Europe vs U.S.A. | Καλλιτέχνες ιδιαίτερα επιτυχημένοι στην Ευρώπη αλλά όχι στην Αμερική

Κάποιοι καλλιτέχνες γνώρισαν μεγάλη επιτυχία εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου ωστόσο δε κατάφεραν κάτι αντίστοιχο στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, την Αμερική. Ποιοί είναι όμως μερικοί από αυτούς του καλλιτέχνες;

  • Take That / Robbie Williams

Κι ενώ κατά το μεγαλύτερο μέρος των early-mid 1990’s το βρετανικό boy band Take That να κυριαρχούσε στα charts αλλά και στις… καρδιές χιλιάδων εφήβων ανά την Ευρώπη, στην Αμερική ποτέ δε συνέβη το ίδιο. Ως ένα είδους… ελαφρυντικού για τους Αμερικανούς για την μη αποδοχή των πέντε Βρετανών είναι ότι την περίοδο αυτή τα boy bands δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή. Το 1996, χρονιά όπου οι Take That αποφάσισαν να διαλύσουν το συγκρότημα, ήταν και η χρονιά όπου τα boy bands θα κάνουν την εμφάνιση τους το ένα πίσω από το άλλο (Backstreet Boys, N’SYNC κ.α.) και θα κατακλείσουν τα charts ακόμα και στην αμερικανική αγορά. Ατυχία; Μάλλον ναι.

Πολλά τα hits των Take That όπως τα “Sure” και “Back for Good” αλλά και τα νεότερα “Patience” και “Shine”.

Ο Robbie Williams γρήγορα ξεχώρισε από τα υπόλοιπα αγόρια του group και το 1997 θα ξεκινήσει την solo καριέρα του. Και αυτή τη φορά δε θα μπορέσει να περάσει τα σύνορα της Ευρώπης και να γευτεί την επιτυχία στις Πολιτείες. Στην Βρετανία οι πωλήσεις του και το chart run του είναι εντυπωσιακά ενώ πολλά από τα hit singles του, ενδεικτικά αναφέρουμε τα “Let Me Entertain You”, “Rock DJ”, “Feel”, είναι ιδιαίτερα γνωστά σε πολλές χώρες της Ευρώπης και φυσικά στην Ελλάδα.

  • Sugababes

Το girl group το οποίο έμεινε στην ιστορία για τις συνεχείς αλλαγές στα μέλη του αλλά και για κάποια από τα χαρακτηριστικότερα pop hits της δεκαετίας του 2000 δεν κατάφερε να γίνει γνωστό στην Αμερική. Μόλις ένα τραγούδι τους, το “Hole In the Head” κατάφερε να πλασαριστεί στο Billboard Hot 100 στη θέση #96. Αντίθετα, στην Βρετανία και στην υπόλοιπη Ευρώπη αποτέλεσε το εμπορικότερο girl group των 2000’s αφήνοντας πίσω τις Pussycat Dolls, τις Girls Aloud κ.α. “Overload”, “Round Round”, “Push the Button” και “About You Now” σίγουρα έχουν ακουστεί και χορευτεί και από εσένα!

  • Little Mix

Κανείς θα περίμενε ότι στην streaming εποχή δε μπορούν να υπάρξουν γεωγραφικοί περιορισμοί στη μουσική και κατά συνέπεια η εμπορική απήχηση παύει να είναι θέμα… γεωγραφικό, ωστόσο όλα αυτά ανατρέπονται με τις Little Mix. Με μια τεράστια καριέρα στην Βρετανία, ακόμη και αν οι ίδιες μετρούν μόλις 10 χρόνια παρουσίας στο χώρο, η οποία αποτελείται από πέντε #1 και δεκαεννιά Top 10 Hits αλλά και με έντονη δημοφιλία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ποτέ δε κατάφεραν να κατακτήσουν την αμερικανική μουσική βιομηχανία. Κάποιες προσπάθειες προώθησης τους στις Πολιτείες έγιναν τη διετία 2013-2014 για τις ανάγκες του δεύτερου δίσκου τους Salute.

Κατά καιρούς, τα τέσσερα κορίτσια στην ερώτηση γιατί δε τα κατάφεραν τελικά στην Αμερική απαντούσαν ότι πολλές φορές τους ζητήθηκαν ανταλλάγματα σεξουαλικής φύσεως για να γίνει μια μεγαλύτερη προώθηση.

  • Oasis

Μόνο ο sophomore δίσκος των Oasis , (What’s the Story) Moring Glory (1995) είχε την ανάλογη εμπορική επιτυχία και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όλοι οι υπόλοιποι δίσκοι των Oasis, είχαν μια περιορισμένη επιτυχία η οποία και σαφώς δε μπορεί να συγκριθεί με την αντίστοιχη στην Ευρώπη. Για τους περισσότερους Αμερικανούς είναι η μπάντα πίσω από το “Wonderwall” ενώ λίγοι γνωρίζουν κάποιες άλλες επιτυχίες τους όπως τα “Don’t Look Back In Anger”, “D’ You Know What I Mean? αλλά και το τραγούδι με το οποίο μας συστήθηκαν, το “Supersonic”.

  • Emeli Sandé

Κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 2010, η Emeli Sande θα αποτελέσει ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της βρετανικής μουσικής σκηνής με αξιοσημείωτες πωλήσεις και πολλές ραδιοφωνικές αναπαραγωγές. Πολύ γρήγορα το όνομά της θα ξεφύγει από τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα ακουστεί έντονα και στα ραδιόφωνα πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Τα “Read All About It” και “Next to Me” αναπαρήχθησαν ιδιαίτερα και από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας μας. Όμως, το όνομα της δε θα ταξιδέψει μέσω των… ραδιοκυμάτων και στην Αμερική καθιστώντας την έναν ακόμη καλλιτέχνη ιδιαίτερα γνωστό μόνο στην ήπειρο μας.

  • Lara Fabian

Η Βελγο-Καναδή τραγουδίστρια αποτελεί μια από τις πιο διάσημες κυρίες της γαλλόφωνης μουσικής. Με μια τεράστια καριέρα, η οποία ξεκίνησε το 1991, και με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια η Lara Fabian κατέχει πλέον μια θέση στο ευρωπαϊκό πάνθεον των μουσικών. Και σε αυτή την περίπτωση, πολλοί Αμερικανοί ίσως να μη γνωρίζουν καν την ύπαρξη αυτής της μεγάλης ερμηνεύτριας. Από την δισκογραφία της σίγουρα ξεχωρίζουν οι 1990’s κυκλοφορίες και κυρίως οι δίσκοι Carpe Diem (1994), Pure (1996) αλλά και ο self-titled δίσκος (1999) όπου σε αυτά εμπεριέχονται μερικά εξαιρετικά αγγλόφωνα αλλά και γαλλόφωνα pop anthems.

  • Boney M.

Το συγκρότημα – σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής, της disco εποχής, δε κατάφερε ποτέ να γίνει ιδιαίτερα γνωστό στην Αμερική. Το συγκρότημα είναι ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό ακόμη και στη χώρα μας. Οι Boney M. στο απόγειο της καριέρας τους και της disco μουσικής, δηλαδή στα τέλη της δεκαετίας του 1970 κατέκτησαν την Ευρώπη, την Αυστραλία αλλά και την ασιατική αγορά με μια σειρά από hits όπως τα “Daddy Cool”, “Rasputin” και “Rivers of Babylon”. Μάλιστα, το τελευταίο αποτελεί ένα από τα best selling singles στη Γερμανία!

  • Tokio Hotel

Το 2007 τα charts των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών θα… κατακτηθούν από το “Monsoon” των Γερμανών Tokio Hotel. Τα επόμενα χρόνια, η μπάντα θα κυκλοφορήσει μια σειρά από chart topping singles και δίσκους που θα τους χαρίσουν πολλά βραβεία αλλά και ένα ισχυρό fan-base. Οι Tokio Hotel υπήρξαν ιδιαίτερα διάσημοι και στη χώρα μας. Στις Πολιτείες κανένα από τα singles τους δεν κατάφερε να μπει στο Billboard Hot 100 ενώ μόλις δύο δίσκοι τους έφτασαν μέχρι το Top 40 των αμερικανικών charts.

  • Kylie Minogue

Η μικρόσωμη Αυστραλή από τις αρχές κιόλας της καριέρας της, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αγκαλιάστηκε από όλη την Ευρώπη και φυσικά την γενέτειρά της Αυστραλία. Τα early hits της χορεύονται μέχρι και σήμερα σε κάθε γωνιά του πλανήτη… εκτός από την Αμερική. Φυσικά σε αυτό έπαιξε ρόλο ότι εκτός από τους δύο πρώτους δίσκους της, Kylie (1988) και Enjoy Yourself (1989) κανένας άλλος δε κυκλοφόρησε στη χώρα. Ο επόμενος δίσκος της που ήταν διαθέσιμος και στην Αμερική ήταν το θρυλικό Fever το 2002. Οπότε μιλάμε για μια παύση μεγαλύτερη των 10 ετών, ένα διάστημα που η Kylie μας είχε χαρίσει τα “Better the Devil You Know”, “Step Back In Time” και “Confide In Me” μεταξύ άλλων.

Περίπου πέντε μήνες από την original release date του, το Fever κυκλοφορεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά και γνωρίζει μεγάλη επιτυχία χάρης στο “Can’t Get You Out of My Head” που είχε κατακτήσει την υφήλιο. Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι η Kylie θα συνεχίσει την επιτυχία της στην Αμερική αυτό τελικά δεν συμβαίνει αφού οι επόμενοι δίσκοι της, και πάλι, δε θα κυκλοφορήσουν στην χώρα. Η ίδια φυσικά και θα συνεχίσει να απολαμβάνει την αγάπη των απανταχού pop music fans σε Ευρώπη και Αυστραλία και τα hits συνέχισαν και συνεχίζουν να διαδέχονται το ένα μετά το άλλο!

  • Mylène Farmer

Η Γαλλίδα καλλιτέχνης με το χαρακτηριστικό κόκκινο μαλλί της αποτελεί σύμβολο της γαλλικής αλλά και γενικότερα της ευρωπαϊκής μουσικής. Με μια τεράστια καριέρα που ξεκινά το 1986, η Mylène θα μαγέψει εκατομμύρια ανθρώπων όπου με τη δυνατή φωνή, τα άψογα κλιπ/υπερπαραγωγές  αλλά και τους σκοτεινούς και ταυτόχρονα ποιητικούς της στίχους θα κατέχει περίοπτη θέση στις καρδιές πολλών. Έχει μεγάλο fan base και είναι ιδιαίτερα γνωστή και στη χώρα μας.

Η μουσική της έχει κυρίως pop, rock αλλά και electro ταυτότητα. Ο γαλλικός στίχος είναι απανταχού παρών ενώ η ίδια μόλις λίγες φορές στη μακρά καριέρα της, και κυρίως λόγω συνεργασιών, θα τραγουδήσει και στα αγγλικά. Το επίσημο clip για το τραγούδι “Pourvu qu’elles soient douces” που έχει διάρκεια 17 λεπτών αναλύει τις έννοιες της ζωής και του θανάτου υπό το πρίσμα του έρωτα με έναν ομολογουμένως όμορφο και έξυπνο τρόπο. Μέχρι και το 1995 αποτελούσε το ακριβότερο video clip.

Ο γαλλικός στίχος μάλλον αποτέλεσε εμπόδιο στο να γίνει γνωστή και στην Αμερική. Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια της καλλιτεχνικής της πορείας δεν έγινε και κάποια σημαντική προσπάθεια για να κατακτηθεί το αμερικανικό κοινό από την ίδια. Η ίδια δε φάνηκε να ζήλεψε την επιτυχία της επίσης γαλλόφωνης Dion η οποία μεσουράνησε τη δεκαετία του 1990 καθιστώντας την ιδιαίτερα γνωστή και στην Αμερική.

Για το δεύτερο μέρος του αφιερώματος πατήστε ΕΔΩ.

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2022 – 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

Thanos Kritsimis: Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.