Specials

Ποίηση και Μουσική σε απόλυτη αρμονία | Τα μελοποιημένα ποιήματα

Σε μια χώρα που ”γέννησε” τον Παπαδιαμάντη,  τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Καρυωτάκη και πολλούς άλλους σημαντικούς ποιητές, είναι λογικό οι στίχοι και τα ποιήματα να έχουν ταιριάξει μοναδικά με τις μελωδίες και τη μουσική. Αναφέροντας κάποια από πιο γνωστά μελοποιημένα κομμάτια, μπορούμε να δείξουμε το ”Σπασμένο Καράβι” σε ερμηνεία Δημήτρη Μπάση και το ”Ερωτικό” σε ερμηνεία Ελευθερίας Αρβανιτάκη.

Το ”Σπασμένο Καράβι” είναι ένα ποίημα του Γιάννη Σκαρίμπα, μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Σπανό και το πρωτο- τραγούδησε ο Κώστας Καράλης.

Το ”Ερωτικό” είναι ένα ποίημα του Ναπολέων Λαπαθιώτη (1888- 1944).

Πάμε να γνωρίσουμε μερικά ακόμη μελοποιημένα τραγούδια που αγαπήσαμε πολύ και θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Ο  Άλκης Αλκαίος ήταν ένας ποιητής που μελοποιήθηκε από μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Σωκράτης Μάλαμας. Το ποίημά του ”Μη με Φοβάσαι” μελοποιήθηκε από τον Μπάμπη Στόκα υπό τη μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου (2008).

Το ”Πόσο σ’ αγαπώ” είναι ένα ποίημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου (1981) που μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Κούτρα. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ”Η ιστορία μιας αγάπης” που κυκλοφόρησε το 2008.

Το ”Όταν κοπάζει ο θόρυβος” είναι ένα ποίημα από τον Τίτο Πατρίκιο. Το 2007 μελοποιείται από τον Ορφέα Περίδη, που το συμπεριλαμβάνει στον δίσκο του ”Κάποιον αγαπάει ακόμα”.

Το ”Γειτονάκι μου” είναι ένα από το γνωστότερα μελοποιημένα κομμάτια. Γράφτηκε από τον Άκο Δασκαλόπουλο και το ερμήνευσε ο Γιάννης Πουλόπουλος. Το τραγούδι το ακούμε στον δίσκο του ”Οι ώρες”.

Το 1975 ο Κώστας Καράλης ερμηνεύει το ”Ιδανικός και ανάξιος εραστής”. Ένα ποίημα που γράφτηκε από τον Νίκο Καββαδία. Η μουσική ανήκει στον Γιάννη Σπανό. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε επίσης από τον Φίλιππο Νικολάου και τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Το ”Μη χτυπάς σ’ ένα σπίτι κλειστό” είναι ένα ποίημα του Μάνου Ελευθερίου. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης συνεργάστηκε με τον Μανώλη Μητσιά  και το μελοποίησαν. Το τραγούδι περιλαμβάνει στον δίσκο του καλλιτέχνη ”Μανώλης Μητσιάς” που κυκλοφόρησε το 1970.

Το 1975, ο Γιώργος Σπανός μελοποιεί ακόμη ένα κομμάτι. Αναφερόμαστε στο ”Το λέει και το τραγούδι” της Λίλη Ιακωβίδου. Το κομμάτι τραγουδά η Αρλέτα στον δίσκο ”Τρίτη Ανθολογία”.

Το ”Θα πλέξω μενεξέδες” είναι ένα ποίημα από τον Ηλία Πετρόπουλο. To 2008 μελοποιείται από τον Παντελή Θαλλασσινό και το ακούμε στον δίσκο του ”Από άλλα περιβόλια”.

Το ”Κάτω απ’ τη μαρκίζα” είναι ένα τραγούδι που ερμηνεύθηκε από τη Χαρούλα Αλεξίου και την Ελένη Τσαλιγοπούλου.  Αποτελεί ένα ποίημα του Μάνου Ελευθερίου που μελοποιήθηκε το 1977 από τη Βίκυ Μοσχολιού. Συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο της ”Άνθρωποι Μονάχοι”.

Ο ”Άγγελος δραπέτης” είναι ένα ποίημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου (1984).  Το 2008 η Γλυκερία το συμπεριέλαβε στο δίσκο της ”Τα θεμέλιά μου στα βουνά”. Το ποίημα είναι ευρέως γνωστό και με τον τίτλο ”Κουτούκι”.

Το 2008, ο Δημήτρης Ψαριανός. μελοποιεί Νίκο Γκάτσο. Αναφερόμαστε στο ”Αν θυμηθείς τ΄όνειρό μου”, σε ένα από τα ομορφότερα ποιήματα του στιχουργού και ποιητή. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε επίσης από τη Γιοβάννα, τη Μαίρη Λίντα, τον Γιάννη Πλούταρχο και τον Γιάννη Πάριο.

Η μελοποίηση του Νίκου Γκάτσου συνεχίζεται. Αυτή τη φορά η Βίκυ Μοσχολιού συνεργάζεται με τον Σταύρο Ξαρχάκο για ”Το δίχτυ”. Η πρώτη εκτέλεση του μελοποιημένου τραγουδιού ανήκει στον Τάκη Μπίνη. Το έχουν τραγουδήσει μεταξύ άλλων η Ρίτα Σακελλαρίου και η Πόλυ Πάνου.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη μπαίνει στο χορό των μελοποιήσεων. Μαζί με τον Ηλία Ανδριανόπουλο ηχογραφούν το ”Τι τραγούδι και σου γράψω” του στιχουργού και συγγραφέα Μιχάλη Μπουρμπούλη. Το κομμάτι περιλαμβάνεται στον δίσκο ”Γράμματα στον Μακρυγιάννη και άλλα λαϊκά” που κυκλοφόρησε το 1979.

Ο Γιώργος Ζωγράφος μελοποιεί το κομμάτι ”Ποιος είδε την αγάπη μου” του συγγραφέα Γιάννη Κακουλίδη (1946- 2015). Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1974 μέσα από το άλμπουμ ”14 τραγούδια”.

Το ”Γύφτισα μέρα” είναι ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Γιάννη Πουλόπουλου. Ανήκει στον ποιητή Άκο Δασκαλόπουλο και ο τραγουδιστής το κυκλοφόρησε το 1997. Η μουσική του ανήκει στον Γιώργο Κοντογιώργο.

Ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία ενώνουν τις δυνάμεις τους και μελοποιούν το ”Έχω μια αγάπη” του Τάσου Λειβαδίτη. Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο Μίκης Θεοδωράκης. Επίσης ερμηνεύτηκε από τη Μαρινέλλα (1976 και 2002) και τον Στέλιο Καζαντζίδη (1976).

Σε μουσική του Γιάννη Σπανού. η Καίτη Χωματά μελοποιεί το ”Λυπημένα Δειλινά” του λογοτέχνη, ποιητή και διηγηματογράφου Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο ”Ανθολόγια” του 1967.

Το 1970 κυκλοφόρησε το άλμπουμ ”Μανώλης Μητσιάς”. Ο καλλιτέχνης συμπεριέλαβε στον δίσκο του και το τραγούδι ”Αυτά τα χέρια”. Πρόκειται για ένα δημιούργημα του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Το τραγούδι ερμηνεύτηκε  επίσης από τον Δημήτρη Μητροπάνο και τη Μαρινέλλα.

Το ”Στη χώρα των αθώων” είναι ένα ποίημα που γράφτηκε από τον Μάνο Ελευθερίου για τον άδικο χαμό του Βαγγέλη Γιακουμάκη στα Γιάννενα. Φέτος μελοποιήθηκε από τους Γιώργο Νταλάρα και Μίλτο Πασχαλίδη σε μουσική του ίδιου. Το τραγούδι περιλαμβάνεται στο ομότιτλο άλμπουμ, στο οποίο συμμετέχουν επίσης ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θάνος Μικρούτσικος.

 

© 2020, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment