζει και επανεφευρίσκει τον ήχο της οι ροκάδες Arctic Monkeys θα μας χαρίσουν αυτή τη φορά έναν δίσκο έντονα επηρεασμένο από τη μουσική του David Bowie αλλά και των τελευταίων δουλειών των Beatles. Art-rock και ορχηστρική-rock με μεγάλες δόσεις baroque και jazz μουσικής συνθέτουν την μουσική παλέτα του νέου δίσκου των Monkeys. Κι αν πιστεύαμε ότι ο προηγούμενος δίσκος τους Tranquility Base Hotel & Casino (2018) είναι ο πιο αμφιλεγόμενος της δισκογραφίας τους έρχεται το The Car και ανατρέπει τα πάντα. Γιατί αυτό είναι το The Car. Ανατρεπτικό.
Best tracks: “I Ain’t Quite Where I Think I Am”, “Sculptures of Anything Goes”, “Body Paint”
2. Tove Lo, Dirt Femme
Εντός ενός electro-pop περιβάλλοντος η Tove Lo δημιούργησε ένα σύγχρονο μωσαϊκό για την γυναίκα και τον έρωτα. Μέσα από προσωπικά βιώματά της και κυρίως μέσα από τον χωρισμό της αναλύει τα υπέρ και τα κατά του να είναι κάποιος ερωτευμένος ενώ τολμά να αναδείξει και να αποκαλύψει ορισμένες ίσως όχι και τόσο κολακευτικές πτυχές της προσωπικότητάς της. Μουσικά εκτός από electro ρυθμούς εντοπίζουμε επίσης synth και disco ήχους.
Best tracks: “Call On Me (with SG Lewis)”, “2 Die 4”, “Pineapple Slice (with SG Lewis)”
Πρώτού φτάσουμε στο #1 ακολουθούν μερικά honourable mentions σε δίσκους που επίσης έκαναν αίσθηση για το δεύτερο μισό του 2022 αλλά δε συμπεριλήφθησαν στο countdown μας.
- The 1975, Being Funny In a Foreign Language
- M.I.A., MATA
- Lomepal, Mauvais Ordre
- Mabel, About Last Night…
1 . Beyoncé, Renaissance
Η κατεξοχήν προσωπικότητα της αναβίωσης της 1990’s dance μουσικής το 2022 ήταν αυτή της Beyoncé. Κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο και την επιθυμία πολλών music fans για έναν δίσκο όχι τόσο έντονα επηρεασμένο από urban ήχους, η Queen Bey μας καλεί στην δικιά της Αναγέννηση. Σε αυτήν η ίδια θα παρουσιαστεί ως μια άλλη Lady Godiva λαμβάνοντας τον ρόλο της ιέρειας, της θεάς και θα μιλήσει για την αξία του να εκφραζόμαστε, τον ηδονισμό και την ανάγκη του να τοποθετήσουμε τους εαυτούς μας σε ένα ασφαλές πεδίο μακριά από τον αρνητισμό. Η δημιουργία ενός ασφαλές περιβάλλοντος σε μια περίοδο όπου η ανθρωπότητα βάλετε από παντού ήταν και στόχος της Miss Carter για τη δημιουργία του Renaissance. Πολλοί στίχοι του album λειτουργούν ως self-confidence boosters.
Σε μια περίοδο της μουσικής βιομηχανίας όπου τα samples είναι ο κατεξοχήν δημιουργός ”νέων” επιτυχιών, η Beyoncé θα ακολουθήσει την μανία της εποχής και για πολλά από τα tracks του δίσκου θα βασιστεί σε ήχο παλαιότερων επιτυχιών. Με την διαφορά ότι η ίδια δεν υπήρξε ποτέ και δεν είναι σαν όλους τους άλλους καλλιτέχνες θα δείξει (και θα διδάξει) το πως χρησιμοποιείται sample από παλαιότερο κομμάτι δημιουργώντας κάτι τελείως ξεχωριστό και κοντά στα μέτρα και τον ήχο του εκάστοτε καλλιτέχνη. Τραγούδια όπως τα “Summer Renaissance” και “Alien Superstar” το δείχνουν περίτρανα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Best tracks: “Alien Superstar”, “Church Girl”, “Summer Renaissance”
Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.
© 2022, Thanos Kritsimis. All rights reserved.