Λίγες μέρες απομένουν από το τέλος του 2019 και μαζί με το έτος θα αποχαιρετήσουμε και μια ολόκληρη δεκαετία στη μουσική. Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές της δεκαετίας; Ποια τραγούδια χαρακτήρισαν τη δεκαετία που διανύσαμε; Ποια video clips ήταν τα πιο iconic;
Τα 2010’s είχαν τη δική τους ταυτότητα. Τα social media κατέκτησαν το κόσμο, οι πωλήσεις δίσκων συνέχισαν να μειώνονται δραματικά ενώ το streaming απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των μουσικών charts ανα το κόσμο. Το Youtube και το Spotify έγιναν σχεδόν οι αποκλειστικοί ”πάροχοι” μουσικής χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως τα downloads από τo iTunes και το Apple Music να έχουν χάσει ολοκληρωτικά την επιρροή τους.
Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας βρίσκουν την Pop και τη Dance-Pop στο απόγειό της με τις κυκλοφορίες των Lady Gaga, Rihanna και Katy Perry να μονοπωλούν στα charts. Επίσης, θα παρατηρηθεί έντονο ενδιαφέρον του κοινού και στην EDM (electronic dance music) με DJs όπως ο David Guetta και ο Calvin Harris να φτάνουν στο απόγειο της καριέρας τους. Στα μέσα της δεκαετίας θα βρούμε να φτάνουν στο peak τους την Ariana Grande, τoν Justin Bieber αλλά και τη Taylor Swift. Τα τέλη της δεκαετίας 2010-2019 θα χαρακτηριστούν από την επικράτηση της Hip-Hop και R’nB έναντι της pop με τους Drake, Cardi B και Post Malone να είναι οι νέοι κυριάρχοι των charts. Στα μέσα και προς τα τέλη της δεκαετίας θα δούμε και τη στροφή ιδιαίτερα των νέων προς τη K-Pop μουσική με τα κορεατικά συγκροτήματα να αποκτούν fans και πέραν της Ασίας ενώ ως έκρηξη μπορεί να χαρακτηριστεί και η άνοδος της Latin-Pop και Reggaeton. Τέλος, δε πρέπει να ξεχάσουμε και την εντυπωσιακή άνοδο της Indie-pop και Indie-rock.
Συνολικά, για τα 2010’s θα μπορούσαμε να πούμε πως πρωταγωνιστές της ήταν η Adele, η Taylor Swift, o Drake, η Rihanna, ο Ed Sheeran, ο Bruno Mars, η Katy Perry, η Lady Gaga και ο Justin Bieber. Ιδιαίτερα επιτυχημένοι ήταν και οι Ariana Grande, Maroon 5 και Nicki Minaj.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με σαράντα τραγούδια που ξεχωρίσαμε για τη δεκαετία 2010-2019. Για λόγους οικονομίας στη λίστα θα βρούμε μόλις ένα τραγούδι ανά καλλιτέχνη. Αν όντως έζησες μέσα σε αυτή τη δεκαετία και η μουσική είναι κάτι που αγαπάς θα πρέπει να γνωρίζεις τουλάχιστον τα μισά από αυτά!
40. Sia – “Cheap Thrills” (2016)
39. Nicki Minaj – “Starships” (2012)
38. BTS – “Fake Love” (2018)
37. Billie Eilish – “Bad Guy” (2019)
36. Major Lazer and DJ Snake feat. MØ – “Lean On” (2015)
35. Jennifer Lopez feat. Pitbull – “On the Floor” (2011)
34. Justin Timberlake – “Can’t Stop the Feeling!” (2016)
33. One Republic – “Counting Stars” (2013)
32. B.o.B. feat. Hayley Williams – “Airplanes” (2010)
31. Dua Lipa – “New Rules” (2017)
30. One Direction – “What Makes You Beautiful” (2011)
29. Hozier – “Take Me to Church” (2013)
28. Maroon 5 feat. Christina Aguilera – “Moves Like Jagger” (2011)
27. Meghan Trainor – “All About That Bass” (2014)
26. Lorde – “Royals” (2013)
25. Gotye feat. Kimbra – “Somebody That I Used to Know” (2011)
24. Luis Fonsi feat. Daddy Yankee – “Despacito” (2017)
23. Pink feat. Nate Ruess – “Just Give Me a Reason” (2013)
22. Kelly Clarkson – “Stronger (What Doesn’t Kill You)” (2012)
21. LMFAO feat. Lauren Bennett and GoonRock – “Party Rock Anthem” (2011)
20. Camila Cabello feat. Young Thug – “Havana” (2017)
19. Idina Menzel – “Let It Go” (2013)
18. Lil Nas X feat. Billy Rae Cyrus – “Old Town Road” (2019)
17. Avicci feat. Aloe Blacc – “Wake Me Up” (2013)
16. Lana Del Rey – “Summertime Sadness” (2012)
15. Ed Sheeran – “Shape of You” (2017)
14. Imagine Dragons – “Radioactive” (2012)
13. Ariana Grande feat. Iggy Azalea – “Problem” (2014)
12. Kendrick Lamar – “Humble” (2017)
11. Artic Monkeys – “Do I Wanna Know?” (2013)
10. Taylor Swift – “Shake It Off” (2014)
9. Drake – “God’s Plan” (2018)
8. Lady Gaga – “Born This Way” (2011)
7. Katy Perry feat. Kanye West – “E.T.” (2011)
6. Justin Bieber – “Sorry” (2015)
… και φύγαμε για το TOP 5!
5. Carly Rae Jepsen – “Call Me Maybe” (2011)
Αν και κυκλοφόρησε το 2011, το τραγούδι γνώρισε την επιτυχία ένα χρόνο αργότερα, το 2012. Η άσημη μέχρι τότε Καναδή τραγουδίστρια Carly Rae Jepsen θα γνωρίσει μια πρωτοφανή επιτυχία αφού το “Call Me Maybe” θα γίνει το τραγούδι με τα περισσότερα legal downloads, ρεκόρ που θα κρατήσει μέχρι και το 2017. Άν ζεις στο πλανήτη Γη, σίγουρα έχεις πιάσει τον εαυτό σου να το σιγοτραγουδά ακόμη κι αν δε σου αρέσει – τόσο addictive είναι το “Call Me Maybe”!
4 . Rihanna feat. Calvin Harris – “We Found Love” (2011)
Το “We Found Love” αποτέλεσε το πρώτο single από το έκτο studio album της Rihanna, Talk That Talk. Η Rihanna σε αυτό το τραγούδι πειραματίζεται με την EDM και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό. Για τις ανάγκες του τραγουδιού συνεργάτηκε με τον άγνωστo μέχρι τότε DJ Calvin Harris. Έφτασε στο #1 σε περισσότερες από 25 χώρες ενώ έμεινε στη κόρυφη του Billboard Hot 100 για δέκα εβδομάδες. Μέχρι σήμερα έχει πουλήσει περίπου 20 εκατομμύρια αντίτυπα κατατάσσοντας το ως πιο επιτυχημένο τραγούδι στη δισκογραφία της Rihanna αλλά και ένα από τα πιο επιτυχημένα όλων των εποχών.
3. Mark Ronson feat. Bruno Mars – “Uptown Funk” (2014)
Η συνεργασία Mark Ronson και Bruno Mars έχει αφήσει εποχή. Το disco influenced “Uptown Funk” έχει σπάσει αναρίθμητα ρεκόρ. Ένα απά αυτά είναι ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε τρεις φορές τον ίδιο του τον εαυτό στα εβδομαδιαία streams! Επίσης, χαρακτηρίστηκε από το Billboard ως το τραγούδι της δεκαετίας. Με το “Uptown Funk” εγκαινιάστηκε και μια νέα περίοδος για το Bruno Mars αφού άφησε πίσω την εικόνα του ρομαντικού και ήρεμου άντρα και υιοθέτησε και μουσικά και εμφανισιακά μια εικόνα επηρεασμένη από τα 1970’ς και την pimp culture, εικόνα που κράτησε και στην επόμενη επίσης πετυχημένη era του, 24k Magic.
2. Pharrell – “Happy” (2013)
Το τραγούδι για τη ταινία Εγώ, ο Απαισιότατος 2 έμελλε να γίνει το πιο επιτυχημένο τραγούδι στη δισκογραφία του Pharrell αλλά και το πιο επιτυχημένο για το 2014. Είναι σχεδόν αδύνατο κάποιος να μη χαμογελάσει ακούγωντας το. Το feel-good τραγούδι έχει ήδη γίνει 7 φορές πλατινένιο στις Η.Π.Α., 5 στο Ηνωμένο Βασίλειο,11 φορές στην Αυστραλία ενώ Diamond Certification έχει αποκτήσει σε Γερμανία και Γαλλία! Στο video clip συναντούμε μια… παρέλαση από διασημότητες μεταξύ άλλων ο Jimmy Kimmel, η Miranda Cosgrove και η Kelly Osbourne ενώ φυσικά δε λείπουν και τα αγαπημένα μας Minions.
1. Adele – “Rolling in the Deep” (2010)
Η Adele μπορεί να κυκλοφόρησε μόλις δύο album στα 2010’s αλλά αυτά τα album αποτελούν και τα πιο επιτυχημένα ολόκληρης της δεκαετίας! Το album 21 μέρος του οποίου είναι και το “Rolling in the Deep” αποτελεί όχι μόνο το album με τις περισσότερες πωλήσεις για τη δεκαετία 2010-2019 αλλά και το πιο επιτυχημένο album του 21ου αιώνα με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 32 εκατομμύρια παγκοσμίως. Φυσικά και το “Rolling in the Deep” ήταν το κορυφαίο τραγούδι για το 2011 φτάνοντας στο #1 σε παραπάνω από 20 χώρες. Το επόμενο album της Adele έφερε το τίτλο 25 και κυκλοφόρησε το 2015 και περιελάμβανε τα “Hello” και “Send My Love (To Your New Lover)”. Οι physical sales για το έτος εκείνο αυξήθηκαν κατά 55% (!) σε σχέση με το 2014 και αυτό οφείλονταν εξ ‘ολόκληρου στην Adele. Σε μια δεκαετία που οι φυσικές πωλήσεις μειώθηκαν δραματικά, η Adele αποτέλεσε τη μοναδική εξαίρεση. Για εμάς, η Adele είναι ο καλλιτέχνης της δεκαετίας.
Τι κάνει ένα video clip iconic; Το ίδιο το τραγούδι; Το styling; Η σκηνοθεσία; To αν προωθεί κάποιο μύνημα;
Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τα 10 κορυφαία video clips της δεκαετίας 2010-2019.
10. Beyonce – “Formation” (2016) – Από τις ελάχιστες φορές που γυναίκες και μάλιστα έγχωρμες παίρνουν το ρόλο του κυρίαρχου και leader. Μια τέτοια εικόνα ακόμη και σήμερα δε συναντάται συχνά στη pop κουλτούρα. Γενικότερα, όλο το clip αποτελεί σημέιο αναφοράς για ολόκληρη την έγχρωμη κοινότητα. Βραβεύτηκε με το βραβείο καλύτερου video clip στα Grammy Awards, MTV VMA’S, Cannes Lions Awards κ.α. (dir. Melina Matsoukas)
9. Luis Fonsi feat. Daddy Yankee – “Despacito” (2017) – Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει το video clip με τις περισσότερες προβολές στο YouTube. Το άκρως καλοκαιρινό και sexy video clip έχει ήδη ξεπεράσει τις 6 δισεκατομμύρια προβολές! (dir. Carlos Pérez)
8. Sia – “The Greatest” (2016) – “Ο χορός είναι έκφραση” λένε, φράση που επιβεβαιώνεται περίτρανα στο συγκεκριμένο video clip. Αν και ποτέ δεν έχει επιβεβαιωθεί από τη Sia, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το clip αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της ομοφοβικής επίθεσης στο Orlando των Ηνωμένων Πολιτειών το καλοκαίρι του 2016. Η Maddie Ziegler μαζί με άλλους 78 μικρούς χορευτές (79 ήταν συνολικά τα θύματα της επίθεσης) δημιουργούν ένα αποτέλεσμα καλλιτεχνικό και ταυτόχρονα συγκινητικό. (dir. Sia, Daniel Askill)
7. M.I.A. – “Bad Girls” (2012) – Άλλο ένα video clip στη λίστα με φεμινιστικό περιεχόμενο. H M.I.A. προσπαθεί να καταδείξει με έναν παράτολμο τρόπο τα (ανύπαρκτα) δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία. Στο video αναπαριστούνται γυναίκες να οδηγούν, δικαίωμα που τελικά απέκτησαν το… 2019! (dir. Romain Gavras)
6. Katy Perry feat. Juicy J – “Dark Horse” (2014) – Αν κάτι ξέρει να κάνει καλά η Katy είναι σίγουρα το να επιλέγει συνεργάτες για τα video clips της. Η βιντεογραφία της είναι κάτι παραπάνω από καλή. Ποιο να πρωτοδιαλέξει κανείς; Το girlie “California Gurls”, το παραμυθένιο “Wide Awake” ή το αστείο και πολύχρωμο “Roar”; Εμείς επιλέξαμε το “Dark Horse”. Το γεμάτο εκπλήξεις video clip σίγουρα μπορεί να χαρακτηριστεί ως pop perfection! (dir. Matthew Cullen)
5. Taylor Swift – “Look What You Made Me Do” (2017) – Η Taylor Swift στο συγκεκριμένο clip καυτηριάζει αλλά ταυτόχρονα αυτοσαρκάζει τη δημόσια εικόνα της. Παράλληλα, δε λείπουν οι αναφορές και στους “εχθρούς” της Katy Perry και Kanye West. Κάθε σκηνή του video clip είναι προσεγμένη και γεμάτη συμβολισμούς. Simply iconic. (dir. Joseph Kahn)
4. PSY – “Gangnam Style” (2012) – … Και ξαφνικά κάπου στο καλοκαίρι του 2012 τα μάτια όλων μας στράφηκαν προς… τη Νότια Κορέα. Αιτία; Φυσικά το viral video clip του “Gangnam Style”. Πολύ γρήγορα η χαρακτηριστική χορογραφία λατρεύτηκε από πολλούς προκαλώντας φρενίτιδα ενώ πολλοί το χαρακτήρισαν ως η Macarena του 21ου αιώνα. Ο PSY απέκτησε το προσωνύμιο “ Ο Βασιλιάς του Youtube” καθώς το “Gangnam Style” έγινε το video με τις περισσότερες προβολές στη πλατφόρμα. Το συγκεκριμένο ρεκόρ άνηκε στον Νοτιο-κορεάτη τραγουδιστή μέχρι και το 2017. (dir. Cho Soo-Hyun)
3. Lady Gaga feat. Beyonce – “Telephone” (2010) – Το εννιάλεπτο video clip – υπερπαραγωγή αποτελεί συνέχεια του παλαιότερου clip της Lady Gaga για το “Paparazzi”. Σε αυτό συναντούμε τη Lady Gaga αρχικά στη φυλακή – αφού είχε δολοφονήσει το αγόρι της στο “Paparazzi” – από την οποία όμως και φεύγει χάρη στη Beyonce. Και οι δύο θα μπλέξουν σε νέους μπελάδες αφού θα δηλητηριάσουν τους πελάτες ενός ολόκληρου μαγαζιού! Το styling, η σκηνοθεσία, τα visuals και γενικά ολόκληρο το attidute και vibe του video clip είναι το λιγότερο εκπληκτικά. H Lady Gaga στα καλύτερα της! (dir. Jonas Åkerlund)
2. Miley Cyrus – “Wrecking Ball” (2013) – Το controversial video clip της Miley Cyrus δε θα μπορούσε να λείπει από τη παρούσα λίστα αφού συζητήθηκε όσο λίγα. Η Miley απέβαλλε την εικόνα του teen idol υιοθετώντας μια sexy και ταυτόχρονα προκλητική εικόνα. Το κοντοκουρεμένο και βαμμένο ξανθό μαλλί της, το ότι κάθησε ολόγυμνη επάνω στη μπάλα αλλά και φυσικά το ότι έγλυψε μια… βαριοπούλα αποτέλεσαν αιτίες ποικίλων σχολίων αλλά και αφορμές για να μια δημιουργηθεί μια πληθώρα από parodies. Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος αγαπά το συγκεκριμένο video clip είναι ακριβώς οι ίδιοι που κάνουν κάποιον άλλον να το μισεί. (dir. Terry Richardson)
1. Childish Gambino – “This Is America” (2018) – Ως έναν όμορφο εφιάλτη θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο video clip. Οι διάφοροι συμβολισμοί σε ολόκληρο το clip είναι διάχυτοι. Ο Donald Glover γνωστός και από το alter ego του Childish Gambino αποτυπώνει με το πιο ρεαλιστικό τρόπο τη κατάσταση στην Αμερική του Donald Trump. Θίγονται με άμεσσο και για πολλούς σοκαριστικό τρόπο θέματα όπως η αστυνομική βία, η ανεξέλεκτη οπλοκατοχή, το θρησκευτικό μίσος και φυσικά ο ρατσισμός αφού εν έτη 2019 οι διακρίσεις μεταξύ λευκών και μαύρων – ειδικά με τη παρουσιά Trump στον Λευκό Οίκο – είναι ακόμα εμφανείς. Φυσικά, και το “This Is America” βραβεύτηκε με το βραβείο Grammy στη κατηγορία “Best Music Video” ενώ ταυτόχρονα κέρδισε και στις κατηγορίες “Record of the Year” και “Bset Rap/Sung Perfomance”. Το clip αποτελεί σημείο αναφοράς σε ολόκληρη τη σύγχρονη κουλτούρα και αναμφισβήτητα θα μνημονεύεται και δεκαετίες αργότερα. (dir. Hiro Murai)
Ποια ήταν τα δικά σας αγαπημένα τραγούδια και video clips της δεκαετίας 2010-2019;
© 2019, Thanos Kritsimis. All rights reserved.