Dance Mania | Τραγούδια και videos που ξεκίνησαν χορευτικά trends

Οι χαρακτηριστικές χορογραφίες των παρακάτω τραγουδιών χορεύτηκαν από όλους. Ακόμη κι από εσένα! Ποια είναι αυτά τα τραγούδια και ποια η ιστορία πίσω από τη κυκλοφορία τους;

  • The Village People, “Y.M.C.A.”

Η ιστορία ξεκινά το 1978 όταν το συγκρότημα ήταν καλεσμένο στην εκπομπή American Bandstand. Λίγο πριν οι Village People ερμηνεύσουν το τραγούδι, ο παρουσιαστής Dick Clark έπαιξε το τραγούδι με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά το κοινό στο πλατό σχημάτιζε με τα χέρια του τα 4 γράμματα του τίτλου. Ο lead singer, Victor Wills, ακολούθησε κι αυτός τη χορογραφία ενώ τα υπόλοιπα μέλη έμειναν έκπληκτοι από το… θέαμα. Long story short η χορογραφία αποτέλεσε μέρος του clip αποτελόντας σημείο αναφοράς για ολόκληρη την pop κουλτούρα.

Εσύ το “C” το σχηματίζεις από τα δεξιά ή από τα αριστερά;

  • Beyonce, “Single Ladies (Put a Ring On It)”

Το επίσημο clip του τραγουδιού γυρίστηκε μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά από αυτό του “If I Were a Boy”. Λόγω του υψηλού budget του τελευταίου, για το “Single Ladies (Put a Ring On It)” χρησιμοποιήθηκαν μόλις δύο κάμερες, ένα σκηνικό και δεν υπήρξε καμία αλλαγή σε ρούχα και μακιγιάζ. Η ιδέα μιας απλής χορογραφίας που θα μπορούσε να ακολουθήσει ο καθένας ήταν ιδέα της ίδιας της Queen B. Για αυτό, επιστρατεύτηκαν οι χορογράφοι Frank Gatson Jr. και Jaquel Knight. Οι σχετικά εύκολες κινήσεις χεριών που μπορούν να μιμηθούν από πολλούς χορεύονταν και χορεύονται ακόμη από εκατομμύρια ακροατές ενώ το κλιπ και η χορογραφία έδωσε τροφή για μια σειρά από παρωδίες με πιο γνωστή αυτή του Justin Timberlake για τις ανάγκες της εκπομπής SNL.

  • Kaoma, “Lambada”

Στα τέλη των 1980’s μια νέα χορογραφία έκανε την εμφάνιση της δημιουργώντας μια φρενίτιδα σε μικρούς και μεγάλους που συνοδεύτηκε όμως και από πολλά αρνητικά σχόλια. Ο λόγος για το διασημότερο τραγούδι στην πορτογαλική γλώσσα, το “Lambada”. Η χορογραφία έτσι όπως αυτή παρουσιάστηκε στο clip είναι εμπνευσμένη από το carimbó ένα είδος λάτιν χορού από την Κολομβία. Σώματα πολύ δεμένα μεταξύ τους, έντονη κίνηση γοφών και συνεχείς στροφές από τις γυναίκες είναι τα κύρια γνωρίσματα της Lambada σε συνδυασμό βέβαια με την υπερβολικά κοντή φούστα που λόγω των συνεχιζόμενων στροφών αποκάλυπταν το εσώρουχο των κυριών.

Η διάχυτη σεξουαλικότητα αλλά και το γεγονός ότι στο clip πρωταγωνιστούν δύο παιδιά έκαναν την Lambada να χαρακτηρίζεται τα πρώτα χρόνια ως ‘forbidden dance’. Αυτό φυσικά δε στάθηκε εμπόδιο στο να αφήσει η “Lambada” την δική της ιστορία στο χρόνο.

  • Silentó, “Watch Me (Whip/Nae Nae)”

Μια από τις χορογραφίες που ξεκίησαν trend μέσα από τα social media ήταν κι αυτή για το “Watch Me (Whip/Nae Nae)”. Ο 16χρονος -τότε- Silentó είδε ξαφνικά, σχεδόν αστραπιαία, τις μετοχές του στη μουσική βιομηχανία να ανεβαίνουν κατακόρυφα. Η χορογραφία του τραγουδιού αποτελεί μια μίξη των “Crank That (Soulja Boy)” και “Stanky Leg” ενώ σε άλλα σημεία ο ίδιος ο Silentó υπαγορεύει τις κινήσεις.

Κια μπορεί χάρη σε εφαρμογές όπως το Vine και το YouTube να οφείλεται η δημοφιλία του “Watch Me (Whip/Nae Nae)” ωστόσο αυτός που πραγματικά ξεκίνησε το trend ήταν ένας… διαφημιστής. Ο Jeff Horning, ένας διαφημιστής από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μια προσπάθεια του κάνει λίγο πιο ιδιαίτερη την διαφήμιση του για μια αντιπροσωπεία μεταχειρισμένων αυτοκινήτων θεώρησε σωστό να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο τραγούδι. Κι ενώ στην αρχή το spot ξεκινά κανονικά, στα τελευταία δευτερόλεπτα ο πρωταγωνιστής θα ξεκινήσει να χορεύει το “Crank That (Soulja Boy)”στους ρυθμούς του “Watch Me (Whip/Nae Nae)”.

  • Las Ketchup, “The Ketchup Song (Asereje)”

Στις αρχές του αιώνα ένα ισπανικό τραγούδι ξεκίνησε να γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Οι συγκεκριμένεςσυνεχείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών στο video clip ξεκίνησαν να γίνονται δείγμα μίμησης από μικρούς και μεγάλους δημιουργώντας μια πραγματική φρενίτιδα. Ο λόγος φυσικά για το “The Ketchup Song (Asereje)” από τις Las Ketchup.

Τι κι αν τα τρία μέλη του girl group έλεγαν ότι η λέξη asereje δε σημαίνει απολύτως τίποτα, διάφορες θεωρίες συνομωσίας περί… σατανισμού ξεκινούσαν να διαδίδονται! Οι υποστηρικτές αυτών των θεωριών υποστήριζαν ότι η λέξη asereje αποτελείται από τη φράση “a ser hereje”  η οποία μεταφράζεται ως “ας γίνουμε αιρετικοί”. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού υπάρχουν κι άλλοι στίχοι εύκολα παρεξηγίσημοι. “Y donde mas no cabe un alma” μας τραγουδούν παρακάτω με την ακριβή μετάφραση να είναι “δεν υπάρχει χώρος για καμία ψυχή”.

Φυσικά και όλα τα παραπάνω δεν εμπόδισαν το τραγούδι να γίνει παγκόσμια επιτυχία.

  • PSY, “Gangnam Style”

Το καλοκαίρι του 2012 ολόκληρη η υφήλιος θα κατακτηθεί από τον Κορεάτη PSY. Κι αυτό επειδή η έντονη δημοφιλία του τραγουδιού “Gangnam Style” θα ξεπεράσει την Ασία και θα ακουστεί σε Αμερική και Ευρώπη. Η viral χορογραφία που αποτελείται από κινήσεις που θυμίζουν καβάλημα αλόγου ξεκινά και χορεύεται από μικρούς και μεγάλους ενώ πολλά mobs δημιουργούνται ανα το κόσμο με μεγαλύτερο αυτό του Παρισιού με τη παρουσία 20.000 ατόμων!  Όπως είναι γνωστό, το επίσημο clip έσπασε αναρίθμητα ρεκόρ του YouTube ενώ για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το βίντεο με τα περισσότερα κλικαρίσματα. Η ίδια η YouTube αναγκάστηκε να αλλάξει μια σειρά από αλγόριθμους και servers για να μπορέσει να μετρήσει όλο τα views σε πραγματικό χρόνο!

Αυτό που λίγοι ξέρουν είναι ότι το “Gangnam Style” ουσιαστικά σατιρίζει ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα και τις αξίες που πρεσβεύει και προβάλλει. Ο ίδιος ο τίτλος θα περιγράψει (και περιγράφει μέχρι και σήμερα) το lifestyle των πλούσιων Νοτιοκορεατών της Σεούλ που ήταν επηρεασμένο, αν όχι ίδιο, με αυτό των Δυτικών. Το κλιπ ξεκινά με τον PSY να βρίσκεται σε μια… παιδική χαρά αλλά  να ονειρεύεται μια ζωή εντελώς διαφορετική από αυτή που ήδη ζει. Κι ενώ το τραγούδι και το κλιπ αγαπήθηκε από σύσωμο τον Δυτικό Κόσμο, στη Κίνα και την Ιαπωνία απαγορεύτηκε η αναπαραγωγή του. Αρκετά οξύμωρο δε βρίσκεται;

  • Los Del Rio, “Macarena”

Ήταν καλοκαίρι του 1996 όταν η Macarena και ο χορός της κατέκλεισαν τον κόσμο. Η χορογραφία που περιλαμβάνει εύκολες και σχεδόν αστείες κινήσεις χεριών και σώματος είχε ως σκοπό το μοίρασμα αστείων στιγμών αφού τα λάθη που μπορεί να κάνει κάποιος είναι συχνά. Η Macarena χορεύτηκε από πιτσιρικάδες, φοιτητές, μεσήλικες, ηλικιωμένους αλλά και από μια σειρά διασημοτήτων όπως η Oprah Winfrey αλλά και η Hilary Clinton!

Το τραγούδι αποτελείται κατά βάση από ισπανικούς στίχους και για αυτό πολλοί δε γνωριζουν το εξαιρετικά… dirty περιεχόμενο τους. Macarena ονομάζεται μια πολύ όμορφη κοπέλα. Μαθαίνουμε ότι έχει και σχέση με ένα αγόρι που ονομάζεται Vittorino (”Now, don’t you worry ‘bout my boyfriend, the boy whose name is Vittorino”) χωρίς όμως να της αρέσει πια (”Ha, I don’t want him, couldn’t stand him, he was no good so I”). Για καλή της τύχη ο Vittorino λείπει από την πόλη και έτσι η Macarena τον απατάει, και μάλιστα τον απατάει με δύο φίλους του! (”Now come on, what was I supposed to do? He was out of town, and his two friends were soooooo fine”)

Ναι, ολόκληρη η υφήλιος χόρευε με τα.. κέρατα του Vittorino. Καημένος Vittorino…

Μη ξεχνάτε να μένετε συντονισμένοι και στο Instagram Account του Music Hunter για περισσότερα music news, reviews αλλά και πολλούς διαγωνισμούς! Βρείτε μας ΕΔΩ.

© 2021 – 2023, Thanos Kritsimis. All rights reserved.

Thanos Kritsimis: Αν η ζωή μου είχε μια playlist τότε σίγουρα σε αυτήν θα έβρισκες τραγούδια της Norah Jones, της Fiona Apple, της Lily Allen και των Moloko. Κάπου διάσπαρτα θα συναντούσες και τραγούδια της Lady Gaga αλλά και κάποιο Eurovision track.