Στο στόχαστρο μας, αυτή τη φορά, μπαίνει η Ισλανδικής καταγωγής Björk. Παγκοσμίως γνωστή ως η γυναίκα με την ουράνια φωνή, η Björk στις 24 Νοεμβρίου μας αποκαλύπτει τη νέα της δουλειά με τίτλο “Utopia”. Το 9ο της album, που κυκλοφόρησε μέσω της “One Little Indian”, είναι σχεδόν εξολοκλήρου σε συνεργασία με τον παραγωγό Arca, όπου δημιουργούν ένα επικό album με 14 τραγούδια διάρκειας 71 λεπτών και 38 δευτερολέπτων.
Η πάντοτε αυθεντική καλλιτέχνης, προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι τελείως διαφορετικό μακριά από το προηγούμενο και σκοτεινό “Vulnicura”, το οποίο θεωρήθηκε μία από τις κορυφαίες δουλειές της καριέρας της. Μαζί με τον Arca, όπου συμμετείχε στην παραγωγή του “Vulnicura” και που έχουν αναπτύξει μια καταπληκτική επαγγελματική και φιλική σχέση, έκατσαν κάτω και βάλανε τις ιδέες τους να συνδιαστούν. Το αποτέλεσμα είναι η Ουτοπία. Τί σημαίνει όμως ουτοπία για το αχτύπητο δίδυμο Bjork/Arca;
Άξιο αναφοράς , είναι και το εξώφυλλο του album όπου δείχνει την Björk σαν ένα γαλήνιο ξωτικόμορφο πλάσμα που κρατάει ένα φλάουτο και από κάτω ένα πουλί να εκκολάπτεται. Το πουλί και το φλάουτο αντικατοπτρίζουν τις βασικές εμπνεύσεις και ήχους που κυριαρχούν στο “Utopia”. Η ιστορία που μας παρουσιάζεται είναι για τον αέρα που δηλητηριάζεται με τα χρόνια. Από τη μία αυτό είναι αναφορά στον χωρισμό της με τον Matthew Barney και από την άλλη μιλάει για τις καταστροφές και τον δηλητηριασμό της φύσης, θέμα το οποίο έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες δουλειές της.
To “Utopia” κατακλύζεται από “ελαστικά” φωνητικά, ισλανδικά φλάουτα, αέρινες μελωδίες και ήχους από πουλιά και φανταστικά πλάσματα χωρίς να λείπει το πειραματικό στοιχείο. Το album με ευκολία χαρακτηρίζεται εξωπραγματικό και δουλειά από άλλο πλανήτη και άλλη εποχή. Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κομμάτι, η Björk ελλίσεται, χορεύει, εξελίσσεται και μεταλάσσεται μέσα στα όρια της Ουτοπίας που η ίδια έχει δημιουργήσει.
Με το πρώτο άκουσμα το δίσκου, η αλήθεια είναι ότι, δεν υπήρχε εντυπωσιασμός για το όλο εγχείρημα και με τίποτα δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα κορυφαία 3 album της. Δίνοντας όμως ευκαιρία για περαιτέρω ακροάσεις, κάνοντας μία εκτενέστερη έρευνα για την όλη ιδέα που υπήρξε, για την υλοποίηση της και τη δουλειά της, φτάνω στο συμπέρασμα να το συγκαταλέγω δίπλα στα κορυφαία της επιτεύγματα. Η όλη ιδέα να δημιουργήσει έναν κόσμο με πλάσματα και ζωντάνια, είναι αξιοθαύμαστη και η προσπάθειά της σημαντική και τιμιότατη.
Καταλήγωντας, Η Björk είναι μία από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν επαναπαύεται στις ίδιες φόρμουλες για την επιτυχία, ένα ανήσυχο πνεύμα που σκοπός του είναι να δημιουργεί και να θέτει τον πήχη συνεχώς ψηλά. Το “Utopia” μπορεί να μην καταφέρνει να ξεπεράσει τα αριστουργήματά της αλλά αποκτά δίκαια μία θέση στις καλύτερες δουλειές της.
Highlights: “The Gate”, “Utopia”, “Sue Me”, “Body Memory”, “Losss”, “Courtship”, “Blissing Me”
update: Στις 08/12 κυκλοφόρησε και το official video του Utοpia
TV Performance:
Η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση της Björk εδώ και οχτώ χρόνια!
© 2017 – 2018, George Zaraggas. All rights reserved.
-
85%