Review

#Review: “Beautiful Lies” από την Birdy

Written by Dimitris Grivas

To 2011, κάνει την εμφάνισή της η νεαρή Βρετανίδα, μόλις 14 χρονών, με την αγγελική φωνή, με ένα album γεμάτο διασκευές. Πέντε χρόνια μετά, στις 25 Μαρτίου, η 19χρονη πλέον Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde ή κατά κόσμον Birdy, επιστρέφει με το τρίτο της album Beautiful Lies, το δεύτερο με original υλικό, συμμετέχοντας στη σύνθεση και των 14 τραγουδιών μαζί με την αφρόκρεμα των Βρετανών συνθετών και παραγωγών, Jim Abbiss (πίσω από το βραβευμένο με Mercury Prize ντεμπούτο των Arctic Monkeys και τα 19, 21 της Adele), Steve Mac (Shakira, Leona Lewis, James Blunt, Kelly Clarkson), Justin Parker, Robopop και η λίστα συνεχίζεται. H Birdy με αυτή την κυκλοφορία συνεχίζει να εξελίσσεται σαν καλλιτέχνης, και μας παρουσιάζει την ευαίσθητη πλευρά της, μέσα από ένα δυνατό pop album, με σωστή αναλογία από μπαλάντες και uplifting κομμάτια – όσο upliftng μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς τη μουσική της Birdy –  καθ’ όλη τη διάρκεια του οποίου, αντηχεί μία μελαγχολία και ένα αίσθημα απώλειας. Στο πρώτο άκουσμα θεώρησα πως πρόκειται για ένα album χωρισμού, αλλά τελικά άλλαξα γνώμη.

 

Το album ανοίγει το “Growing Pains” με καθαρά ανατολίτικα στοιχεία και ενα δυνατό ρεφρέν, κομμάτι που θυμίζει δουλειά της Kate Bush.

Η Birdy έχει πειραματιστεί με τις δυνατότητες της φωνής της. Για ένα ολόκληρο λεπτό επιδίδεται σε άριες στο δεύτερο κομμάτι “Shadow”.

Τα πιο χορευτικά, μέσα σε πολλά εισαγωγικά, “Keep Your Head Up”, “Lifted”, “Hear You Calling” ξεχωρίζουν, ενώ το “Wild Horses” τη βρίσκει στην πιο αισιόδοξη στιγμή της, όπως και το “Silhouette”, “the bittersweet of every new defeat / is I’m stronger than before”, το οποίο θυμίζει λίγο Lana Del Rey.

Αν είστε drama queen, σαν εμένα, το “Deep End” είνα το τραγούδι σας. Το βάζεις στο τέρμα, για να μην υπερισχύουν τα μυξοκλάματά σου, και συνοδεύεις την Birdy, “I don’t know if you mean everything to me / and I wonder, can I give you what you need”.

Στα ατμοσφαιρικά “Take My Heart” και “Save Yourself”, η Birdy σχεδόν σε στοιχειώνει με τα φωνητικά της, ενώ στο “Words”, το αγαπημένο μου κομμάτι του album, έχει μία πιο ανέμελη και pop διάθεση.

Το album περιέχει και πολλές μπαλάντες με τη συνοδεία πιάνου, για τις οποίες φημίζεται άλλωστε η Birdy, “Lost It All”, “Unbroken” και το τραγούδι που χάρισε τον τιτλο στο album “Beautiful Lies”. Τα δύο τελευταία κομμάτια κλείνουν εξαιρετικά το LP, αφού ηχούν σαν νανουρίσματα, ”turn out the light / there are no more surprises to come”.

 

Αυτό που με συγκινεί περισσότερο, όσο αστείο ή ασήμαντο μπορεί να ακούγεται, είναι ο τρόπος που προφέρει τις λέξεις. Μία πολύ ώριμη δουλειά από ένα νέο, πολλά υποσχόμενο καλλιτέχνη, μόλις 19 χρονών, το ξαναλέω προσπαθώντας να θυμηθώ πόσο ώριμος υπήρξα εγώ στα 19 μου, αλλά δεν.. Η Birdy σε αυτό το album μας αφηγείτε μία ιστορία, την ιστορία της ενηλικίωσής της, με τις δυσκολίες και τα πολλά προβλήματά που έχει ο κάθε άνθρωπος σε αυτό το μεταβατικό στάδιο, πόσο μάλλον ένα κορίτσι που μπήκε στη βιομηχανία της μουσικής σε μία τόσο τρυφερή ηλικία. Απ’ ότι φαίνεται όμως, τα καταφέρνει μια χαρά. Το Beautiful Lies θα βρεθεί αυτή τη βδομάδα, την πρώτη βδομάδα κυκλοφορίας του, στο #4 του Βρετανικού chart, υψηλότερη θέση που έχει βρεθεί ποτέ album της (το Birdy έφτασε στο #13 και το Fire Within στο #8). Μακρύς και πετυχημένος ο δρόμος που έχει διανύσει η Birdy, αν σκεφτεί κανείς ότι ξεκίνησε διασκευάζοντας Bon Iver. Ακούστε το Beautiful Lies, εδώ.

© 2016, Dimitris Grivas. All rights reserved.

About the author

Dimitris Grivas

Αν μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε με πέντε λέξεις θα ήταν, χαρούμενος, χορευταράς, ξινός (ώρες ώρες), ξεροκέφαλος (όλες τις ώρες) και πεισματάρης. Ακούει τα πάντα και το motto του είναι "It's all pop to me"!

Leave a Comment