Αναζητώντας μουσικό στίγμα στο σήμερα

Κείμενο από τον Γιάννη Ζάχο

Νέος χρόνος, ένα ακόμη βήμα στη δεκαετία των ‘20s του 21ου αιώνα και ήδη έχουν αρχίσει να (μου) δημιουργούνται διάφορα ερωτήματα όσον αφορά την εποχή μας. Ένα από αυτά είναι και το ποιος είναι ο μουσικός χαρακτήρας αυτής της δεκαετίας;

Κάθε εποχή αφήνει το δικό της μουσικό και γενικότερα καλλιτεχνικό στίγμα. Ξεκινώντας για παράδειγμα από τα ‘50s και την pop μουσική και προχωρώντας στον χρόνο μπορούμε να διακρίνουμε ότι κάθε δεκαετία χαρακτηριζόταν παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας από ένα ή περισσότερα μουσικά είδη που εμφανιζόταν και επικρατούσαν. Φυσικά κάθε είδος συνέχιζε να ακούγεται και να εξελίσσεται καθώς και να γεννά τους δικούς του αστέρες. Συνυφασμένος με την πρώιμη pop, λόγου χάρη, ήταν ο Elvis Presley.

Κομβικό σημείο αποτέλεσε από τα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η rock μουσική που αναδείχθηκε ως μεγάλο μουσικό, και όχι μόνο, ρεύμα αλλά και ως πηγή έκφρασης πολλών αλλαγών. Δημοφιλέστεροι πρωτοστάτες της rock αποτέλεσαν οι Beatles και οι Rolling Stones τους οποίους ακολούθησαν πολλά συγκροτήματα τα οποία έδωσαν με τη σειρά τους το χαρακτήρα τους στην μουσική τους και δημιουργήθηκαν τα διάφορα είδη της rock. Μερικά συγκροτήματα εξ αυτών που σημείωσαν επιτυχία ανά τα χρόνια ήταν οι: Pink Floyd, Queen, Ramones, Guns N’ Roses, Bon Jovi, AC/DC. Παράλληλα αναπτύχθηκε η heavy metal ή απλώς metal μουσική με αρχικούς εκφραστές της τους Led Zeppelin, Black Sabbath και Deep Purple. Μερικά συγκροτήματα του είδους με διαχρονική επιτυχία ήταν οι Kiss, οι Aerosmith, οι Iron Maiden και αργότερα οι Metallica.

Συνέχεια της pop αποτέλεσε η disco στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και στις αρχές του ’70, όταν μεσουράνησαν μεταξύ άλλων οι ABBA και η Donna Summer. Εκείνη ήταν η εποχή των ντισκοτέκ με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το περίφημο Studio 54 στο Μανχάταν.

Λίγα χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ’80, καλλιτέχνες όπως η Whitney Houston, ο Prince, η Madonna, ο Michael Jackson, η Cyndi Lauper και οι Wham θα αφήσουν τη δική τους ιστορία στην pop μουσική.

Την εποχή των μεγάλων καλλιτεχνών τόσο της pop όσο και της rock σκηνής διαδέχθηκε η grunge και η εναλλακτική rock που διαμόρφωσε με τον δικό τους τρόπο τα ‘90s, με τους Nirvana και τον Kurt Cobain να είναι το σύμβολο της θα τολμούσαμε να πούμε. Οι Red Hot Chili Peppers, οι Alice in Chains, οι R.E.M. οι U2 και οι Green Day είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτής της μουσικής. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε από τα highlight των ‘90s τις pop ερμηνεύτριες Celine Dion, Mariah Carey, Kylie Minogue, Britney Spears, Christina Aguilera που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή.

Ως γνωστόν, στα ‘00s παλμό έδωσαν η hip hop μέσω των: Eminem, Snoop Dogg, 2Pac, 50 Cent, Kanye West, καθώς και η σύγχρονη R&B με πιο δημοφιλείς εκπροσώπους τις Alicia Keys, Beyoncé, και Rihanna. Άλλοι καλλιτέχνες που ξεχώρισαν την συγκεκριμένη περίοδο ήταν η Avril Lavigne, η Jennifer Lopez, η Shakira, ο Justin Timberlake, η Pink, η Amy Winehouse με soul ήχους, η Lady Gaga, η Katy Perry, η Adele. Σε post-grunge και nu metal μουσικές είδαμε τους Evanescence, System of a Down, Nickelback και Slipknot. Επιπλέον, την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας επικράτησαν οι όροι reggeaton, trance, emo, electropop και house.

Eίναι, όμως, γεγονός πως την προηγούμενη δεκαετία δεν ξεχώρισε συγκεκριμένος ήχος ή συγκεκριμένο μουσικό είδος. Τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο πολλά είδη ακούστηκαν, κανένα όμως δεν κατάφερε να ξεχωρίσει και να αποτελέσει ένα, νέο ίσως, μουσικό κίνημα. Σίγουρα και η προηγούμενη δεκαετία ανέδειξε νέα στοιχεία και νέους καλλιτέχνες, έφερε πολλές ετερόκλητες συνεργασίες στη βιομηχανία της μουσικής και είδαμε εξέλιξη των μουσικών ειδών όπως συμβαίνει πάντα. Το κύριο, βέβαια, χαρακτηριστικό των προηγούμενων ετών ήταν η επικράτηση της ηλεκτρονικής μουσικής πλατφόρμας και του streaming. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα social media, έκαναν πολύ εύκολη την ανάδειξη καλλιτεχνών και αισθητικών που είτε παρέμειναν στο επίκεντρο της προσοχής, είτε αποδείχθηκαν διάττοντες αστέρες. Όπως και να ‘χει η λάμψη των παλαιότερων καλλιτεχνικών αστέρων όπως και οι πάλαι ποτέ πωλήσεις των άλμπουμ είναι κάτι που δεν θα δούμε μάλλον ξανά, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο.

Όμως αν στην πρόσφατη και στην τρέχουσα περίοδο δεν εντοπίζουμε έναν χαρακτήρα και μια μουσική ταυτότητα, πόσο μάλλον στο άμεσο μέλλον; Ποια θα είναι η συνέχεια; Μήπως το τέλος των συναυλιών και των live με την covid-19 σήμανε και την αρχή του τέλους ενός τρόπου με τον οποίο ακουγόταν και βιωνόταν η μουσική; Ίσως βέβαια να μην χρειάζεται απαραίτητα κάποια ταμπέλα για την εποχή. Ίσως ο χαρακτήρας της εποχής μας είναι εκεί έξω ή ό, τι υπάρχει στις οθόνες μας. Θα μπορούσε να είναι κάτι που θα δημιουργηθεί μέσα από αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε, ή μια εξέλιξη της trap που δείχνει να έχει μια δυναμική αυτό τον καιρό. Αν πάντως μπορούσαμε να κάνουμε μία πρόβλεψη, προσωπικά θα πόνταρα στην κορεατική ποπ (K – pop) η οποία τα τελευταία χρόνια δείχνει να ανθίζει παγκοσμίως, αλλά και γενικότερα στην ανατολίτικη κουλτούρα και μουσική και ό, τι έχει αυτή να δώσει, μιας και η δύση φαίνεται να έχει φτάσει σε πολιτιστικό κορεσμό.

Το σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε να ακούμε μουσική, να τραγουδάμε τραγούδια, να εκφραζόμαστε μέσα από αυτά και να επηρεαζόμαστε. Το τι είδους θα είναι αυτά μένει να φανεί.

© 2022, Music Hunter Crew. All rights reserved.

Music Hunter Crew: