Greek

Τραγούδια ελληνικών τηλεοπτικών σειρών που άφησαν εποχή

Kείμενο: Θανάσης Ξανθος

Η μουσική μιας τηλεοπτικής σειράς αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας της. Είναι ένα από τα πρώτα στοιχεία που θα σου κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα σε κάνουν να ταξιδέψεις, να τραγουδήσεις δυνατά ή και να μελαγχολήσεις πολλές φορές με τη μελωδία τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ακόμη και σήμερα θυμόμαστε πολλές τηλεοπτικές σειρές, μέσα από τα τραγούδια των τίτλων τους.
Πάμε λοιπόν να ταξιδέψουμε στην εποχή της καλής τηλεόρασης, μέσα από μελωδίες που άφησαν εποχή και τις θυμόμαστε μέχρι και σήμερα.

«Αναστασία»- Ελευθερία Αρβανιτάκη

Το τραγούδι της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς με τη Μυρτώ Αλικάκη, τον Μηνά Χατζησάββα και τον Άλκη Κούρκουλο άφησε εποχή. Η σειρά προβλήθηκε την περίοδο 1993-1994 και το τραγούδι της σειράς ερμήνευσε η Ελευθερία Αρβανιτάκη, σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου. Το soundtrack της σειράς που κυκλοφόρησε σε δίσκο, είναι το πρώτο ελληνικό, τηλεοπτικό soundtrack που έγινε πλατινένιο, ξεπερνώντας σε πωλήσεις τα 50.000 αντίτυπα.

«Χρώμα δεν αλλάζουνε τα μάτια»– Γεράσιμος Ανδρεάτος

Ακόμα μια μελωδία που αγαπήσαμε σε τηλεοπτική σειρά από το συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Οι στίχοι είναι του Μιχάλη Γκανά και το τραγούδι ερμηνεύει ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, ο οποίος από τότε διαγράφει μια μοναδική πορεία στην ελληνική μουσική. Το τραγούδι ακουγόταν στην επιτυχημένη σειρά του Mega «Λόγω τιμής» το 1996 και οι στίχοι του συνδυάζονταν άρρηκτα με την ιστορία της σειράς.

«Ο Ιούδας φιλούσε υπέροχα»– Γλυκερία

Μοναδικό τραγούδι από μια μεγάλη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, τη Γλυκερία. Ένα τραγούδι για την προδοσία που «έντυσε» τους τίτλους της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς που προβλήθηκε από τον Alpha το 1999. Οι στίχοι φέρουν την υπογραφή του Ηλία Κατσούλη και η μουσική του Πλούταρχου Ρεμπούτσικα. Αξιοσημείωτο είναι το ενδιαφέρον που προκαλεί το τραγούδι αυτό στο κοινό, ακόμη και σήμερα.

«Ψίθυροι καρδιάς»– Δημήτρης Μπάσης

Η τηλεοπτική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη (1997-1998) με πρωταγωνιστές τον Απόστολο Γκλέτσο και την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους είχε καθηλώσει τους πάντες στους τηλεοπτικούς τους δέκτες. Την ίδια μεγάλη επιτυχία με τη σειρά γνώρισε και το ομότιτλο τραγούδι με ερμηνευτή τον Δημήτρη Μπάση και τους Χρήστο Νικολόπουλο και Ελένη Γιαννατσούλια να υπογράφουν τη μουσική και τους στίχους αντίστοιχα.

«Τράβα σκανδάλη»– Άλκηστις Πρωτοψάλτη

Το τραγούδι ανήκει στους τίτλους της σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη «Κλείσε τα μάτια». Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 2003 και όπως κάθε σειρά του Παπακαλιάτη τραβάει την προσοχή με την όμορφη μουσική που επιλέγει να «ντύνει» ο ηθοποιός, τόσο τους τίτλους της σειράς, όσο και τα επεισόδια. Η μουσική του τραγουδιού είναι της Δήμητρας Γαλάνη, οι στίχοι της Μυρτώς Κοντοβά, ενώ το κομμάτι ερμηνεύει η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

«Είσαι εσύ ο άνθρωπός μου»- Ανδριάνα Μπάμπαλη

Το τρυφερό και ερωτικό αυτό τραγούδι το ακούγαμε στην καθηλωτική σειρά του Mega «Το Νησί» τη σεζόν 2010-2011. Το τραγούδι της σειράς είναι μια διασκευή του Μ. Μάτσα και το ερμήνευσε η Ανδριάνα Μπάμπαλη. Ωστόσο, τη μουσική του τραγουδιού έχει γράψει ο Σπύρος Περιστέρης, τους στίχους ο Μίνως Μαργαρίτης και το πρωτοερμήνευσε η Σωτηρία Μπέλλου.

«Μη μου λες αντίο» – Κώστας Μακεδόνας

Το τραγούδι έντυσε μουσικά την επιτυχημένη σειρά του ΑΝΤ1 «Μη μου λες αντίο» του Μανούσου Μανουσάκη, με πρωταγωνιστές το Μέμο Μπεγνή και τη Θάλεια Ματίκα. Το ερωτικό αυτό τραγούδι έγραψε η Ελένη Γιαννατσούλια, ενώ τη μουσική ο Χρήστος Νικολόπουλος. Το τραγούδι ερμήνευσε ο σπουδαίος Κώστας Μακεδόνας.

«Δυο μέρες μόνο»- Δήμητρα Γαλάνη

Το τραγούδι «Δυο μέρες μόνο» για πρώτη φορά το ακούσαμε στο δίσκο «Φως» -το 1991- της Δήμητρας Γαλάνη. Ωστόσο, η τραγουδίστρια το διασκεύασε για τις ανάγκες της ομώνυμης σειράς του Χριστόφορου Παπακαλιάτη σε μια πιο rock εκδοχή του. Τη μουσική έχει γράψει η ίδια η ερμηνεύτρια, ενώ οι στίχοι είναι του Παρασκευά Καρασούλου. Η σειρά «Δυο μέρες μόνο» προβλήθηκε το πρώτο μισό της σεζόν 2005-2006 και το άλλο μισό της σεζόν 2006-2007.

«Άγγιγμα ψυχής» – Μιχάλης Χατζηγιάννης

Ένα τραγούδι που θυμίζει ύμνο της εκκλησίας χάρη στη μελωδία του και την ερμηνεία του Μιχάλη Χατζηγιάννη σε αυτό. Οι στίχοι αυτού του υπέροχυ τραγουδιού ανήκουν στον Μιχάλη Μπουρμπούλη ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Γιώργος Χατζηνάσιος. Το τραγούδι συνόδευσε τους τίτλους της ομώνυμης σειράς του ΑΝΤ1 που προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 1998-1999 με πρωταγωνιστές τον Σταύρο Ζαλμά και την Θεοφανία Παπαθωμά.

«Βαμμένα κόκκινα μαλλιά» – Γιώργος Νταλάρας

Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της σε μια εποχή πολύ πρώιμη για την τότε ιδιωτική τηλεόραση. Προβλήθηκε τη σεζόν 1992-1993 αγγίζοντας μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Το ομώνυμο τραγούδι των τίτλων ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας σε στίχους και μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

Θα μπορούσα να γεμίσω τη λίστα με εκατοντάδες ακόμα τραγούδια που άφησαν εποχή μέσα από τους τίτλους τηλεοπτικών σειρών. Επέλεξα τα πιο διαχρονικά. Σημασία έχει ότι μετά από αρκετά χρόνια συνεχίζουν να αγαπιούνται, αν να ακούγονται για πρώτη φορά

Πηγη: Musicspace.gr 

© 2016, Panagiotis Karderinis. All rights reserved.

About the author

Panagiotis Karderinis

Παρορμητικός, υπερβολικός και fan του καναπέ και της Βυσσινάδας. Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές στο μετρό ή να γλύφει την μαγιονέζα απο τα δάχτυλά του σε κάνα burger bar. Ψευτοχάκερ και ανίκανος να καρφώσει ένα καρφί ΜΗΝ του εμπιστευθείτε ποτέ την συσκευή του κινητού σας.

Leave a Comment