Σαν σήμερα

#OnThisDay: Η Janet Jackson κυκλοφορεί το 9ο album της “20 Y.0.”

music hunter
Written by George Ioannou

Σαν σήμερα, 10 χρόνια πριν…

Η Janet Jackson κυκλοφορεί το 9ο album της με τίτλο “20 Y.O.

Πάμε να το θυμηθούμε?

#Details: Ο τίτλος του album παραπέμπει στο τρίτο, κατά σειρά, album της, που κυκλοφόρησε το 1986, με τίτλο “Control“, μιας κι από το συγκεκριμένο album ξεκίνησε ουσιαστικά η επιτυχημένη καριέρα της. (Θα μιλήσουμε γι’αυτό το album όταν έρθει η ώρα του!)

Για το συγκεκριμένο album, η Janet συνεργάστηκε με πολλούς παραγωγούς όπως: CRoc, Manuel Seal, The Avila Brothers, No I.D. και με του επί χρόνια συνεργάτες και παραγωγούς της Jimmy Jam & Terri Lewis, όπως και με τον τότε φίλο της Jermaine Dupri.

 

Το 20 Υ.Ο. έλαβε μικτές κριτικές από μουσικούς κριτικούς, αποδίδοντας “ευθύνες” στην εμπλοκή του Jermaine Dupri στο project.

Να σημειώσω κάπου εδώ, πως το αρχικό concept του album ήταν τελείως διαφορετικό, σύμφωνα με τον πρώτο παραγωγό του αρχικού project, Kwame Holland.

Το 2005, η Janet συνεργάστηκε με διάφορους παραγωγούς όπως: The Neptunes, Dr. Dre, Kwame Holland και Polow Da Dom, αλλά το concept άλλαξε όταν εμπλάκει ο Dupri.

Το 20 Y.O. ήταν το τελευταίο album της Janet με την δισκογραφική εταιρεία Virgin Records, και σηματοδότησε το τέλος της 13χρονης συνεργασίας (επιτυχημένης, θα σημείωνα!) με το label.

 

#Charts: Το album debutαρε στο #2 του Billboard 200.

Το 2ο, κατά σειρά, album της που δεν κατάφερε να πιάσει #1 μετά την περιζήτητη εμφάνισή της στο Superbowl Halftime Show του 2003. Βέβαια, το album, κατάφερε και έγινε πλατινένιο, κάνοντας το όγδοο – συνεχόμενα – album της που γίνεται πλατινένιο.

#Singles: 3 singles κυκλοφόρησαν από το album αυτό. Το “Call on Me” ήταν το πρώτο, φθάνοντας το #25 στο Billboard Hot 100 Chart, και το #10 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το δεύτερο single ήταν το “So Excited” (ντουέτο με την Khia) φθάντοντας μέχρι το #90 στην Αμερική, αλλά έκανε σημαντική επιτυχία στο Hot Dance Club Play chart.

Το 3ο single στην Βόρεια Αμερική ήταν το “With U” που κυκλοφόρησε στα ραδιόφωνα στα τέλη του 2006, φθάνοντας στο #65 του Hot R&B/Hip-Hop Songs chart.

To “Enjoy” κυκλοφόρησε ως 3ο single στην Ιαπωνία, χωρίς να καταφέρει να κάνει κάποια σημαντική επιτυχία.

#Fact: Για την προώθηση του 20 Y.O., η Janet εμφανίστηκε σε διάφορες εκπομπές όπως Today Show και Billboard Music Awards. Για την περαιτέρω προώθηση του album ξεκίνησε έναν διαδικτυακό διαγωνισμό με τίτλο “Design Me” μέσω του site της, δίνοντας την δυνατότητα στους fans της να σχεδιάσουν εκέινοι το εξώφυλλο για το album και μετά την λήξη του διαγωνισμού τα 4 καλύτερα εξώφυλλα θα κυκλοφορούσαν για την standard edition, για την αμερικάνικη έκδοση του album.

 

#Nominations: Κέρδισε μια υποψηφιότητα για Grammy Award για το Best Contemporary Album in 2007.

 

και τέλος ένα #FanFact: Σ’αυτό το album υπήρχε μια ιδέα απ’ τον Jermaine Dupri για ένα ντουέτο της Janet με  την Mariah Carey, που ποτέ δεν έγινε, προφανώς. (Αν και θα ήταν ενδιαφέρον, θα έλεγα!)

Happy anniversary, λοιπόν, 20 Y.O.!!!

 

 

© 2016, George Ioannou. All rights reserved.

About the author

George Ioannou

* Addicted to music. Addicted to Art. Addicted to feelings *
Interior Designer | Photographer etc...
Αισιόδοξος, χαρούμενος και πάντα γελαστός κι ευγενικός.
Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές απ' την μια, κι απ' την αλλη να χτυπιέται και να τρελαίνεται με rock ήχους.
Άβυσσος η ψυχή του... μα.. μια είναι η ουσία!
music is his drug!

Leave a Comment