Ennio Morricone | 1928-2020

”Η μουσική του είχε αφεντικό, αλλά δεν είχε έναν Θεό (αντίθετα από τον ίδιο): μπορούσε να γίνει υψιπετής ή ταπεινή, ακόμη και βρόμικη, αν χρειαζόταν. Κάποια στιγμή, έμοιαζε με τις δεκαετίες της παραγωγής της, αρκετά ’60s, λίγο παραπάνω ’70s, ώσπου κατέληξε σε Μορικόνε, ένα τζένερε από μόνο του.” 

Αυτό ήταν ένα σχόλιο του Θ. Κουτσογιαννόπουλου για τον θάνατο του Ennio Morricone και νομίζω εμπερικλείει τα πάντα.

Ο Ennio Morricone ”έφυγε” σε ηλικία 91 ετών.

520 soundtracks. Τραγούδια του, πρωτότυπα ή παραγγελιές έχουν τραγουδήσει πολλοί, από τον Ντέμη Ρούσσο με το ‘Α flower is all you need’, και τον Πολ Άνκα και τους Pet Shop Boys, με το ‘It couldn’t happen here’.

«Αν μετρήσεις όλες τις ταινίες στις οποίες δούλεψα, θα καταλάβεις πως είμαι ειδικός στα γουέστερν, στις ερωτικές ιστορίες, στις πολιτικές ταινίες, στα θρίλερ, τις περιπέτειες, τις ταινίες τρόμου… Με άλλα λόγια, δεν είμαι ειδικός πουθενά γιατί έχω κάνει τα πάντα. Είμαι ειδικός στη μουσική.»

Για κάποιους ο μεγαλύτερος μεταπολεμικός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, για όλους ένας τεράστιος μύθος που δεν σταμάτησε στιγμή να γεμίζει την ζωή μας με μουσική και συναισθήματα.

Γεννήθηκε το 1928, ενορχήστρωσε πάνω από 500 τραγούδια και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πολ Ανκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα και έγινε παγκοσμίως γνωστός για την μουσική του στις ταινίες σκηνοθετών όπως Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι. Η μουσική του για τα σπαγγέτι γουέστερν καταλαμβάνουν μόλις το 8% της συνολικής του καριέρας.

Έξι φορές προτεινόμενος για Oscar και μόλις μια φορά νικητής με την τελευταία του συμμετοχή για την ταινία του Tarantino το 2016, ‘Hateful Eight’. Είχε προηγηθεί το Oscar για την συνολική του προσφορά στο κινηματογράφο.

Η προσφορά του μεγάλη και ίσως τα λόγια να είναι περιττά και να πρέπει αφήσουμε την μουσική του να μιλήσει ξανά. 

Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια μουσική έκλεισε και εμείς είμαστε τυχεροί που βρεθήκαμε να ζούμε στην εποχή του Morricone.

© 2020, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

Christos Vasilakopoulos: Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα. Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους. Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια. Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..