Specials

Flashback: 9+1 διασκευές μεγάλων (ξένων) επιτυχιών!

Written by Krikor Kevorkian

Οι διασκευές τραγουδιών υπήρχαν ανέκαθεν. Από τότε που γεννήθηκε η μουσική και… πέθανε η καλλιτεχνική παρθενογένηση! Δεν είναι θέμα “κλεψιάς” μουσικών ιδεών ή μελωδιών. Η διασκευή ανήκει σε μία άλλη “νόμιμη” κατηγορία, όπου καλλιτέχνες, συνθέτες, στιχουργοί, παραγωγοί ή ακόμη και δισκογραφικές εταιρίες ζητούν την ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ να επανακυκλοφορήσουν κάποιο ήδη υπάρχον τραγούδι με τη φωνή ενός άλλου τραγουδιστή, είτε με την ίδια μορφή, είτε με μία διαφορετική μουσική προσέγγιση, είτε με ελάχιστους αλλαγμένους στίχους. Σαν ιδέα όμως, το πρωτότυπο παραμένει ως έχει.

Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες κάποιο τραγούδι μπορεί να γίνει ευρύτερα γνωστό αφού διασκευασθεί είτε επειδή ο καλλιτέχνης που θα το κάνει τείνει να έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα, είτε επειδή μπορεί η νέα έκδοση να είναι αρκετά καλύτερη από την πρωτότυπη. Φυσικά, συμβαίνει αρκετές φορές και το αντίθετο, ωστόσο στις περιπτώσεις αυτές (που είναι άπειρες) η διασκευή δεν γνωρίζει επιτυχία.

Μέσα από το Music Hunter πάμε να δούμε δέκα (9+1) διασκευές μεγάλων, ξένων τραγουδιών που μάλλον γνώρισαν μεγαλύτερη (εμπορική) επιτυχία από τις πρωτότυπες εκδόσεις! 

10. Nothing compares to you – Sinéad O’Connor | Original: Prince (The Family)

To 1985 o Prince είχε γράψει μία soul μπαλάντα με τίτλο «Nothing compares to you» για χάρη του συγκροτήματος The Family, που ήταν μία δική του δημιουργία. Το κομμάτι συμπεριλήφθηκε στο πρώτο και μοναδικό δίσκο του συγκροτήματος, με γενικό τίτλο το όνομά τους ωστόσο δεν προωθήθηκε ως single αν και γνώρισε σχετική επιτυχία.

Πέντε χρόνια μετά, η Ιρλανδή τραγουδίστρια Sinéad O’Connor έρχεται να διασκευάσει το κομμάτι, με μία πιο δυναμική ενορχήστρωση και …σπάει τα ταμεία! Το τραγούδι κυκλοφόρησε ως δεύτερο επίσημο single του δεύτερου δίσκου της «I do not want what I haven’t got». Το ιδιαίτερο video clip του κομματιού που εστίαζε μόνο στο πρόσωπο και τις διάφορες εκφράσεις της Sinéad βοήθησε στην επιτυχία καθώς έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα videos των 90’s. Το τραγούδι έγινε 2πλά πλατινένιο στην Αυστραλία, πλατινένιο σε Αυστρία, Σουηδία, Αγγλία και Η.Π.Α. και χρυσό στη Γερμανία ενώ το 2004 το περιοδικό «Rolling Stones» κατέταξε το κομμάτι στη θέση 162 στη λίστα με τα 500 πιο δημοφιλή τραγούδια όλων των εποχών!

09. Bang Bang (My baby shut me down) – Monophonics | Original: Cher 

Το 1966 η Cher (Cherilyn Sarkisian, 1946) κυκλοφόρησε το δεύτερο δίσκο της με γενικό τίτλο «The Sonny Side of Cher» σε συνεργασία με τον τότε σύζυγο της Sonny Bono. Ο δίσκος κατά βάση περιείχε διασκευές γνωστών κομματιών της εποχής συν δύο καινούργια τραγούδια που έγραψε o Bono για τη Cher. Το ένα εκ των δύο ήταν το «Bang Bang (My baby shot me down)», το οποίο κυκλοφόρησε ως δεύτερο επίσημο  single του δίσκου. Η ιστορία έδειξε ότι το κομμάτι αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, καθώς στη πορεία του διασκευάστηκε από πολλούς, ενώ κατά τη δεκαετία του 60, θεωρείται το πιο εμπορικό single της Cher. Στα σίγουρα πάντως μία αγνώριστη Cher, τόσο οπτικά όσο και φωνητικά!

Το 1987 η Cher διασκεύασε το κομμάτι της με μία πιο… rock διάθεση για τις ανάγκες της προώθησης του δίσκου της «CHER». Φωνητικά στη νέα έκδοση του κομματιού έκαναν μεταξύ άλλων οι John Bon Jovi και Michael Bolton. Πέρα από την ίδια τη Cher, πολλοί καλλιτέχνες διασκεύασαν το εν λόγω κομμάτι, όπως η Nancy Sinatra, o Cliff Richard, o Frank Sinatra, η Carla Bruni, η Lady Gaga, η Beyoncé, ο Stevie Wonder, η Mina, η Dalida και άλλοι. H διασκευή που έκανε η Nancy Sinatra στο «Bang Bang» χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο soundtrack της ταινίας “Kill Bill Vol. 1” το 2003.

Μία ιδιαίτερα ξεχωριστή διασκευή που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τον κόσμο και σύστησε το τραγούδι στη σημερινή νεολαία έγινε το 2012 από το funk Αμερικανικό συγκρότημα Monophonics.

Η διασκευή των Monophonics συμπεριλήφθηκε στον δίσκο τους «In your brain» και γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα. Μάλιστα, το συγκρότημα έχει έρθει αρκετές φορές στη χώρα μας για συναυλίες κυρίως λόγω της επιτυχίας που γνώρισε το κομμάτι εδώ, με πρώτη το 2012 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Gazarte. Από τότε έχουν επισκεφτεί τη πρωτεύουσα αλλά και τη Θεσσαλονίκη αρκετές φορές για διάφορες συναυλίες.

08. Respect – Aretha Franklin | Original: Otis Redding 

“Αρ η ες πη η σι τι…. Φάηντ άουτ γουατ ητ μηνς του μη!” Μία τεράστια επιτυχία των 60’s που είχε αποδοχή παγκοσμίως μέσα από την φωνή της Aretha Franklin το 1967. Ωστόσο, το τραγούδι είχε κυκλοφορήσει αρχικά το 1965 από τον Otis Redding (1941-1967), μόλις δύο χρόνια πριν ο δημοφιλής R&B τραγουδιστής των 60’s σκοτωθεί στα 26 του χρόνια σε αεροπορικό δυστύχημα!

Οι δύο εκδοχές των τραγουδιών έχουν κάποιες –σημαντικές- διαφορές. Εκτός από την διαφορετική ενορχήστρωση στη μελωδία και μερικές αλλαγές στους στίχους (τα αρχικά R.E.S.P.E.C.T., υπήρχαν μόνο στην διασκευή της Franklin), σημασία έχει και το ύφος που έδινε ο κάθε ένας από αυτούς τους δύο σημαντικούς ερμηνευτές στο τραγούδι. Ο Redding τραγουδούσε το κομμάτι αυτό στην υποτιθέμενη γυναίκα του ως ένας απελπισμένος άνθρωπος ο οποίος υπόσχεται να δώσει τα πάντα σε εκείνη αρκεί να έχει λίγο σεβασμό ο ίδιος όταν θα γυρίζει στο σπίτι. H Franklin από την άλλη, ερμηνεύει το κομμάτι με μία δυναμική, με μία αυτοπεποίθηση δηλώνοντας πως η ίδια είναι μία ισχυρή γυναίκα και απαιτεί τον ανάλογο σεβασμό από τον άντρα της. Η διασκευή της Aretha Franklin θεωρείται ορόσημο για το φεμινιστικό κίνημα και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια της R&B εποχής κερδίζοντας δύο βραβεία Grammy το 1968!

Το 2004 το περιοδικό «Rolling Stones» κατέταξε το κομμάτι στη 5η θέση στη λίστα με τα 500 πιο δημοφιλή τραγούδια όλων των εποχών ενώ η RIAA (Recording Industry Association of America) κατέταξε το κομμάτι στη 4η θέση στη λίστα «Songs of the century».

07. Ella elle l’a – Kate Ryan | Original: France Gall

To 1987 η France Gall (1947) κυκλοφορεί τον δίσκο «Babacar» ο οποίος γνωρίζει τεράστια επιτυχία σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στη Γαλλία, φτάνοντας στο Νο2 των τοπικών charts! Ένα από τα singles του δίσκου ήταν το «Ella elle l’a» σε μουσική και στίχους του τότε συζύγου και συνεργάτη της Michele Berger (1947-1992). Το κομμάτι γράφτηκε από τον Berger ως φόρο τιμής στην κορυφαία jazz ερμηνεύτρια Ella Fitzgerald, περιγράφοντας πόσο σημαντική ερμηνεύτρια ήταν εκείνη και πόσο μεγάλη προσωπικότητα είχε.

Το  2008 η δημοφιλής Βελγίδα τραγουδίστρια Kate Ryan διασκεύασε και κυκλοφόρησε το «Ella elle l’a» ως το τρίτο επίσημο single του δίσκου της «Free». Όπως σχεδόν όλη η δισκογραφία της, έτσι και η διασκευή του «Ella elle l’a» έγινε σε καθαρά euro-dance ρυθμούς γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία στη νεολαία και στα clubs της Ευρώπης. Το κομμάτι έφτασε μέχρι το Νο1 των Ισπανικών charts και το Νο2 των αντίστοιχων Πολωνικών, Σουηδικών και Ολλανδικών. Στο video clip του κομματιού, η Kate Ryan «έπαιξε» με τον εαυτό της υποδυόμενη πολλούς ρόλους όπως αυτή της αεροσυνοδού, της πιλότου και της sexy επιβάτη.

06. River deep, moutain high – Céline Dion | Original: Tina Turner 

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 δύο τραγουδιστές αποφάσισαν να συνυπάρξουν εκτός από τη ζωή και στη σκηνή ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Το συγκρότημα πήρε τα ονόματα των τραγουδιστών κυκλοφορώντας τον πρώτο δίσκο το 1961. Έμειναν μαζί μέχρι και το 1976 κυκλοφορώντας συνολικά 27 δίσκους και πάρα πολλά singles με τραγούδια που γνώρισαν αρκετή επιτυχία. Από το 1976 μέχρι και το 1978 το ζευγάρι πάλευε με το διαζύγιο και τα περιουσιακά στοιχεία μέχρι που η γυναίκα παραιτήθηκε από τη διαμάχη δηλώνοντας πως η ελευθερία της έχει περισσότερη σημασία από τα υλικά αγαθά. Ζήτησε μόνο, την άδεια να χρησιμοποιεί το επίθετο του άντρα της και στη συνέχεια της solo πορείας της, κάτι που έγινε. Ο λόγος για τον Ike (1931-2007) και την Tina Turner (1939) οι οποίο το 1966 κυκλοφόρησαν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της καριέρας τους, το «River deep, mountain high». Το κομμάτι γράφτηκε από τους Phil Spector, Jeff Barry και Ellie Greenwich και συμπεριλήφθηκε στον ομώνυμο δίσκο που γνώρισε τεράστια επιτυχία εκτός από την Αμερική και στην Ευρώπη (φτάνοντας στο Νο3 των Βρετανικών charts) αλλά και στην Αυστραλία (Νο16 των charts).

 

Το 1996, 30 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία και έπειτα από διάφορες διασκευές, το «River deep, mountain high» συμπεριλήφθηκε στον δίσκο της Céline Dion «Falling into you». Θεωρείται μία από τις πιο γνωστές διασκευές του συγκεκριμένου κομματιού – αν όχι η πιο γνωστή – σε σημείο να μη γνωρίζουν πολλοί ότι το συγκεκριμένο κομμάτι ΔΕΝ είναι της ίδιας της Dion! Κατά τη διάρκεια της διασκευής, η Céline άλλαξε έναν στίχο από την γέφυρα του κομματιού. Συγκεκριμένα την φράση «And I love you baby just like Robin loves to sing….» σε «And I love you baby just like Tina loves to sing…» ως φόρο τιμής, στην αρχική ερμηνεύτρια του κομματιού, Tina Turner!

Η Dion περιλαμβάνει το κομμάτι αυτό σχεδόν σε όλες τις συναυλίες της προκαλώντας πανικό στο κοινό, μιας και είναι από τα ελάχιστα ρυθμικά κομμάτια που ερμηνεύει σε ένα πρόγραμμα γεμάτο ερωτικές μπαλάντες!

05. (You’re simply) The Best – Tina Turner | Original: Bonnie Tyler 

Και για να μη νομίζετε ότι μόνο οι άλλοι «αντιγράφουν» την Tina, διαβάστε τώρα την ιστορία του «The best», ίσως του πιο γνωστού τραγουδιού της καριέρας της Tina Turner, που όμως… δεν είναι δικό της!

Το «The Best» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988 στον δίσκο της Bonnie Tyler «Hide your heart». Ενώ το κομμάτι ταίριαζε στην… φιλοσοφία της Tyler, δυστυχώς δεν είχε την αναμενόμενη αποδοχή καθώς δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία (στα Βρετανικά charts έφτασε μόλις στο Νο95).

Μόλις ένα χρόνο αργότερα όμως, η Tina Turner αποφάσισε να διασκευάσει το κομμάτι και να το συμπεριλάβει στον δίσκο της «Foreign Affair». Η Turner πρόσθεσε στη γέφυρα του κομματιού ένα solo σαξόφωνου από τον Αμερικάνο μουσικό Edgar Winter που ομολογουμένως έδωσε άλλον αέρα στο τραγούδι! To single του κομματιού γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία φτάνοντας σε ψηλές θέσεις των charts πολλών χωρών ενώ στην Αγγλία ξεπέρασε τις 200.000 πωλήσεις! Ο στίχος «Simply the best» έδωσε και τον τίτλο στο πρώτο Greatest Hits δίσκο της Tina που κυκλοφόρησε το 1991 ο οποίος έφτασε να γίνει μέχρι και 8 φορές πλατινένιος στην Αγγλία!

Αναμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα hits της sexy γιαγιά της ροκ (όπως την αποκαλούν πλέον), Tina Turner στη καριέρα της!

04. Without you – Mariah Carey | Original: Badfinger

Μία από τις πιο ερωτικές μπαλάντες όλων των εποχών, ένα δύσκολο (αντικειμενικά) ερμηνευτικά τραγούδι που απογειώθηκε από την υπέροχη φωνή της Mariah Carey τη δεκαετία του 90 έχει να πει τη δική του ιστορία! Πολύ πριν την πει η Mariah…

Το «Without you» γράφτηκε το 1970 από τους Pete Ham και Tom Evans για τον δίσκο τους «No Dice» που κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά. Οι Badfinger, μέλη των οποίων και οι Ham και Evans, έκαναν την αρχή για ένα κομμάτι που έμελλε στη πορεία του να ηχογραφηθεί και να ερμηνευτεί από περισσότερους από 180 καλλιτέχνες μέχρι να γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία το 1994 μέσα από την βελούδινη ερμηνεία της Carey! Τόσο οι Banfinger όσο και ο Nilsson που διασκεύασε επίσης το κομμάτι το 1971, έδιναν ένα πιο soft rock ηχόχρωμα στο κομμάτι που κινούταν σε ρυθμούς ενός κλασσικού blues τραγουδιού της εποχής.

Το 1994 η Mariah Carey ήρθε να αλλάξει τα δεδομένα, διασκευάζοντας το συγκεκριμένο τραγούδι για τον δίσκο της «Music Box». Η Carey μετέτρεψε το τραγούδι σε μία πιο… ερμηνευτική μπαλάντα με ιδιαίτερες φωνητικές απαιτήσεις, κάνοντας το στα χρόνια που θα ακολουθήσουν να γίνει ένα στοίχημα για τους φιλόδοξους τραγουδιστές που θα προσπαθήσουν να ξεχωρίσουν μέσα από διάφορα talent shows!

Η γέφυρα με την μεγάλης διάρκειας κορώνα της Carey αναμφισβήτητα εντυπωσιάζει τον κόσμο που κάνει σαν τρελό σε κάθε ζωντανή εκτέλεσή του τραγουδιού κατά τη διάρκεια των συναυλιών της Αμερικάνας ερμηνεύτριας, μέχρι και σήμερα.

03. Run – Leona Lewis | Original: Snow Patrol

Ακόμη μία μπαλάντα που συγκινεί τον κόσμο είναι το «Run» που μπορεί να κυκλοφόρησε το 2004 από τους Ιρλανδούς Snow Patrol αλλά γνώρισε περισσότερη επιτυχία τέσσερα χρόνια μετά, το 2008, με τη φωνή της Leona Lewis.

Το 2003 οι Gary Lightbody, Jonathan Quinn, Mark McClelland, Nathan Connolly και Iain Archer συνθέτουν και γράφουν το «Run», μία ροκ μελαγχολική μπαλάντα για τον δίσκο τους «Final Straw». Το single του κομματιού έφτασε μέχρι το Νο5 των Βρετανικών charts ξεπερνώντας τις 400.000 πωλήσεις. Αυτή ήταν και  η μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος μέχρι να κυκλοφορήσει το «Chasing cars» το 2006 και το «Signal Fire» το 2007.

Το 2008, η δημοφιλέστερη νικήτρια του Βρετανικού X-Factor, Leona Lewis έχοντας ήδη γευτεί παγκόσμια επιτυχία και αναγνώριση μετά τη κυκλοφορία των singles της «Bleeding Love» και «Better in time» ερμηνεύει μία διασκευή του «Run» των Snow Patrol στην ραδιοφωνική εκπομπή του BBC Radio 1 «The Jo Whiley Show». Μετά από θριαμβευτικές κριτικές, η Lewis ηχογραφεί το κομμάτι και στο studio και επανακυκλοφορεί το ντεμπούτο album της «Spirit» με τίτλο «Spirit: The Deluxe Edition» με το «Run» να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα τραγουδιών. Μετά την (εκπληκτική ομολογουμένως) παρουσίαση του κομματιού από την Leona στο live του X-Factor 2008 στην Αγγλία, το «Run» είχε προγραμματίσει να κυκλοφορήσει και ως ξεχωριστό single κάτι που όμως δεν έγινε με την δισκογραφική της εταιρία να λέει πως κάτι τέτοιο δεν υπήρχε στα προγραμματισμένα σχέδια. Έπειτα όμως από επιμονή και απαίτηση του κόσμου και των θαυμαστών της Lewis, το «Run» κυκλοφόρησε κανονικά ως single στις 30 Νοεμβρίου.

02. My prerogative – Britney Spears | Original: Bobby Brown

 

Μα γίνεται να λείπει η ….Πριγκίπισσα της Pop από την λίστα; Τι και αν έχει αμέτρητες, δικές της, προσωπικές επιτυχίες; Η Britney Spears έχει κατά καιρούς διασκευάσει διάφορα τραγούδια μεταξύ των οποίων και το «My prerogative» του Bobby Brown, που κυκλοφόρησε επίσημα για πρώτη φορά το 1988!

Το τραγούδι περιλαμβανόταν στο δεύτερο δίσκο του Αμερικάνου τραγουδιστή και πρώην συζύγου της Whitney Houston με γενικό τίτλο «Don’t be cruel» και αποτελούσε έμπνευση του ίδιου του Brown και της Gene Griffin που ήταν και η παραγωγός του. Το «My prerogative» γράφτηκε ως απάντηση για την απομάκρυνση του Brown από το συγκρότημα New Edition, στο οποίο άνηκε, κυρίως λόγω κακής και προβληματικής συμπεριφοράς. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε μετέπειτα συνεντεύξεις, μέσω αυτού του τραγουδιού, ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι τις επιλογές του τις κάνει ο ίδιος με βάση τα θέλω του χωρίς να τον ενδιαφέρει η άποψη των γύρω του…

Σχεδόν για παρόμοιο λόγο, το 2004, διασκεύασε το κομμάτι και η Britney Spears, η οποία εκείνη τη περίοδο ήταν στόχος των media κυρίως για τα προσωπικά της και τον γάμο της με τον Kevin Federline. Μέσω του «My prerogative» λοιπόν, η Πριγκίπισσα της Pop ήθελε να δώσει μία απάντηση στους δημοσιογράφους ότι η ίδια αποφασίζει για τη ζωή της και κανένας άλλος.

Το single του Brown έγινε χρυσό στις Η.Π.Α. ξεπερνώντας τα 500.000 αντίτυπα σε αντίθεση με το single της Britney που γνώρισε περισσότερη επιτυχία στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Spears κυκλοφόρησε το 2004 και ένα best of album με γενικό τίτλο «Greatest Hits: My prerogative» στο οποίο συμπεριέλαβε και την διασκευή του Brown εκτός από τις δικές της μέχρι τότε μεγάλες επιτυχίες.

01. I Will Always Love You – Whitney Houston | Original: Dolly Parton

Το 1992 όλοι συγκινήθηκαν με το ερωτικό και ρομαντικό «I will always love you» όταν η Whitney Houston το τραγούδησε για τις ανάγκες της πρώτης της ταινίας «The Bodyguard». Ωστόσο το συγκεκριμένο τραγούδι, σε αντίθεση με αυτό που πίστευαν οι περισσότεροι για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν ήταν δικό της αλλά μία διασκευή του country κομματιού που είχε γράψει και τραγουδήσει για πρώτη φορά η Dolly Parton το 1974!

Η Parton είχε συνθέσει, ηχογραφήσει και τραγουδήσει το «I will always love you» αφιερώνοντάς το στον τότε μέντορα και συνεργάτη της επί 7 συνεχόμενα χρόνια, Porter Wagoner με αφορμή το τέλος της συνεργασίας τους. Το κομμάτι κυκλοφόρησε επίσημα το 1974 ως single του 13ου δίσκου της «Jolene» λαμβάνοντας θετικές κριτικές τόσο στις Η.Π.Α. όσο και τον Καναδά.

Όσο το κομμάτι σκαρφάλωνε στα charts, o Elvis Presley προσέγγισε την Parton για να ζητήσει την άδεια για να διασκευάσει το τραγούδι, γεγονός που γοήτευσε ιδιαίτερα την Αμερικάνα country ερμηνεύτρια. Η διασκευή ήταν πολύ κοντά στο να γίνει μέχρι που ο manager του Presley, Colonel Tom Parker είπε στην Parton ότι θα χρειαστεί να υπογράψει την παραχώρηση των μισών πνευματικών δικαιωμάτων του τραγουδιού στον Βασιλιά του Rock And Roll. Η Dolly Parton αρνήθηκε. Σε συνέντευξή της, δήλωσε: «Ήμουν πολύ πικραμένη. Έκλαιγα όλη τη νύχτα. Ήταν από τα χειρότερα πράγματα που μου συνέβησαν. Από τη μία ήταν ο Elvis Presley…. Ο θρύλος Elvis Presley! Από την άλλη, κάτι μέσα μου έλεγε να μην του παραχωρήσω τα δικαιώματα. Τελικά άκουσα τη καρδιά μου και δεν του έδωσα την άδεια…»

Το 1982, η Dolly Parton ηχογράφησε εκ νέου το τραγούδι για τις ανάγκες της ταινίας «The Best Little Whorehouse in Texas» στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Δέκα χρόνια μετά, το 1992, η Whitney Houston πρωταγωνίστησε στην πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα «The Bodyguard». Όντας κορυφαία τραγουδίστρια, ανέλαβε φυσικά και το soundtrack της ταινίας ηχογραφώντας σπουδαία κομμάτια όπως το «I have nothing», το «Run to you» και το «I’m every woman». Ήταν έτοιμη να ηχογραφήσει ακόμη ένα, το «What Becomes of the Brokenhearted» που είχε πρωτοερμηνεύσει ο Jimmy Ruffin to 1966 μέχρι που ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθεί για τη ταινία «Fried Green Tomatoes». Ο συμπρωταγωνιστής της στο «The Bodyguard» Kevin Costner ήταν αυτός που της πρότεινε το «I will always love you» και την έβαλε να το ακούσει από την έκδοση της Linda Ronstadt, η οποία το είχε διασκευάσει για το δίσκο της «Prisoner in disguise» του 1975. Η Houston και ο παραγωγός της David Foster μετέτρεψαν το country τραγούδι σε μία πιο R&B μπαλάντα με a cappella εισαγωγή και σόλο σαξοφώνου στη γέφυρα κάτι που δεν άρεσε και πολύ στην δισκογραφική εταιρία της τραγουδίστριας, μέλη της οποίας άρχισαν να αμφιβάλλουν για τις πωλήσεις και την επιτυχία του κομματιού υπό αυτή τη μορφή.

Η επιμονή ωστόσο των Houston και Foster φαίνεται πως έπιασε τόπο καθώς η διασκευή γνώρισε παγκόσμια επιτυχία φτάνοντας στο Νο1 των charts πολλών χωρών, παραμένοντας μάλιστα εκεί για περίπου 13 εβδομάδες! Το  «I will always love you» θεωρείται η μεγαλύτερη επιτυχία της Houston στη πορεία της καριέρας της και είναι πλέον το τραγούδι-ταυτότητα της, όπως έχουν παραδεχθεί πολλοί.

BONUS

Sound of silence – Nouela | Original: Simon & Garfunkel 

Δε θα μπορούσα να μην έχω στη λίστα, έστω και ως bonus track, την υπέροχη, ατμοσφαιρική διασκευή της Nouela στο κομμάτι των Simon & Garfunkel «Sound of silence». Ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1964 από το Αμερικάνικο rock δίδυμο και στη πορεία του διασκευάστηκε από αμέτρητους καλλιτέχνες και τραγουδιστές, τόσο σε ηχογραφήσεις όσο και σε ζωντανές εκτελέσεις σε συναυλίες. Αξιοσημείωτη είναι φυσικά και η υπέροχη διασκευή του τραγουδιού από το Αμερικάνικο heavy metal συγκρότημα Disturbed αλλά πραγματικά, θεωρώ ότι η Nouela έδωσε μία πιο μαγική και μελαγχολική ερμηνεία στο κομμάτι, που αξίζει να προσέξετε!

Υ.Γ. Η Nouela είναι μία μουσικός και ερμηνεύτρια από το Seattle της Washington (Η.Π.Α.) που εργάζεται εδώ και χρόνια με διάφορα συγκροτήματα και μουσικά projects στην Αμερική. Το 2014 προσπάθησε να κάνει τα δικά της προσωπική βήματα στο χώρο ξεκινώντας από την διασκευή του «Sound of silence» για να κυκλοφορήσει στη συνέχεια και άλλα δικά της κομμάτια.

| Μείνετε συντονισμένοι στο MusicHunter για περισσότερα μουσικά αφιερώματα |

© 2017 – 2021, Krikor Kevorkian. All rights reserved.

About the author

Krikor Kevorkian

Leave a Comment