Σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου και σε ηλικία 96 ετών, ”μετακόμισε” στη γειτονιά των αγγέλων ο μεγάλος συνθέτης και στιχουργός Μίκης Θεοδωράκης. Παρέα με τον Μάνο Χατζιδάκι και άλλους αποτελούσαν (εν ζωή) και αποτελούν ακόμη (μετά θάνατον) μια ομάδα από τους σημαντικότερους συνθέτες της ελληνικής μουσικής. Γεννημένος στο νησί της Χίου, από μικρή ηλικία εξέφρασε την επιθυμία του να ασχοληθεί με τη μουσική. Πήρε τα πρώτα του μαθήματα μουσικής στην Πάτρα και στον Πύργο και σε ηλικία των 17 έδωσε την πρώτη του συναυλία. Το 1943 μετακόμισε στην Αθήνα και στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου εξορίστηκε στην Ικαρία και στη Μακρόνησο όπου βασανίστηκε σκληρά.
Τη χρονική περίοδο 1943- 1950 σπούδασε στο Ωδείο των Αθηνών και τα μετέπειτα χρόνια πήγε στην Κρήτη, όπου έγινε ο επικεφαλής του Μουσικού Σχολείου των Χανίων. Σε αυτά τα χρόνια ίδρυσε και την πρώτη του ορχήστρα, τελειώνοντας έτσι την πρώτη περίοδο της μουσικής του γραφής. Το 1954 ταξίδεψε με τη σύζυγό του στο Παρίσι, όπου και σπούδασε μουσική ανάλυση υπό τον Ολιβιέ Μεσιάν. Η περίοδος μέχρι το 1959 χαρακτηρίστηκε ως η δεύτερη της μουσικής του γραφής.
Το 1960 ο συνθέτης επέστρεψε στην Ελλάδα, ξεκινώντας έτσι την τρίτη περίοδο της μουσικής του γραφής. Βασίζοντας τα έργα του στην ελληνική και παγκόσμια ποίηση (Άξιον Εστί, Ρωμιοσύνη), επέστρεψε στην ελληνική μουσική που τόσο πολύ του είχε λείψει. Στα μετέπειτα χρόνια, ο Μίκης Θεοδωράκης ίδρυσε τη Μικρή Ορχήστρα της Αθήνας και τη Μουσική Εταιρεία Πειραιά. Το 1964 συνέθεσε τη μουσική για την ταινία ”Zorba the Greek” του Μιχαήλ Κακογιάννη.
Κατά τη δικτατορία και την εξορία του δεν έπαψε να δημιουργεί, αφήνοντας σημαντική παρακαταθήκη στην ελληνική μουσική. Σε αυτά τα χρόνια, συνέθεσε έργα όπως Τα Λαϊκά σε συνεργασία με τον Μάνο Ελευθερίου, τα Τραγούδια για τον Ανδρέα και τα 18 Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας σε συνεργασία με τον Γιάννη Ρίτσο. Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 σημαδεύτηκε κυρίως από την ενασχόλησή του στα πολιτικά πράγματα της χώρας αλλά και με τον διορισμό του σε Γενικός Μουσικός Διευθυντής της Χορωδίας και των δύο Ορχηστρών της ΕΡΤ.
Τη δεκαετία του ’80, ξεκινώντας την τέταρτη περίοδο της μουσικής του γραφής συνέθεσε την Δεύτερη, την Τρίτη, την Τέταρτη και την Έβδομη συμφωνία. Το 1989 χαρακτηρίζεται από την πέμπτη περίοδο της γραφής του, με τα κύρια έργα του να αποτελούν 3 όπερες (λυρικές τραγωδίες) τη Μήδεια, την Αντιγόνη και τη Λυσιστράτη που πρωτο- εμφανίστηκαν στο εξωτερικό.
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει αφήσει πίσω βαρυσήμαντη μουσική παρακαταθήκη σε συμφωνικά έργα (3η συμφωνία), σε σονάτες (σονάτα για πιάνο), σε καντάτες (Ρέκβιεμ), σε ύμνους (ύμνος της Εθνοφρουράς), σε όπερες (Ηλέκτρα), σε κλασσικές τραγωδίες (Οιδίπους Τύραννος) αλλά και σε άλλα έργα (Όμορφη πόλη, Η νυχτερίδα).
© 2021, Thanos Papatsanis. All rights reserved.