Specials

Συναυλίες φιλανθρωπικού/ κοινωνικού χαρακτήρα

Πολλές φορές, μουσική, προσφορά και αλληλεγγύη είναι τρεις έννοιες που συμβαδίζουν μαζί. Κατά καιρούς, πολλοί τραγουδιστές έχουν δείξει το κοινωνικό τους πρόσωπο απέναντι σε γεγονότα και καταστάσεις που χρήζουν την προσφορά τους. Με αφορμή την τελευταία συναυλία που διοργανώθηκε στο Καλλιμάρμαρο για τη μνήμη των 57 νεκρών του εγκλήματος των Τεμπών, πάμε να φτιάξουμε ένα πορτραίτο των καλλιτεχνών που συνέβαλαν με τον τρόπο τους σε κοινωνικά ζητήματα.

protothema.gr

Δεν θα μπορούσαμε να μην δε ξεκινήσουμε το άρθρο μας με μια συναυλία που σύμφωνα με πολλούς άλλαξε τον κόσμο. Το “Live Aid” υπήρξε μια διπλή ιστορική συναυλία που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε Λονδίνο και Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών (13 Iουλίου του 1985). Συγκεντρώνοντας κορυφαίους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, σκοπός των συναυλιών ήταν η συγκέντρωση χρημάτων και ανακούφιση του πληθυσμού από τον λιμό στην Αιθιοπία.

Υπολογίζεται ότι 2 δις. εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τις συναυλίες σε 100 χώρες και 90.000 άτομα παρευρέθηκαν ζωντανά στα live. Ονόματα όπως οι Duran Duran, o Elton John, oι Beach Boys, η Madonna, ο Fredy Mercury, οι Wham!, οι The Who και πολλοί άλλοι συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός.

Για την ίδια περίσταση, διοργανώθηκε το “Live 8” στις 2 Ιουλίου του 1985. Οι συναυλίες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, το Γιοχάνεσμπουργκ, το Τορόντο, τη Ρώμη, το Βερολίνο και τη Μόσχα. Σε αυτή τη σειρά συναυλιών έλαβαν μέρος -μεταξύ άλλων- ο Andrea Bocelli, oι U2, οι Deep Purple, oι a-ha, οι Green Day, οι Black Eyed Peas, η Annie Lennox, ο Stevie Wonder, oι Bon Jovi και ο Sting. Υπήρξαν και άλλες συναυλίες που διοργανώθηκαν με την ίδια φιλοσοφία όπως η “Oz για την Αφρική” με τους INXS.

Ένα από τα πιο θλιβερά γεγονότα των τελευταίων χρόνων ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία. Το 2022 εκατοντάδες καλλιτέχνες -εντός και εκτός συνόρων-ένωσαν τις φωνές τους για τον Ουκρανικό λαό. Στις 29 Μαρτίου του 2022, οι Αθηναίοι πολίτες έδωσαν ραντεβού στα Προπύλαια με σκοπό να παρακολουθήσουν τη συναυλία με κεντρικό σύνθημα ”να σταματήσει τώρα η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και να σιγήσουν τα όπλα“. Σε μια συναυλία που διοργανώθηκε από τη συλλογικότητα “αλληλεγγύη για όλους”, εμφανίστηκαν δεκάδες καλλιτέχνες όπως η Γλυκερία, η Πέγκυ Ζήνα, ο Μανώλης Μητσιάς, η Νατάσα Μποφίλιου, η Γιώτα Νέγκα, ο Γιώργιος Νταλάρας και η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

ertnews.gr

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 2020, δημοφιλείς και καταξιωμένοι καλλιτέχνες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής κλήθηκαν να συμβάλουν σε δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, την ακραία φτώχεια και την κλιματική αλλαγή. Ονόματα όπως οι Metallica, οι Queen, η Alicia Keys, η Billie Eilish, o Usher, οι Coldplay, η Miley Cyrus και άλλοι συγκεντρώθηκαν για τη δεκάωρη συναυλία “Global Goal Live: The Possible Dream“. Η συναυλία μεταδόθηκε δορυφορικά σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Λατινική Αμερική ως την Αφρική και την Ασία.

Δύο χρόνια αργότερα, οι Metallica αναβίωσαν τη συναυλία ” Helping Hands“. H ίδια συναυλία θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 13 Δεκεμβρίου για τη συγκέντρωση πόρων του ιδρύματος του συγκροτήματος “All Within My Hands Foundation”, το οποίο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, την καταπολέμηση της πείνας, την ανακούφιση από καταστροφές και άλλους σκοπούς. Στην προηγούμενη εκδήλωση τραγούδησαν μαζί τους -μεταξύ άλλων- η St. Vincent και οι Greta Van Fleet και συγκεντρώθηκαν 3 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα άλλο συγκρότημα που θέσπισε το δικό του ίδρυμα είναι οι RBD. To φαινόμενο της λάτιν ποπ κουλτούρας της δεκαετίας ’00, ίδρυσε το “Fundacion Salvame” μετά από ένα δυστύχημα που είχαν φίλοι του γκρουπ στη Βραζιλία. Παρμένο από το ομότιτλο τραγούδι του συγκροτήματος, το Fundacion Salvame ιδρύθηκε την 1η Μαΐου του 2006 με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά του δρόμου και για άλλους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Μεγάλο μέρος εσόδων από συναυλίες των RBD δόθηκαν σε φιλανθρωπίες. Ένα παράδειγμα αυτού είναι όταν ένα μέρος των εσόδων από την εμφάνισή τους στην Μαδρίτη (Vicente Calderon στις 22 Ιουνίου 2007) δόθηκε στους πληγέντες του τυφώνα Κατρίνα.

Πέρσι το Σεπτέμβρη, μια μεγάλη συναυλία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή δόθηκε στο Ηρώδειο. Η συναυλία ήταν αφιερωμένη στο έργο του συνθέτη Πασχάλη Τόνιου “Μητέρα Γη Συγνώμη“. Στο ερμηνευτικό κομμάτι εμφανίστηκαν ο Κωνσταντίνος Αργυρός και η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, ενώ τη βραδιά παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και η είσοδος για το κοινό ήταν ελεύθερη. Σε αυτή συμμετείχαν 400 χορωδοί, σπουδαίοι καλλιτέχνες και η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η -πολυσυζητημένη και με πολλά εμπόδια- μεγάλη συναυλία για τη μνήμη των 57 νεκρών στο σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη. Περισσότεροι από 40 χιλιάδες θεατές παρευρέθηκαν στο Καλλιμάρμαρο για να παρακολουθήσουν τις ερμηνείες του Σωκράτη Μάλαμα, του Φοίβου Δεληβοριά, των Κοινών Θνητών, του Θανάση Παπακωνσταντίνου και της Τάνιας Τσανακλίδου. Η συναυλία μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του YouTube αλλά και του estage.gr σε πολλούς δήμους ανά την περιφέρεια όπου είχαν στηθεί γιγαντο- οθόνες.

Ο ρατσισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που δεν αφήνει ασυγκίνητους τραγουδιστές και καλλιτέχνες, στη μουσική τους, σε συναυλίες τους αλλά και σε ολόκληρα φεστιβάλ. Το αντιρατσιστικό φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα με την παρουσία πολλών καλλιτεχνών. Φέτος, διανύει τη 25η χρονιά και πραγματοποιήθηκε στο πάρκο Γουδή 5 με 7 Ιουλίου με σύνθημα “από την Πύλο μέχρι την Παλαιστίνη: δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη“. Σε αυτό τραγούδησαν γνωστοί καλλιτέχνες όπως ο Κωνσταντίνος Βήτα και η Μελίνα Κανά. Παλιότερα συναυλίες έδωσαν η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο 12ος Πίθηκος, οι Vilagers of Ioannina City και η Φωτεινή Βελεσιώτου.

antiracistfestival.gr

Τη δική της φωνή ενάντια στο ρατσισμό ύψωσε η Adele σε συναυλία της. Η γνωστή τραγουδίστρια βρέθηκε το 2016 στην Αμβέρσα, όπου αφιέρωσε τη συναυλία της στα θύματα του μακελειού του gay club Pulse στο Ορλάντο των Ηνωμένων Πολιτειών. H καλλιτέχνης συγκινημένη διέκοψε την εμφάνισή της για να μιλήσει για το θλιβερό γεγονός. Αυτός ήταν ένας ακόμη φόρος τιμής της Adele προς τη LGBTQ κοινότητα.

Όπως με την Ουκρανία, έτσι και με την Παλαιστίνη, οι πολεμικές συρράξεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των καλλιτεχνών. Φέτος, στα Προπύλαια, διοργανώθηκε μια μεγάλη συναυλία με σύνθημα “Λευτεριά στην Παλαιστίνη” αλλά και μηνύματα καταδίκης της σφαγής στη Γάζα και αλληλεγγύης για τον λαό της Παλαιστίνης. Από τους γνωστότερους τραγουδιστές/ καλλιτέχνες και συγκροτήματα που μετείχαν στη συναυλία ήταν τα Κίτρινα Ποδήλατα, οι Λόγο Τιμής, η Αναστασία Μουτσάτσου και η Βιολέτα Ίκαρη.

Το “Όλοι Μαζί Μπορούμε” είναι ένα ίδρυμα που διοργανώνει εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Ανάμεσα σε αυτές τις δράσεις είναι και οι συναυλίες- αφιερώματα που πραγματοποιούνται κατά καιρούς σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους. Το πρόσφατο αφιέρωμα στον Λευτέρη Παπαδόπουλο συγκέντρωσε 35.000 θεατές (Καλλιμάρμαρο) και τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά δενδρυλλίων και για ενέργειες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- η Γλυκερία, ο Γιάννης Κότσιρας, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Αντώνης Ρέμος, η Μαρία Φαραντούρη και η Μελίνα Ασλανίδου.

Το 2019, η συναυλία του ιδρύματος ήταν αφιερωμένη στα ”55 χρόνια, Χρήστος Νικολόπουλος”. Τα έσοδά της διατέθηκαν για την υποστήριξη ευπαθών ομάδων. Το 2017, θεατές συγκεντρώθηκαν στο Καλλιμάρμαρο να απολαύσουν τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Ζαμπέτα και άλλων δημιουργών. Σκοπός ήταν η συγκέντρωση τροφίμων για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Πρόσφατα, το Ηρώδειο αντήχησε από τις ερμηνείες καταξιωμένων καλλιτεχνών της εγχώριας μουσικής σκηνής. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διοργάνωσε τη συναυλία “τραγουδάμε για την ειρήνη και την αλληλεγγύη” σε μια εποχή που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις βλ. Παλαιστίνη, Ουκρανία. Καλλιτέχνες όπως ο Στάθης Δρογώσης, ο Πέτρος Γαϊτάνος, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Γεωργία Νταγάκη, ο Μανώλης Φάμελλος και ο Διονύσης Τσακνής ένωσαν τις φωνές τους για την ενίσχυση του μηνύματος της ειρήνης και της αλληλεγγύης.

Ταξιδεύουμε πίσω στη δεκαετία του ’80 και προσγειωνόμαστε στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας. Εκεί, τον Οκτώβριο του 1988, ο Γιώργος Νταλάρας παρέα με τους Bruce Springsteen, Sting, Peter Gabriel, Tracy Chapman και Youssou N’ Dour τραγούδησαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανά τον κόσμο σε μια από τις πολυπληθέστερες συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στη χώρα μας. Η συναυλία αποτέλεσε στάση της παγκόσμιας περιοδείας “Human Rights Now” που ”ταξίδεψε” σε 19 πόλεις ανά τον κόσμο. Στη σειρά συναυλιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα που πραγματοποιήθηκαν από το 1986 μέχρι και το 1988 εμφανίστηκαν, επίσης, οι U2, oι Radiohead, o Bryan Adams, η Alanis Morissette, o Βono και πλήθος άλλων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων.

© 2024, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment