#Αφιέρωμα: Διάσημοι Καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη Eurovision! [B’ Μέρος]

Σε συνέχεια του χθεσινού αφιερώματος για τους Διάσημους Καλλιτέχνες που πήραν μέρος  στη Eurovision, σήμερα θα ξετυλίξουμε το….κουβάρι του δεύτερου μέρους ανακαλύπτοντας τους Καλλιτέχνες που όταν συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ήταν ήδη γνωστά ονόματα, πέρα από τη χώρα τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότεροι, άλλοι με πολλές επιτυχίες, άλλοι έστω με μία αλλά δυνατή, σήμερα θα μάθουμε ποιοι είναι αυτοί οι 7+1 γνωστοί καλλιτέχνες που βρέθηκαν στη λαμπρή σκηνή της Eurovision και πως τους φέρθηκε το κοινό για την κίνησή τους αυτή…

Ξεκινάμε!

7+1 Διάσημοι Καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη Eurovision!  | B’ Μέρος 

“Ναι! Με ήξεραν και από χθες!”

(Αναφέρονται με χρονολογική σειρά)

  1. Katrina & The Waves (Ηνωμένο Βασίλειο 1997)

Το 1985 όλος ο κόσμος διασκέδαζε με το «Walking on sunshine» του ροκ Βρετανοαμερικάνικου συγκροτήματος Katrina & The Waves. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος που είχε δημιουργηθεί επίσημα το 1981. 

Τα μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Βρετανοί μουσικοί Kimberley Rew, Vince de la Cruz και Alex Cooper και φυσικά η βασική φωνή, η Katrina Leskanich από την Αμερική με ρίζες από Γερμανία, Ιρλανδία και Τσεχία. Το 1983 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος «Walking on sunshine» αλλά μόνο στον Καναδά, μη γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία. Δύο χρόνια αργότερα, το συγκρότημα κυκλοφόρησε τον 2ο δίσκο με τίτλο το όνομά τους, στον οποίο συμπεριλήφθηκε μία διαφορετική εκδοχή του κομματιού «Walking on sunshine» η οποία και γνώρισε τρομακτική επιτυχία παντού, φτάνοντας στο Νο4 στην Αυστραλία, Νο9 στην Αγγλία και Νο8 στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τύπων της εποχής, το κομμάτι αυτό ήταν η κότα με το χρυσό αυγό για την δισκογραφική εταιρία του συγκροτήματος, Sony BMG, καθώς κατάφερε να έχει κέρδος περίπου 10.000.000 Βρετανικές λίρες (περίπου €11.500).

Η συνέχεια επί της ουσίας ωστόσο δεν ήταν η ίδια. Ακολούθησαν 6 δίσκοι και 13 singles χωρίς καμιά ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι που το 1997 το συγκρότημα εκπροσώπησε την Αγγλία στη Eurovision με τη μπαλάντα «Love, shine a light» καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση, γεγονός που βοήθησε στις πωλήσεις του δίσκου του 1997 «Walk on water».

Το single του «Love, shine a light» έφτασε στο Νο2 της Αυστρίας, στο Νο6 του Βελγίου, στο Νο8 της Φινλανδίας, στο Νο5 της Ιρλανδίας και της Σουηδίας, στο Νο4 της Ολλανδίας, στο Νο3 της Αγγλίας και στο Νο2 της Νορβηγίας! Παρά την επιτυχία που γνώρισε το κομμάτι αυτό όμως οι Katrina & The Waves, αποφάσισαν πως ο δίσκος  αυτός θα είναι και ο τελευταίος της καριέρας τους. Το 1998 η Katrina, έπειτα από ορισμένες διαφωνίες με τα υπόλοιπα μέλη, αποφάσισε να εγκαταλείψει το group ενώ τα υπόλοιπα μέλη, μη μπορώντας να βρουν άλλη μία «Katrina» ως αντικαταστάτρια, αποφάσισαν να διαλυθούν και επίσημα στα τέλη του 1999.

Το 2005, η Katrina έγινε η κεντρική παρουσιάστρια του επετειακού προγράμματος για τα 50 χρόνια της Eurovision μαζί με τον Λετονό τραγουδιστή Renārs Kaupers ενώ προσπάθησε να εκπροσωπήσει τη Σουηδία στον διαγωνισμό της Eurovision με το κομμάτι «As if tomorrow will never come», σε συνεργασία με το rock συγκρότημα The Nameless, χωρίς όμως επιτυχία.

Παρά τη διάλυση τους, τα μέλη του συγκροτήματος, ακόμη κάνουν επανεμφανίσεις μαζί κυρίως όταν τους καλούν σε διάφορες εκπομπές και συναυλίες κυρίως για την επιτυχία του ‘85 «Walking on sunshine»!

  1. t.A.T.u. (Ρωσία 2003)

Τέλη 1999, ξημερώματα 2000. Δύο νεαρές κοπέλες από την Ρωσία ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα γυναικείο duo (έπειτα από διάφορες προσπάθειες για solo καριέρες ή συμμετοχές σε άλλα συγκροτήματα) και αρχίζουν να απασχολούν τα media. Αίσθηση δεν κάνει μόνο το πρώτο τους κομμάτι «Ya Soshla S Uma», που αργότερα γνωρίζει παγκόσμια επιτυχία στα Αγγλικά ως «All the things she said», αλλά και το αντίστοιχο video clip του κομματιού που δείχνει τις δύο τραγουδίστριες να φιλιούνται ερωτικά, ντυμένες μαθήτριες. Κάπου εκεί αρχίζουν οι δημοσιογράφοι να ψάχνουν τι σημαίνει t.A.T.u. (Тату), για να ανακαλύψουν ότι προέρχεται από συντομογραφία της φράσης «Эта девочка любит ту девочку» που στα Ρωσικά σημαίνει «αυτή η κοπέλα αγαπάει την άλλη κοπέλα». Οι managers του συγκροτήματος παίζουν καλά το παιχνίδι με τις δύο… λεσβίες, που πολύ αργότερα, στη δύση της καριέρας τους γύρω στο 2014, ανακοινώνεται ότι δεν είναι λεσβίες και πως όλο αυτό ήταν ένα κόλπο για να διαφημιστούν!

Ο λόγος φυσικά για την Lena Katina (4.10.1984) και την Julia Volkova (20.02.1985) που είδαν τις πωλήσεις του ντεμπούτου δίσκου τους να ανεβαίνουν επικίνδυνα μετά το… διαφημιστικό κόλπο! Συγκεκριμένα το album «200 Po Vstrechnoy» γνωρίζει τρελή επιτυχία σε Ρωσία, Πολωνία και Ιαπωνία ενώ το αντίστοιχο αγγλόφωνο album με γενικό τίτλο «200 km/h in the Wrong Lane» πουλάει τρελά, προωθεί τις επιτυχίες «All the things she said», «Not gonna get us», «Show me love», «30 minutes», «How soon is now?» και «Clowns» και γίνεται χρυσό σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεξικό, Ισπανία, Σουηδία, Η.Π.Α. και Αγγλία, πλατινένιο στην Φινλανδία, 2 φορές πλατινένιο στον Καναδά και 7 φορές πλατινένιο στην Ιαπωνία ενώ ταυτόχρονα σκαρφαλώνει σε ψηλές θέσεις των charts σχεδόν όλων των χωρών του πλανήτη!

 

To 2003 οι t.A.T.u. εκπροσωπούν την Ρωσία στη Eurovision με το δυναμικό τραγούδι «Ne Ver’, Ne Bojsia» . Σύμφωνα με τον τότε τύπο, οι δύο τραγουδίστριες δεν είχαν αφήσει και τις καλύτερες των εντυπώσεων στους διοργανωτές και στον κόσμο καθώς είχαν …τη μύτη τους πολύ ψηλά, καθυστερώντας σε συνεντεύξεις τύπου (μερικές φορές δεν απαντούσαν καν στις ερωτήσεις), μη πηγαίνοντας στις πρόβες και με γενικά ανάγωγες συμπεριφορές. Συν τοις άλλοις, “απειλούσαν” ότι στη γέφυρα του τραγουδιού, τη βραδιά του διαγωνισμού, θα αντάλλαζαν ένα ερωτικό φιλί, κάτι που είχε τρομοκρατήσει τους διοργανωτές! Τελικά, δεν το έκαναν, παρόλο που στη γέφυρα του κομματιού ήρθαν πολύ κοντά, κοψοχολιάζοντας τους πάντες! Τραγούδησαν αντικειμενικά πολύ μέτρια και συνεχώς ήταν φωνητικά εκτός τόνου, η σκηνική τους παρουσία ήταν πρόχειρη έως ανύπαρκτη και καθόλου δουλεμένη ΟΜΩΣ όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε πει η Δάφνη Μπόκοτα για την μετάδοση της ΕΡΤ, η συμμετοχή αυτή, ήταν μία τονωτική ένεση που χρειαζόταν ο διαγωνισμός και από πολλούς fans θεωρείται και “άποψη”! Με μόλις τρεις βαθμούς διαφορά από την νικήτρια Τουρκία, η Ρωσία περιορίζεται στην 3η θέση. Ιρλανδία και Αγγλία, δεν ψηφίζουν το ρωσικό τραγούδι κάνοντας έξαλλους τους Ρώσους, καθώς εάν το έκαναν, θα είχαν τώρα το βραβείο στο τσεπάκι τους!

Όπως και να ‘χει, οι t.A.T.u. όχι μόνο δεν έχασαν την λάμψη τους μετά τον διαγωνισμό αλλά συνέχισαν να απασχολούν όσο ποτέ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το 2005, κυκλοφορεί ο δίσκος «Dangerous and moving» που περιλαμβάνει τις επιτυχίες «All about us», «Friend or Foe» και «Gomenasai». Ωστόσο, εμπορικά οι υπεύθυνοι δεν μένουν απόλυτα ικανοποιημένοι καθώς παγκοσμίως το album δεν ξεπερνά τα 1.000.000 αντίτυπα. Το 2009 κυκλοφορεί ο τελευταίος τους δίσκος με τίτλο «Waste Management» ο οποίος δεν γνωρίζει σχεδόν καθόλου επιτυχία. Το συγκρότημα κάνει μία μικρής διάρκειας εμφάνιση στο διάλειμμα της Eurovision που τότε διοργανώνεται στην Ρωσία ερμηνεύοντας το «Not gonna get us» και φυσικά αποσπώντας μεγάλο χειροκρότημα, διότι σαν… ιδέα πουλούσαν ακόμα!

Από το 2011 οι δύο κοπέλες προσπαθούν για solo καριέρα κυκλοφορώντας κάποια κομμάτια και κάνοντας κάποιες συναυλίες. Από το 2014, επίσημα, έχουν χωριστεί αλλά ενώνονται κατά καιρούς για διάφορες εμφανίσεις και συναυλίες.

  1. Dj Bobo (Ελβετία 2007)

Τον γνωρίσαμε για τα καλά το 2003, όταν κυκλοφόρησε η επιτυχία του «Chihuahua» ωστόσο η καριέρα του Dj Bobo ξεκινά από πολύ πιο παλιά… Γύρω στο 1985! Γεννήθηκε το 1969, ως René Baumann, στην Ελβετία από Ιταλό πατέρα και Ελβετή μητέρα. Ξεκίνησε να εργάζεται ως dj το 1985 σε διάφορα clubs ενώ το 1989 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του κομμάτι με τίτλο «I love you». Το 1991 ακολούθησαν άλλες δύο επιτυχίες, το «Ladies in the house» και το «Let’s groove on»! Tο 1992 συνεργάστηκε με την Emel Aykanat, μία Ελβετή τραγουδίστρια με Τουρκικές ρίζες, η οποία τραγουδούσε το refrain του κομματιού του «Somebody dance with me» ενώ ο ίδιος ράπαρε στα κουπλέ. Το τραγούδι γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην Ευρώπη και άνοιξε τις πόρτες για μία Ευρωπαϊκή καριέρα για τον Dj Bobo! Το 1993 κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Dance with me» ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά, το 1994, κυκλοφόρησε το δεύτερο album «There is a party» που περιλάμβανε την επιτυχία «Let the dream come true» που έφτασε στο #1 των charts αρκετών χωρών! Ακολούθησαν άλλοι 6 επιτυχημένοι δίσκοι που όλοι έγιναν πλατινένιοι σε Ελβετία και Γερμανία.

Το 2007 εκπροσωπεί την Ελβετία στη Eurovision με το ιδιαίτερο dance κομμάτι «Vampires are alive». Το τραγούδι αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους fans αλλά η λίγο… μπερδεμένη σκηνική παρουσία του τραγουδιού δεν βοήθησε ιδιαίτερα στη ψηφοφορία και έτσι η χώρα δεν κατάφερε να προκριθεί στον γύρο του τελικού. Έκτοτε ο Dj Bobo έχει κυκλοφορήσει ακόμη 4 δίσκους που όμως δεν γνώρισαν την απήχηση που είχαν οι πρώτοι του, ωστόσο οι μουσικές συναυλίες του κρατάνε καλά μέχρι και σήμερα!

  1. Patricia Kaas (Γαλλία 2009)

Όταν ανακοινώθηκε το 2009, ότι η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί στη Eurovision από την Patricia Kaas έγινε πανικός. Μία φωνή εξαιρετικά δυναμική, μία παρουσία καθηλωτική, μία γυναίκα σκέτη φινέτσα… Αυτά χαρακτηρίζουν το παγκόσμιο φαινόμενο εκ Γαλλίας, Patricia Kaas, που έχει πουλήσει παγκοσμίως πάνω από 17.000.000 αντίτυπα δίσκων!

Γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου 1966 στη βορειοανατολική Γαλλία, σχεδόν στα σύνορα της Γερμανίας. Οι γονείς της είχαν Γερμανικές ρίζες (εξού και το γερμανόφωνο επίθετο Kaas). Έχοντας ως πρότυπο μεγάλα Γαλλικά μουσικά είδωλα όπως η Sylvie Vartan, η Dalida και η Mireille Mathieu και με την συμπαράσταση των γονιών της, η Kaas ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της μουσικής στα μέσα της δεκαετίας του ’80. Οι πρώτες απορρίψεις έπεφταν βροχή καθώς όλοι έλεγαν ότι ο κόσμος δεν θα δεχθεί μία 2η Mathieu. Ωστόσο ο ηθοποιός Gérard Depardieu, που πίστεψε στο ταλέντο της όταν γνωρίστηκαν, αποφάσισε να τη βοηθήσει και χρηματοδότησε τη κυκλοφορία του πρώτου της τραγουδιού «Jalouse» που ήρθε το 1985 . Μπορεί το κομμάτι να μη γνώρισε επιτυχία, ωστόσο η Kaas είχε βάλει ήδη μία σημαντική συνεργασία στο βιογραφικό της! Το 1987 κυκλοφορεί το 2ο κομμάτι της «Mademoiselle chante le blues» που γνώρισε επιτυχία στη Γαλλία ενώ με το 3ο της τραγούδι «D’Allemagne », η Kaas καθιερώθηκε στη Γαλλική μουσική σκηνή! Το 1988 κυκλοφόρησε ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος με γενικό τίτλο «Mademoiselle chante…» ο οποίος περιλάμβανε τις δύο ήδη μεγάλες επιτυχίες της και πούλησε πάνω από 100.000 αντίτυπα στη Γαλλία φτάνοντας στο Νο2 των τοπικών charts! Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο δίσκος ξεπέρασε τις 350.000 πωλήσεις και έγινε πλατινένιο εκτός από την Γαλλία και στο Βέλγιο και την Ελβετία ενώ έγινε χρυσό στον Καναδά. Την ίδια χρονιά, κέρδισε το βραβείο «Victoires de la musique» στα σημαντικά Γαλλικά μουσικά βραβεία «Discovery of the Year»! Όλη αυτήν την επιτυχία όμως, ήρθε να επισκιάσει το 1989 ο θάνατος της μητέρας της. Το 1990, έκανε τη πρώτη της παγκόσμια περιοδεία που κράτησε 16 μήνες. Τραγούδησε σε 12 χώρες δίνοντας περίπου 196 συναυλίες! Υπογράφει συμβόλαιο με την Sony και κυκλοφορεί τον δίσκο «Scène de vie» ο οποίος γίνεται διπλά πλατινένιος στην Ελβετία, πλατινένιος σε Γαλλία και Καναδά και χρυσός στη Γερμανία. Είναι ο δίσκος που περιέχει την τεράστια επιτυχία της καριέρας της «Les hommes qui passent», τραγούδι που το 1995 διασκευάζεται και στα Ελληνικά υπό τον τίτλο «Οι άντρες περνούν μαμά» και γνωρίζει τεράστια επιτυχία στη χώρα μας από την Χαρούλα Αλεξίου!

To 1999 συμμετέχει σε συναυλία του Michael Jackson ενώ την ίδια χρονιά ξεκινά την περιοδεία της «Le mot de passe» σε Γερμανία και Ελβετία μαζί με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ανόβερου και υπό την καθοδήγηση του κορυφαίου ΓαλλοΑρμένιου μαέστρου George Pehlivanian. Η συναυλία του Αμβούργου στις 24 Ιουλίου μεταδίδεται ζωντανά από το Γαλλικό/Γερμανικό κανάλι Arte ενώ η συναυλία κυκλοφορεί και δισκογραφικά στο live album της «Ce sera nous» που κυκλοφορεί το 2000!

Ακολουθούν δίσκοι με αμέτρητες επιτυχίες και με εξαιρετικά σημαντικές πωλήσεις ανά τον κόσμο μέχρι που τον Γενάρη του 2009 ανακοινώνεται ότι η Kaas θα εκπροσωπήσει την Γαλλία στη Eurovision σκορπώντας πανικό στους θαυμαστές της! Η Kaas χρησιμοποιεί ως συμμετοχή της στον διαγωνισμό το κομμάτι «Et s’il fallait le faire», το πρώτο επίσημο single από την τελευταία της δισκογραφική δουλειά «Kabaret» που είχε κυκλοφορήσει τον Δεκέμβρη του 2008.  Για τις ανάγκες του διαγωνισμού, το τραγούδι κυκλοφορεί και σε ειδική 3λεπτη έκδοση και τα στοιχήματα παίζουν την Γαλλία για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ως φαβορί! Η Kaas εμφανίζεται στη σκηνή της Μόσχας, όπου γινόταν ο διαγωνισμός, δίνοντας μία εξαιρετική «παράσταση» ερμηνεύοντας μοναδικά το «Et s’il fallait le faire» και κερδίζοντας θερμό χειροκρότημα από το παρευρισκόμενο κοινό. Βαθμολογικά, η συμμετοχή συγκεντρώνει στο τέλος της βραδιάς 107 βαθμούς που την περιορίζουν στην 8η θέση, μια θέση κάτω από την Ελλάδα…

Παρά την χαμηλή, για μία τόσο σπουδαία star, 8η θέση, ο δίσκος «Kabaret» τα πάει καλά! Γίνεται χρυσός στη Γαλλία και πλατινένιος στην Ρωσία, μπαίνει στο Top10 των charts πολλών χωρών (Νο7 στην Ελλάδα!), παγκοσμίως όμως δεν ξεπερνά τις 800.000 πωλήσεις. To 2012 κυκλοφορεί ο δίσκος «Kaas chante Piaf», ο οποίος, όπως προδίδει και ο τίτλος του, περιέχει τραγούδια που έχει ερμηνεύσει αρχικά η μεγάλη ντίβα του Γαλλικού τραγουδιού Edith Piaf! Ο δίσκος γίνεται πλατινένιος στη Γαλλία, στον υπόλοιπο κόσμο όμως δεν έχει την ίδια απήχηση. Περνούν τέσσερα χρόνια, μέχρι το 2016, όπου η Patricia Kaas κυκλοφορεί τον τελευταίο της, μέχρι στιγμής, δίσκο με τίτλο το όνομά της ο οποίος φτάνει μέχρι το Νο12 των charts της Γαλλίας.

  1. Blue (Αγγλία 2011)

Στα τέλη των 90’s με αρχές της νέας χιλιετίας, τα συγκροτήματα και κυρίως τα boybands ήταν ομολογουμένως πολύ της μόδας ! Ένα από αυτά ήταν και οι Blue, ένα τετραμελές ανδρικό συγκρότημα από την Αγγλία αποτελούμενο από τους Duncan James, Lee Ryan, Simon Webbe και Anthony Costa. To συγκρότημα σχηματίστηκε επίσημα το 2000 και μέχρι το 2004 κυκλοφόρησε τρία albums και 16 singles, ενώ τα μέλη του συνεργάστηκαν με τραγουδιστές θρύλους όπως ο Elton John, ο Stevie Wonder και η Lil’ Kim. Η μεγαλύτερη τους επιτυχία ήταν ο 2ος δίσκος με τίτλο «One love» παρόλο που όλη η δισκογραφία τους έφτασε στο Νο1 των Βρετανικών charts κατά περιόδους. Ωστόσο, ο δεύτερος δίσκος περιείχε την ομώνυμη επιτυχία («One love») αλλά και την μπαλάντα «Sorry seems to be the hardest word» που ήταν μία δισκογραφική συνεργασία με τον Elton John.

 

Το 2004 ανακοινώνουν μία μικρή παύση και στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους κυκλοφορεί ένα Best of album τους που πουλάει περισσότερα από 1.000.000 αντίτυπα στην Ευρώπη. Μετά από εκεί το συγκρότημα επανήλθε δύο φορές. Μία το 2009 για συναυλιακούς λόγους και άλλη μία το 2011 για να εκπροσωπήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη Eurovision! Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση του ονόματος του συγκροτήματος στον διαγωνισμό προκάλεσε πανικό και το τραγούδι τους «I Can» έπαιζε ψηλά στα στοιχήματα. Ωστόσο, η εμφάνιση των 4 καλλιτεχνών τη βραδιά του διαγωνισμού δυσαρέστησε πολλούς από τους fans, ιδιαίτερα λόγω χαμηλών φωνητικών δυνατοτήτων, δείχνοντας έτσι ότι μάλλον το συγκρότημα είχε χάσει την αίγλη που είχε παλιά.

Το «I Can» έφτασε μόλις στο Νο16 των Βρετανικών charts, τη χαμηλότερη που είχε σκοράρει τραγούδι τους μέχρι τότε. Στον διαγωνισμό δε, παρά τα στοιχήματα, το τραγούδι τερμάτισε με 100 βαθμούς στην 11η θέση. Όχι άσχημη για τα δεδομένα της χώρας στα τελευταία χρόνια, αλλά άσχημη για ένα τέτοιο μεγάλο δισκογραφικό όνομα! Το «I Can» συμπεριλήφθηκε στο 4ο κατά σειρά album των Blue με τίτλο «Roulette» που κυκλοφόρησε επίσημα το 2013. Την ίδια χρόνια, το συγκρότημα συμμετείχε στο project «The Big Reunion» που περιλάμβανε έξι μέχρι τότε επιτυχημένα αλλά διαλυμένα συγκροτήματα της χώρας, μεταξύ των οποίων και οι Liberty X, οι Atomic Kitten κ.α. Το 5ο album των Blue κυκλοφόρησε το 2015 με γενικό τίτλο «Colours», χωρίς όμως να έχει την απήχηση που είχαν παλιά οι κυκλοφορίες του συγκροτήματος.

  1. Bonnie Tyler (Αγγλία 2013)

Ποιος δεν έχει χορέψει το «Lost in France»; Ποιος δεν έχει… χτυπηθεί με το «Holding out for a hero»; Ποιος δεν έχει συγκινηθεί με το «Total eclipse of the heart»; Όσοι είναι λάτρεις των 80’s, ξέρουν ήδη ποιο όνομα κρύβεται πίσω από αυτές τις τεράστιες επιτυχίες! Κυρίες και κύριοι… η Bonnie Tyler, η απόλυτη βραχνή φωνή της δεκαετίας του ’80 που σάρωνε τα charts και πουλούσε εκατομμύρια αντίτυπα των δίσκων της σε όλο τον κόσμο!

Γεννημένη στις 8 Ιουνίου του 1951, ως Gaynor Hopkins, στην πόλη Neath της Ουαλίας, η Bonnie Tyler ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη μουσική στα μέσα της δεκαετίας του 60, ούσα παιδάκι ακόμα. Το 1969 ήρθε 2η σε έναν διαγωνισμό ταλέντων και ξεκίνησε να κάνει φωνητικά στους Bobby Wayne & The Dixies. Σχημάτισε τη δική της μπάντα με όνομα Imagination ενώ υιοθέτησε το ψευδώνυμο Sherene Davis για να μην την μπερδεύουν με την Ουαλή τραγουδίστρια Mary Hopkin. To 1975 υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική RCA Records και άλλαξε πάλι το όνομά της, αυτή τη φορά σε Bonnie Tyler. Το πρώτο single ήρθε τον Απρίλη του 1976 («My! My! Honeycomb!») χωρίς όμως επιτυχία. Το 2ο όμως, που ήταν το «Lost in France», έφτασε στο Νο9 των Βρετανικών charts και την καθιέρωσε στα μουσικά δρώμενα. Η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1978 όταν κυκλοφόρησε το single «It’s a heartache» το οποίο έφτασε στο Νο4 της Αγγλίας αλλά και στο Νο3 του Billboard Hot 100 των Η.Π.Α. Ακολούθησαν τρεις ακόμη επιτυχημένοι δίσκοι μέχρι που το 1983 κυκλοφόρησε το τραγούδι «Total eclipse of the heart», που παραμένει μέχρι και σήμερα, η μεγαλύτερη επιτυχία της. Το κομμάτι έφτασε στο Νο1 αρκετών χωρών του πλανήτη σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ το single ξεπέρασε τα 2.500.000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε το «Holding out for a hero», η 2η μεγαλύτερη επιτυχία της Tyler, που χρησιμοποιήθηκε και ως soundtrack της ταινίας «Footloose». Τελευταία σχετικά μεγάλη επιτυχία της Bonnie Tyler στη δεκαετία του ’80 θεωρείται και το single «The Best» που κυκλοφόρησε το 1988. Το τραγούδι ωστόσο γνώρισε παγκόσμια επιτυχία, ένα χρόνο μετά, το 1989, με τη φωνή της Tina Turner!

Η δισκογραφική πορεία της Bonnie Tyler στη δεκαετία του 90 δεν ήταν και τόσο επιτυχημένη, παρόλο που κυκλοφόρησε κάποια τραγούδια που είχαν την απήχησή τους. Το 1992, συνεργάστηκε με τον δικό μας… Μιχάλη Ρακιτζή στο τραγούδι «The desert is in your heart», ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε σε ντουέτο με την Σοφία Αρβανίτη. Το 2003 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Heart Strings» ο οποίος περιείχε μεγάλες επιτυχίες διαφόρων καλλιτεχνών διασκευασμένα από την ίδια ενώ στα τέλη της ίδιας δεκαετίας, συνεργάστηκε με διάφορους τραγουδιστές ηχογραφώντας διάφορες εκδοχές του «Total eclipse of the heart». Το 2013, το BBC, ανακοινώνει την συμμετοχή της Tyler στη Eurovision. O ουσιαστικός λόγος ήταν φυσικά για να προωθηθεί το 16ο album της τραγουδίστριας «Rocks and Honey», ο οποίος προετοιμαζόταν από το 2008. To πρώτο προγραμματισμένο single, το «Believe in me», αποφασίστηκε από το ραδιοτηλεοπτικό κανάλι της χώρας, να είναι και η επίσημη συμμετοχή του στον διαγωνισμό της Eurovision! Όπως ήταν αναμενόμενο, η Tyler κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του διαγωνισμού, τραβούσε όλα τα βλέμματα πάνω της και έγινε η τραγουδίστρια με τις περισσότερες φωτογραφήσεις με τους fans εκείνης της χρονιάς. Άλλωστε, ποιος δεν θα ήθελε μία φωτογραφία με έναν τέτοιο μουσικό θρύλο στη συλλογή του; Μπορεί η εμφάνισή της τη βραδιά του διαγωνισμού να μην ήταν και τόσο κακή, όμως το «Believe in me» φαίνεται να μην έπεισε και τόσο τους Ευρωπαίους αφού συγκέντρωσε στο τέλος της βραδιάς μόλις 23 βαθμούς κερδίζοντας την χαμηλή 19η θέση. Οι fans του διαγωνισμού όμως, θα έχουν να λένε με καμάρι ότι από το… πανηγυράκι αυτό, πέρασε ΚΑΙ η Bonnie Tyler! Άλλωστε, και μόνο το «thank you» που ακούγεται στο τέλος της ερμηνείας της, με αυτή τη βραχνή φωνή, αξίζει τα πάντα!

Την ίδια χαμηλή απήχηση με την θέση της στον διαγωνισμό, είχε και ο δίσκος που τελικά κυκλοφόρησε λίγο πριν την διεξαγωγή της Eurovision. Αυτή είναι και η μέχρι στιγμής τελευταία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά της Tyler. Στα τέλη Μαρτίου του 2017, αναμένεται να κυκλοφορήσει το τραγούδι «Love’s holing on» του Γερμανικού metal συγκροτήματος Axel Rudi Pell το οποίο θα είναι σε συνεργασία με την διάσημη Ουαλή τραγουδίστρια!

  1. Cascada (Γερμανία 2013)

Είναι πολλοί αυτοί οι καλλιτέχνες που ξεκινούν τη καριέρα τους με μία διασκευή παλαιότερης επιτυχίας ή πολλοί είναι αυτοί που στα ενδιάμεσα της καριέρας τους, κυκλοφορούν μία αντίστοιχη διασκευή και παίρνουν τα πάνω τους! Οι Cascada από την Γερμανία πάντως, ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, καθώς γνώρισαν παγκόσμια επιτυχία το 2004 όταν διασκεύασαν το κλασσικό κομμάτι της Maggie Reilly «Everytime we touch» σε πιο eurodance ρυθμούς! Η διασκευή αυτή έγινε ένα από τα πιο must τραγούδια των clubs παγκοσμίως και η δισκογραφική του έκδοση πούλησε πολλά εκατομμύρια αντίτυπων σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το single έφτασε να γίνει 2πλά πλατινένιο στις Η.Π.Α. και στη Σουηδία, πλατινένιο σε Καναδά και Γαλλία και χρυσό σε Αγγλία και Φινλανδία ενώ ταυτόχρονα μπήκε σε ψηλές θέσεις των charts σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ελβετία, η Ελλάδα, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Ολλανδία και πολλές άλλες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οι Cascada γεννήθηκαν το 2004 όταν η τραγουδίστρια Natalie Horler συνεργαζόταν επάνω σε διάφορα projects με πολλούς μουσικούς παραγωγούς και Djs. Δύο από αυτούς, ο μουσικός παραγωγός Yannou (Yann Peifer) και ο dj Manian (Manuel Reuter) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με την Natalie και να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα eurodance ήχου υπό το όνομα Cascade! Επειδή όμως υπήρχε ήδη μουσικός με το όνομα Kaskade (Αμερικάνος Dj) και ήθελαν όλοι να αποφύγουν τις συγκρούσεις, το όνομα του συγκροτήματος εξελίχθηκε σε Cascada! Η πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά ήταν το album «Everytime we touch» που κυκλοφόρησε το 2005 και που περιείχε, εκτός από την ομώνυμη επιτυχία τους, και το τραγούδι τους «Miracle» που είχε κυκλοφορήσει το 2004 ως προπομπός του δίσκου αλλά και μια διασκευή στην μπαλάντα «Truly, madly, deeply» των Savage Garden. Το 2007 κυκλοφορεί ο 2ος δίσκος με τίτλο «Perfect Day» που περιλαμβάνει κατά βάση διασκευές γνωστών τραγουδιών, πάντα υπό τον νέο ήχο της Eurodance μουσικής. Μερικά από τα τραγούδια ήταν το «Sk8er Boy» της Avril Lavigne, το «Just like a pill» της P!nk, το «Because the night» της Pattie Smith αλλά και το «Last Christmas» των Wham!. To 2009 χτυπά και πάλι με επιτυχία την πόρτα του Γερμανικού συγκροτήματος, με την κυκλοφορία του τρίτου δίσκου «Evacuate the dancefloor». Από αυτόν ξεχωρίζουν το ομώνυμο αλλά και το «Dangerous». Ο δίσκος σαν δίσκος, δεν πουλάει τόσο αλλά το single «Evacuate the dancefloor» γίνεται 2πλα πλατινένιος σε Καναδά και Η.Π.Α.. Το συγκρότημα προκαλεί πανικό στις συναυλίες που δίνει και μάλιστα, καλείται να ανοίξει τη μεγάλη συναυλία της Britney Spears στο O2 World του Βερολίνου!

Με τον ερχομό του 4ου δίσκου, το 2011, με τίτλο «Original Me» το συγκρότημα αρχίζει και χάνει λίγο την αίγλη του. Τα singles «Pyromania» και «San Francisco» δε πουλάνε όσο τα προηγούμενα και έτσι επικρατεί μία απογοήτευση. Δύο χρόνια μετά, προς μεγάλη έκπληξη πολλών, οι Cascada συμμετέχουν στον Γερμανικό τελικό για τη Eurovision με το τραγούδι «Glorious», ως μία προσπάθεια να βοηθήσουν την καριέρα τους. Το τραγούδι κερδίζει τη πρώτη θέση και το συγκρότημα ταξιδεύει για τη Σουηδία ως φαβορί. Είναι άλλωστε και ένα από τα πολύ αγαπημένα των fans για εκείνη τη χρονιά. Τα πράγματα τη βραδιά του διαγωνισμού όμως δεν πάνε και τόσο καλά. Η μέτρια και κατά βάση λίγη σκηνική παρουσία του «Glorious» φαίνεται να δυσαρέστησε το κοινό το οποίο τελικά κατατάσσει τη Γερμανία στη χαμηλή 21η θέση με μόλις 18 βαθμούς.  Το single «Glorious» φτάνει μέχρι την 6η θέση των Γερμανικών charts μη έχοντας απήχηση όμως σε άλλες χώρες ενώ συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο «The best of Cascada» (Μάρτιος 2013).

Έκτοτε το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει μόλις 3 digital singles εκ των οποίων το πιο πρόσφατο το «Run». Πέρα από την πορεία και τη κατάληξη του συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια, είναι αξιέπαινο να αναφερθεί ότι σε λιγότερο από μία δεκαετία παρουσίας στον χώρο, οι Cascada έχουν καταφέρει να πουλήσουν παγκοσμίως πάνω από 30 εκατομμύρια albums και singles και έχουν πάνω από 15 εκατομμύρια digital downloads των τραγουδιών τους!

  1. Anouk (Ολλανδία 2013)

H Eurovision 2013, πέρα από την Bonnie Tyler και τους Cascada, «φιλοξένησε» ακόμη ένα δημοφιλές όνομα, την Anouk! Την Anouk που το 1997 είχε γνωρίσει παγκόσμια επιτυχία με το «Nobody’s Life», ένα pop/rock κομμάτι που διασκευάστηκε (και ακόμη διασκευάζεται) από πολλούς καλλιτέχνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Η Anouk Teeuwe γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1975 στην Χάγη της Ολλανδίας και έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 11 ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές, 39 singles και 5 ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες. Όλα τα albums της έγιναν πολυπλατινένια και όλα έφτασαν στο Νο1 των Ολλανδικών charts εκτός από το 3ο κατά σειρά δίσκο της «Graduated Fool» που έφτασε μέχρι το Νο3. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 1997 με γενικό τίτλο «Together alone» μέσα στο οποίο υπήρχε και το μεγάλο χιτ της καριέρας της, «Nobody’s wife».

Άλλες μεγάλες επιτυχίες της ήταν το «R U Kiddin’ me» (1999), «Michel» (2000), «Girl» (2004), «Lost» (2005), «Modern World» (2008), «Three days in a row» (2008) και «Woman» (2009). H πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2016 με τίτλο «Fake it till we die». Τον Σεπτέμβρη του 2012 o Ολλανδικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας έκανε επίσημη πρόταση στην Anouk να εκπροσωπήσει τη χώρα στη Eurovision του 2013. Ένα μήνα μετά, η ίδια η Anouk δημοσίευσε ένα χαριτωμένο video στο λογαριασμό της στο Facebook μέσα από το οποίο ανακοίνωσε την αποδοχή της πρότασης ικανοποιώντας έτσι το κοινό της που επί χρόνια ήθελε να την δει στον διαγωνισμό! Το τραγούδι με το οποίο συμμετείχε η Anouk στη Eurovision 2013 ήταν το «Birds», μια μελαγχολική μπαλάντα που είχε γράψει η ίδια μαζί με τους Tore Johansson και Martin Gjerstad. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ολλανδία εκείνη τη χρονιά παιζόταν ιδιαίτερα ψηλά στα στοιχήματα, γεγονός έκπληξη στην ιστορία του θεσμού, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα δεν τα πήγαινε και τόσο καλά βαθμολογικά. Το «Birds» κατάφερε να προκριθεί στον γύρο του Τελικού της Eurovision (από τη φάση του Ημιτελικού που αρχικά συμμετείχε) σημειώνοντας ρεκόρ, διότι η Ολλανδία είχε να… δει τελικό από το 2004! Στον γύρο του Τελικού η χώρα τερμάτισε στην υψηλή 9η θέση, τη καλύτερη μετά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό του 1999.

Και κάπως έτσι ολοκληρώνεται το αφιέρωμα “Διάσημοι Καλλιτέχνες που πήραν μέρος στη Eurovision!”. 

Ευχαριστώ πολύ το “Music Hunter” για την φιλοξενία και τον χώρο για το μεγάλο αυτό αφιέρωμα (χαχα) αλλά και εσάς για τον χρόνο και την υπομονή σας. Εύχομαι να μείνατε ικανοποιημένοι, να διευρύνατε τις γνώσεις σας και φυσικά, νιώστε ελεύθερα να αφήσετε τα όποια σχόλιά σας παρακάτω!

Μείνετε συντονισμένοι στο Music Hunter για περισσότερα αφιερώματα που θα ακολουθήσουν σύντομα!

Krikor Kevorkian

© 2017, Krikor Kevorkian. All rights reserved.

Krikor Kevorkian: