Ήταν αρχές των 80’s όταν ένα από τα μεγαλύτερα ποπ ινδάλματα και πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες, εισήλθε στην μουσική βιομηχανία για να κατακτήσει την ποπ σκηνή και να πρωτοπορήσει καλλιτεχνικά αλλά και ακτιβιστικά. Το όνομα της; Madonna Louise Ciccone.
Behind The Icon/The Early Days
Γεννημένη στις 16 Αυγούστου του 1968, η Madonna Louise Veronica Ciccone – ευρέως γνωστή και ως Madonna – πέρα από καλλιτέχνιδα είναι στιχουργός, ηθοποιός, ακτιβίστρια και μητέρα. Η προσπάθεια της να σπάσει κάθε είδους στερεότυπα κατά την διάρκεια της καριέρας της έχει αναγνωριστεί ίσως πάντα την στιγμή που έπρεπε. Πρόκειται για μία εξέχουσα προσωπικότητα που η ύπαρξή της είναι έντονη τόσο στον 20ο όσο και τον 21ο αιώνα.
Από μικρή ηλικία η ίδια θυμάται να θέλει να είναι καλή μαθήτρια, διαφέροντας όμως από τις συμμαθήτριες της στο σχολείο. Ο πατέρας της αποφάσισε να την γράψει σε μαθήματα για πιάνο, η ίδια όμως αργότερα τον έπεισε να ξεκινήσει μαθήματα χορού, ώστε να πραγματοποιήσει το όνειρο της ξεκινώντας αρχικά ως μια πετυχημένη χορεύτρια. Ήταν μέλος στις μαζορέτες όταν πήγαινε λύκειο και αργότερα κέρδισε μια υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Η πραγματική επανάσταση έρχεται το 1978, όταν η Madonna παρατάει το πανεπιστήμιο της και βάζει στόχο να ξεκινήσει την καριέρα της μετακομίζοντας στην Νέα Υόρκη.
Η αρχή της καριέρας της δεν ήταν εύκολη και απαιτούσε να πάρει πολλά ρίσκα. Ήταν η πρώτη φορά που μπήκε σε αεροπλάνο και μπήκε σε ταξί μόνη της έχοντας μόνο 35 δολάρια στην τσέπη της. Αποκαλώντας αυτήν την κίνηση το πιο γενναίο πράγμα που έχει κάνει ποτέ. Αργότερα βρήκε την θέση της ως backup dancer και έγινε μέλος σε συγκροτήματα. Αφού εγκατέλειψε πολλά από τα συγκροτήματα που ήταν μέλος, σύντομα ξεκίνησε να γράφει τραγούδια μαζί με τον Bray – πρώην μέλος των The Breakfast Club – όπου μαζί σχημάτισαν το group Emmy and the Emmys. Το δίδυμο άρχισε να γράφει τραγούδια και ηχογράφησαν ένα four-track demo tape τον Νοέμβριο του 1980. Αργότερα όμως η M αποφάσισε πως θέλει να συνεχίσει και να προωθήσει τον εαυτό της ως σόλο καλλιτέχνης.
The Beginning of Madonna
Το 1981, η Madonna υπέγραψε με την Gotham Records. Εκείνη την περίοδο η ίδια δούλευε σε κάποια από τα πιο γνωστά κομμάτια της όπως το Everybody και το Burning Up καθώς και ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι με τίτλο“Ain’t No Big Deal”. Σήμερα μπορεί να είναι από τις πιο γνωστές επιτυχίες της όμως χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και κόπος μέχρι να κυκλοφορήσουν. Όσοι ακολουθούν την Madonna στο μακροχρόνιο καλλιτεχνικό ταξίδι της, γνωρίζουν ότι το πείσμα της είναι ένα αρκετά έντονο χαρακτηριστικό της και την έχει βοηθήσει πολλές φορές στην καριέρα της. Μία νύχτα και μετά από πολλές προσπάθειες σε νυχτερινά clubs η Madonna πήγε στο club Danceteria όπου κατάφερε να πείσει έναν DJ να παίξει το τραγούδι της. Ο DJ Mark Kamins έπαιξε το “Everybody” λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση από το ευρύ κοινό. Ο ίδιος έστειλε το demo tape σε εταιρίες προσπαθώντας να κλείσει στην Madge ένα συμβόλαιο με δισκογραφική εταιρία για να ξεκινήσει ως σόλο καλλιτέχνης. Μετά από απόρριψη άλλων εταιριών, ο διευθυντής της Sire Records Seymour Stein είπε το ναι στο συμβόλαιο με την Madonna καθώς εντυπωσιάστηκε αρκετά. Η αρχική συμφωνία ήταν η κυκλοφορία 2 singles με μία πιθανότητα για την ηχογράφηση ενός δίσκου.
O Michael Rosenblatt (A&R της Sire Records) φαίνεται να βοήθησε την Madonna οικονομικά και στην προώθηση της σαν καλλιτέχνη, καθώς πίστεψε στο πολλά υποσχόμενο ταλέντο της λέγοντας:
Η Μαντόνα είναι υπέροχη. Θα κάνει τα πάντα για να γίνει σταρ, και αυτό ακριβώς αναζητώ σε έναν καλλιτέχνη: πλήρης συνεργασία. Με τη Madonna, ήξερα ότι είχα ένα συνεργάσιμο και hot ταλέντο , οπότε σχεδίασα να χτίσω την καριέρα της με singles, αντί να κυκλοφορήσει αμέσως ένα άλμπουμ και να διατρέξω τον κίνδυνο της καταστροφής.
The “Madonna” Singles
Ο προωθητικός κύκλος για το ντεμπούτο της ξεκίνησε με το Everybody. Το “Everybody” κυκλοφόρησε στις 6 Οκτωβρίου του 1982 μέσω της Sire Records. Με επιρροές από R&B και με ποπ διάθεση, το βίντεοκλιπ προς εκπροσώπηση του τραγουδιού δείχνει την Madonna μαζί με τους φίλους της να διασκεδάζουν χορεύοντας στον ρυθμό του τραγουδιού . Το τραγούδι μπήκε στο Billboard Hot Dance Club Songs Chart, κάνοντας ένα πολύ καλό ξεκίνημα.
Ζούσα στο Upper West Side, στο Riverside συγκεκριμένα, και περίπου στις 7:00 το βράδυ είχα ανοιχτό το ραδιόφωνο στην κρεβατοκάμαρά μου, στο WKTU, και άκουσα το “Everybody”. Είπα “Ω, Θεέ μου, αυτή είμαι εγώ που βγαίνω από το κουτί”. Ήταν καταπληκτικό συναίσθημα.
—Η Madonna περιγράφει την αντίδραση της όταν το “Everybody” όταν έπαιξε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο.
Ενώ η συμφωνία ήταν για 2 singles μετά από την επιτυχία του “Everybody” οι διαδικασίες για τον δίσκο ξεκίνησαν αφού η Sire Records έδωσε το πράσινο φως για την ηχογράφηση του άλμπουμ. Δεύτερο single ήταν το unapologetic-δίχως-ντροπή-ύμνο “Burning Up”. Στιχουργικά κρύβεται ένα πονηρό νόημα, με την Madonna να κάνει την αρχή της εξερεύνησης πάνω σε σεξουαλικά θέματα, μεταφέροντας το στην μουσική της και προσπαθώντας από την αρχή της καριέρας της να σπάσει φραγμούς της εποχής. Ηχητικά dance pop και synth wave γίνονται ένα. Το βιντεοκλιπ γυρίστηκε από τον Steve Barron που την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε το “Billie Jean” του Michael Jackson. Ο σκηνοθέτης χρόνια αργότερα αποκάλυψε μία αρκετά σοκαριστική ιστορία που συνέβη κατά την διάρκεια των γυρισμάτων για το βιντεοκλιπ:
Ήταν βράδυ και γυρίζαμε τα πλάνα όπου η Madonna ήταν ξαπλωμένη σε μια βάρκα καθώς τραγουδούσε. Είχαμε έναν γερανό επτά τόνων που απλώθηκε πάνω από τη λίμνη με μια κάμερα πάνω του, ήμουν εγώ και μια λαβή. Κανόνιζα να βγω ακριβώς από πάνω της για να μπορέσουμε να εστιάσουμε στην ίδια. Το σκάφος ήταν αγκυροβολημένο στη θέση του και η βάση του γερανού καθόταν με κλίση σε αυτή τη μικρή ράμπα σκάφους με τεράστιους τροχούς. Είπα, «Ας τραβήξουμε ακριβώς πάνω από τα μάτια» και είχαμε λίγη απόσταση από τη Madonna. Κοίταξα πίσω στη ράμπα και οι δύο πίσω τροχοί είχαν σηκωθεί κατά περίπου ενάμιση πόδι. Κανείς δεν το είχε προσέξει. Κοίταξα πίσω και φώναξα στον χειριστή του γερανού να σταματήσει. Το πράγμα κλονίστηκε. απλά έπεσε μπρος-πίσω, φτάνοντας γρήγορα στον διακόπτη και άρχισε να μας σπρώχνει προς τα πίσω, αλλά δεν προχώρησε πολύ γρήγορα γιατί ένιωθες ότι αν έκανες οποιοδήποτε είδος κίνησης, θα είχε πάρει αυτόν τον γερανό. Ήμασταν ακριβώς στην ισορροπία του μεσαίου σημείου και θα έπεφτε πάνω στην ίδια. Θα ήταν 100 τοις εκατό νεκρή. Ήταν τόσο κοντά και δεν της το είπα ποτέ εκείνο το βράδυ γιατί δεν ήθελα να την τρομάξω. Θα ήμασταν στο νοσοκομείο για έξι μήνες και εκείνη θα ήταν νεκρή.
Ο Steve Barron εξιστορεί τι συνέβη πίσω από τα γυρίσματα για το βίντεοκλιπ του Burning Up.
Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου της άλλη μία γνωστή επιτυχία της κυκλοφορεί ως το τρίτο single. Όσοι ζήσατε τα 80’s δεν υπάρχει περίπτωση να μην ξέρετε το “Holiday”. Σήμερα αποτελεί μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της. Τότε όμως ξεκίνησε ως ένα κομμάτι το οποίο προτάθηκε σε πολλούς καλλιτέχνες/ συγκροτήματα αλλά απορρίφθηκε. Στο τέλος όμως κατέληξε στα χέρια της Madonna και του John Benitez(Jellybean). Όταν κυκλοφόρησε έλαβε θετικές κριτικές και αναγνωρίστηκε ως το highlight του άλμπουμ. Παρά την επιτυχία που έκανε το τραγούδι δεν γυρίστηκε κανένα βίντεο για την προώθηση του. Η προώθηση του “Holiday” έγινε μέσω νυχτερινών εμφανίσεων σε τηλεοπτικά shows. Απολαύστε μία τηλεοπτική performance του τραγουδιού εδώ:
Στις 8 Σεπτεμβρίου το “Lucky Star” κυκλοφόρησε ως το 4ο single μέσα από τον δίσκο. Μπορεί να είναι το πρώτο κομμάτι στον δίσκο όμως η Madge στην αρχή δεν ήθελε να κυκλοφορήσει ως single. Μέχρι που ο Jeff Ayeroff κατάφερε να την πείσει να το κυκλοφορήσει ως single, διότι εκείνη την περίοδο η ίδια αντιμετώπιζε δυσκολίες και χρειαζόταν επειγόντως λεφτά. Με επιρροές από disco, το τραγούδι έλαμψε έτσι όπως του άρμοζε στα charts αλλά και οπτικά. Στο βίντεοκλιπ η νεαρή Madonna απεικονίζεται σε ένα άσπρο background να χορεύει μαζί με το hot-μαύρο-outfit της έχοντας δίπλα της, τον αδερφό της Christopher και την φίλη της Erika Belle. Κι όμως η Madonna αρχίζει να χτίζει το όνομα της και να μεγαλώνει την φήμη της, γίνοντας το είδωλο της δεκαετίας, εμπνέοντας την τότε-γενιά και κάθε κορίτσι να θέλει να της μοιάσει.
Ένα από τα αγαπημένα μου κομμάτια της Madonna αποτελεί το “Borderline” όπου κλείνει με μεγάλη επιτυχία τον προωθητικό κύκλο του ντεμπούτου της. Χάρις το Borderline η Madonna κέρδισε το πρώτο της top 10 hit και κατέκτησε τα ραδιόφωνα το 1984 .Στο τραγούδι η ίδια φαίνεται αγανακτισμένη και ζητάει κατανόηση από τον σύντροφο της όπως φαίνεται και στους στίχους του τραγουδιού: “ Just try to understand I’ve given all I can/ ‘Cause you got the best of me/ Borderline feels like I’m going to lose my mind/ You just keep on pushing my love over the borderline. Το τραγούδι πέρα από το “ύφος” που έχει στην ερμηνεία του, αναγνωρίστηκε και για το βίντεο – γυρισμένο από την Mary Lambert – το οποίο φαίνεται να ήταν εξίσου μπροστά για την εποχή του.
Το «Borderline» ήταν σημαντικό όχι μόνο λόγω της αμφιλεγόμενης τότε αναπαράστασής του, μιας διαφυλετικής σχέσης και της γυναικείας σεξουαλικής διεκδίκησης […] αλλά επειδή έπαιξε και με αγώνες για τη μετανάστευση, τους ρόλους των φύλων και την πολυπολιτισμικότητα που ήταν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1980».
—Η συγγραφέας Leah Perry αναφερόμενη στο βιντεοκλιπ του τραγουδιού.
Madonna-The Album: The Success & Impact
Το ομότιτλο ντεμπούτο της Madonna κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου του 1983 μέσω της Sire Records. Αργότερα το 1985 επανακυκλοφόρησε με τον τίτλο Madonna: The First Album και δεκαετίες αργότερα ξανακυκλοφόρησε σε μία νέα remastered εκδοχή. Ο δίσκος ηχογραφήθηκε στο Sigma Sound Studios στην Νέα Υόρκη. Το εξώφυλλο ανέλαβε ο φωτογράφος Gary Heery, ενώ η ίδια έγραψε τα περισσότερα τραγούδια στον δίσκο έχοντας τον Reggie Lucas ως προσωρινό παραγωγό του δίσκου. Αφού η ίδια όμως δεν φάνηκε ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα των τραγουδιών, έφερε τον πρώην σύντροφο της John Benitez(Jellybean) για να ολοκληρώσει τον δίσκο. Ο δίσκος έχει ποικιλία ειδών ξεκινώντας από synthetic disco και post-disco φτάνοντας στην electropop και dance pop. Με μεγάλη επιτυχία απέσπασε υψηλές θέσεις στα charts αποτελώντας μια υπέροχη αρχή για την Madonna. Το σημαντικότερο επίτευγμα όμως ήταν το γεγονός ότι αναγνωρίστηκε 5 φορές πλατινένιο από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA) αφού στις Η.Π.Α πούλησε πέντε εκατομμύρια αντίτυπα. Παγκοσμίως πούλησε παραπάνω από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα, ρεκόρ που σίγουρα δεν σπάνε πολλοί καλλιτέχνες ειδικά στην πρώτη τους δισκογραφική δουλειά. Η Madonna αφιέρωσε το άλμπουμ στον πατέρα της, Tony Ciccone με τον οποίο η σχέση της δεν ήταν καλή μέχρι την κυκλοφορία του άλμπουμ. Σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Time, η Madonna είπε: «Ο πατέρας μου δεν πίστευε ποτέ ότι αυτό που έκανα εδώ στη Νέα Υόρκη άξιζε τον κόπο ούτε πίστευε ότι θα τα κατάφερνα. […] Μόλις κυκλοφόρησε το πρώτο μου άλμπουμ και ο πατέρας μου άρχισε να ακούει τα τραγούδια μου στο ραδιόφωνο σταμάτησε να ρωτάει.»
Το ντεμπούτο της Madonna αποτελεί μία σημαντική άφιξη μιας αρκετά σημαντικής περσόνας στην μουσική βιομηχανία η οποία θα δώσει φωνή σε πολλές καλλιτέχνιδες. Ανοίγοντας πόρτες για εκείνες, έχοντας μια δυναμική γυναίκα να επαναστατεί ενάντια σε κάθε είδους στερεότυπο και ταμπού της εποχής εκείνης. Σύμφωνα με δήλωση του περιοδικού Rolling Stone «κατάφερε να εισάγει τη σημαντικότερη γυναικεία φωνή στην ιστορία της σύγχρονης μουσικής». Ο δίσκος επίσης έχει καταταχθεί στην λίστα του Rolling Stone για “Τα Καλύτερα 100 Ντεμπούτα Όλων των Εποχών”.
The Rest Is History…
Αφού ο κύκλος του πρώτου της δίσκου τελείωσε αισίως, μία νέα εποχή όπου θα κορυφώσει την Madonna ακολουθεί το 1984. Ο τίτλος; Like A Virgin. Η δεύτερη καλλιτεχνική δουλειά της, θα γεννήσει ακόμη παραπάνω επιτυχίες για εκείνη. Θα είναι άλλος ένας σημαντικός σταθμός για μία από τις πιο iconic εμφανίσεις στα βραβεία MTV Video Music Awards όπου η ίδια χορεύει με το νυφικό της και χαράζει μια για πάντα το όνομα της. Για την προώθηση των πρώτων δυο δίσκων της το 1985 θα επενδύσει στην παρθενική της περιοδεία “The Virgin Tour”. Αργότερα θα αναλάβει ρόλους σε ταινίες όπως Desperately Seeking Susan, Shangai Surprise, Who’s That Girl, Dick Tracy, Evita κτλπ. Ύστερα θα πιέσει παραπάνω τα δεδομένα της εποχής, θα ρισκάρει την καριέρα της φτάνοντας μέχρι τα άκρα ενώ η καλλιτεχνική της εξέλιξη θα φανεί στην πορεία. Η γέννηση των παιδιών της Lourdes Leon και
Rocco Ciccone θα αλλάξει την ζωή της με τον πιο όμορφο τρόπο όπως και η υιοθέτηση των παιδιών της από το Malawi. Δεκαετίες αργότερα θα κερδίσει τον τίτλο της “Βασίλισσας της Ποπ” επιβραβεύοντας την για τις στυλιστικές και ηχητικές μεταμορφώσεις της, την φιλανθρωπία της, τον ακτιβισμό της καθώς και την επιτυχία της σε δίσκους και περιοδείες όπου δεν σταματάνε να εντυπωσιάζουν, να εκπλήσσουν και φυσικά να σπάνε ρεκόρ!
Όσο σκέφτομαι την ίδια στα ξεκινήματα της, πάντα μου έρχεται στο μυαλό μία στιγμή στις αρχές της καριέρας της όπου είχε ερωτηθεί ποια είναι η ευχή της για την νέα χρονιά και γενικώς τι θα ευχόταν η ίδια για την καλλιτεχνική της πορεία. Η απάντηση της ήταν “Να κατακτήσω τον κόσμο” με ένα χαμόγελο και σιγουριά όπου την έφτασαν εδώ που είναι σήμερα. Κάποιος θα έλεγε ότι για μία νέα-πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνη είχε αρκετά υψηλές προσδοκίες. Κι όμως κατάφερε να “κυριεύσει τον κόσμο” χάρις το πείσμα και την αυτοπεποίθηση της. Μπορεί πριν και κατά την διάρκεια της καριέρα της να βρήκε εμπόδια και δυσκολίες, όμως αυτά δεν την απέτρεψαν από το να σταματήσει να προσπαθεί. Μέχρι και σήμερα η ίδια προσπαθεί να μείνει στην επικαιρότητα κάνοντας συνεργασίες(επί σκηνής και όχι μόνο) με ονόματα όπως: Taylor Swift, Britney Spears, Christina Aguilera, Christine and The Queens, Nas,The Weekend, Dua Lipa, Maluma, Nicki Minaj, Sam Smith κ.α ενώ σε ομιλίες της προωθεί την γυναικεία αλληλεγγύη, την μάχη ενάντια στην πατριαρχία και τον ρατσισμό, συνεχίζοντας ως ενεργή ακτιβίστρια μέχρι και σήμερα. Αποτελώντας μια μορφή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες αλλά και ενθαρρύνοντας τόσο τον κόσμο όσο και τους τους θαυμαστές της να είναι ο εαυτός τους άφοβα.
Ευχόμαστε στην Madonna μετά από την νοσηλεία της υγεία, ευτυχία και καλή τύχη στην περιοδεία της “The Celebration Tour” η οποία γιορτάζει τις 4 δεκαετίες από το ξεκίνημα της μέχρι και σήμερα. Μετά από την τελευταία της περιοδεία “Madame X Tour” ήρθε η ώρα να επιστρέψει στην σκηνή και να δώσει τον καλύτερο της εαυτό όπως εκείνη ξέρει να κάνει εδώ και χρόνια! Come join the party it’s a celebration!
Κάντε μία αναδρομή στην αξιοθαύμαστη καριέρα της Madonna με τους Project:
Αναβιώστε το πολύπτυχο δισκογραφικό ταξίδι της Madonna ακούγοντας το ομότιτλο ντεμπούτο της εδώ:
Χαρούμενα 40 χρόνια Madonna!
© 2023 – 2024, Music Hunter Crew. All rights reserved.