O μέγας διακαής πόθος ενός pop music fan (και κυρίως ενός Madonna fan) είναι η επανέκδοση του “Like a prayer”. To ιδανικό re-issue όπως εγώ το φαντάζομαι είναι φυσικά ένα μεγαλόπρεπο remaster των original tracks (Πέραν των hits που χρησιμοποιήθηκαν για συλλογές όπως η “Immaculate collection” ή η “Celebration” δεν έχει πειραχθεί το παραμικρό μέχρι και σήμερα), συν extra tracks ηχογραφημένα εκείνη την περίοδο αλλά κλεισμένα στο συρτάρι (“Possessive love”, “Love attack”, “First was a kiss”, “Just a dream”, “Angels with dirty faces”), τα remix των singles, τα video του album (+iconic promo performances όπως το “Express yourself” στα MTV Video Music Awards του 1989) και φυσικά να βρει επιτέλους τον δρόμο της σε dvd και η Blond Ambition Tour, έτσι όπως φιλμογραφήθηκε στο Bercy του Παρισίου για τις ανάγκες του “Truth or dare” documentary.
Mέχρι να μας κάνει την τιμή η pop Queen αλλά και η τέως δισκογραφική της, Warner, και αναμένοντας τη νέα δισκογραφική δουλειά της Madonna, ας αναφέρουμε κάποια στοιχεία για το album, το οποίο έκλεισε 30 ένδοξα χρόνια στο χώρο της παγκόσμιας μουσικής σκηνής (21 Μαρτίου 1989) και σηματοδότησε-επαναπροσδιόρισε-καθόρισε την female pop-rock σκηνή όσο κανένα άλλο στο είδος του…
Από τη μια «στοιχειωμένη» με τους προσδιορισμούς του Καθολικισμού περί αμαρτιών (“…because in Catholicism you are a born sinner and you’re a sinner all your life. No matter how you try to get away from it, the sin is within you all the time. It was this fear that haunted me. It taunted and pained me every moment. My music was probably the only distraction I had…”) και επηρεασμένη από τον θάνατο της μητέρας της στα 30 της χρόνια (η ηλικία της Madonna το 1989), από την άλλη το διαζύγιο με τον Sean Penn αλλά και οι προσωπικές αναζητήσεις σε πιο wide audience, ήταν στοιχεία που την οδήγησαν στο studio με εντελώς άλλη οπτική γραψίματος, σύνθεσης και παραγωγής… Για πρώτη φορά αποφασίζει να μετατρέψει σε στίχους τους προσωπικούς της διαλογισμούς και τις ανησυχίες της, κάτι το οποίο δεν είχε μοιραστεί ποτέ εξ’ολοκλήρου με το ευρύ κοινό. Η ίδια μιλώντας αργότερα για το album στο περιοδικό “SongTalk” είχε δηλώσει πως είχε γράψει αρκετό υλικό στο παρελθόν με βάση τον εσωτερικό της κόσμο αλλά ένιωθε πως ήταν πολύ νωρίς για να μοιραστεί κάτι τέτοιο γιατί της φαινόταν πρόωρα ειλικρινές και ταυτόχρονα τρομακτικό. Όλες οι προσωπικές της αναζητήσεις, με επίκεντρο τα “θρησκεία-γάμος-οικογένεια (μητέρα)” ξεδιπλώθηκαν στο “Like a prayer” μέσα από 11 μοναδικές συνθέσεις που μέχρι και σήμερα θεωρείται η Βίβλος του φεμινισμού και ο απόλυτος προπομπός του Girl (Woman?) power. Ήδη το σκληρό controversy της είχε χτυπήσει την πόρτα μιας και η κυκλοφορία του 1oυ video για το “Like a prayer” στάθηκε η αφορμή για την διάλυση των σχέσεών της με την Καθολική εκλησσία και οδήγησε την Pepsi σε διάλυση του συμβολαίου της μαζί της, ενώ μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε προβληθεί το σχετικό Pepsi commercial το οποίο και αποσύρθηκε από την tv. Η αποφασιστικότητα της ίδιας αλλά και ο χρόνος φυσικά αποδείχθηκαν οι καλύτεροι “γιατροί”….
To “LAP” αποτελεί το 4ο studio album της Madonna (Προηγήθηκαν τα “Madonna”, “Like a virgin”, “True blue”), με βασικούς παραγωγούς τον Patrick Leonard και τον Stephen Bray, συν την εκπληκτική “συνεισφορά” του Prince τόσο στη σύνθεση όσο και στα φωνητικά σε ένα τραγούδι (“Love song”). Έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 15.000.000 αντίτυπα, παρέμεινε στο #1 του Billboard Albums Charts για 6 συνεχόμενες εβδομάδες (οι πιο πολλές consecutive για δικό της album μέχρι σήμερα) και 77 συνολικά μέσα στα 100 ενώ κατέκτησε την ίδια στιγμή άλλες 12 κορυφές, συμπεριλαμβανομένης και της UK Albums charts. To ομότιτλο track έγινε το 7ο #1 της ενώ ακολούθησαν άλλα 5 singles που παραμένουν έως σήμερα το ίδιο iconic tracks και από τα πιο αντιπροσωπευτικά της καριέρας της (“Express yourself”: #2 USA / #5 UK, “Cherish”: #2 USA / #3 UK, “Oh father”: #20 USA / #16 UK, “Dear Jessie”: #5 UK, “Keep it together”: #8 USA).
Οι κριτικές σε όλον τον παγκόσμιο μουσικό τύπο ήταν διθυραμβικές. To “Entertainment Weekly” το χαρακτήρισε “official turning point” στην καριέρα της Madonna με το οποίο κερδίζει πλέον την ουσιαστική αναγνώριση. “Peak of her powers” για το “Time” ενώ στην λίστα του για τα All Time 100 Albums χαρακτηρίστηκε ως μια από τις καλύτερες και πιο προοδευτικές μουσικές καταθέσεις από το 1954 έως σήμερα.
H Blonde Ambition Tour που ακολούθησε για την προώθηση τόσο του “Like a prayer” όσο και του Soundtrack για την ταινία “Dick Tracy” (στην οποία και πρωταγωνιστούσε) έθεσε νέα standards στον όρο “tour” και δικαιολογημένα χαρακτηρίζεται έως σήμερα από πολλούς “The mother of all tours” μιας και επηρέασε όσο καμία άλλη την μορφή περιοδειών πολλών mega stars, κυρίως female… And the rest is HISTORY.
Επιγραμματικά για το τέλος… με το “Like a prayer” η Madge από μία από τις μεγαλύτερες σταρ του πλανήτη μετατράπηκε και σε μία από τις σημαντικότερες.
© 2016 – 2022, Panos Moggolias. All rights reserved.