Σαν σήμερα το αποκαλούμενο “Ουράνιο Τόξο”(Rainbow) της Mariah Carey κυκλοφόρησε μέσω της Columbia Records στις 2 Νοεμβρίου 1999 και αποτελεί την έβδομη δουλειά της Mimi στον εμπλουτισμένο μουσικό κατάλογο της.
Το Rainbow δημιούργησε και έκλεισε τον κύκλο της τριλογίας – Daydream, Butterfly και τέλος το Rainbow – όπου αν το καλοσκεφτείτε βγάζει νόημα καθώς από το σκοτάδι η Mariah οδεύει προς τον δρόμο για το ουράνιο τόξο. Το άλμπουμ ακολούθησε την μετάβαση του Daydream και την μεταμόρφωση του Butterfly η οποία συνεχίστηκε και αυτό είναι εμφανές εντός του δίσκου. Όπως είπε και η ίδια στο booklet του δίσκου “Αν ακούσετε προσεκτικά τον δίσκο, υπάρχει μία ιστορία με ένα πολύ χαρούμενο τέλος”. Καθώς χαρακτήρισε το Rainbow ως ένα ψυχικό-συναισθηματικό ταξίδι του περασμένου χρόνου.
Αυτήν την φορά η Mariah είχε ακόμα παραπάνω έλεγχο στον δίσκο. ΄΄Έγραψε μπαλάντες που ήταν πιο κοντά στο είδος της R&B παρά της pop για το Rainbow πιέζοντας τους ορίζοντες στην καριέρα της και φεύγοντας από την εικόνα που ο Tommy Mottola της είχε δημιουργήσει για χρόνια. Δούλεψε με καλλιτέχνες όπως Jay Z, Snoop Dogg, Missy Elliot, Joe, Da Brat, 98 Degrees και πολλά ονόματα στον χώρο της R&B .
Το Rainbow έφτασε στην δεύτερη θέση στο US Billboard 200 έχοντας υψηλές πωλήσεις από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Ύστερα από έναν μήνα κυκλοφορίας ο δίσκος πιστοποιήθηκε με τριπλή πλατίνα από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA), δηλώνοντας αποστολές τριών εκατομμυρίων αντιγράφων εντός των Ηνωμένων Πολιτειών. Σε διεθνές επίπεδο, το άλμπουμ έφτασε στο νούμερο ένα στη Γαλλία και την Ελλάδα και βρέθηκε στις πέντε πρώτες θέσεις στην Αυστραλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία και την Ελβετία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το Rainbow έχει πουλήσει περίπου οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Μέσα από το Rainbow κυκλοφόρησαν 5 singles για την προώθηση του δίσκου.
Καλοκαίρι του 1999, πιο συγκεκριμένα 23 Αυγούστου παίρνουμε την πρώτη ιδέα από το Rainbow με τίτλο Heartbreaker σε συνεργασία με τον Jay Z. Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν αναμενόμενη καθώς το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των Charts σε Αμερική, Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο, Γερμανία και Αυστραλία οπότε μιλάμε για παγκόσμια επιτυχία! Κριτικές παραδεχτήκαν το τραγούδι για το πάντρεμα της ποπ μουσικής με την R&B και τα rap verses του Jay Z. Να σημειωθεί πως το βίντεοκλίπ για το Heartbreaker κατατάσσεται στα πιο ακριβά βίντεο όλων των εποχών έχοντας κόστος 2,5 εκατομμύρια ευρώ! Το βίντεο επίσης “γέννησε” το alter ego της Mariah όπου την είδαμε ως “Bianca“. Επίσης τα θεϊκά jeans και το top cutoff άφησαν το στίγμα τους, μέχρι σήμερα θεωρούνται iconic!
Thank God I Found You …ένα πολύ όμορφο κομμάτι σε συνεργασία με τους 98 Degrees. Μπορεί να είναι τελευταίο στην tracklist της standard edition του Rainbow όμως επιλέχθηκε ως το δεύτερο single. Το τραγούδι αποτελεί μια δυναμική ποπ μπαλάντα με στίχους που απεικονίζει μια δυνατή σχέση αγάπης στην οποία, η πρωταγωνίστρια του τραγουδιού δείχνει την ευγνωμοσύνη που βρήκε τον σύντροφο της. Η βασική έμπνευση του τραγουδιού προέρχεται από την σχέση που είχε η Mariah εκείνη την περίοδο. Στο βίντεοκλίπ μπορούμε να δούμε την Mariah Carey μαζί με το συγκρότημα να ερμηνεύουν το κομμάτι!
Στην συνέχεια έχουμε την κυκλοφορία του Can’t Take That Away μαζί με το Crybaby ως singles όπου το καθένα έχει την ιστορία του. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή η Sony αρνήθηκε να το κυκλοφορήσει ως single, με την δικαιολογία πως το επόμενο single του άλμπουμ θα έπρεπε να είναι κάτι πιο uptempo και χορευτικό. Μετά από ένα μήνυμα της Mariah στην ιστοσελίδα απευθυνόμενη στους θαυμαστές της να παιχτεί το τραγούδι! Έστω και με λίγη προώθηση από την Sony, το τραγούδι έχει ένα πολύ σημαντικό νόημα καθώς μιλάει για την εσωτερική δύναμη και στο ότι δεν πρέπει να αφήνουμε κανέναν και τίποτα να μας διαλύει τα όνειρα που κάνουμε. Η επιτυχία στα Charts μπορεί να μην ήταν μεγάλη όμως έφτασε στην 6η θέση των Dance Club Songs. Για τις ανάγκες του τραγουδιού ένα υπέροχο και ξεχωριστό βίντεο κυκλοφόρησε όπου βλέπουμε θαυμαστές να λένε την δική τους ιστορία και να εκφράζουν την αγάπη τους καθώς και τι σημαίνει για αυτούς το Can’t Take That Away, καθώς και αθλητές να αποτελούν έμπνευση και να στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Σίγουρα υπήρχε σημαντικός λόγος που η Mimi επέμενε να το κυκλοφορήσει ως single!
Το φινάλε στα singles έγινε με το Against All Odds(Take A Look At Me Now) όπου πρώτος εκτέλεσε ο Phil Collins και ύστερα η Mariah έκανε το τραγούδι δικό της μαζί με τους James Haris II και Terry Lewis. Το Against All Odds έφτασε την δεύτερη θέση σε χώρες όπως Πολωνία και Νορβηγία ενώ παγκοσμίως μπήκε στο top 20! Το πρώτο βίντεοκλίπ είναι γυρισμένο από shows της Rainbow Tour της περιοδείας για την προώθηση του άλμπουμ. Στην δεύτερη εκδοχή την Mariah συνοδεύουν οι Westlife όπου συνεργάστηκαν και το κομμάτι προστέθηκε στην επανακυκλοφορία του Rainbow το 2000 καταφέρνοντας να ανέβει στο #1 του singles chart της Μεγάλης Βρετανίας.
Τραγούδια όπως το After Tonight γράφτηκαν εμπνευσμένα από την σχέση της Carey με τον Luis Miguel. Στιχουργικά όμως η πρωταγωνίστρια ρωτάει τον εραστή της αν θα συνεχίσει την αγαπάει και αν θα επιστρέψει σε εκείνη μετά από εκείνο το βράδυ. Το How Much με τον Usher περιέχει sample από το Me and My Girlfriend του 2Pac. Μέσα σε όλα αυτά όμως ξεχωρίζω αρκετά το Petals σαν τραγούδι. Η Carey έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο “Petals”, το οποίο περιγράφει ως τους πιο ειλικρινείς στίχους που έχει γράψει ποτέ. Το τραγούδι λέει για τα συναισθήματα της Carey για την αδερφή της, ενώ απεικονίζει τον πόνο που έχει προκαλέσει η προδοσία και τα βάσανα της Alison. Σε μια συνέντευξη, η Carey περιέγραψε το νόημα των στίχων: “Είναι μια εξαιρετική διέξοδος για μένα να μπω στο στούντιο και να γράψω ένα τραγούδι όπως το «Petals», το οποίο είναι ένα από τα πιο προσωπικά μου τραγούδια και παραμένει ένα από τα αγαπημένα μου. Νομίζω ότι είχε τους πιο ειλικρινείς στίχους που έχω γράψει ποτέ. Το τραγούδι εξιστορεί πολλά συναισθήματα του παρελθόντος που ένιωσα σε ορισμένα κοντινά μου άτομα, και τον τρόπο που νιώθω απέναντί τους και πώς οι πράξεις τους με έχουν επηρεάσει προσωπικά. Γι’ αυτόν τον λόγο, τραγούδησα σε χαμηλότερες νότες προσπαθώντας να προσθέσω αυτό το εφέ που αναπνέει για να συμβαδίζει με τη σύνθεση του τραγουδιού”.
Η προώθηση του δίσκου άρχισε με εμφανίσεις σε shows όπως Tops of the Pops και βραβεία όπως VMA’S, American Music Awards κτλπ καθώς και ένα TV Special πραγματοποιήθηκε “The Mariah Carey Homecoming Special”. Μια μίνι συναυλία που γυρίστηκε στο παλιό λύκειο όπου φοιτούσε η Mariah στο Χάντινγκτον της Νέας Υόρκης, η ειδική εκπομπή προβλήθηκε στο Fox στις 21 Δεκεμβρίου 1999. Προκειμένου να προωθήσει το Rainbow, η Carey ξεκίνησε την τρίτη παγκόσμια περιοδεία της με τίτλο The Rainbow World Tour και περιλάμβανε δεκαεννέα shows: 6 στην Ευρώπη, 4 στην Ασία, 8 στις Ηνωμένες Πολιτείες και μία στον Καναδά. Για τις δύο προηγούμενες περιοδείες της, είχε επισκεφθεί μόνο την Ευρώπη και την Ασία, λόγω της μικτής αποδοχής της πρώτης της περιοδείας το 1993. Ωστόσο, αφού πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων εισιτηρίων σε όλη την Ασία και στην Ευρώπη, η Carey ένιωσε αρκετά ασφαλής για να περιοδεύσει ξανά τη χώρα της. Το setlist περιείχε τραγούδια από τα προηγούμενα στούντιο άλμπουμ της Carey, καθώς και κομμάτια από το Rainbow. Η Missy Elliott και ο Da Brat άνοιξαν την περιοδεία για το σκέλος της περιοδείας στις ΗΠΑ. Οι πωλήσεις εισιτηρίων ήταν πολύ ισχυρές καθώς ολόκληρο το σκέλος των ΗΠΑ εξαντλήθηκε σε λίγες μέρες. Το ασιατικό και ευρωπαϊκό σκέλος αντικατοπτρίζει την εμπορική επιτυχία των δύο προηγούμενων περιοδειών της. Οι κριτικές για την περιοδεία διέφεραν από θετικές έως μικτές. Μερικοί κριτικοί και θαυμαστές σχολίασαν λέγοντας ότι είχε μια «κουρασμένη και βραχνή φωνή», ενώ άλλοι σχολίασαν την επιλογή της γκαρνταρόμπας της Carey. Αρκετοί κριτικοί και πολλοί θεατές της συναυλίας επαίνεσαν την περιοδεία, αποκαλώντας την έντονη γιορτή της καριέρας της.
To Rainbow έκλεισε μια δεκαετία και χιλιετία μαζί. Ήταν το τέλος μίας ιστορίας όπου άρχισε από το Daydream, ΄οδήγησε στο Butterfly και κατέληξε στο Rainbow όπου μέσα από δυσκολίες, δοκιμασίες, πόνο και χωρισμούς. ΄Η Mariah είδε φως, χρώματα και το ουράνιο τόξο το οποίο αντιπροσωπεύει αυτός ο δίσκος και τα 14 κομμάτια του. Μπορεί το Rainbow να προσπάθησε να σαμποταριστεί από τον Tommy Mottola και την Sony όμως η προσπάθεια του απέτυχε καθώς η Mariah νίκησε για άλλη μια φορά και απέδειξε πως μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Παίζοντας το παιχνίδι με τους δικούς της κανόνες και πηγαίνοντας πιο βαθιά στο είδος της R&B χωρίς κανέναν να την περιορίζει ή να την ελέγχει άλλο πια. Σήμερα γιορτάζουμε την Mariah, το Rainbow και τα επιτεύγματα της στην μακροχρόνια, εμπλουτισμένη και επιτυχημένη καριέρα της!
Cause you can’t take that away from her!
Ακούστε το Rainbow εδώ:
© 2022 – 2023, Music Hunter Crew. All rights reserved.