Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα προ εκπλήξεως βρίσκοντας την Kate Bush στην κορυφή του UK iTunes chart. Τρίβοντας τα μάτια μου, έλεγξα τα Viral των Apple Music και Spotify, διαπιστώνοντας πως είχε θέση και σε αυτά.
Αν δεν είναι έκπληξη ότι η ιέρεια της art rock κατόρθωσε να σκαρφαλώσει ξανά στα charts, είναι σίγουρα το ότι πρόκειται για το εμβληματικό “Running Up That Hill”, που το φετινό καλοκαίρι κλείνει 37 χρόνια κυκλοφορίας. Αιτία αυτής της θεαματικής επανέκθεσης είναι η εμφάνισή του στην 4η σεζόν της δημοφιλούς σειράς «Stranger Things» του Netflix. Το εμβληματικό κομμάτι κατάφερε να βρεθεί στο #1 του Official Singles Chart Top 100 της Μεγάλης Βρετανίας, 37 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία, σπάζοντας ρεκόρ που κατείχε η Cher και έτσι να γίνει το πρώτο #1 της σπουδαίας Kate Bush.
Μολονότι δεν έχω παρακολουθήσει ποτέ επεισόδιο, γνωρίζω πως η σειρά έχει φέρει αρκετές νοσταλγικές στιγμές των 80s ξανά στο προσκήνιο. Κάνοντας περαιτέρω έρευνα, ανακάλυψα πως οι δημιουργοί όχι μόνο ζήτησαν την άδεια από την ίδια, αλλά τη συμβουλεύτηκαν για τις σκηνές που επιθυμούσαν το δημιούργημά της να ακουστεί. Έτσι λοιπόν, το κομμάτι κατόρθωσε να γίνει τάση στο TikTok, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως από τη Gen Z, μοιράστηκαν και στο Twitter τη νέα τους ανακάλυψη. Στις συζητήσεις συμμετείχαν θερμά και οι βετεράνοι φαν της μουσικού, εκφράζοντας απορία για το πως είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν τη συμβολή της στη μουσική.
Η αλήθεια είναι πως όταν το κομμάτι κυκλοφόρησε ήμουν -15 χρονών, όμως λόγω της αρρώστιας μου με τη μουσική, ήμουν τυχερός να ανακαλύψω το έργο της Kate σε νεαρή ηλικία. Μου έκανε, λοιπόν, κι εμένα εντύπωση η άγνοια σε τέτοιο βαθμό του ήχου της βρετανίδας σταρ από τις νεότερες ηλικίες, τους δικαιολογώ ωστόσο ως ένα σημείο, καθώς η μουσική της δεν ήταν ποτέ εύκολα προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Αντίθετα, χαρακτηρίζονταν από έντονους πειραματισμούς με είδη και τεχνικές, που ενέπνευσαν πληθώρα καλλιτεχνών.
Ποιά είναι λοιπόν η μεγαλειοτάτη Kate Bush και γιατί έχει τόση σημασία το έργο της; Γεννήθηκε το 1958 στην Αγγλία και από την ηλικία των 11 έγραφε τραγούδια κι έπαιζε πιάνο και βιολί. Στα 16 της, ο κιθαρίστας των Pink Floyd, David Gilmour, τη βοήθησε με το πρώτο της demo, που της εξασφάλισε μια θέση στην οικογένεια της EMI Records.
Στην ηλικία των 19, κυκλοφόρησε το πρώτο της single με τίτλο “Wuthering Heights”, εμπνευσμένο από την ομώνυμη νουβέλα. Λογοτεχνικοί στίχοι, ψηλές νότες και ορχηστρική μουσική συνέθεταν ένα κομμάτι εντελώς διαφορετικό από την punk rock που επικρατούσε στη βρετανική σκηνή, κι όμως το κομμάτι κι έπειτα ο δίσκος – ντεμπούτο της, The Kick Inside (1978) γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Την ίδια χρονιά, εδραιώθηκε με τον δεύτερό της δίσκο, Lionheart και μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Δύο χρόνια αργότερα, θα επανέλθει με το Never For Ever (1980), οι εξεζητημένες επιρροές του οποίου δέχτηκαν επαινετικές κριτικές. Το “Babooshka” είναι άλλο ένα αγαπητό κομμάτι της που έγινε trend στο TikTok πρόσφατα.
Χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία συνθεσάιζερ, στο The Dreaming (1982) αποκτά πλήρη καλλιτεχνικό έλεγχο και αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την παραγωγή ολόκληρης της έκτοτε δισκογραφίας της. Πρόκειται για μια σημαντική ιστορική στιγμή, αν αναλογιστούμε το πόσο ανδροκρατούμενος ήταν ο χώρος της μουσικής βιομηχανίας πριν 40 χρόνια. Μια γυναίκα, όχι μόνο δε συμβιβάστηκε στις επιτάξεις των δισκογραφικών δεδομένων, αλλά παρήγαγε μόνη της τη μουσική που εκείνη επιθυμούσε. Το The Dreaming είναι ως σήμερα ο πιο θεατρικός και εκκεντρικός της δίσκος και οι avant φωνητικές τεχνικές ενέπνευσαν καταλυτικά μεταγενέστερους ερμηνευτές.
Το 1985, η μουσικός θα φτάσει στο απόγειο της επιτυχίας, κυκλοφορώντας το εμβληματικό Hounds of Love, με avant pop, art rock και progressive επιρροές. Το lead single, “Running Up That Hill” περιλάμβανε new wave στοιχεία και σκαρφάλωσε στα chart της Ευρώπης και των ΗΠΑ, προσδίδοντάς της διεθνή αναγνώριση, ακολουθούμενο από το “Cloudbusting”. Το δεύτερο μισό του δίσκου αποτελεί μια θεματική σουίτα, με τίτλο “The Ninth Wave” και διηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, που περιπλανιέται στη θάλασσα έπειτα από ένα ναυάγιο.
Ακολούθησε η επιτυχημένη συνεργασία “Don’t Give Up” με τον Peter Gabriel, καθώς και οι δίσκοι The Sensual World (1989) και The Red Shoes (1993). Ο πρώτος περιλάμβανε τη γνωστή μπαλάντα “This Woman’s Work” και την έκανε ακόμα πιο δημοφιλή στο Αμερικανικό κοινό. Ο δεύτερος, αν και λιγότερο επιτυχημένος, δέχτηκε θετικές κριτικές και τα κομμάτια του χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία «The Line, the Cross and the Curve», την οποία έγραψε και σκηνοθέτησε η ίδια. Για 12 ολόκληρα χρόνια, η καλλιτέχνιδα έκανε ένα μεγάλο μουσικό διάλειμμα, στο οποίο έφερε στον κόσμο το μοναχογιό της, Bertie.
Τη σιωπή της θα σπάσει ξανά το 2005, με την κυκλοφορία του αριστουργηματικού Aerial. Πρόκειται για μια πειραματική art rock διπλή συλλογή, με επιρροές από κλασική, αναγεννησιακή, και flamenco μουσική. Μάλιστα, ο δεύτερος δίσκος με τίτλο “A Sky of Honey” είναι μια ροκ σουίτα, που περιγράφει μια ολόκληρη ημέρα από το ξημέρωμα ως τη δύση και τον ερχομό της επόμενης ημέρας.
Ο τελευταίος της δίσκος, 50 Words of Snow, κυκλοφόρησε το 2011. Πρόκειται για την πιο εκλεπτυσμένη και μελαγχολική δουλειά της, με επιρροές από όπερα, ambient, rock και jazz ήχους. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πιο συναισθηματικά χειμωνιάτικα άλμπουμ, ενώ συμμετέχει και ο Elton John στο κομμάτι “Snowed in at Wheeler Street”. Το 2012 θα ριμιξάρει το “Running Up That Hill” για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ το 2014 θα επιστρέψει στη σκηνή έπειτα από 35 χρόνια με τη μουσική παράσταση «Before The Dawn», ερμηνεύοντας κομμάτια από διάφορες περιόδους της καριέρας της.
Για την εξέχουσα συνεισφορά της στη μουσική, η Kate Bush το 2013 στέφθηκε Διοικητής του πιο εξαίρετου τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (CBE). Πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες την ονόμασαν μια από τις μεγαλύτερες επιρροές τους, όπως οι: Björk, Goldfrapp, FKA Twigs, Lady Gaga, Stevie Nicks, London Grammar, Ellie Goulding, Florence, Grimes, Tori Amos, και Rosalia (αν δεν γνωρίζετε τουλάχιστον 5 δεν είστε φίλοι μου). Συγχρόνως, διακρίθηκε και για το ταλέντο της στο χορό: ο βραβευμένος χορευτής Sidi Larbi Cherkaoui τη θεωρεί μεγάλη έμπνευσή του, ενώ κριτικοί χαρακτήρισαν τις κινήσεις της “μοντέρνο χορό στα καλύτερά του”.
Αν δεν έτυχε να γνωρίζετε την Kate, πλέον καταλαβαίνετε το λόγο που τη λατρεύω, ανάμεσα σε εκατομμύρια άλλους μουσικόφιλους. Όσο για τα άτομα που αντέδρασαν σε αυτό το trend του “Running Up That Hill”, πιστεύοντας πως οι νέες γενιές δεν αξίζουν να έχουν πρόσβαση στο έργο της, δηλώνω απόλυτα κάθετος σε κάθε τέτοιου είδους gatekeeping. Ακόμη και μια πλατφόρμα σαν το TikTok μπορεί να αποτελέσει πομπό νέων μουσικών προτάσεων και γνώσεων. Κανείς δε γεννήθηκε να γνωρίζει τα πάντα και όλοι έχουν δικαίωμα στην καλή μουσική, ας κυκλοφόρησε δεκαετίες πριν τη γέννησή τους.
© 2022, Andreas Sotiroulis. All rights reserved.