Όλοι μας έχουμε περπατήσει στα σοκάκια της και όλοι μας την αγαπάμε. Είναι η μοναδική πόλη που έγινε ύμνος από πολλούς καλλιτέχνες και πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες. Φυσικά, μιλάμε για τη Θεσσαλονίκη που ενέπνευσε στιχουργούς με την ομορφιά της και το αστείρευτο κάλλος της.
Πάμε να ακούσουμε κάποια τραγούδια- ύμνοι για τη νύμφη του Θερμαϊκού.
Το ”Κεράσι του Βαρδάρη” είναι ένα τραγούδι του 1968. Οι στίχοι ανήκουν στον Κώστα Κινδύνη και η μουσική στον Γιάννη Γλέζο. Το κομμάτι ερμηνεύθηκε από τον Μιχάλη Βιολάρη και την Αλέκα Μαβίλη. Συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ”Η Ελένη του Μάη” του τραγουδιστή.
Από το Ντεπό ξεκίνησε η Ρένα Κουμιώτη και κατέληξε να τραγουδά ένα από τα πιο δημοφιλή τραγούδια για τη Θεσσαλονίκη. Οι στίχοι είναι ξανά του Κώστα Κινδύνη και η μουσική του Θεόδωρου Τζίφα. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1970 από τον δίσκο ”Γειτονιές Αθήνα- Θεσσαλονίκη”.
Το 1976 η Πόλυ Πάνου τραγουδά για το Καμάρι του Θερμαϊκού. Στους στίχους και τη μουσική συναντάμε τον Χρήστο Κολοκοτρώνη. Αποτελεί ένα κομμάτι νοσταλγίας για τη νύμφη του Θερμαϊκού από την τραγουδίστρια και τον συνθέτη. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ”Παράνομη Αγάπη”. Επίσης, ερμηνεύτηκε από τη Μελίνα Κανά.
Το ”Μπαξέ- Τσιφλίκι” ή αλλιώς ”Πάμε τσάρκα” είναι ένα από τα γνωστότερα κομμάτια για τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί επίσης ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. Κατά καιρούς ερμηνεύτηκε από πολλούς καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε αυτούς η Γλυκερία,ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στέλιος Καζαντζίδης και ο Γιώργος Μαργαρίτης.
Στον Λευκό τον Πύργο πήρε τα φιλιά του ο Γιώργος Ζαμπέτας και ”γέννησε” ένα από τα ωραιότερα κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ για τη Θεσσαλονίκη. Οι στίχοι είναι του Ξενοφώντα Φιλέρη. Ένα κλασσικό πλέον τραγούδι που ακούστηκε από το στόμα του Κώστα Μακεδόνα. Ερμηνεύτηκε επίσης από τον Γιάννη Κότσιρα στα πρώτα βήματα της καριέρα του.
Ο Βασίλης Τσιτσάνης επιστρέφει με το ”Όμορφη Θεσσαλονίκη”. Αποτελεί έναν ακόμη ύμνο εκ μέρους της νύμφης του Βορρά από τον δημοφιλή συνθέτη. Οι στίχοι και η μουσική είναι του ίδιου ενώ ερμηνεύτηκε από πολλούς καλλιτέχνες. Ανάμεσά τους μπορούμε να διακρίνουμε τον Πρόδρομο Τσαουσάκη, τη Γλυκερία και τον Αθανάσιο Γιαννόπουλο.
Το ”Ζωή και Θάνατο” είναι ένα τραγούδι για τη Καλαμαριά, μια συνοικία στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί ένα κομμάτι των Πασχάλη Τσαλίκογλου και Παναγιώτη Μπελέση. Συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ ”Ακροβάτες του αιώνα” του Τάκη Λιβανού, το οποίο κυκλοφόρησε το 1999.
Ο Δημήτρης Μητροπάνος έχει υμνήσει και αυτός με τον τρόπο του τη Θεσσαλονίκη. Και ποιος δεν έχει διασκεδάσει με τα κλασσικά πλέον τραγούδια ”Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη” και ”Λαδάδικα”. Επίσης, ο Κυριάκος Ντούμος και ο Γιώργος Χατζηνάσιος χάρισαν στον τραγουδιστή και το ”Θεσσαλονίκη, σαββατόβραδο και Απρίλης”, το οποίο έχει μεταφραστεί και στη Γερμανική γλώσσα με τον τίτλο ”Thessoloniki, Samstagabend im April”.
Η Μαριώ μας τραγουδά το ”Μάγισσα Θεσσαλονίκη” και αναφέρεται στις ομορφιές της πόλης που της πήραν την καρδιά. Το τραγούδι είναι σε στίχους Φώτη Ζησούλη και σε μουσική Πάνου Γαβαλά. Ερμηνεύτηκε από τον ίδιο σε συνεργασία με την Βούλα Γκίκα και τον Γιώργο Νταλάρα .
Η Θεσσαλονικιά είναι ένα ρεμπέτικο τραγούδι που κυκλοφόρησε το μακρινό 1938. Είναι ένα κομμάτι σε μουσική και στίχους του Γιάννη Παπαϊωάννου. Αποτελεί ένα τραγούδι πόνου που το ακούσαμε από το στόμα της Μαριώς και της Ιωάννας Παπαϊωάνου σε νεότερη εκτέλεση. Συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ ”Ο αραμπάς με τη Μαριώ”.
Το ”Θεσσαλονίκη μου (μεγάλη φτωχομάνα)” είναι ένα τραγούδι των Μανώλη Χιώτη και Χρήστου Κολοκοτρώνη. Φωνητικά το συνόδευσε με την καταπληκτική του φωνή ο μεγάλος Στέλιος Καζαντζίδης. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1955 και συμπεριλαμβάνεται στο ομότιτλο άλμπουμ του τραγουδιστή. Ένα κλασσικό άσμα που ερμηνεύτηκε από τη Γλυκερία και τους Onirama.
Είμαι από τη Θεσσαλονίκη μας τραγουδά η Λίτσα Διαμάντη σε στίχους του Πυθαγόρα και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου. Το τραγούδι κυκλοφόρησε τη δεκαετίας του ’70 (1972). Το 1978 συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ ”Τα καλύτερα μου τραγούδια” της τραγουδίστριας.
Πηγή φωτογραφίας: www. discovergreece.com
© 2020, Thanos Papatsanis. All rights reserved.