Όπως γίνεται σε κάθε αποχαιρετισμό μας με μια μεγάλη προσωπικότητα, θα γραφτούν πολλά, θα ειπωθούν ακόμα περισσότερα και μια ολόκληρη ζωή θα περάσει μπροστά από τα μάτια μας σαν μια κινηματογραφική ταινία.
Ειδικά αν αυτή η ζωή ανήκει στην Ειρήνη Παπά.
Η 13η Θέα, η ενσάρκωση της Καρυάτιδας, η παγκόσμια Ελληνίδα που άκουγε στο όνομα Ειρήνη ”έφυγε” από την ζωή σε ηλικία 96 χρόνων. Όμως κατάφερε στο πέρασμα της να σαρώσει όλο το κόσμο στην θεατρική σκηνή, στο κινηματογραφικό πανί αλλά και ηχεία που άκουγαν τις ερμηνείες μέσα από συνθέσεις δημιουργών όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
Η γυναίκα που μοιράστηκε ταινίες με τον Richard Burton, Anthony Quinn, Burt Lancaster, Kirk Douglas και δέχτηκε τις οδηγίες του Κακογιάννη, Γαβρά και άλλων είχε μια σπουδαία παρουσία και στην μουσική.
Το 1969, κυκλοφόρησε από την RCA ο δίσκος της «Songs of Theodorakis» με 11 τραγούδια του Θεοδωράκη τραγουδισμένα στα ελληνικά και με σημειώματα στο οπισθόφυλλο του δίσκου γραμμένα στ’ αγγλικά από τον Μιχάλη Κακογιάννη.
Στο άλμπουμ ‘Ωδές’ του Παπαθανασίου, ερμηνεύει ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και κυκλοφόρησε το 1979. Πριν καν παρουσιαστεί στην Ελλάδα ήταν μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία και στην Γερμανία. ‘Ο Μενούσης’, ‘Το ποτάμι’, ’40 παλικάρια’, ‘Μοιρολόι’, ‘Νερατζούλα’ αλλά και όλος ο δίσκος αποτυπώθηκε στην εκπομπή «Παρουσίες – Ειρήνη Παπά στις “Ωδές” του Βαγγέλη Παπαθανασίου» που ψηφιοποιήθηκε από την ΕΡΤ και μπορούμε να το δούμε ξανά σήμερα. Τα γυρίσματα διήρκεσαν 30 μέρες σε 25 τοποθεσίες και ολοκληρώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 1980.
Όμως ήταν ανοιχτή και στους πειραματισμούς όπως όταν πήρε μέρος στο άλμπουμ 666 του ελληνικού συγκροτήματος Aphrodite’s Child στο κομμάτι ‘Άπειρο‘, όπου τραγουδάει επανειλημμένα και άγρια πάνω σε μια κρουστική υπόκρουση, μοιάζοντας ως ενός είδους οργασμού.
Όπως λέμε σε κάθε άρθρο που αφορά την ζωή ενός καλλιτέχνη είτε είναι αποκλειστικά στην μουσική, είτε άγγιξε με κάποιο τρόπο το τραγούδι δίνουμε ένα ερέθισμα για να μάθετε το κάτι παραπάνω γι’ αυτόν και να ψάξετε μόνοι σας τι δημιούργησε στο πέρασμα του απ’ την ζωή.
Κλείνουμε αυτό το μίνι αφιέρωμα για τον θάνατο της γυναίκας με την βαριά πελοποννησιακή προφορά και την αρχαϊκή ομορφιά, με μια μυσταγωγική στιγμή όπου η ίδια τραγουδάει το ‘Τη Υπερμάχω Στρατηγώ‘ μέσα στην Αγιά Σοφιά. Αλλά και το ‘Ω Γλυκύ Μου Εάρ‘ σε ερμηνεία της και διασκευή του Παπαθανασίου.
© 2022, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.