Greek

Μαρίνα Σάττι | Ακούσαμε το πρώτο της album με τίτλο ‘YENNA’

Η Μαρίνα Σάττι έγινε ευρέως γνωστή το 2017, με το ultra πετυχημένο single ‘Μάντισσα‘. Οι θεατρόφιλοι ίσως να την είχαν προσέξει και θυμηθεί σε παραστάσεις πριν από αυτό το τραγούδι, όπως η παράσταση ‘Το Μαγαζάκι Του Τρόμου‘.

Πέντε χρόνια μετά και με μια καλλιτεχνική πορεία που θα την ζήλευαν πολλοί συνάδελφοι της, κυκλοφορεί το πρώτο της προσωπικό album.

Ο τίτλος του album είναι ‘Yenna‘.

Μαρίνα Σάττι - YENNA / Νέο Album

Η ‘Γέννα’ της Σάττι είναι ένα εκπληκτικό, διαφορετικό και εθιστικό δισκογραφικό εγχείρημα που έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από μισή ώρα με έντεκα κομμάτια. Όπως προδίδει και ο τίτλος του δίσκου, η ερμηνεύτρια μιλάει για τη διαδικασία της δημιουργίας και τον πόνο που βιώνει κανείς όταν ”γεννάει” κάτι, γιατί όπως σημειώνει και η ίδια: ”το να δίνεις ζωή σε κάτι πάντα προϋποθέτει τον πόνο, ακριβώς όπως και το να γεννάς ένα παιδί”.

Μέσα από τα τραγούδια του album, εξελίσσεται ένα ταξίδι σε ολόκληρη την επαρχία της χώρας μας. Είδη μουσικής που μπλέκονται και δημιουργούν έναν νέο ήχο χωρίς να ξεχνούν τις ρίζες και την προέλευση του κάθε ήχου. Από τον θρακιώτικο θρήνο που ανοίγει το album στο σύγχρονο μπάλο και έπειτα σε r’n’b ακούσματα να ακολουθεί μια σούστα που στηρίζεται στους πανάρχαιους ρυθμούς του πυρρίχιου και ένα ”κρητικό” τραπ κομμάτι να συμπληρώνεται από ένα σύγχρονο τρυφερό κομμάτι όπως το ‘Προσευχή‘. Ακολουθεί ένα single φόρο τιμής στην αραβική καταγωγή της Σάττι και η επιτομή του αυγουστιάτικου ήχου της επαρχίας. Το album κλείνει με το εθιστικό single με αναφορές στο ρεφρέν του στην επιτυχία της Κούκα, το νανούρισμα που μπορεί να έχει ακούσει ξανά αλλά εδώ βάζει την δική της σφραγίδα η Μαρίνα και τέλος μπαίνει με την συνοδεία του πολυφωνικού σχήματος Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου και το ‘Μοιρολόι’. Το ιδανικό κλείσιμο ενός δίσκου που ακουμπάει στην παράδοση δίνοντας αυτόν τον αέρα ανανέωσης και φρεσκάδας.

Το ‘Πάλι‘ και το ‘Πόνος Κρυφός‘ είναι ήδη τα πιο γνωστά και με επιτυχία κομμάτια του δίσκου, μιας και τα έχουμε ακούσει πρώτα τους μήνες που προηγήθηκαν την κυκλοφορία του album.

Πρόκειται για έναν δίσκο που δεν χαρίζεται στον ακροατή, δεν είναι μια ”εύκολη” δισκογραφική δουλειά. Δεν χαϊδεύει τον ακροατή με αυτά που έχει συνηθίσει να ακούει αλλά του δίνει την ευκαιρία να γίνει κοινωνός σε κάτι φρέσκο, διαφορετικό, μυσταγωγικό και απόλυτα καλλιτεχνικό. Χωρίς την ταμπέλα του ”έντεχνου” ως ορισμός μιας κάποιας ποιότητας, η Μαρίνα Σάττι με αυτό το πρώτο της album είναι πιστή στον εαυτό της και σε αυτό που θέλει να επικοινωνήσει. Όποιος έχει δει συναυλία της (είναι μια must επιλογή) καταλαβαίνει απόλυτα τι προσπαθεί να φέρει στην μουσική η Σάττι και μέχρι στιγμής το έχει καταφέρει.

Σίγουρα το ‘Σπίρτο και Βενζίνη‘ θα είναι το επόμενο viral κομμάτι αλλά ακούστε όλο το album, βρείτε το δικό σας αγαπημένο κομμάτι γιατί εμείς εθιστήκαμε σε ολόκληρο το album.

 

© 2022, Christos Vasilakopoulos. All rights reserved.

About the author

Christos Vasilakopoulos

Ισχυρογνώμων αλλά συζητήσιμος, αρκεί να έχεις επιχειρήματα.
Η μουσική είναι για όλους, η pop για κάποιους.
Ερωτευμένος με την Μαίρη Συνατσακη μέχρι να το ανακαλύψει η ίδια.
Τελος, μην μπερδεύεις την Coca Cola με την Pepsi, είπαμε..

Leave a Comment