Το φετινό καλοκαίρι είναι και θα είναι πλούσιο όσον αφορά το αθλητικό θέαμα. Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ποδοσφαίρου έριξε αυλαία στις 14 Ιουλίου. Αμέσως μετά την σκυτάλη, στις 26 Ιουλίου, πήρε μια άλλη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και αυτοί ολοκληρώθηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα. Όπως το Ευρωπαϊκό Κύπελλο έτσι και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνοδεύονται από επίσημα τραγούδια, ύμνους και άλλα τραγούδια.
Πάμε να θυμηθούμε μερικά από αυτά τα μουσικά κομμάτια…
Το 1980, η Μόσχα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δύο ολυμπιακοί επίσημοι ύμνοι γράφτηκαν για την τότε διοργάνωση. Ερμηνεύτηκαν από τον Εσθονό τραγουδιστή και κιθαρίστα Tõnis Mägi και τον Σοβιετικό, Ουκρανό τραγουδιστή Mykola Hnatyuk και έφεραν τους τίτλους “Олимпиада” (Olympiad) και “Стадион моей мечты” (My Dream Stadium).
Τέσσερα χρόνια αργότερα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες ανέλαβε το Λος Άντζελες. Το επίσημο τραγούδι των αγώνων γράφτηκε από τον Ιταλό συνθέτη Giorgio Moroder και ερμηνεύτηκε από τον Paul Engemann.
Περνώντας ξανά σε άλλη ήπειρο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1988 φιλοξενήθηκαν στη Σεούλ. Το επίσημο τραγούδι γράφτηκε ξανά από τον Giorgio Moroder, ερμηνευμένο από τους Koreana. Υπήρξαν δύο εκδοχές του τραγουδιού, μια αγγλική και και μια στα κορεάτικα, oι οποίες ακούστηκαν στην τελετή έναρξης. Εκείνη τη χρονιά, το “You’re not alone” ηχογραφήθηκε από πολλούς καλλιτέχνες της Αυστραλίας για να συνοδέψει την Ολυμπιακή ομάδα της χώρας. Τέλος, το “One Moment in Time” δια στόματος Whitney Houston γράφτηκε εκ μέρους του NBC Sports.
Το 1992, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Jose Carreras και Sarah Brightman τραγούδησαν το “Amigos para siempre” στην τελετή λήξης στη διοργάνωση της Βαρκελώνης. Για την ίδια διοργάνωση, Mike Moran και Freddie Mercury ανέλαβαν να τραγουδήσουν το “Barcelona“, το οποίο επανακυκλοφόρησε σε συνεργασία με τη Montserrat Caballe.
Το 1996, οι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Gloria Estefan με την Diane Warren συνέθεσαν το “Reach“, το επίσημο τραγούδι των αγώνων. Το τραγούδι συμπεριλήφθηκε στο επίσημο άλμπουμ “Rhythm of Games” και αργότερα στον έβδομο προσωπικό δίσκο της τραγουδίστριας “Destiny”. H Gloria Estefan ερμήνευε το τραγούδι ζωντανά στην τελετή λήξης. Στον αντίποδα, στην τελετή έναρξης βρέθηκε η Celine Dion τραγουδώντας το “The Power of the Dream” που γράφτηκε ειδικά για τους αγώνες. Τέλος, το “Return to Innocence” των Enigma χρησιμοποιήθηκε σε τηλεοπτική διαφήμιση για την προώθηση των αγώνων.
Το “The Flame” της Tina Arena ήταν ο επίσημος ύμνος που γράφτηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ. Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε σε άλμπουμ η μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στην τελετή έναρξης. Σε αυτό ακούμε τις φωνές των John Farnham, Olivia Newton John και Nikki Webster.
Το 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους, στην Ελλάδα. Ως επίσημος ύμνος των αγώνων αναγνωρίζεται μια σύνθεση του Κροάτη πιανίστα Maksim Mrvica ονόματι “Ολυμπιακό Όνειρο“. Για την τελετή έναρξης των αγώνων επί ποδός βρέθηκε και ο Σταύρος Ξαρχάκος συνθέτοντας το “Ζεϊμπέκικο της Ολυμπιάδας ή αλλιώς του Δία”. Το Ζεϊμπέκικο ακούστηκε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το άναμμα των Ολυμπιακών Κύκλων. Μετά από αίτημα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η Björk συνέθεσε το “Oceania” ειδικά για την τελετή έναρξης.
Ο Ιταλός συνθέτης Giorgio Moroder βρέθηκε πάλι στο τιμόνι της σύνθεσης ενός από τα μουσικά κομμάτια που ακούστηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Συνέθεσε το “Forever Friends” που ερμηνεύτηκε από τους Sun Nan, A- Mei και Coco- Lee. Το επίσημο τραγούδι, όμως, των αγώνων ερμηνεύτηκε από τη Sarah Brightman και τον Liu Huan.
Μετά από 4 χρόνια, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν ξανά σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στην τελετή λήξης του Λονδίνου το 2012, οι Muse ανέλαβαν να τραγουδήσουν το επίσημο τραγούδι “Survival”.
Ο δρόμος των Ολυμπιακών αγώνων για το 2016 μας έβγαλε στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στη Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέϊρο. Το επίσημο τραγούδι εκείνων των αγώνων ήταν το “Alma e Coração” (Soul and Heart) από τους Thiaguinho και Projota. Τέλος, το “Rise”, με στιχουργικά θέματα νίκης και ανόδου, της Katy Perry χρησιμοποιήθηκε για την προώθηση των Ολυμπιακών εκείνων αγώνων.
Μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πραγματοποιήθηκαν μια χρονιά αργότερα (Ιούλιος- Αύγουστος 2021). Για την τελετή έναρξης επιλέχθηκε το διαχρονικό ”Imagine”, ερμηνευμένο από πέντε καλλιτέχνες των 5 ηπείρων (Ασία, Ωκεανία, Αμερική, Ευρώπη και Αφρική) όπως ο John Legend, η Angelique Kidjo, η παιδική χορωδία Suginami, ο Keith Urban και ο Alexander Sanz).
Η Οργανωτική επιτροπή επέλεξε για φέτος τον Victor le Manse, ως συνθέτη για το επίσημο θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι. Η μουσική σύνθεση “Parade” ακούστηκε για πρώτη φορά ζωντανά στις 8 Μαΐου, όταν η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Μασσαλία. Αυτό το μουσικό θέμα θα παίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών αλλά και των Παραολυμπιακών αγώνων. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη αν και κάποιο άλλο τραγούδι/ ύμνος έχει επιλεγεί για να συνοδέψει αυτό το μεγάλο αθλητικό γεγονός.
Λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων έγινε γνωστό το official τραγούδι. Για αυτό συνεργάστηκαν η Gwen Stefani και ο ράπερ Anderson Paak. Το τραγούδι φέρει τον τίτλο “Hello World“.
Τέλος, να θυμίσουμε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2028 θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες και του 2032 στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
© 2024, Thanos Papatsanis. All rights reserved.