Specials Σαν σήμερα

11 Χρόνια πριν η Lady Gaga μας συστήνει τον μουσικό “Judas”

Ένα από τα πιο μυθικά Pop κομμάτια της δεκαετίας που πέρασε, και ένα totally must listen από το album “Born This Way” της Lady Gaga ήταν χωρίς αμφιβολία το Judas.

Μπορεί να μην το έχεις καταλάβει αλλά στις 15/4/2022 συμπληρώνονται κιόλας 11 χρόνια από την κυκλοφορία του! Αν έζησες αυτήν την μουσική εποχή θα θυμάσαι ότι ήταν ένα ιδιαίτερα προκλητικό τραγούδι με ένα ακόμα πιο προκλητικό Music Video, το οποίο κυκλοφόρησε 2 εβδομάδες αργότερα στις 4 Μάιου.

Θυμάμαι ακόμα αυτήν την ημέρα. Δούλευα σε ένα κατάστημα τηλεπικοινωνιών και τηλεφώνησα σε έναν φίλο για να μου βάλει το track να το ακούσω στο τηλέφωνο, (Ναι, δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση στο Internet για εκτός δουλειάς θέματα, και το spotify δεν υπήρχε). Η πρώτη αντίδραση ήταν φυσικά ευχάριστη και αμέσως κατάλαβα ότι αυτό το Pop anthem θα το ακούμε για πολλά χρόνια ακόμα στα clubs.

Facts για το τραγούδι & video clip:

To κομμάτι ήταν προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει λίγες ημέρες αργότερα (στις 19/4) μαζί με το video clip όμως ένα απρόσμενο leak στο internet ανάγκασε την εταιρία να το κυκλοφορήσει εκείνη την στιγμή.

Η LG στην πρώτη της συνέντευξη στο MTV, αμέσως μετά την κυκλοφορία του single και αφού ρωτήθηκε για το πόσο  παρακινδυνευμένο είναι να κάνεις release ένα τέτοιο κομμάτι κατά την περίοδο του Πάσχα, είπε ” it’s meant more to celebrate faith than it is to challenge it.”

Στο video clip η Gaga υποδύεται την  Μαρία Μαγδαληνή που είναι ερωτευμένη με τον Ιούδα. Το συγκεκριμένο storytelling θα δημιουργήσει αμέσως μια έντονη αντιπαράθεση με την Καθολική εκκλησία, και λίγες ώρες αργότερα το Βατικανό θα κατηγορήσει το τραγούδι ως σατανικό!

Τον ρόλο του Ιούδα στο video clip είχε ο Norman Reedus, ιδιαίτερα γνωστός από την συμμετοχή του στο “The Walking Dead”.

Τα γυρίσματα του video ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2011 και τελείωσαν 3 εβδομάδες μετά. Η ίδια είχε χαρακτηρίσει  το music video “most exciting artistic moment of my career” και ο co-writer του τραγουδιού, RedOne είχε γράψει στο twitter  “It’s really going to shock the world.” Το συνολικό κόστος για την παραγωγή του video ήταν 10 εκατομμύρια δολάρια.

Εξαιτίας των αντιδράσεων σχετικά με το τραγούδι, έγινε το “μαύρο μουσικό πρόβατο του χριστιανισμού” και σε κάποιες χώρες οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αρνήθηκαν την αναπαραγωγή του στις εκπομπές τους, μία από αυτές ήταν το Λίβανο (την ίδια τύχη είχε και το Born this Way αυτήν την φορά στην Μαλαισία).

Την ίδια στιγμή, λιγοστοί Fans και αρκετοί haters κατηγορούσαν την Gaga ότι το συγκεκριμένο single είναι μια ακόμα κίνηση αντιγραφής του “Like A Virgin” της Μadonna, με σκοπό να κάνει buzz γύρω από το όνομά της.

Είτε έγινε για αυτόν τον λόγο είτε όχι (θεωρώ πως όχι) το single έκανε είσοδο στο Hot 100  στο  νούμερο #10, πούλησε γύρω στα 5.5 m αντίγραφα παγκοσμίως, και έχει συνολικά 443.5 m Streams

To Μusic video: 

Mια αγαπημένη μου πειραγμένη και fanmade Piano Version:

Ένα απίθανο cover: 

To αγαπημένο μου Live Act:

© 2020 – 2022, Panagiotis Karderinis. All rights reserved.

About the author

Panagiotis Karderinis

Παρορμητικός, υπερβολικός και fan του καναπέ και της Βυσσινάδας. Μπορεί να τον δείτε να χορεύει pop μουσικές στο μετρό ή να γλύφει την μαγιονέζα απο τα δάχτυλά του σε κάνα burger bar. Ψευτοχάκερ και ανίκανος να καρφώσει ένα καρφί ΜΗΝ του εμπιστευθείτε ποτέ την συσκευή του κινητού σας.

Leave a Comment