Specials

Sounds Of The World part. 5 | Αφιέρωμα στην Ευρωπαϊκή μουσική

Οδεύοντας προς το τέλος του αφιερώματός μας, κάνουμε μια στάση στην Ευρώπη, όπου η μουσική της έχει μερικά από τα πιο σημαντικά και πρωτοποριακά είδη λαϊκής μουσικής. Μουσικά είδη που είναι διάσημα και ακούγονται σε όλο τον κόσμο, συμπληρώνουν το πορτραίτο της Γηραιάς ηπείρου. Ακόμη και σήμερα πολλά είδη παραδοσιακής μουσικής αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των χωρών της καταγωγής τους.

Η Ευρωπαϊκή μουσική δέχτηκε πολλές επιρροές από γείτονες χώρες και περιοχές. Για παράδειγμα, η Ισπανική μουσική επηρεάστηκε από την αραβική/ βορειοαφρικάνικη ενώ ήχοι των Βαλκανίων από τη μουσική της Ανατολής μέσω Τουρκίας. Όπως παντού έτσι και εδώ, μεγάλη επίδραση δέχτηκε από τη μουσική της Δύσης ”γεννώντας” μουσικά είδη όπως η europop και η european hip- hop.

Τα μουσικά όργανα

Ξεκινώντας από τη χώρα μας ακούμε τους ήχους της θαμπούρας -που εξελίχθηκε στο έγχορδο μουσικό όργανο ταμπουράς (βυζαντινής προέλευσης)-, Στις Κυκλάδες και κυρίως στο νησί της Νάξου διασκεδάζουν με το σουραύλι ενώ στην Ελλάδα αλλά και σε χώρες των Βαλκανίων βρίσκουμε την γκάϊντα. Από τα πιο διαδεδομένα μουσικά όργανα είναι η Κρητική αλλά και η Ποντιακή λύρα, ενώ το μπουζούκι θεωρείται από πολλούς το εθνικό μας όργανο. Επίσης, στην Κρήτη συναντάμε τη μαντούρα (πνευστό), σε κάθε μέρος το τουμπελέκι και την καραμούζα κυρίως στη Μακεδονία, την Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία.

Στα Βαλκάνια θα συναντήσουμε το gusle ή lahuta (Αλβανία), το sargija (λάουτο από τη Βοσνία Ερζεγοβίνη), τη gadulka (Βουλγαρία) και το davul (Μαυροβούνιο). Πιο κεντρικά, θα ακούσουμε τη steirische harmonika (είδος ακορντεόν στην Αυστρία), τη suka (είδος βιολιού στην Πολωνία) και τη cobza (τύπος λαούτου στην Ουγγαρία). Στην Ανατολική Ευρώπη υπάρχει το lytavry (Ουκρανία), το ney (Μολδαβία) και η balalaika στη Ρωσία. Οι πιο βόρειες χώρες διασκεδάζουν στους ήχους του lur (φυσικό κόρνο της Νορβηγίας), του kusle (Φιλανδία), του torupill (Εσθονία) και του langspil (Ισλανδία).

Tέλος, σε δυτικές και νότιες χώρες συναντάμε την ocarina (Ολλανδία), το epinette des vosges (έγχορδο της Ανατολικής Γαλλίας), τη chrotta (Ιρλανδία), τη dulzaina (Ισπανία), το ciaramedda (Ιταλία) και το zaqq (τύπος γκάϊντας από τη Μάλτα).

Τα μουσικά είδη

Εκτός από τα ευρέως διαδεδομένα μουσικά είδη της Ευρώπης αξίζει να ρίξουμε και μια ματιά στα πιο παραδοσιακά στυλ μουσικής.

Έτσι, σε δυτικές χώρες ακούγεται η country (Ολλανδία), η jumpstyle (Bέλγιο) και η Neue Deutsche Welle (είδος ροκ μουσικής στη Γερμανία).

Σε Νότιες περιοχές θα διασκεδάσει κανείς με τη sardana στην Ισπανία, με το pimba και τα γνωστά fado τραγούδια στην Πορτογαλία. Στα Βαλκάνια ξεχωρίζει η παραδοσιακή μουσική από τη Βουλγαρία, η turbo- folk από τη Σερβία, το talava από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία και η παραδοσιακή μουσική του Μαυροβουνίου.

Στην Ελλάδα κάθε γεωγραφικός τόπος έχει και τις δικές του μουσικές. Για παράδειγμα, στη Κρήτη υπάρχει η Κρητική μουσική και (ένα παλαιότερο μουσικό είδος τα Ριζίτικα), στη Θράκη η Θρακιώτικη μουσική κ.ο.κ. Ένα ξακουστό στυλ μουσικής στη χώρα μας είναι και το ρεμπέτικο.

*Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκα αναλυτικά στη μουσική παράδοση της χώρας μας.

Στη Ρουμανία θα γνωρίσουμε τη μουσική lautari, ενώ πιο κεντρικά θα ακούσουμε την πόλκα σλοβένικου τύπου. Σε χώρες όπως η Πολωνία υπάρχουν οι μουσικές mazurka και trojak, στην Ουγγαρία υπάρχει το czardas, ενώ στην Ελβετία το alpine yodeling.

Σε βόρειες χώρες όπως η Λετονία θα δούμε το daina (μορφή μουσικής ή ποίησης), ενώ στη Λιθουανία τα λαϊκά τραγούδια των surtanine. Στις Σκανδιναβικές χώρες βρίσκουμε το dansband (Σουηδία) και το joik (μουσική των Σάμι).

Μεταξύ άλλων, μερικοί από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες της Ευρώπης που μπορούμε να αναφέρουμε είναι οι ABBA από τη Σουηδία, ο Lewis Capaldi από τη Σκωτία, η Adele από το Ηνωμένο Βασίλειο, o Julio Iglesias και ο Pablo Alboran από την Ισπανία, o Σερβο- Κροάτης Goran Bregovic, οι Τokio Hotel από τη Γερμανία και οι The Rasmus από τη Φιλανδία.

© 2022, Thanos Papatsanis. All rights reserved.

About the author

Thanos Papatsanis

Leave a Comment